Senarai Mongol Khan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut adalah senarai pemerintah keturunan Mongol Khans dan Khagan.

Khan Agung (Great Khan) dari Empayar Mongol[sunting | sunting sumber]

Empayar Mongol Khan dan wilayahnya

Berikut adalah penama dari keturunan Khan yang diberi gelaran Maharaja(Emperor) dari pemerintah Dinasti Yuan atas sebab khidmat dalam Pejabat Rasmi Mongol Khan Agung. (original office of the Great Khan of the Mongols):

The Mongol Empire, Visual Pembesaran Empayar Mongol.

Khans of Golden Horde[sunting | sunting sumber]

Horde/Pasukan Putih[sunting | sunting sumber]

White Horde or Цагаан орд was khanate of Jochi's eldest son Orda.

Horde/Pasukan Biru[sunting | sunting sumber]

Pemimpin sebenar kepada Jochid Ulus (Kipchak Khanate) merupakan ahli kumpulan kepada "Rumah Batu"(House of Batu) sehingga Tahun 1361.

Ilkhans of Il Khanate[sunting | sunting sumber]

Selepas Pembunuhan Arpa, regional negara didirikan pada kehancuran yang dibangkitkan oleh Ilkhanate mereka sendiri sebagai calon-calon pewaris.

Para penuntut dari Parsi Timur (Khurasan):

  • Togha Temür (c. 1338-1353) (diakui oleh Kartids 1338-1349; oleh Jalayirids 1338-1339, 1340-1344; oleh Sarbadars 1338-1341, 1344, 1353)
  • Luqman (1353-1388) (anak lelaki kepada Togha Temür)

Khans of Chagatai Khanate[sunting | sunting sumber]

The Chagatai Khanate terbahagi kepada 2 bahagian, barat dan timur (Moghulistan). Untuk khan-khan timur, sila lihat Khans of Moghulistan, dibawah.

From 1370 on, the Chagatai Khans were puppets of Timur.

Ketua Ogodeid ulus[sunting | sunting sumber]

Khagans of Post-Imperial Mongolia (Northern Yuan)[sunting | sunting sumber]

Berikut direkodkan Khan sebagai are successors of Dayan Khan dan pemerintah terus kepada Chahar. Mereka mempunyai kekuasaan raja atas Mongol tümens yang lain, tetapi tidak dapat melaksanakan kewenangan mereka keatas mereka.

Pemerintah Zunghar Khanate[sunting | sunting sumber]

Upper Mongol Khoshud Khans of Tibet[sunting | sunting sumber]

  • Gushi Khan Toro-Baikhu (1642-1655)
  • Dayan Ochir Khan (1655-1669)
  • Gonchug Dalai Khan (1669-1698)
  • Lhazang Chingis Khan (1698-1717)

Torghud Khans of the Kalmyks[sunting | sunting sumber]

  • Khoo-Orlog (d.1644)
  • Shikir-Daichung (1644-1661)
  • Puntsog (1661-1669)
  • Ayuukhi (1669-1724)
  • Tseren-Dondog (1724-1735)
  • Dondug-Ombo (1735-1741)
  • Dondug-Dashi (1741-1761)
  • Ubashi (1762-1771)

Mongolia abad ke-20[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Dughlát Muhammad Haidar, Norbert Elias, Edward Denison Ross - The Tarikh-i-rashidi
  • Henry Hoyle Howorth-History of the Mongols
  • Herbert Franke, Denis Twitchett, John King Fairbank -The Cambridge History of China: Alien regimes and border states, 907-1368
  • William Bayne Fisher, Peter Jackson, Laurence Lockhart, J. A. Boyle -The Cambridge history of Iran‎, 5
  • Konstantin Nikolaevich Maksimov - Kalmykia in Russia's past and present national policies and administrative system

Lihat juga[sunting | sunting sumber]