Anjing terier pit bull Amerika

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Anjing terier pit bull Amerika
American Pit Bull Terrier - Seated.jpg
Nama lain Anjing pit bull Amerika
Anjing pit bull
Nama ringkas APBT, Pit, Pitty, Pibble
Negara asal Amerika Syarikat
United Kingdom [1]
Ciri
Berat Jantan 16–29.5 kg (35–65 lb)
Betina 13.6–27 kg (30–60 lb)
Tinggi 43–56 cm (17–22 in)
Bulu Lembut
Warna Mana-mana
Saiz seperinduk 5–10
Jangka hayat 8-15 tahun
Anjing (Canis lupus familiaris)

Anjing terier pit bull Amerika (Bahasa Inggeris: American pit bull terrier, APBT), anjing pit bull Amerika (Bahasa Inggeris: American pit bull), atau anjing terier Staffordshire Ireland (Bahasa Inggeris: Irish Staffordshire terrier) ialah anjing bersaiz kecil, berbinaan pejal, dan berbulu pendek yang leluhur awalnya datang dari England dan Ireland. Ia merupakan ahli kumpulan baka molosser. Anjing terier Staffordshire Amerika dan anjing terier pit bull Amerika mengikut baka adalah daripada jurai keturunan sama; anjing terier Staffordshire Amerika ialah nama yang diberikan oleh AKC, dan anjing terier pit bull Amerika oleh UKC. Perbezaan sebenar antara kedua-dua baka ini ialah ketinggian 6–8 in (15–20 cm) dan keberatan 25–35 lb (11–16 kg); anjing terier Staffordshire Amerika merupakan yang lebih besar daripada kedua-duanya.

Anjing ini mula-mula dibiakbakakan untuk mengumpan lembu dan beruang. Apabila pengumpanan beruang dan pengumpanan lembu dianggap tidak berperikemanusiaan, pengumpanan tikus dan laga anjing menjagi lebih popular. Baka ini digunakan dalam kedua-dua sukan, dan ketersebarannya dalam diletakkan di dalam lubang dengan tikus, atau anjing lain membawa hingga "pit" ditambahkan hingga namanya.

Anjing pit bull Amerika bersaiz sederhana dan mempunyai bulu pendek dan struktur otot yang jelas lembut. Matanya berbentuk bulat hingga badam, dan telinganya berkepanjangan pendek hingga sederhana dan mungkin semula jadi atau terpotong. Ekornya agak tebal dan menirus ke hujung. Bulunya licau, lembut, pendek, dan kaku kepada sentuhan. Warna bulu yang diterima boleh berubah-ubah secara luas, tetapi, kedua-dua AKC dan UKC tidak mengakui warna merle.

Dua belas buah negara di Eropah, serta Australia, Kanada, Ecuador, Malaysia, New Zealand, Puerto Rico, Singapura, dan Venezuela telah menggubal sesetengah bentuk perundangan spesifik baka terhadap anjing jenis pit bull, termasuk anjing terier pit bull Amerika, daripada pelarangan mutlak terhadap pengawalan dan syarat terhadap pemilikan. Negeri New South Wales di Australia menempatkan pengawalan terhadap baka ini, termasuk pemandulan wajib. Beberapa buah negara, dan bandar raya di Amerika Syarikat serta Provinsi Ontario di Kanada, mempunyai pelarangan mutlak pemilikan anjing terier pit bull Amerika, dan baka ini dilarang di United Kingdom.

Perbandingan antara anjing terier Staffordshire Amerika (kiri) dengan anjing terier pit bull Amerika (kanan).

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Capp, Dawn M. (2004). American Pit Bull Terriers: Fact or Fiction: The Truth Behind One of America's Most Popular Breeds. Doral Publishing. ISBN 0-9745407-1-4. 
  • Foster, Ken (2006). The Dogs Who Found Me: What I've Learned from Pets Who Were Left Behind. Lyons Press. ISBN 1-59228-749-2. 
  • Stahlkuppe, Joe (2000). American Pit Bull Terrier Handbook. Barron's Educational Series. ISBN 0-7641-1233-3. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]