Senarai Gabenor-Jeneral Hindia Timur Belanda

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Daftar Penguasa Hindia Timur Belanda. Biasanya mereka memegang gelaran Gabenor-Jeneral.Pada 1948,Ianya ditukar kepada "Pesuruhjaya Tinggi Mahkota untuk Hindia Timur Belanda" (High Commissioner of the Crown in the Dutch East Indies).

  1. 1610-1614 Pieter Both
  2. 1614-1615 Gerard Reynst
  3. 1615-1619 Laurens Reael
  4. 1619-1623 Jan Pieterszoon Coen
  5. 1623-1627 Pieter de Carpentier
  6. 1627-1629 Jan Pieterszoon Coen
  7. 1629-1632 Jacques Specx
  8. 1632-1636 Hendrik Brouwer
  9. 1636-1645 Antonio van Diemen
  10. 1645-1650 Cornelis van der Lijn
  11. 1650-1653 Carel Reyniersz.
  12. 1653-1678 Joan Maetsuycker
  13. 1678-1681 Rijkloff van Goens
  14. 1681-1684 Cornelis Speelman
  15. 1684-1691 Johannes Camphuys
  16. 1691-1704 Willem van Outhoorn
  17. 1704-1709 Johan van Hoorn
  18. 1709-1713 Abraham van Riebeeck
  19. 1713-1718 Christoffel van Swol
  20. 1718-1725 Hendrick Zwaardecroon
  21. 1725-1729 Mattheus de Haan
  22. 1729-1732 Diederik Durven
  23. 1732-1735 Dirk van Cloon
  24. 1735-1737 Abraham Patras
  25. 1737-1741 Adriaan Valckenier
  26. 1741-1743 Johannes Thedens
  27. 1743-1750 Gustaaf Willem baron van Imhoff
  28. 1750-1761 Jacob Mossel
  29. 1761-1775 Petrus Albertus van der Parra
  30. 1775-1777 Jeremias van Riemsdijk
  31. 1777-1780 Reinier de Klerk
  32. 1780-1796 Willem Alting
  33. 1796-1801 Pieter Gerardus van Overstraten
  34. 1801-1805 Johannes Siberg
  35. 1805-1808 Albertus Wiese
  36. 1808-1811 Herman Willem Daendels
  37. 1811 Jan Willem Janssens
  38. 1811 Lord Minto 1811-1816 (Di bawah kekuasaan Inggeris)
  39. 1811-1816 Sir Stamford Raffles
  40. 1816 John Fendall
  41. 1816-1826 G.A.G.Ph. Baron van der Capellen
  42. 1826-1830 L.P.J. Burggraaf du Bus de Gisignies
  43. 1830-1833 Graaf van den Bosch
  44. 1833-1836 J.C. Baud
  45. 1836-1840 D.J. de Eerens
  46. 1840-1841 C.S.W. Graaf van Hogendorp
  47. 1841-1844 P. Merkus
  48. 1844-1845 jhr J.C. Reijnst
  49. 1845-1851 J.J. Rochussen
  50. 1851-1856 A.J. Duijmaer van Twist
  51. 1856-1861 C.F. Pahud
  52. 1861-1866 L.A.J.W. Baron Sloet van de Beele
  53. 1866-1872 P. Mijer
  54. 1872-1875 J. Loudon
  55. 1875-1881 J.W. van Lansberge
  56. 1881-1884 Frederik 's Jacob
  57. 1884-1888 Otto van Rees
  58. 1888-1893 C. Pijnacker Hordijk
  59. 1893-1899 jhr. C.H.A. van Wijck
  60. 1899-1905 W. Rooseboom
  61. 1905-1909 Johannes Benedictus van Heutsz
  62. 1909-1916 A.F.W. Idenburg
  63. 1916-1921 J.P. Graaf van Limburg Stirum
  64. 1921-1926 D. Fock
  65. 1926-1931 jhr. A.C.D. de Graeff
  66. 1931-1936 jhr. B.C. de Jonge
  67. 1936-1942 jhr A.W.L. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer
  68. 1942-1948 H.J. van Mook
  69. 1948-1949 L.J.M. Beel (Pesuruhjaya Tinggi) (Bahasa Belanda:hoge commissaris)
  70. 1949 A.H.J. Lovink (Pesuruhjaya Tinggi)

Lihat pula:[sunting | sunting sumber]