Kaitou Kid

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Kaitou Kid
Watak Detektif Conan dan Magic Kaito
Kiddo.jpg
Kemunculan pertama Anime (Conan)- Episod 76
Manga (Conan) - Volume 16
Dicipta oleh Gosho Aoyama
Disuarakan oleh Kappei Yamaguchi
Profil
Nama panggilan Kaitou Kid
Kid
Ahli silap mata dibawah sinaran bulan purnama
Kid of Phantom Thief
Theif Kid
Pencuri 1412
Jantina Lelaki

Kaitou Kid (怪盗 キッド Kaitou Kiddo) atau Kid of Phantom Thief adalah watak dalam manga dan anime siri Magic Kaito, dan watak yang berulang-ulang dalam manga dan anime siri Detektif Conan.

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

Toichi Kuroba[sunting | sunting sumber]

Toichi Kuroba (黒羽 盗一 Kuroba Touichi) ialah Kaitou Kid yang asal. Toichi sebagai Kid adalah seorang pencuri permata terbesar di Jepun serta ahli silap mata peringkat profesional di Jepun sehingga dia telah dibunuh dalam kemalangan semasa membuat pertunjukan silap mata. Kadang-kadang sebelum kematiannya Toichi mempunyai atendan beliau dan rakan Konosuke Jii berjanji kepadanya bahawa dia tidak akan memberitahu Kaito tentang kerjaya sebagai pencuri kepadanya. Ia seolah-olah bahawa ibu Kaito itu adalah menyedari dua kehidupan suaminya dan Kaito menyedari bahawa mendapati bilik rahsia Toichi itu dalam rumah dia.

Konosuke Jii[sunting | sunting sumber]

Konosuke Jii (寺 井 黄 之 助 Jii Kōnosuke) Sementara digambarkan Kaitou Kid selama lapan tahun berikutan kematian Toichi semasa kemalangan sihir palsu dalam usaha untuk menarik pembunuh Toichi. Jii terhenti menjadi Kid dan menjadi pembantu Kaito apabila melihat, Kaito berhak mengambil tempat Toichi sebagai Kaitou Kid.

Kaito Kuroba[sunting | sunting sumber]

Kaito Kuroba (黒 羽 快 斗 Kuroba Kaito) adalah Kaitou Kid. Kaito adalah seorang pelajar Kelas 2-B Sekolah Tinggi Ekoda bersama rakan zaman kanak-kanak Aoko Nakamori, ahli sihir Akako Koizumi, dan pemindahan pelajar detektif Saguru Hakuba. Kaito menjumpai identiti bapanya sebagai Kaitou Kid asal selepas lapan tahun berikutan terima kasih kematian beliau ke sebuah bilik rahsia di dalam rumahnya serta bercakap dengan atendan dan rakan bapanya, Konosuke Jii. Mahu memilih mana Jii berhenti, Kaito terus menjadi Kaitou Kid dalam usaha untuk menarik pembunuh bapanya dengan membuat Kid seorang pencuri yang terkenal di dunia sekali lagi. Ia tidak sehingga rompakan Blues Birthday bahawa pembunuh muncul dan mendedahkan bahawa mereka mencari sepasang berwarna merah permata Pandora, berkata untuk menitiskan air mata keabadian semasa meluluskan komet tertentu. Apabila merealisasikan matlamat organisasi dan bahawa bapanya telah dibunuh bagi keengganan untuk membantu mereka dalam mendapatkan semula Pandora, Kaito nazar Kid Kaitou untuk mencari permata Pandora pertama dan memecahkan ia menjadi kepingan.

Perwatakan[sunting | sunting sumber]

Magic Kaito[sunting | sunting sumber]

Dalam siri Magic Kaito, Kaitou Kid digambarkan sebagai seorang pencuri yang selalu mencuri benda berharga, namum akhirnya difokuskan kepada pencarian batu permata berharga. Oleh itu dia selalu dikejar-kejar polis yang ditugaskan oleh Inspektor Nakamori namun selalu terlepas.

Detektif Conan[sunting | sunting sumber]

Kid sering menjadi watak sampingan dalam kes-kes tertentu di Detektif Conan. Kid muncul di manga Detektif Conan jilid 16, 20, 30, 44, 46, 53, 61, 68, 70, 78 dan 79. Kid juga muncul di filem Detektif Conan yang ke-3, 8, 10, dan 14. Kid juga muncul di OVA Detektif Conan yang ke-1, 4, 6, dan 10.

Nama asal[sunting | sunting sumber]

Asalnya dirujuk sebagai Kaitou 1412, Yusaku Kudo melihat seorang wartawan tergesa-gesa menulis sesuatu "1412" di atas sekeping kertas dan sengaja Silap Lihat sebagai "KID". Oleh itu, Yusaku menamakan Kaitou Kid.