Politeknik Ibrahim Sultan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Politeknik Ibrahim Sultan
Moto Peneraju Ilmu Sejagat
Pengarah terkini YBhg. Datuk Dr. Arshad Bin Kassim
Timbalan Pengarah (Akademik) Puan Hajah Suzanah Binti Hashim
Timbalan Pengarah (Sokongan Akademik) Suzanah bt Hashim
Lokasi Johor Bahru, Johor
Laman web http://www.pis.edu.my

Politeknik Ibrahim Sultan (PIS) merupakan sebuah politeknik yang terletak di Mukim Plentong, dalam daerah Johor Bahru, Johor. PIS pada asalnya dikenali sebagai Politeknik Johor Bahru (PJB).

Antara kursus yang ditawarkan di PIS adalah di peringkat Sijil dan Diploma. Kursus peringkat sijil mengambil masa 2 tahun (4 semester) manakala kursus peringkat Diploma selama 3 tahun (6 semester). Setiap pelajar diwajibkan menjalani Latihan Industri pada semester 3 (kursus sijil) dan pada semester 4 (kursus diploma).

Sejarah[sunting | sunting sumber]

PJB mula dirancang di dalam Rancangan Malaysia ke-7 dengan kerjasama Kerajaan Malaysia dan Bank Dunia. PJB memulakan operasi pada Februari 1998 dengan menumpang di SMT Johor Bahru sementara menunggu kampus tetapnya. Pada Julai 1998, PJB mula beroperasi di tapak sebenar seluas 100 ekar di Mukim Plentong, daerah Johor Bahru, dengan kos projek bernilai RM 155.52 juta.

Visi[sunting | sunting sumber]

Menjadi Pusat Kecemerlangan Pendidikan dan latihan dalam bidang kejuruteraan, rekabentuk dan hospitaliti serta berazam melahirkan graduan yang berketerampilan, berakhlak mulia dan bertanggungjawab selari dengan falsafah pendidikan kebangsaan

Misi[sunting | sunting sumber]

Menghasilkan tenaga kerja separa profesional yang berkualiti bagi menampung keperluan sektor awam dan swasta di Malaysia

Moto[sunting | sunting sumber]

Peneraju Ilmu Sejagat

Pautan luar[sunting | sunting sumber]