Gimbap

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Gimbap
Gulungan Kimbap terpotong, dengan kimchi.
Nama Korea
Hangul 김밥
Perumian Semakan gimbap
McCune–Reischauer kimbap

Gimbap atau kimbap (bahasa Korea: 김밥, gimbap) adalah makanan ringan segera Korea yang sangat digemari dan terkenal.[1] Gimbap dibuat dari nasi (bap) yang digulung dengan rumpai laut kering (gim) yang seakan-akan Californian Roll. Isi gimbap ada bermacam-macam jenisnya, seperti daging, sosej, danmuji atau telur mata kerbau. Gimbap dipotong menjadi ukuran kecil dan disajikan sejuk, biasanya disajikan dengan sup miso dan kimchi.

Bahan dasar gimbap adalah nasi, daging, sosej, danmuji, sayuran yang diacar atau yang masih segar. Secara tradisional, nasi dirempahi dengan garam dan minyak bijan atau minyak perilla. Isinya pun bermacam-macam jenis, sama ada ikan (dalam bentuk kek ikan), daging ketam, telur atau daging rusuk lembu yang berempah, manakala bahan sayuran adalah mentimun, bayam, lobak merah dan danmuji.

Gimbap terpilih sebagai antara 100 jenis masakan Korea yang paling digemari oleh orang asing.[2]

Bahan[sunting | sunting sumber]

Komponen asas Gimbap adalah beras, daging atau bahan kaya protein lain, dan berbagai macam sayuran, acar, panggang, atau segar. Secara tradisional, nasi ringan dirempahi dengan garam dan minyak wijen atau minyak perilla, bahan protein popular adalah kek ikan, daging kepiting, telur, dan daging lembu tulang rusuk-mata berpengalaman. Sayuran biasanya merangkumi timun, bayam, lobak merah, dan danmuji (acar lobak). Setelah Gimbap telah digulung dan dihiris, itu biasanya dihidangkan dengan danmuji.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]