Senarai Presiden Tunisia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Tunisia

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
Tunisia



Negara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Presiden Tunisia atau Presiden Republik Tunisia adalah ketua negara Tunisia . Tunisia adalah sebuah republik presiden di mana presiden menjadi ketua eksekutif dalam kerajaan dengan bantuan Perdana Menteri Tunisia , secara rasmi ketua kerajaan . Di bawah Perkara 44 Perlembagaan Tunisia, presiden juga komander-in- chief Angkatan Tentera Tunisia .


Menurut perlembagaan, presiden dipilih oleh rakyat bagi tempoh lima tahun. Pada masa ini, presiden boleh semula dipilih untuk tempoh yang tidak terhad di pejabat. Ini berbeza dengan had tiga penggal sebelum Jun 2002, tidak termasuk jawatan presiden antara 1975 dan 1982 .

Sebagai sebuah negara yang merdeka , Tunisia tidak mempunyai kebebasan politik dan telah melihat pelanggaran hak asasi manusia . Oleh kerana itu, pilihan raya Presiden Tunisia , seperti tahun 2009 , tidak mempunyai kredibiliti antarabangsa kerana pilihan raya dikuasai oleh parti pemerintah , Perhimpunan Demokratik Perlembagaan dan jelmaan sebelumnya sebagai parti Destour Neo dan Parti Sosialis Destourian .

Sejak pengisytiharan Perlembagaan republik pada bulan Jun 1959, tiga tahun selepas mencapai kemerdekaan dari Perancis , Tunisia mempunyai hanya dua presiden yang dipilih . Presiden pertama ialah Habib Bourguiba (1959-1956) . Beliau telah dipecat daripada jawatan dalam satu Rampasan kuasa Tunisia 1987, di mana beliau dikatakan tidak sihat.Penggantinya Zine El Abidine Ben Ali menjadi presiden dari 1987 sehingga 2011.Mulai 12 Disember 2011, Presiden semasa ialah Moncef Marzouki .

Senarai Presiden Tunisia[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai presiden Tunisia sejak tahun 1957. Lihat juga senarai Bey Tunisia.

Presiden Republik Tunisia (1957-kini)[sunting | sunting sumber]

Nama Lahir-Mati Mula Ahkir Parti politik
Habib Bourguiba 1903 - 2000 25 Julai 1957 7 November 1987 Parti Neo-Destour (hingga 1964), Parti Destour Sosialis (sejak 1964)
Zine El Abidine Ben Ali 1936 - 7 November 1987 Kini Parti Destour Sosialis (hingga 1988), Himpunan Demokratik Perlembagaan (sejak 1988)


[bincang] – [sunting]
Candidates Parties Votes  %
Zine El Abidine Ben Ali Constitutional Democratic Rally 4,238,711 89.62
Mohamed Bouchiha Party of People's Unity 236,955 5.01
Ahmed Inoubli Unionist Democratic Union 179,726 3.80
Ahmed Ibrahim Ettajdid Movement 74,257 1.57
Valid votes 4,729,649 99.84
Blank or invalid votes 7,718 0.16
Total 4,737,367 100.00
Voter turnout 89.45
Electorate 5,296,008
Source: POGAR, (Perancis) Business News