Anjing collie sempadan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Anjing collie sempadan
Border Collie panting.jpg
Anjing collie sempadan
Nama lain Anjing gembala Scotland
Anjing gembala Inggeris
Anjing gembala Wales
Negara asal United Kingdom
Ciri
Berat Jantan 30–45 lb (14–20 kg)
Betina 27–42 lb (12–19 kg)
Tinggi Jantan 19–22 in (48–56 cm)
Betina 18–21 in (46–53 cm)
Bulu Bulu dua lapis lembut atau kasar
Warna Berwarna pejal, berdwiwarna atau bertriwarna di atas merle biru, merle merah, merle coklat, hati, herlekin merle ungu lembut, coklat, ungu lembut, biru, merle sabel, sabel, sabel gelap, sabel coklat, hitam, putih, ee Merah atau brindle.
Saiz seperinduk Maksimum 10 ekor
Jangka hayat 13-16 tahun tetapi anjing lebih tua tidak jarang
Anjing (Canis lupus familiaris)

Anjing collie sempadan (Bahasa Inggeris: border collie) ialah satu baka anjing pekerja dan gembala yang dikembangkan di kawasan sempadan England-Scotland untuk penggembalaan ternakan, terutamanya biri-biri. Ia dibiakbakakan secara tertentu untuk kecerdikan dan kepatuhan.

Ditempatkan pertama dalam Kecerdikan Anjing Stanley Coren dan biasanya sangat bertenaga, akrobatik, pintar, kuat dan cergas, ia kerap menandingi kejayaan besar dalam sukan anjing, tambahan kepada kejayaannya dalam ujian anjing gembala, dan kerap dikatakan sebagai yang paling cerdik daripada semua anjing.[1] Pada Januari 2011, seekor anjing collie sempadan dilaporkan telah mempelajari 1,022 patah perkataan, dan terus bertindak ikutan kata manusia akan perkataan itu.[2][3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Coren, Stanley (1995). The Intelligence of Dogs: A Guide To The Thoughts, Emotions, And Inner Lives Of Our Canine Companions. Bantam Books. ISBN 0-553-37452-4. 
  2. (Physorg.com)
  3. (Discovery.com)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]