Mashitah Binti Ibrahim

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Yang Berhormat Senator Dato

Dr. Mashitah Binti Ibrahim

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri
Penyandang
Tempoh jawatan 
18 Mac 2008

Parti politik BN-100px.jpg Barisan Nasional - UMNO
Pekerjaan Menteri Kabinet, Senator
Religion Islam

Senator Dato' Dr. Mashitah Binti Ibrahim merupakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri melalui lantikan Senator. Beliau merupakan bekas ahli Parlimen Baling, Kedah di utara Semenanjung Malaysia. Sebelum menceburkan diri di dalam politik, beliau merupakan bekas pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Gombak, Selangor.

Di peringkat akar umbi, beliau merupakan Ketua Wanita UMNO Bahagian Baling setelah mengalahkan pencabarnya pada persidangan UMNO Bahagian pada 1 November 2008.[1] Sehingga kini, Dato' Dr Mashitah selalu menjadi panel pelbagai forum terutama berkaitan agama - bidang kepakaran beliau. Contohnya pada 24 Januari 2008 beliau menjadi ahli panel Forum Perdana Ehwal Islam bertajuk ‘Gerbang Gemilang’ dan disiarkan secara langsung oleh RTM1 dari padang Sekolah Menengah Agama Sik, Kedah.[2]

Kerjaya politik[sunting | sunting sumber]

Dalam Pilihan raya umum 2004 belau mengalahkan Ustaz Taib Azamudden Md Taib dari PAS dengan majoriti 4,229 undi. Ustaz Taib Azamudden Md Taib merupakan bekas imam Masjid Negara, Kuala Lumpur. Selepas menang pilihan raya 2004, beliau telah dilantik sebagai Setiausaha Parlimen di Jabatan Perdana Menteri. Beliau selalu menjawab pelbagai isu semasa berhubung dengan agama Islam.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. [1], " Mashitah menang", Utusan Online, 1 November 2008.
  2. FORUM PERDANA EHWAL ISLAM