Daftar Kabinet Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Yang berikut ialah nama kabinet-kabinet yang telah memerintah Indonesia sejak kemerdekaan diisytiharkan pada tahun 1945 sehingga kini:


Era perjuangan kemerdekaan[sunting | sunting sumber]

Nama Kabinet Tempoh Pimpinan Kabinet Jawatan Jumlah menteri
Mula Tamat
Presiden 2 September 1945 14 November 1945 Sukarno Presiden 21 orang
Sjahrir I 14 November 1945 12 Mac 1946 Sutan Syahrir Perdana Menteri 17 orang
Sjahrir II 12 Mac 1946 2 Oktober 1946 Sutan Syahrir Perdana Menteri 25 orang
Sjahrir III 2 Oktober 1946 3 Julai 1947 Sutan Syahrir Perdana Menteri 32 orang
Amir Sjarifuddin I 3 Julai 1947 11 November 1947 Amir Sjarifuddin Perdana Menteri 34 orang
Amir Sjarifuddin II 11 November 1947 29 Januari 1948 Amir Sjarifuddin Perdana Menteri 37 orang
Hatta I 29 Januari 1948 4 Ogos 1949 Mohammad Hatta Timbalan Presiden 17 orang
Darurat 19 Disember 1948 13 Julai 1949 S. Prawiranegara Ketua 12 orang
Hatta II 4 Ogos 1949 20 Disember 1949 Mohammad Hatta Perdana Menteri 19 orang


Era Demokrasi Berparlimen[sunting | sunting sumber]

Nama Kabinet Tempoh Pimpinan Kabinet Jawatan Jumlah menteri
Mula Tamat
Republik Indonesia Syarikat 20 Disember 1949 21 Januari 1950 Mohammad Hatta Perdana Menteri 17 orang
Susanto 20 Disember 1949 21 Januari 1950 Susanto Tirtoprodjo Pemangku Perdana Menteri 10 orang
Halim 21 Januari 1950 6 September 1950 Abdul Halim Perdana Menteri 15 orang
Natsir 6 September 1950 27 April 1951 Mohammad Natsir Perdana Menteri 18 orang
Sukiman-Suwirjo 27 April 1951 3 April 1952 Sukiman Wirjosandjojo Perdana Menteri 20 orang
Wilopo 3 April 1952 30 Julai 1953 Wilopo Perdana Menteri 18 orang
Ali Sastroamidjojo I 30 Julai 1953 12 Ogos 1955 Ali Sastroamidjojo Perdana Menteri 20 orang
Burhanuddin Harahap 12 Ogos 1955 24 Mac 1956 Burhanuddin Harahap Perdana Menteri 23 orang
Ali Sastroamidjojo II 24 Mac 1956 14 Mac 1957 Ali Sastroamidjojo PM 25 orang
Djuanda 9 April 1957 10 Julai 1959 Djuanda PM 24 orang


Era Demokrasi Terpimpin[sunting | sunting sumber]

Nama Kabinet Tempoh Pimpinan Kabinet Jawatan Jumlah menteri
Mula Tamat
Kerja I 10 Julai 1959 18 Februari 1960 Sukarno Presiden 33 orang
Kerja II 18 Februari 1960 6 Mac 1962 Sukarno Presiden 40 orang
Kerja III 6 Mac 1962 13 Disember 1963 Sukarno Presiden 60 orang
Kerja IV 13 November 1963 27 Ogos 1964 Sukarno Presiden 66 orang
Dwikora I 27 Ogos 1964 22 Februari 1966 Sukarno Presiden 110 orang
Dwikora II 24 Februari 1966 28 Mac 1966 Sukarno Presiden 132 orang
Dwikora III 28 Mac 1966 25 Julai 1966 Sukarno Presiden 79 orang
Ampera I 25 Julai 1966 17 Oktober 1967 Sukarno Presiden 31 orang
Ampera II 17 Oktober 1967 6 Jun 1968 Jeneral Soeharto Pjs.Presiden 24 orang


Era Orde Baru[sunting | sunting sumber]

Nama Kabinet Tempoh Pimpinan Kabinet Jawatan Jumlah menteri
Mula Tamat
Pembangunan I 6 Jun 1968 28 Mac 1973 Jeneral Suharto Presiden 24 orang
Pembangunan II 28 Mac 1973 29 Mac 1978 Jeneral Suharto Presiden 24 orang
Pembangunan III 29 Mac 1978 19 Mac 1983 Suharto Presiden 32 orang
Pembangunan IV 29 Mac 1983 19 Mac 1988 Suharto Presiden 42 orang
Pembangunan V 23 Mac 1988 17 Mac 1993 Suharto Presiden 44 orang
Pembangunan VI 17 Mac 1993 14 Mac 1998 Suharto Presiden 43 orang
Pembangunan VII 14 Mac 1998 21 Mei 1998 Suharto Presiden 38 orang


Orde Reformasi[sunting | sunting sumber]

Nama Kabinet Tempoh Pimpinan Kabinet Jawatan Jumlah menteri
Mula Tamat
Reformasi Pembangunan 21 Mei 1998 26 Oktober 1999 B. J. Habibie Presiden 37 orang
Perpaduan Negara 26 Oktober 1999 9 Ogos 2001 Abdurrahman Wahid Presiden 36 orang
Gotong Royong 9 Ogos 2001 20 Oktober 2004 Megawati Sukarnoputri Presiden  
Indonesia Bersatu 21 Oktober 2004 22 Oktober 2009 Susilo Bambang Yudhoyono Presiden 36 orang
Indonesia Bersatu II 22 Oktober 2009 2014 Susilo Bambang Yudhoyono Presiden 36 orang


Rujukan[sunting | sunting sumber]

 
Kabinet Indonesia
National emblem of Indonesia Garuda Pancasila.svg

Era Perjuangan Kemerdekaan: Presiden | Sjahrir I | Sjahrir II | Sjahrir III | Amir Sjarifuddin I | Amir Sjarifuddin II | Hatta I | Darurat | Hatta II
Era Demokrasi Berparlimen: RIS | Susanto | Halim | Natsir | Sukiman-Suwirjo | Wilopo | Ali Sastroamidjojo I | Burhanuddin Harahap | Ali Sastroamidjojo II | Djuanda
Era Demokrasi Terpimpin: Kerja I | Kerja II | Kerja III | Kerja IV | Dwikora I | Dwikora II | Dwikora III | Ampera I | Ampera II
Era Orde Baru: Pembangunan I | Pembangunan II | Pembangunan III | Pembangunan IV | Pembangunan V | Pembangunan VI | Pembangunan VII
Era Orde Reformasi: Reformasi Pembangunan | Perpaduan Negara | Gotong Royong | Indonesia Bersatu | Indonesia Bersatu II