Senarai Lagu Hari Raya

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai lagu-lagu yang bertemakan hari raya dengan mengikut susunan label syarikat rakaman serta butirannya. Senarai ini mungkin tidak lengkap kerana kekurangan maklumat yang sahih.

EMI[sunting | sunting sumber]

# Judul Artis Komposer Penulis Lirik Dari Album Tahun Trivia
1 Selamat Hari Raya Saloma Ahmad Jaafar Ahmad Jaafar Dendang Saloma Vol 2 1955 Versi Asal
2 Dendang Perantau P. Ramlee P. Ramlee P. Ramlee Tidak Diketahui 195?
3 Aidilfitri Nona Asiah & Kamsani Zubir Said Tidak Diketahui 195?
4 Suara Takbir P. Ramlee P. Ramlee P. Ramlee 195?
5 Manusia Miskin Kaya Nona Asiah Dari Hati Nubari Asiah Vol 2 195? Dimuatkan dalam filem Siapa Salah?
6 Selamat Hari Raya Fazidah Joned Kassim Masdor Jins Shamsuddin Selamat Hari Raya 1964 Penyanyi Latar oleh Dato Ahmad Daud, Ahmad C. dan Kassim Masdor
7 Dendang Perantau P. Ramlee P. Ramlee P. Ramlee Tidak Diketahui 196? Versi 60-an
8 Selamat Hari Raya Ahmad Jais Azizah 1969 Penulis lirik adalah tidak jelas sama ada P. Ramlee atau Jamil Sulong
9 Manusia Miskin Kaya Eddy Nor Ali Selamat Pagi Che Gu 1971
10 Bila Takbir Bergema Rafeah Buang Kassim Masdor Rafeah Buang Lagu Dan Perasaan 1972
11 Bersabarlah Sayang Sanisah Huri Yusnor Ef Taj Mahal
12 Selamat Hari Raya Saloma Ahmad Jaafar Ahmad Jaafar Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1973 Versi 70-an
13 Hari Yang Mulia Sharifah Aini S. Omar Osman S. Omar Osman
14 Aidilfitri Sanisah Huri Zubir Said Yusnor Ef Versi 70-an
15 Suasana Riang (Di Hari Raya) Junainah M. Amin Kassim Masdor Yusnor Ef
16 Selamat Hari Raya Reggie Verghese Ahmad Jaafar Instrumental Reg Guitar 1974
17 Mak Inang Pulau Kampai Sharifah Aini Tradisional Tradisional Cahaya Keinsafan
18 Dendang Perantau Saloma P. Ramlee P. Ramlee Kelohan Saloma 1975 Versi Saloma
19 Kain Songket M. Sidin M. Sidin
20 Bisikan Hati Di Pagi Raya Hail Amir & Sharifah Aini Ahmad Nawab Sharifah Aini Bergembira Di Hari Raya 1977
21 Seloka Hari Raya Uji Rashid & Hail Amir Erna
22 Doa Di Hari Mulia Uji Rashid
23 Suasana Hari Raya Sharifah Aini Akbar Nawab Sharifah Aini
24 Menjelang Hari Raya D J Dave S. Atan Kamali Hudi
25 Selamat Hari Raya Nyanyian Ramai Zubir Said Dinyanyikan secara beramai-ramai oleh Sharifah Aini, D J Dave, Uji Rashid dan Hail Amir
26 Suara Takbir D J Dave P Ramlee P Ramlee Pentas Aidilfitri 1978
27 Selamat Hari Raya Nyanyian Ramai Ahmad Jaafar Ahmad Jaafar
28 Musafir Di Aidilfitri Trio Manja Amir Kasmadi Ismail HS Selamat Hari Raya
29 Selamat Hari Raya Halil Chik & Trio Manja Ahmad Jaafar Ahmad Jaafar
30 Terimalah Salamku Halil Chik S. Atan Wan Chu
31 Pulang Di Hari Mulia Halil Chik & Trio Manja Hakcipta Terpelihara Kamali Hudi
32 Aidilfitri Trio Manja Zubir Said
33 Lenggang Mak Limah Halil Chik & Trio Manja Tidak Diketahui Lagu Tradisional
34 Dendang Hari Raya S. Atan Haron Abdul Majid
35 Hari Bahagia Trio Manja Hakcipta Terpelihara
36 Manusia Miskin Kaya Halil Chik P. Ramlee P. Ramlee
37 Ucap Selamat Hari Raya Gaya Zakry S. Atan Haron Abdul Majid Album Hari Raya 1981
38 Cahaya Aidilfitri Black Dog Bone
39 Nikmat Hari Raya Aziz Ahmad & Zaleha Hamid
40 Senandung Hari Raya Rosemaria, D. J Dave & Gaya Zakry Ooi Eow Jin
41 Dari Jauh Ku Pohon Maaf Sudirman S. Atan
42 Di Pagi Aidilfitri Rosemaria Syed Haron Syed Haron
43 Mekar Kasih Di Kuntum Melati D J Dave Mahzan Manan Amran Shariff
44 Pulang Di Hari Raya Noorkumalasari Syed Haron Syed Haron
45 Kepulangan Yang Dinanti Aman Shah Omar Taib A. S.
46 Inang Di Aidilfitri Zaleha Hamid & Sudirman S. Atan Haron Abdul Majid Deli Aidilfitri 1984
47 Embun Menitik Sharifah Aini Tradisional Hamid Ahmad
48 Siti Payong Zaleha Hamid
49 Inang Palembang Sharifah Aini & Herman Tino Eunosasah
50 Seri Tambak (Nyiur Gading) Sudirman Tradisional
51 Sri Kedah Zaleha Hamid Hamid Ahmad
52 Dodoi Si Dodoi Herman Tino
53 Tudung Saji Sharifah Aini & Sudirman
54 Senandung Cina Herman Tino
55 Burung Putih Sharifah Aini Tradisional
56 Mak Inang Pulau Kampai Sudirman Sudirman
57 Joget Hari Raya Zaleha Hamid & Herman Tino S. Atan Haron Abdul Majid
58 Suasana Di Hari Raya Anuar & Ellina Adnan Abu Hassan Habsah Hasan Bersama Di Hari Raya 1986
59 Hari Raya Tetap Tiba Sweet September Khairil Johari Johar Haron Abdul Majid
60 Sepasang Kurung Biru Khairil Johari Johar Habsah Hassan
61 Bersama Di Hari Raya Cenderawasih Syed Haron Syed Haron
62 Seri Di Hari Raya Nyanyian Ramai Fauzi Marzuki Johan Nawawi Varia Pop Aidilfitri 1988
63 Ketika Takbir Bergema Sharifah Aini Fauzi Marzuki S. Amin Shahab
64 Aidilfitri Mulia Bob Rezal Bob Rezal Jal K
65 Fajar Syawal Isma Aliff Fauzi Marzuki Bob Rezal
66 Hari Mulia Sheila Majid S. Atan Johan Nawawi
67 Selamat Hari Raya Sudirman Sudirman Sudirman
68 Fajar Pertemuan Freedom S. Atan Amran Omar
69 Selamat Berhari Raya Rahimah Rahim Fauzi Marzuki Habsah Hassan
70 Bersama Lagi Raja Ema Fauzi Marzuki Bob Rezal
71 Restu Di Pagi Raya D J Dave S Atan D J Dave

The Life Records Ltd.[sunting | sunting sumber]

# Judul Artis Komposer Penulis Lirik Dari Album Tahun Trivia
1 Aidil Fitri Salamiah Hassan, Fatimah Razak, Zalifah Ibrahim & M. Daud Din Osman Din Osman Aidil Fitri 1974

Senada Records[sunting | sunting sumber]

# Judul Artis Komposer Penulis Lirik Dari Album Tahun Trivia
1 Joget Aidil Fitri Sanisah Huri Tidak Diketahui Tidak Diketahui Selamat Hari Raya 1975
2 Dendang Perantau A. Razak
3 Malam Tujuh Likur A. Ramlie & Maria
4 Suara Takbir A. Ramlie
5 Dondang Sayang Hari Raya Rafeah Buang, A. Ramlie & Sanisah Huri Hakcipta Terpelihara Jamal Awang Selamat Hari Raya / Senandong Hari Raya 1977
6 Lebaran Effa Rizan Tidak Diketahui Tidak Diketahui
7 Hari Lebaran M. Ramlee
8 Musafir Di Aidil Fitri A. Ramlie
9 Rukun Islam Rafeah Buang
10 Selamat Hari Raya Suara Perindu

Warner[sunting | sunting sumber]

# Judul Artis Komposer Penulis Lirik Dari Album Tahun Trivia
1 Selamat Berhari Raya Al Mizan Hakcipta Terpelihara Kamali Hudi Tangan Ku Hulur Maafku Pohon 1979
2 Tangan Ku Hulur Maafku Pohon Al Mizan S. Atan
3 Gema Takbir Uji Rashid Ahmad Nawab Rahmat Zaki Aidil-Fitri Berma'af Ma'afan 1980
4 Seri Hari Raya Sweet Charity Hakcipta Terpelihara S. Milda
5 Pengertian Hari Raya Hail Amir & Uji Rashid Ahmad Nawab Rahmat Zaki
6 Gembira Bersama Di Hari Raya Othman Hamzah A. Husaini Ajmain S. Milda
7 Sampaikan Salamku Di Aidilfitri Jamal Abdillah Ahmad Nawab Rahmat Zaki
8 Bermaaf Maafan Azean Irdawaty
9 Hari Raya Mulia Norazia Ali A. Husaini Ajmain S. Milda
10 Menyambut Lebaran Othman Hamzah Hakcipta Terpelihara Hakcipta Terpelihara
11 Bingkisan Untuk Perwira Khatijah Ibrahim Ahmad Nawab Rahmat Zaki
12 Bergembira Di Hari Raya Nyanyian Ramai Ahmad Nawab Rahmat Zaki Dinyanyikan secara beramai oleh Jamal Abdillah, Uji Rashid, Hail Amir, Khatijah Ibrahim & Azean Irdawaty
13 Hari Raya Bahagia Jay Jay Tidak Diketahui Tidak Diketahui Riang Ria Hari Raya 1985
14 Hanya Kad Ucapan Azlina Aziz
15 Syawal Menjelang Ramli Sarip
16 Wajahmu Di Hari Raya Azman Abu Hassan
17 Indahnya Beraya Di Desa Azlina Aziz S. Atan Fauzan Uda Ahmad Gema Hari Raya / Irama Hari Raya Avon 1989
18 Salam Aidilfitri Jamal Abdillah S. Atan Seri Bayu
19 Gurindam Di Pagi Syawal Jay Jay Jay Jay
20 Senandung Hari Raya Untukmu Dayangku Intan S. Amin Shahab
21 Kisah Ku Berhari Raya Ramli Sarip Ramli Sarip AJ
22 Rindu Lebaran Khatijah Ibrahim Mohd Khair Mohd Yassin
23 Keinsafan Di Hari Raya Nash S. Amin Shahab
24 Bersemi Cinta Di Hari Raya Azlina Aziz S. Atan Fauzan Uda Ahmad
25 Kini Tiba Masanya Jay Jay Jay Jay Seri Bayu
26 Maafkan Segala Keterlanjuran Jamal Abdillah S. Atan Juwie

Polygram Records[sunting | sunting sumber]

# Judul Artis Komposer Penulis Lirik Dari Album Tahun Trivia
1 Suatu Hari Di Hari Raya M. Nasir M. Nasir M. Nasir Pemberian Di Hari Raya 1981 Versi Asal
2 Ku Pohon Restu Ayah Dan Bonda Al Jawaher Amir Abd. Karim Amir Abd. Karim
3 Hari Raya Tanpa Ibu Tidak Diketahui Eddy Nor Ali Eddy Nor Ali
4 Hari Raya Hari Bahagia Ideal Sisters M. Nasir M. Nasir
5 Di Pagi Hari Raya Rafeah Buang Tidak Diketahui Tidak Diketahui
6 Kalau Rindu Katakan Rindu Normah
7 Apa Khabar Nya? Raffi
8 Selamat Hari Raya Al Jawaher M. Nasir M. Nasir
9 Suasana Pilu Di-Saat Ini Yunizar Hussein Tidak Diketahui Tidak Diketahui

BMG[sunting | sunting sumber]

Sony[sunting | sunting sumber]

# Judul Artis Komposer Penulis Lirik Dari Album Tahun Trivia
1 Warna Warni Aidilfitri   Artis-artis Sony Music Lan Laga Amran Omar Warna Warni Aidilfitri 1998
2 Setahun Sekali Amy Mastura Fauzi Marzuki
3 Selamat Datang Sayang Hattan Tidak Diketahui Tidak Diketahui
4 Takbir Di Rantauan A to Z
5 Fajar Menyinsing Lagi Shima
6 Kesayuan Aidilftri Impression
7 Mulia Erra Fazira
8 Selamat Hari Raya Kool
9 Kupohon Kemaafan Mel & Abot
10 Pertemuan Lefthanded
11 Rindu Mengambang Di Rantau Orang Spring