Kill la Kill

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Kill la Kill
Killlakillpromo.jpg
Karya seni promosi yang memaparkan protagonis Ryuko Matoi, memakai seragam Senketsu dengan Satsuki Kiryuin di latar belakang.
キルラキル
(Kiru Ra Kiru)
Genre Aksi, komedi-drama, sains fiksyen, gadis ajaib[1]
Siri anime televisyen
Pengarah Hiroyuki Imaishi
Skrip/Penulis Kazuki Nakashima
Lagu/Muzik Hiroyuki Sawano
Studio Trigger
Dilesenkan oleh
Anime Limited
Penyiaran Asal MBS, TBS, CBC, BS-TBS
Tarikh tayangan Oktober 3, 2013Mac 27, 2014
Episod 24 (Senarai episod)
Manga
Ilustrasi Ryō Akizuki
Penerbit Kadokawa Shoten
Demografik Seinen
Majalah Asal Young Ace
Tarikh Pengeluaran Oktober 4, 2013 – kini
Jilid 2
Video animasi original
Pengarah Hiroyuki Imaishi
Skrip/Penulis Kazuki Nakashima
Lagu/Muzik Hiroyuki Sawano
Studio Trigger
Dikeluarkan pada September 3, 2014
Portal Anime dan Manga

Kill la Kill (キルラキル Kiru ra Kiru?) adalah sebuah siri anime televisyen yang dihasilkan oleh Trigger. Anime ini mengikuti murid pengembara Ryuko Matoi pada carian pembunuh bapanya, yang membawa dia ke dalam konflik ganas dengan presiden majlis pelajar yang bengis daripada Akademi Honnouji, Satsuki Kiryuin, dan empayar fesyen ibunya.

Siri ini adalah projek anime televisyen asal pertama Trigger ini, yang diarahkan oleh Hiroyuki Imaishi dan ditulis oleh Kazuki Nakashima, kedua-duanya sebelum ini bekerja bersama-sama pada Gurren Lagann. 24 episod Kill la Kill disiarkan di Jepun antara 3 Oktober, 2013 dan 27 Mac 2014, dengan OVA episod 25 yang akan dikeluarkan pada September 2014. Aniplex Amerika telah melesenkan anime untuk penyiaran dan keluaran video rumah.[2] Sebuah manga adaptasi oleh Ryō Akizuki telah mula disirikan dalam majalah Young Ace dari Kadokawa Shoten sejak Oktober 4, 2013.

Plot[sunting | sunting sumber]

Kill la Kill ditetapkan di Akademi Honnouji (本能字学園 Honnōji Gakuen?), sebuah sekolah tinggi fiksyen dalam Teluk Tokyo ditetapkan di Jepun yang dikuasai oleh majlis pelajar yang menakutkan, yang diketuai oleh Satsuki Kiryuin. Ahli-ahli majlis memakai pakaian seragam khas yang dipanggil Seragam Goku (極制服 Gokuseifuku?, lit. "seragam berkualiti tinggi", daripada gokusei (極製?) + seifuku (制服?)) yang memberikan mereka kebolehan luarbiasa, yang mereka gunakan untuk menindas seluruh pelajar dan kakitangan sekolah. Ryuko Matoi, sebelah pengguna pelajar yang pedang panjang gunting berbentuk, pemindahan ke Honnouji Akademi mencari pemilik separuh lagi bilah gunting, orang yang membunuh bapanya, Isshin Matoi. Dikalahkan oleh Majlis selepas menyoal siasat Satsuki tentang identiti dan dimana pembunuh itu, Ryuko datang merentasi semula dengan seragam kelasi diberi nama Senketsu, yang terpakai sendiri pada Ryuko. Menggunakan kebolehan istimewa Senketsu ini, Ryuko berdiri menentang Satsuki dan konco-konconya, Empat Elit (四天王 shitennō?), untuk membebaskan Akademi Honnouji dari genggaman besi mereka dan menyelesaikan misteri pembunuhan ayahnya. Dia berkawan sesama pelajar Mako Mankanshoku dan tinggal bersama keluarganya di kawasan miskin sekitar akademi itu.

Semasa dia mengalahkan Elite Empat dan berdepan dengan Satsuki, Ryuko menghadapi pembunuh ayahnya, Nui Harime, yang bekerja di bawah ibu Satsuki, Ragyo sebagai Grand Couturier pengeluar pakaian milik Kiryuin Revocs Corporation (REVOCSコーポレーション Ribokkusu Kōporēshon?). Ryuko diambil oleh Nudist Beach (ヌーディスト・ビーチ Nūdisuto Bīchi?), sebuah perkempulan hidup telanjang dan organisasi separa tentera yang Ryuko dan guru Mako ini Aikuro Mikisugi dan sekutunya Tsumugu Kinagase adalah ahli, bersedia untuk menghentikan rancangan Ragyo menggunakan Serat Hayat (生命戦維 Seimei Sen'i?) yang membentuk Kamui untuk mengambil alih dunia. Semasa konfrontasi dengan Ragyo, Satsuki mendedahkan bahawa sebab beliau untuk membentuk Akademi Honnouji dan majlis pelajar adalah untuk menggulingkan ibunya dengan tentera beliau pengguna Pakaian Seragam Goku. Ragyo mengiktiraf Ryuko sebagai anak perempuan sendiri dan adik Satsuki yang lebih muda, yang Ragyo cuba untuk menggabungkan dengan Serat Hayat semasa bayi sebelum dibawa dan dibesarkan secara rahsia oleh suami yang hilang itu di bawah identiti palsu Isshin Matoi. Ryuko, Satsuki dan sekutu mereka bergabung tenaga untuk menghentikan Ragyo daripada menjalankan rancangan beliau untuk meletupkan Bumi untuk menyebarkan Serat Hayat di seluruh alam semesta. Selepas Ragyo dan Nui dikalahkan, Senketsu lenyap bersama-sama dengan semua pakaian Serat Hayat lain, dan mereka yang terselamat bebas untuk menjalani kehidupan yang normal.

Watak-watak[sunting | sunting sumber]

Watak utama[sunting | sunting sumber]

Ryuko Matoi (纏 流子 Matoi Ryūko?)
Disuarakan oleh: Ami Koshimizu
Seorang pelajar berusia 17 tahun pengembara yang dipindahkan kepada Honnouji Akademi untuk mencari petunjuk yang berkaitan dengan kematian bapanya. Ryuko menggunakan Pedang Gunting (片太刀バサミ Kata Tachi Basami?), sebelah daripada sepasang gunting gergasi dicipta oleh bapanya dengan sebelah lagi dicuri oleh pembunuhnya. Senjatanya mampu memusnahkan pakaian seragam kuasa oleh Serat Hayat, sekali gus meletakkannya bertentangan dengan majlis pelajar. Dia juga memiliki seragam sendiri khasnya dikenali sebagai "Kamui", dinamakan Senketsu, yang memberikan kebolehan istimewa itu. Ryuko kini tinggal dengan keluarga Mankanshoku. Dalam peperangan di Akademi Honnouji Festival Besar Kebudayaan & Sukan, ia mendedahkan bahawa Ryuko adalah anak perempuan Ragyo dan adik perempuan Satsuki yang dianggap mati. Ryuko juga seolah-olah telah bergabung dengan Serat Hayat apabila Ragyo Kiryuin lakukan eksperimen untuk menggabungkan serat hidup dengan manusia.
Senketsu (鮮血 Senketsu?)
Disuarakan oleh: Toshihiko Seki
Sepasang seragam kelasi yang hidup, Ryuko menemuinya dibawah rumahnya. Senketsu adalah sepasang Kamui (神衣?, lit. "Pakaian Dewa"), pakaian yang dibuat sepenuhnya Serat Hayat yang menyediakan pemakainya dengan kebolehan luarbiasa dalam pertukaran untuk darah mereka. Melalui penyegerakan dengan Ryuko, Senketsu boleh mengubah ke dalam sut perisai tidak boleh dimusnahkan, walaupun dengan penampilan kain yang agak menjolok mata menyebabkan Ryuko agak berasamalu pada mulanya. Setiap kali Ryuko memusnahkan Seragam Goku, Senketsu menyerap Serat Hayat. Namanya bermaksud "darah segar".
Satsuki Kiryuin (鬼龍院 皐月 Kiryūin Satsuki?)
Disuarakan oleh: Ryōka Yuzuki
Seorang presiden majlis pelajar Akademi Honnouji yang berumur 18 tahun, yang memerintah dengan kuku besi. Kerana ibunya memimpin lembaga pengarah sekolah, Satsuki menguasai sekolah kepada ketidakupayaan pengetua dan guru-guru. Dia menguruskan Pakaian Seragam Goku kepada pelajar-pelajar berdasarkan kemahiran mereka. Dia menggunakan katana yang bernama Bakuzan (縛斬?) dan memiliki Kamui Junketsu (純潔?, lit. "kesucian"). Walaupun bermusuhan dengan Ryuko pada mulanya, beliau mendedahkan semasa Akademi Honnouji Festival Besar Kebudayaan & Sukan bahawa dia mencipta Akademi Honnouji sebagai benteng untuk mengalahkan Serat Kehidupan dan ibunya. Dalam pertempuran yang berikut, Ryuko didedahkan sebagai adik Satsuki yang dianggap mati.
Mako Mankanshoku (満艦飾 マコ Mankanshoku Mako?)
Disuarakan oleh: Aya Suzaki
Seorang pelajar tahun kedua bertenaga dan rakan sekelas Ryuko di Akademi Honnouji. Dia segera berkawan Ryuko setibanya di sekolah tersebut. Mako tinggal dengan ibu dan adik yang lebih muda di kawasan miskin dari Honnouji. Dia agak lembab mengerti dan tidak mendapati dirinya dalam situasi berbahaya, tetapi dia mempunyai hati yang baik dan mengambil berat untuk Ryuko, menyediakan dia dengan galakan yang berterusan.

Empat Elit Akademi Honnouji[sunting | sunting sumber]

Ira Gamagoori (蟇郡 苛 Gamagōri Ira?)
Disuarakan oleh: Tetsu Inada
Salah seorang majlis pelajar Empat Elit. Seorang susuk badan yang tegap, dia penguatkuasa setia Satsuki yang mengetuai jawatankuasa disiplin di Akademi Honnouji. Seragam Goku tiga bintangnya ialah Shackle Regalia (縛の装 Shibari no Sō?), yang mengambil bentuk pemakaian perhambaan. Dengan menjalani pelbagai serangan menyeksa, dia boleh mengaktifkan transformasi kedua, Scourge Regalia (死縛の装 Shibaki no Sō?), yang meliputi tubuhnya dengan cambuk berduri. Kemudian dia menerima versi Ultima dinaik taraf, Persona Unleashed/Ego Letus, yang menyerupai mumia/keranda. Dia berumur 20 tahun, setelah menunggu selama dua tahun selepas menamatkan pengajian Sekolah Menengah sebelum mendaftarkan diri di Honnouji untuk membantu Satsuki rancangan beliau. Selepas mendapat lesen memandunya, dia menganggap dirinya sebagai pemanduperibadi Satsuki, memandu 1959 Cadillac Eldorado merah jambu.[3]
Uzu Sanageyama (猿投山 渦 Sanageyama Uzu?)
Disuarakan oleh: Nobuyuki Hiyama
Salah seorang majlis pelajar Empat Elit. Dia mengawal kelab olahraga di Akademi Honnouji, termasuk kelab tinju dan tenis. Beliau sendiri mempunyai kepakaran dalam kendo dan mempunyai Seragam Goku tiga bintang, Blade Regalia (剣の装 Tsurugi no Sō?), yang mengambil bentuk perisai besar bōgu. Beliau pada awalnya mempunyai Tengantsu (天眼通?, kewaskitaan) , yang membolehkan kepadanya untuk meramalkan bergerak lawannya dengan penglihatan super cepat. Walau bagaimanapun, selepas mengalami kekalahan dari Ryuko , dia memilih untuk mempunyai matanya dijahit, sekaligus meningkatkan deria yang lain dan memberinya Shingantsu (心眼通?, Kuasa Mata Minda) yang lebih berkuasa, yang membolehkannya untuk melihat segala-galanya di sekelilingnya tanpa titik buta, walaubagaimanapun kebolehannya melebihi had Seragam Goku sendiri. Kemudian dia menerima versi Ultima dinaik taraf, The Secret Unveiled/Wondrous Enlightenment, yang jauh lebih kecil tetapi lebih cepat, dan membolehkan beliau untuk melawan dengan sepenuhnya dengan mata terbuka.
Houka Inumuta (犬牟田 宝火 Inumuta Hōka?)
Disuarakan oleh: Hiroyuki Yoshino
Salah seorang majlis pelajar Empat Elit. Dia bertanggungjawab dalam maklumat dan strategi jawatankuasa Honnouji Akademi, membantu majlis pelajar dengan menganalisis maklumat melalui komputer riba beliau. Beliau juga bertanggungjawab dalam analisis Pakaian Seragam Goku dibuat di Kelab Menjahit. Dia memiliki Seragam Goku tiga bintang, Probe Regalia (探の装 Saguru no Sō?), yang membolehkan beliau untuk segera mengira trajektori serangan dan menggunakan penyamaran optik untuk bersembunyi dari lawannya. Kemudian dia menerima versi Ultima dinaik taraf, Truth Unveiled/Truth Determination, yang menjadikan dia muncul sebagai model poligon.
Nonon Jakuzure (蛇崩 乃音 Jakuzure Nonon?)
Disuarakan oleh: Meiumi Shintani
Salah seorang majlis pelajar Empat Elit. Dia mengawal kelab bukan olahraga sekolah, seperti kelab-kelab berkebun dan biologi. Antara ahli-ahli Empat Elit, dia telah berkhidmat dengan Satsuki sejak tadika dan dengan itu mendakwa bahawa dia sahaja yang mengetahui segala berkenaan Satsuki. Dia memiliki Seragam Goku tiga bintang Symphony Regalia (奏の装 Kanade no Sō?), yang mengambil bentuk satu sistem yang menghasilkan gelombang suara gergasi berkuasa dan boleh mengubah ke bentuk kapal terbang. Kemudian dia menerima versi Ultima dinaik taraf, Final Movement, yang bebentuk kapal terbang yang dikecilkan dalam jetpack/weaponpack.

Nudist Beach[sunting | sunting sumber]

Aikuro Mikisugi (美木杉 愛九郎 Mikisugi Aikurō?)
Disuarakan oleh: Shin-ichiro Miki
Guru kelas yang membingungkan Ryuko. Dia diam-diam memerhati dan membantu Ryuko dengan membawa dia kepada Senketsu. Walaupun secara amnya mempunyai penampilan yang lemah, guru kesat, dia sebenarnya adalah lancar berbicara dengan tabiat perlahan-lahan menanggalkan pakaiannya dan membuat pergerakan tidak senonoh pada Ryuko apabila mereka bersendirian, banyak yang menjengkelkan Ryuko. Walaupun dia mendedahkan kewujudan Nudist Beach dan dia menjadi agen-agen kepada Ryuko, Ryuko tidak mempercayainya kerana nama organisasi yang tidak masuk akal. Setiap kali separuh bogel, jalur cahaya merah jambu memancarkan dari puting dan dari kelangkangnya, mengaburkannya.
Perwatakan Mikisugi dicipta berdasarkan seseorang iaitu seorang vokalis TM Network Takashi Utsunomiya dan Kenji Sawada, orang yang ditampilkan bijak dan sempurna.[4]
Tsumugu Kinagase (黄長瀬 紬 Kinagase Tsumugu?)
Disuarakan oleh: Katsuyuki Konishi
Seorang kenalan Aikuro. Dia menanggung kebencian yang kuat terhadap Kamui, yang berpunca daripada satu eksperimen di mana kakaknya, Kinue (绢江?), meninggal dunia apabila Kamui yang diujinya mengeringkan darah Kinue. Tsumugu berlwan menggunakan jarum khas yang memutuskan sambungan antara Serat Hayat di Kamui dan Pakaian Seragam Goku dan pemakai mereka. Beliau dikenali berkata, "Biar saya memberi anda dua maklumat" (2つ,いいことを教えてやる Futatsu, ii koto o oshieteyaru?).
Isshin Matoi (纏 一身 Matoi Isshin?) / Soichiro Kiryuin (鬼龍院 総一郎 Kiryūin Sōichirō?)
Disuarakan oleh: Kinryū Arimoto
Bapa Ryuko ynag sudah mati telah mencipta Senketsu dan dibunuh oleh Nui. Dia juga telah menghasilkan bilah gunting, yang digunakan terhadapnya oleh Nui, yang mencuri bilah ungu, manakala dia meninggalkan bilah merah untuk Ryuko. Beliau juga merupakan pengasas Nudist Beach, sebuah organisasi diwujudkan untuk menentang Revocs. Ia kemudian mendedahkan bahawa identiti sebenar ialah Soichiro Kiryuin, bapa Satsuki dan suami Ragyo, yang memalsukan kematiannya dan mengambil identiti Isshin Matoi untuk membesarkan Ryuko.

Revocs[sunting | sunting sumber]

Ragyo Kiryuin (鬼龍院 羅暁 Kiryūin Ragyō?)
Disuarakan oleh: Romi Park
Ryuko dan Satsuki ini ibu yang melihat tindakan anaknya sulung itu dari jauh dan tidak lama lagi menjadi antagonis utama. Beliau adalah Ketua Pegawai Eksekutif daripada Revocs Corporation, sebuah konglomerat yang mengeluarkan dan membekalkan semua pakaian di dunia. Ragyo adalah seorang tokoh keanggunan besar dan kuasa. Dalam semua penampilan, dia dikelilingi oleh cahaya pelbagai warna, yang juga berasal dari rambutnya. Dia juga mempunyai beberapa parut di belakang badannya, bagaimana dia mendapatnya tidak didedahkan. Dia telah digabungkan badannya dengan Serat Hayat, dapat menyembuhkan apa-apa kecederaan dia menerima dan juga terus hidup setelah dipancung, selagi benang tunggal kekal. Beliau mendapat memakai Pakaian Dewa muktamad. Shinra Kotetsu, dalam pertempuran muktamad untuk menentukan jika planet bumi terpaksa menjadi Planet Kokon atau tidak.
Nui Harime (針目 縫 Harime Nui?)
Disuarakan oleh: Yukari Tamura
Grand Couturier (Pegawai Tukang Jahit Tertinggi) keluarga Kiryuin itu, yang kekuatan walaupun Satsuki kebimbangan. Dia adalah orang yang membunuh Isshin Matoi, mencuri separuh bilah gunting ungu, tetapi juga kehilangan mata kirinya semasa bertempur. Dia mempunyai keupayaan untuk menggunakan tangannya untuk menyasarkan dan menghancurkan Banshi, yang merupakan Serat Hayat khas yang penting kepada struktur yang seragam Goku. Beliau juga mempunyai keupayaan untuk memanipulasi boneka seperti hidup dan juga mengubah penampilannya. Sama seperti Ryuko, badannya terdiri daripada Serat Hayat, walaupun dia dilahirkan dalam rahim tiruan diperbuat daripada Serat Hayat tidak seperti yang lain yang bertentangan dengan Ragyo. Dia pembuat pakaian dewa muktamad, Shinra Kotetsu.
Rei Hououmaru (鳳凰丸 礼 Hōōmaru Rei?)
Disuarakan oleh: Ayumi Fujimura
Seorang pegawai korporat Revocs dan setiausaha peribadi Ragyo.

Keluarga Mankanshoku[sunting | sunting sumber]

Mataro Mankanshoku (満艦飾 又郎 Mankanshoku Matarō?)
Disuarakan oleh: Ayumi Fujimura
Adik Makoyang bermasalah, yang sering mencuri untuk mendapatkan apa yang diidamkan.
Barazo Mankanshoku (満艦飾 薔薇蔵 Mankanshoku Barazō?)
Disuarakan oleh: Kenyuu Horiuchi
Bapa Mako yang menjalankan klinik lorong belakang, didakwa membunuh lebih ramai pesakit daripada dia telah menyelamatkan.
Sukuyo Mankanshoku (満艦飾 好代 Mankanshoku Sukuyo?)
Disuarakan oleh: Yukari Fukui
Ibu Mako sangat riang yang bekerja sebagai seorang suri rumah.
Guts (ガッツ Gattsu?)
Disuarakan oleh: Katsuyuki Konishi
Haiwan kesayangan keluarga Mankanshoku - pug.

Watak sampingan[sunting | sunting sumber]

Shiro Iori (伊織 糸郎 Iori Shirō?)
Disuarakan oleh: Yūji Ueda
Presiden Kelab Menjahit Honnouji Akademi. Dia bekerja rapat dengan Houka dalam menambah baik dan menaik taraf Pakaian Seragam Goku. Walaupun tidak menjadi sebahagian daripada majlis pelajar, beliau berada di kedudukan bersama Empat Elit mengambil pesanan terus daripada Satsuki dan memakai Seragam Goku tiga bintang sendiri, Tailor Regalia (誂の装 Atsurae no Sō?).
Mitsuzo Soroi (揃 三蔵 Soroi Mitsuzō?)
Disuarakan oleh: Akio Nojima
Butler peribadi dan dipercayai Satsuki ini, yang selalunya dilihat menyebelah Satsuki, telah berkhidmat sejak zaman kanak-kanak awal Satsuki. Beliau juga merupakan bapa saudara Shiro.

Produksi[sunting | sunting sumber]

Menurut pengarah Imaishi, banyak plot adalah berdasarkan pemerhatiannya bahawa cara Jepun menyebut "fasisme" (ファッショ fassho?) adalah hampir sama seperti perkataan "fesyen" (ファッション fasshon?), pengamatan bahawa sebutan perkataan Jepun "seragam sekolah" (制服 seifuku?) dan "penaklukan" (征服 seifuku?) adalah sama, dan yang pada namanya kiru mungkin bermakna "membunuh" (キル?), "untuk mengurangkan" (切る?), atau "memakai" (着る?).[5]

Media[sunting | sunting sumber]

Anime[sunting | sunting sumber]

Projek anime televisyen, diarahkan oleh Hiroyuki Imaishi di studio animasi beliau, Trigger, mula diuarkan dalam isu Mac 2013 daripada majalah NewType oleh Kadokawa Shoten yang dikeluarkan pada 7 Februari 2013.[6] Kill la Kill secara rasmi mengumumkan pada 8 Mei, 2013, dengan skrip yang ditulis oleh Kazuki Nakashima dan reka bentuk watak oleh Sushio.[7]

Siri ini disarkan pada dari MBS dalam program blok Animeism diantara Oktober 3, 2013 dan Mac 27, 2014, juga disiarkan pada TBS, CBC dan BS-TBS, dan dikeluarkan pada Blu-ray dan DVD bermula dari Januari 8, 2014.[8] CD runut bunyi akan disertakan dengan jilid pertama dan kelima, DVD dokumentari disebalik tabir akan dimasukkan dalam jilid ketiga, ketujuh, dan kesembilan, dan drama CD akan dimasukkan dalam jilid kedua, keempat, keenam, dan kelapan. Satu animasi video asal episod akan dikeluarkan pada jilid yang kesembilan yang dikeluarkan pada 3 September 2014.[9]

Manga[sunting | sunting sumber]

Sebuah manga adaptasi oleh Ryō Akizuki telah mula disirikan dalam majalah Young Ace dari Kadokawa Shoten sejak Oktober 4, 2013.[10] Siri jilid pertama tankōbon telah dikeluarkan pada Disember 2, 2013.[11] Jilid kedua telah dikeluarkan pada Mac 7, 2014.[12]

Muzik[sunting | sunting sumber]

Muzik untuk siri disusun oleh Hiroyuki Sawano. Bagi lima belas episod pertama, tema pembukaan adalah "Sirius" (シリウス Shiriusu?) oleh Eir Aoi, manakala tema penutupan adalah "Gomen ne, Iiko ja Irarenai" (ごめんね、いいコじゃいられない。?, "Maaf, Saya Selesai Menjadi Anak Baik") oleh Miku Sawai.[13] Dari episod 16 sehingga akhir lagu pembukaan adalah "ambiguous" oleh GARNiDELiA, duo yang terdiri daripada vokalis Maria dan komposer Toku,[14] and the ending theme is "Shin Sekai Kōkyōgaku" (新世界交響楽 New World Symphony?) by Sayonara Ponytail.[15] Lagu Aoi iaitu "Sanbika" telah digunakan sebagai lagu sisipan untuk mengiringi peristiwa klimaks dalam episod 3 dan 23.

Album runut bunyi pertama[sunting | sunting sumber]

Trek Bunyi Asal Kill la Kill
Fail:Kill la Kill OST cover.jpg
Runut bunyi oleh Hiroyuki Sawano
Dikeluarkan pada Disember 25, 2013 (2013-12-25)
Genre Runut Bunyi
Masa 1:17:22
Syarikat Aniplex
Penerbit Hiroyuki Sawano

Album runut bunyi pertama diterbitkan pada Disember 25, 2013.[16] Ia mempunyai 18 lagu, termasuk lagu-lagu enam vokal dilakukan dalam bahasa Inggeris dan Jerman. Trek muzik latar belakang menampilkan tajuk yang variasi tipografi "Kill la Kill".

Senarai trek
Trek Bunyi Asal Kill la Kill
No. Tajuk Penulis Artis Masa
1. "Before my body is dry"   Hiroyuki Sawano, mpi Mika Kobayashi 4:07
2. "goriLLA蛇L"   Hiroyuki Sawano   4:16
3. "犬Kあ3L"   Hiroyuki Sawano   4:34
4. "Blumenkranz"   Hiroyuki Sawano, Rie Cyua 4:19
5. "AdラLib"   Hiroyuki Sawano   3:24
6. "鬼龍G@キLL"   Hiroyuki Sawano   4:38
7. "KILL7la切ル"   Hiroyuki Sawano   4:46
8. "Suck your blood"   Hiroyuki Sawano, mpi Benjamin Anderson & mpi 3:40
9. "Kiっ9=KELL"   Hiroyuki Sawano   4:51
10. "k1ll◎iLL"   Hiroyuki Sawano   3:08
11. "Light your heart up"   Hiroyuki Sawano, cAnON. Aimee Blackschleger 3:56
12. "昼裸lilL♪"   Hiroyuki Sawano   2:02
13. "斬LLLア生LL"   Hiroyuki Sawano   4:25
14. "キ龍ha着LL"   Hiroyuki Sawano   4:15
15. "I want to know"   Hiroyuki Sawano, mpi Benjamin Anderson 4:07
16. "寝LLna聴9"   Hiroyuki Sawano   7:08
17. "Kiる厭KiLL"   Hiroyuki Sawano   5:06
18. "Till I Die"   Hiroyuki Sawano, cAnON. CASG (Caramel Apple Sound Gadget) 4:41
Jumlah masa:
1:17:22

Album runut bunyi kedua[sunting | sunting sumber]

Album runut bunyi kedua akan dikeluarkan di Jepun sebagai sebahagian daripada set DVD/Blu-ray kelima pada 7 Mei 2014.[17]

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

Kill la Kill telah diterima dengan baik oleh para pengkritik. Japanatordikenali sebagai siri "unik menyeronokkan, malah mencengkam" "peringatan bagaimana anime menyeronokkan dan kreatif boleh menjadi yang terbaik", walaupun kekangan bajet sedia jelas.[18] IGN, menggambarkan siri ini sebagai "anime gadis ajaib pada kelajuan", berkata kemustahilan tertinggi yang merupakan sebahagian daripada daya tarikan.[19] Otaku USA diterangkan konsep siri ini sebagai "persediaan kebanyakannya mudah untuk membalas dendam dan gaya-Shonen 'kuat! MANTAP!' perkembangan pertempuran ", tetapi memuji pelaksanaannya.[20] Kotaku menghargai siri untuk "komedi sempurna pencampuran dan tindakan", kadar kelajuannya, konsistensi dalaman dan penyesuaian mudah standard tertinggi pasukan anime aksi.[1]

Animasi babak aksi dan pergerakan watak, dan juga "pilihan muzik yang mendalam", telah terutamanya dipuji oleh UK Anime Network,[21] memanggilnya "streaming anime terbaik" tahun 2013.[22] Para pengulas daripada Anime News Network juga menghargai animasi berdaya cipta dan lucu dan siri "Retro Shonen aksi dipaksa sehingga (...) gila, keterlaluan hiperaktif".[23] GMA News Online begitu juga mengambil maklum siri ini "kadar kelajuan hebat", penceritaan secara terus dan watak-watak yang direalisasikan dalam "badai visual cantik, cerita, dan tidak siuman tidak terbatas".[24]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. 1.0 1.1 Eisenbeis, Richard (4 April 2014). "Kill la Kill Is a Rare Breed of Anime". Kotaku. Diperoleh pada 5 April 2014. 
 2. "Aniplex USA Adds Kill La Kill". Anime News Network. Ogos 10, 2013. Diperoleh pada Ogos 10, 2013. 
 3. "Ore no Namida wa Ore ga Fuku" (dalam bahasa Jepun). Kill la Kill. Musim 1. Episod 8. 21 November 2013. TBS.
 4. http://news.ameba.jp/20131024-153/
 5. Chaisiri, Andy Lee. "Kill la Kill: The Fashion of Fascism". Art-Eater. Diperoleh pada 14 Mac 2014. 
 6. "Panty & Stocking Helmer Imaishi, Trigger Launch New Anime". Anime News Network. Februari 7, 2013. Diperoleh pada Jun 29, 2013. 
 7. "Kill La Kill Anime Reunites Gurren Lagann Director, Writer". Anime News Network. Mei 8, 2013. Diperoleh pada Jun 29, 2013. 
 8. "Official website" (dalam bahasa Jepun). Aniplex. Diperoleh pada Disember 20, 2013. 
 9. "Last Kill la Kill Blu-ray/DVD to Include Unaired Episode". Anime News Network. Disember 19, 2013. Diperoleh pada Disember 20, 2013. 
 10. "Gurren Lagann Staff's Kill la Kill Anime Gets Manga". Anime News Network. September 4, 2013. Diperoleh pada September 5, 2013. 
 11. "キルラキル (1) (カドカワコミックス・エース)" (dalam bahasa Jepun). Amazon.co.jp. Diperoleh pada Disember 4, 2013. 
 12. "キルラキル 2 (角川コミックス・エース)" (dalam bahasa Jepun). Amazon.co.jp. Diperoleh pada Mac 8, 2014. 
 13. "Kill la Kill Anime's New Ad Previews Eir Aoi's Song". Anime News Network. Ogos 29, 2013. Diperoleh pada September 5, 2013. 
 14. "GARNiDELiA Duo to Perform Kill La Kill Anime's New Opening". Anime News Network. 12 Disember 2012. Diperoleh pada 4 Mac 2014. 
 15. "Sayonara Ponytail to Perform Kill la Kill[[:Templat:'s]] 2nd Ending Theme". Anime News Network. Januari 2, 2014. Diperoleh pada Januari 6, 2014.  Wikilink embedded in URL title (bantuan)
 16. "「キルラキル」オリジナルサウンドトラック" (dalam bahasa Jepun). Trigger. Diperoleh pada Disember 27, 2013. 
 17. Green, Scott (20 Disember 2013). ""Kill La Kill" Blu-rays to Feature Soundtrack and OVA". Crunchyroll. Diperoleh pada 31 Mac 2014. 
 18. "First Impressions: Kill la Kill". Japanator. Diperoleh pada Februari 17, 2014. 
 19. Bailey, Kat (31 Januari 2014). "6 Animes That Would Make Great Video Games". IGN. Diperoleh pada 30 Mac 2014. 
 20. "Anime First Impressions: Kill la Kill". Kotaku. 4 April 2014. Diarkibkan daripada asal pada Oktober 17, 2013. Diperoleh pada 5 April 2014. 
 21. Frazer, Robert (November 8, 2013). "Kill la Kill - Eps. 1-5". UK Anime Network. Diperoleh pada Disember 27, 2013. 
 22. "The 2013 UK Anime Network Awards". UK Anime Network. Diperoleh pada Februari 16, 2014. 
 23. Kimlinger, Carl (November 21, 2013). "Kill la Kill Episodes 1-6 Streaming". Anime News Network. Diperoleh pada Disember 27, 2013. 
 24. Logarta, Michael (14 April 2014). "No-holds-barred insanity in 'Kill la Kill'". GMA News Online. Diperoleh pada 15 April 2014. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]