Gunung Chimborazo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Mountain name required

Gunung Chimborazo yang terletak di Equador pernah dikenali sebagai gunung tertinggi di dunia pada tahun 1802. Seorang pencinta alam dari Jerman, Alexander von Humboldt pernah cuba tetapi gagal mencapai puncaknya. Beliau hanya berjaya mencapai ketinggian hampir 6,100 meter. Ketinggian itu adalah satu rekod baru bagi pendaki-pendaki di Eropah pada ketika itu. Perjalanan Hunboldt ke Amerika Selatan, termasuk pendakiannya di Gunung Chimborazo itu telah mengubah cara pemikiran para pencinta alam terhadap ketinggian, tumbuh-tumbuhan, dan gunung berapi.

Kini tidak aktif, Gunung Chimborazo juga telah menarik minat para pendaki. Walaupun ia bukannya kemuncak tertinggi di dunia, puncaknya adalah yang paling jauh dari pusat Bumi. Chimborazo terletak hanya satu darjah ke selatan garisan Khatulistiwa. Dalam erti kata lain, Bumi tidak berada dalam keadaan sfera yang sempurna. Disebabkan oleh sedikit kembung di situ, kemuncak yang berada di garisan Khatulistiwa adalah lebih jauh dari pusat Bumi berbanding kemuncak yang sama ketinggiannya di latitud yang lebih tinggi. Selain berjaya menarik minat para pendaki, Chimborazo juga menyediakan maklumat penting untuk membantu para pencinta alam.

Pada penghujung abad ke-19, setelah menempuhi pelbagai halangan dan rintangan, kumpulan Humboldt memulakan pendakian mereka ke puncak gunung itu, melalui pelbagai jenis permukaan tanah. Tumbuh-tumbuhan di kaki Gunung Chimborazo adalah padat, tetapi puncaknya diliputi oleh salji, dan Humboldt juga telah perasan bahawa keadaan persekitaran dan tumbuh-tumbuhan berubah mengikut ketinggian, sama seperti ia berubah mengikut latitud. Bukan ini sahaja yang dapat diperhatikannya di sepanjang perjalanan ke Amerika Selatan; beliau juga merumuskan bahawa gunung berapi muncul di sepanjang rekahan pada lapisan permukaan Bumi. Humboldt telah menerbitkan pemerhatiannya pada tahun 1881, dan penyelidikannya telah memberi ilham baru kepada pencinta alam abad ke-19. Namun begitu, kebanggaan sebagai penggapai puncak gunung tersebut tidak menjadi miliknya. Kerana tidak tahan dengan ketinggian, kumpulan Humboldt telah membuat keputusan untuk berpatah balik. Tiada orang yang berjaya menjejaki puncaknya sehingga tahun 1880, apabila Edward Whymper, dan Louis dan Jean-Antinie Carrel mendakinya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]