Magic Kaito

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Magic Kaito
Magickaito.jpg
まじっく快斗
(Majikku Kaito)
Genre Komedi, Shonen, Misteri
Manga
Pengarang Gosho Aoyama
Penerbit Jepun Shogakukan
Majalah Asal Weekly Shōnen Sunday
Tarikh Pengeluaran 1988 – kini
Jilid 1-4 (Senarai jilid-jilid)
Anime
Pengarah Toshiki Hirano
Studio TMS Entertainment, V1 Studio
Penyiaran Asal Jepun Animax, Nippon TV, ytv
Malaysia TV3
Dikeluarkan pada 17 April 201029 Disember 2012
Episod 1-12
Anime
Magic Kaito 1412
Studio A-1 Pictures
Penyiaran Asal Jepun Nippon TV, ytv
Dikeluarkan pada 4 Oktober 2014 – kini
Episod ?
Kerja-kerja berkaitan

Magic Kaito (まじっく快斗 Majikku Kaitō?) adakah sebuah karya dari Gosho Aoyama juga dikenali sebagai karya asal Detektif Conan, kira-kira pencuri yang bernama Kaito Kid. Aoyama dihenti kerja pada manga selepas tiga jilid disebabkan oleh hakikat bahawa dia mula siri Detektif Conan, yang telah mendapat sambutan ramai. Bab daripada manga Magic Kaito telah dikeluarkan dalam Shonen Sunday sejak itu, dan hanya baru-baru ini telah dikumpulkan ke dalam jumlah keempat pada Februari 2007. Dan pada Ogos 2011, Aoyama telah menambahkan cerita mengisahkan kisah lampau tentang Phantom Lady dan masa yang sama cinta pertama untuk Toichi Koruba sabagai Kaito Kid dan Chikage Kuroba sebagai Phantom Lady. Siri animasi telah ditayangkan di Jepun sebagai episod istimewa siri Detektif Conan. Di Malaysia, siri animasi pernah bersiaran di TV3 pada setiap hari Sabtu pukul 11.00 pagi.

Plot cerita[sunting | sunting sumber]

Kaito Kuroba, pelajar remaja normal yang bapanya meninggal dunia di bawah keadaan misteri lapan tahun lalu. Lapan tahun kemudian, beliau dibuat menyedari identiti rahsia bapanya; satu jenayah antarabangsa yang terkenal dikenali sebagai Jenayah Antarabangsa 1412: Phantom Thief, dan bahawa dia telah dibunuh oleh satu organisasi yang misteri untuk enggan untuk membantu mereka dalam mendapatkan semula yang "Pandora Gem"; kata batu mistik untuk menumpahkan "air mata" semasa kelulusan komet tertentu, penggunaan yang mengurniakan hidup selama-lamanya. Dia berjanji untuk mengelakkan organisasi daripada mendapat keabadian, dan mengandaikan identiti bapanya kerana dia memulakan usaha untuk permata. Petunjuk-Nya yang tunggal ke lokasi batu permata yang bercahaya merah di bawah bulan purnama dan bahawa ia adalah sepasang: permata yang tersembunyi dalam batu permata yang lebih besar. Oleh itu, ia akan menjadi satu yang agak besar dengan sejarah yang pelik, dan sentiasa disimpan di tempat yang tidak pernah menerima cahaya bulan. Beliau kajian itu dan mencuri permata yang tidak ternilai yang terkenal dengan sejarah ganjil dari luar biasa kawasan-dipertahankan dengan baik, dan sentiasa kembali selepas bulan penuh yang seterusnya.

Anime[sunting | sunting sumber]

Magic Kaito[sunting | sunting sumber]

Siri anime Magic Kaito dijadikan sebagai episod istimewa Detektif Conan di Jepun. Mempunyai 12 buah episod telah dikeudarakan. Anime ini dihasilkan oleh TMS Entertainment.

Magic Kaito 1412[sunting | sunting sumber]

Siri anime Magic Kaito 1412 akan mula ditayangkan di Jepun pada 4 Oktober 2014 sebelum tanyangan siri Detektif Conan di Yomiuri TV dan Nippon TV. Siri ini merupakan projek untuk sambutan ulangtahun manga Detektif Conan ke-20 oleh Shogakukan Shonen Sunday. Anime ini dihasilkan oleh A-1 Pictures.

Lagu[sunting | sunting sumber]

Magic Kaito (Anime)[sunting | sunting sumber]

Lagu pembukaan

No Episod Tajuk Penyanyi Nota
1 1 As the Dew GARNET CROW Tidak peroleh dalam edisi antarabangsa
2 2-6 Misty Mystery GARNET CROW Edisi antarabangsa : Episod 1-6
3 7-12 Kimi no Namida ni Konna ni Koi Shiteru Natsuiro

Lagu penutupan

No Episod Tajuk Penyanyi Nota
1 1 Hello Mr. my yesterday Hundred Percent Free Tidak peroleh dalam edisi antarabangsa
2 2-3 Pilgrim B'z Tidak peroleh dalam edisi antarabangsa
3 4-6 Your Best Friend Mai Kuraki Edisi antarabangsa : Episod 1-6
4 7-12 Koi ni Koishite Mai Kuraki

Nota: Edisi antarabangsa merupakan edisi yang peroleh di luar Jepun yang dihasilkan oleh syarikat TMS sendiri

Magic Kaito 1412[sunting | sunting sumber]

  • Lagu pembukaan
    1. TBA
  • Lagu penutupan
    1. TBA