Senarai angkasawan profesional mengikut nama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini ialah senarai angkasawan profesional mengikut abjad. Ia terdiri daripada orang yang menjalani latihan menerusi program penerbangan angkasa manusia untuk mengawal, memandu, atau bertindak sebagai anak kapal angkasa lepas. Sehingga baru-baru ini, angkasawan dibiayai dan dilatih secara eksklusif oleh kerajaan, baik oleh agensi angkasa tentera mahupun oleh agensi angkasa awam. Bagaimanapun, dengan pelayaran suborbit SpaceShipOne yang pertama yang dibiayai oleh sektor swasta pada 2004, sebuah kategori angkasawan yang baharu telah dicipta – angkasawan komersil.

Sedangkan istilah angkasawan kekadang digunakan untuk sesiapa yang belayar ke ruang angkasa, termasuklah ahli sains, ahli politik, wartawan, dan pelancong, rencana ini hanya menyenaraikan angkasawan profesional. Senarai untuk sesiapa yang belayar ke ruang angkasa boleh didapati di Senarai pengembara angkasa mengikut nama.

Nama dalam huruf italik ialah angkasawan yang melewati orbit Bumi rendah, manakala nama dalam huruf tebal ialah angkasawan yang berjalan di atas bulan.

Bendera menunjukkan kerakyatan sewaktu angkasawan belayar. Setakat 2009, melebihi 500 orang telah dilatih sebagai angkasawan.

Isi kandungan
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A[sunting | sunting sumber]

  1. Amerika Syarikat Joseph M. AcabaSTS-119. Angkasawan Puerto Rico yang pertama
  2. Amerika Syarikat Loren ActonSTS-51-F
  3. Amerika Syarikat Mike Adams (1930–1967) X-15
  4. Amerika Syarikat James AdamsonSTS-28, STS-43
  5. Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Viktor M. AfanasyevSoyuz TM-11, Soyuz TM-18, Soyuz TM-29, Soyuz TM-33/32
  6. Amerika Syarikat Thomas AkersSTS-41, STS-49, STS-61, STS-79
  7. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vladimir AksyonovSoyuz 22, Soyuz T-2
  8. Amerika Syarikat Buzz Aldrin (dahulunya Edwin A. Aldrin) — Gemini 12, Apollo 11. Terbang di dalam Apollo 11 dan merupakan orang kedua yang berjalan di atas Bulan
  9. Bulgaria Aleksandar Panayotov Aleksandrov
  10. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Aleksandr Pavlovich AleksandrovSoyuz T-9, Soyuz TM-3
  11. Amerika Syarikat Andrew M. AllenSTS-46, STS-62, STS-75
  12. Amerika Syarikat Joseph P. AllenSTS-5, STS-51-A
  13. Amerika Syarikat Scott AltmanSTS-90, STS-106, STS-109, STS-125
  14. Amerika Syarikat William AndersApollo 8
  15. Amerika Syarikat Clayton AndersonSTS-117/120
  16. Amerika Syarikat Michael P. Anderson, (1959–2003) — STS-89, STS-107. Maut dalam Nahas Bolak-balik Angkasa Lepas Columbia
  17. Amerika Syarikat Dominic A. AntonelliSTS-119
  18. Amerika Syarikat Jerome AptSTS-37, STS-47, STS-59, STS-79
  19. Amerika Syarikat Lee ArchambaultSTS-117, STS-119
  20. Amerika Syarikat Neil ArmstrongGemini 8, Apollo 11. Orang pertama yang berjalan di atas Bulan.[1][2]
  21. Amerika Syarikat Richard R. ArnoldSTS-119
  22. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Anatoly ArtsebarskySoyuz TM-12
  23. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Yuri Artyukhin (1930–1998) — Soyuz 14
  24. Amerika Syarikat Jeffrey AshbySTS-93, STS-100, STS-112
  25. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Oleg AtkovSoyuz T-10/11
  26. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Toktar AubakirovSoyuz TM-13/12. Orang Kazakh etnik yang pertama di angkasa lepas.
  27. Rusia Sergei AvdeyevSoyuz TM-15, Soyuz TM-22

    B[sunting | sunting sumber]

  28. Amerika Syarikat James Bagian, M.D.STS-29, STS-40
  29. Amerika Syarikat Ellen Baker, M.D.Symbol venus.svgSTS-34, STS-50, STS-71
  30. Amerika Syarikat Michael BakerSTS-43, STS-52, STS-68, STS-81
  31. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Aleksandr BalandinSoyuz TM-9
  32. Amerika Syarikat Michael R. Barratt, M.D.Soyuz TMA-14
  33. Amerika Syarikat Daniel BarrySTS-72, STS-96, STS-105
  34. Amerika Syarikat John-David F. BartoeSTS-51-F
  35. Amerika Syarikat Charlie Bassett (1931–1966) — Tiada penerbangan; ditetapkan untuk penerbangan Gemini 9 pada asalnya.
  36. Rusia Yuri BaturinSoyuz TM-28/27, Soyuz TM-32/31. Ahli politik Rusia pertama di angkasa lepas
  37. Perancis Patrick Baudry, Orang kelahiran Afrika yang pertama serta rakyat Perancis yang kedua di angkasa lepas
  38. Amerika Syarikat Alan BeanApollo 12, Skylab 3. Orang keempat yang berjalan di atas Bulan
  39. Amerika Syarikat Robert L. BehnkenSTS-123
  40. Slovakia Ivan Bella, orang Slovakia yang pertama di angkasa lepas
  41. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Pavel Belyayev (1925–1970) — Voskhod 2
  42. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Georgi Beregovoi (1921–1995) — Soyuz 3
  43. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Anatoli BerezovoySoyuz T-5/7
  44. Amerika Syarikat John BlahaSTS-29, STS-33, STS-43, STS-58, STS-79/81
  45. Amerika Syarikat Michael J. BloomfieldSTS-86, STS-97, STS-110
  46. Amerika Syarikat Guion BlufordSTS-8, STS-61-A, STS-39, STS-53. Orang Afrika-Amerika yang pertama di angkasa lepas
  47. Amerika Syarikat Karol BobkoSTS-6, STS-51-D, STS-51-J. Siswazah Akademi Tentera Udara Amerika Syarikat yang pertama untuk menjadi angkasawan
  48. Amerika Syarikat Eric A. BoeSTS-126
  49. Amerika Syarikat Charles BoldenSTS-61-C, STS-31, STS-45, STS-60
  50. Kanada Roberta Bondar, M.D. Symbol venus.svg Wanita Kanada yang pertama di angkasa lepas
  51. Rusia Andrei Borisenko — Tiada penerbangan
  52. Amerika Syarikat Frank BormanGemini 7, Apollo 8. Komander untuk Apollo 8, penerbangan angkasa yang pertama untuk mengorbit Bulan.
  53. Amerika Syarikat Stephen G. BowenSTS-126
  54. Amerika Syarikat Kenneth BowersoxSTS-50, STS-61, STS-73, STS-82, STS-113/Soyuz TMA-1
  55. Amerika Syarikat Charles Brady, M.D. (1951–2006) — STS-78
  56. Amerika Syarikat Vance BrandApollo-Soyuz Test Project, STS-5, STS-41-B, STS-35
  57. Amerika Syarikat Daniel BrandensteinSTS-8, STS-51-G, STS-32, STS-49
  58. Amerika Syarikat Randolph Bresnik - STS-129
  59. Amerika Syarikat Roy BridgesSTS-51-F. Menjadi Pengarah Pusat Angkasa Kennedy pada Mac 1997
  60. Amerika Syarikat Curtis BrownSTS-47, STS-66, STS-77, STS-85, STS-95, STS-103
  61. Amerika Syarikat David M. Brown (1956–2003) — STS-107. Maut dalam Nahas Bolak-balik Angkasa Lepas Columbia
  62. Amerika Syarikat Mark BrownSTS-28, STS-48
  63. Amerika Syarikat James BuchliSTS-51-C, STS-61-A, STS-29, STS-48
  64. Amerika Syarikat Jay Buckey, M.D.STS-90
  65. Rusia Nikolai BudarinSTS-71/Soyuz TM-21, Soyuz TM-27, STS-113/Soyuz TMA-1
  66. Amerika Syarikat John S. Bull (1934-2008) — Tiada penerbangan
  67. Amerika Syarikat Daniel BurbankSTS-106, STS-115
  68. Amerika Syarikat Daniel BurschSTS-51, STS-68, STS-77, STS-108, STS-111
  69. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Valery BykovskyVostok 5, Soyuz 22, Soyuz 31/29

    C[sunting | sunting sumber]

  70. Amerika Syarikat Robert CabanaSTS-41, STS-53, STS-65, STS-88
  71. Amerika Syarikat Vyonne Cagle, M.D.Symbol venus.svg — Tiada penerbangan
  72. Amerika Syarikat Fernando Caldeiro (1958-2009) — Tiada penerbangan
  73. Amerika Syarikat Tracy CaldwellSymbol venus.svgSTS-118
  74. Amerika Syarikat Charles CamardaSTS-114
  75. Amerika Syarikat Kenneth CameronSTS-37, STS-56, STS-74
  76. Amerika Syarikat Duane CareySTS-109
  77. Amerika Syarikat Scott CarpenterMercury 7 [3]
  78. Amerika Syarikat Gerald CarrSkylab 4
  79. Amerika Syarikat Sonny Carter, M.D., (1947–1991) — STS-33
  80. Amerika Syarikat John CasperSTS-36, STS-54, STS-62, STS-77
  81. Amerika Syarikat Christopher CassidySTS-127
  82. Amerika Syarikat Robert CenkerSTS-61-C
  83. Amerika Syarikat Gene CernanGemini 9A, Apollo 10, Apollo 17
  84. Amerika Syarikat Roger B. Chaffee (1935-1967), maut dalam nahas Apollo 1
  85. Amerika Syarikat Gregory ChamitoffSTS-124/126
  86. Costa Rica / Amerika Syarikat Franklin Chang-DiazSTS-61-C, STS-34, STS-46, STS-60, STS-75, STS-91, STS-111. Angkasawan Amerika-Sepanyol yang pertama
  87. Australia / Amerika Syarikat Philip K. Chapman, angkasawan kelahiran Australia yang pertama – tiada penerbangan
  88. India / Amerika Syarikat Kalpana ChawlaSymbol venus.svg (1961–2003) — STS-87, STS-107. Angkasawan wanita Amerika-India yang pertama; maut dalam nahas Bolak-balik Angkasa Lepas Columbia
  89. Itali Maurizio Cheli
  90. Republik Rakyat China Chen Quan, angkasawan simpanan bagi Shenzhou 7
  91. Amerika Syarikat Leroy ChiaoSTS-65, STS-72, STS-92, Soyuz TMA-5
  92. Amerika Syarikat Kevin ChiltonSTS-49, STS-59, STS-76
  93. Perancis Jean-Loup Chrétien, angkasawan Perancis yang pertama serta juga orang Eropah bukan Soviet yang pertama untuk berjalan di angkasa lepas
  94. Amerika Syarikat Laurel B. Clark, M.D.Symbol venus.svg (1961–2003) — STS-107. Maut dalam nahas Bolak-balik Angkasa Lepas Columbia
  95. Amerika Syarikat Mary CleaveSymbol venus.svgSTS-61-B, STS-30
  96. Perancis Jean-François Clervoy
  97. Amerika Syarikat Michael CliffordSTS-53, STS-59, STS-76
  98. Amerika Syarikat Michael CoatsSTS-41-D, STS-29, STS-39
  99. Amerika Syarikat Kenneth CockrellSTS-56, STS-69, STS-80, STS-98, STS-111
  100. Amerika Syarikat Catherine Coleman Symbol venus.svgSTS-73, STS-93
  101. Amerika Syarikat Eileen CollinsSymbol venus.svgSTS-63, STS-84, STS-93, STS-114
  102. Amerika Syarikat Michael Collins (lahir 1930) — Gemini 10, Apollo 11. Lahir di Rom kepada ibu bapa Amerika
  103. Amerika Syarikat Pete Conrad, Apollo 12, (1930–1999) — Gemini 5, Gemini 11, Apollo 12, Skylab 2. Orang ketiga untuk berjalan di Bulan dan komander bagi misi Skylab yang pertama
  104. Amerika Syarikat Gordon Cooper (1927–2004) — Mercury 9, Gemini 5. Orang Amerika yang pertama untuk terbang di angkasa lepas selama sehari [4][5]
  105. Amerika Syarikat Richard CoveySTS-51-I, STS-26, STS-38, STS-61
  106. Amerika Syarikat Timothy Creamer — Tiada penerbangan
  107. Amerika Syarikat John CreightonSTS-51-G, STS-36, STS-48
  108. Amerika Syarikat Robert CrippenSTS-1, STS-7, STS-41-C, STS-41-G. Terbang dalam misi Bolak-balik Angkasa Lepas yang pertama
  109. Itali Samantha CristoforettiSymbol venus.svg
  110. Amerika Syarikat Roger CrouchSTS-83, STS-94
  111. Amerika Syarikat Frank CulbertsonSTS-38, STS-51, STS-105/108
  112. Amerika Syarikat Walter CunninghamApollo 7
  113. Amerika Syarikat Robert CurbeamSTS-85, STS-98, STS-116
  114. Amerika Syarikat Nancy CurrieSymbol venus.svgSTS-57, STS-70, STS-88, STS-109

    D[sunting | sunting sumber]

  115. Amerika Syarikat Nancy Jan DavisSymbol venus.svgSTS-47, STS-60, STS-85
  116. Amerika Syarikat Lawrence J. DeLucasSTS-50
  117. Belgium Frank De Winne, angkasawan Agensi Angkasa Eropah (ESA) yang pertama untuk mengawal Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS)
  118. Rusia Vladimir N. DezhurovSoyuz TM-21/STS-71
  119. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Georgi Dobrovolski (1928–1971) — Soyuz 11
  120. Jepun Takao Doi, Orang Jepun yang pertama untuk berjalan di angkasa lepas
  121. Amerika Syarikat B. Alvin DrewSTS-118
  122. Amerika Syarikat Brian DuffySTS-45, STS-57, STS-72, STS-92
  123. Amerika Syarikat Charles DukeApollo 16
  124. Amerika Syarikat Bonnie J. DunbarSymbol venus.svgSTS-61-A, STS-32, STS-50, STS-71, STS-89
  125. Sepanyol Pedro Duque, orang Sepanyol yang pertama di angkasa lepas
  126. Amerika Syarikat Samuel T. DurranceSTS-35, STS-67
  127. Amerika Syarikat James Dutton — Tiada penerbangan
  128. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Lev Dyomin (1926–1998) — Soyuz 15
  129. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vladimir DzhanibekovSoyuz 27/26, Soyuz 39, Soyuz T-12, Soyuz T-13

    E[sunting | sunting sumber]

  130. Amerika Syarikat Joe EdwardsSTS-89
  131. Amerika Syarikat Donn F. Eisele (1930–1987) — Apollo 7
  132. Amerika Syarikat Anthony W. EnglandSTS-51-F
  133. Amerika Syarikat Joe H. Engle — Penerbangan 138, 143, and 153, STS-2, STS-51-I X-15
  134. Amerika Syarikat Ronald Evans (1933–1990) — Apollo 17
  135. Jerman Reinhold Ewald
  136. Perancis Léopold Eyharts

    F[sunting | sunting sumber]

  137. Amerika Syarikat John FabianSTS-7, STS-51-G
  138. Syria Muhammed Faris, orang Syria yang pertama di angkasa lepas
  139. Hungary Bertalan Farkas, orang Hungary yang pertama di angkasa lepas
  140. Perancis Jean-Jacques Favier
  141. Republik Rakyat China Fèi Jùnlóng
  142. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Konstantin Feoktistov (1926-2009) — Voskhod 1
  143. Amerika Syarikat Christopher FergusonSTS-115, STS-126
  144. Amerika Syarikat Martin J. FettmanSTS-58
  145. Amerika Syarikat Andrew J. FeustelSTS-125
  146. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Anatoli FilipchenkoSoyuz 7, Soyuz 16
  147. Amerika Syarikat Michael FinckeSoyuz TMA-4, Soyuz TMA-13
  148. Amerika Syarikat John L. Finley (1935–2006) — Tiada penerbangan. Dilatih untuk program Makmal Orbit Terkawal
  149. Amerika Syarikat Anna Fisher, M.D.Symbol venus.svgSTS-51-A
  150. Amerika Syarikat William Frederick Fisher, M.D.STS-51-I
  151. Jerman Klaus-Dietrich Flade
  152. Amerika Syarikat / United Kingdom Michael FoaleSTS-45, STS-56, STS-63, STS-84/86, STS-103, Soyuz TMA-3. Penyandang rekod masa Amerika dan British id angkasa lepas (374 d, 11 h, 19 m)
  153. Amerika Syarikat Kevin A. FordSTS-128
  154. Amerika Syarikat Michael ForemanSTS-123, STS-129
  155. Amerika Syarikat Patrick ForresterSTS-105, STS-117, STS-128
  156. Amerika Syarikat Michael FossumSTS-121, STS-124
  157. Amerika Syarikat Ted Freeman (1930–1964) — Tiada penerbangan. Kumpulan 3 NASA.
  158. Amerika Syarikat Stephen FrickSTS-110, STS-122
  159. Belgium Dirk Frimout, orang Belgium yang pertama di angkasa lepas
  160. Sweden Christer Fuglesang, orang Sweden yang pertama di angkasa lepas
  161. Amerika Syarikat Charles FullertonSTS-3, STS-51-F
  162. Jerman Reinhard Furrer (1940–1995)
  163. Jepun Satoshi Furukawa — Tiada penerbangan

    G[sunting | sunting sumber]

  164. Amerika Syarikat F. Drew Gaffney, M.D.STS-40
  165. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Yuri Gagarin (1934–1968) — Vostok 1. Orang pertama di angkasa lepas
  166. Amerika Syarikat Ronald GaranSTS-124
  167. Amerika Syarikat Dale GardnerSTS-8, STS-51-A
  168. Amerika Syarikat Guy GardnerSTS-27, STS-35
  169. Kanada Marc Garneau, orang Kanada yang pertama di angkasa lepas
  170. Amerika Syarikat Owen GarriottSkylab 3, STS-9
  171. Amerika Syarikat Charles GemarSTS-38, STS-48, STS-62
  172. Amerika Syarikat Michael GernhardtSTS-69, STS-83, STS-94, STS-104
  173. Jerman Alexander Gerst — Tiada penerbangan
  174. Amerika Syarikat Edward GibsonSkylab 4
  175. Amerika Syarikat Robert L. GibsonSTS-41-B, STS-61-C, STS-27, STS-47, STS-71
  176. Rusia Yuri GidzenkoSoyuz TM-22, Soyuz TM-31/STS-102, Soyuz TM-34/Soyuz TM-33
  177. Amerika Syarikat Ed Givens (1930–1967) — Tiada penerbangan. Kumpulan 5 NASA
  178. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Yuri GlazkovSoyuz 24
  179. Amerika Syarikat John Glenn (lahir 1921) — Mercury 6, STS-95. Orang Amerika yang pertama dalam orbit Bumi dan kemudian, orang tertua untuk terbang di angkasa lepas [6][7]
  180. Amerika Syarikat Linda GodwinSymbol venus.svgSTS-37, STS-59, STS-76, STS-108
  181. Amerika Syarikat Michael T. GoodSTS-125
  182. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Viktor GorbatkoSoyuz 7, Soyuz 24, Soyuz 37/36
  183. Amerika Syarikat Richard GordonGemini 11, Apollo 12
  184. Amerika Syarikat Dominic GorieSTS-91, STS-99, STS-108, STS-123
  185. Amerika Syarikat Ronald GrabeSTS-51-J, STS-30, STS-42, STS-57
  186. Amerika Syarikat Duane Graveline, M.D. — Tiada penerbangan
  187. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Georgi GrechkoSoyuz 17, Soyuz 26/27, Soyuz T-14/13
  188. Amerika Syarikat Frederick GregorySTS-51-B, STS-33, STS-44
  189. Amerika Syarikat William GregorySTS-67
  190. Amerika Syarikat Stanley Griggs (1939–1989) — STS-51-D
  191. Amerika Syarikat Virgil Grissom (1926–1967) — Mercury-Redstone 4, Gemini 3. Orang pertama untuk mencapai orbit buat dua kali. Maut dalam nahas Apollo 1 [8][9]
  192. Amerika Syarikat John GrunsfeldSTS-67, STS-81, STS-103, STS-109, STS-125
  193. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Aleksei GubarevSoyuz 17, Soyuz 28
  194. Itali Umberto Guidoni
  195. Mongolia Zhugderdemidiyn Gurragcha, orang Mongolia yang pertama di angkasa lepas
  196. Amerika Syarikat Sidney GutierrezSTS-40, STS-59

    H[sunting | sunting sumber]

  197. Kanada Chris Hadfield, orang Kanada yang pertama untuk berjalan di angkasa lepas
  198. Perancis Claudie HaigneréSymbol venus.svg, wanita Perancis yang pertama di angkasa lepas
  199. Perancis Jean-Pierre Haigneré
  200. Amerika Syarikat Fred HaiseApollo 13
  201. Amerika Syarikat James HalsellSTS-65, STS-74, STS-83, STS-94, STS-101
  202. Amerika Syarikat Kenneth HamSTS-124
  203. Amerika Syarikat Lloyd HammondSTS-39, STS-64
  204. Kanada Jeremy Hansen
  205. Amerika Syarikat Gregory HarbaughSTS-39, STS-54, STS-71, STS-82
  206. Amerika Syarikat Bernard A. Harris, Jr.STS-55, STS-63. Orang Amerika-Afrika yang pertama untuk berjalan di angkasa lepas
  207. Amerika Syarikat Terry HartSTS-41-C
  208. Amerika Syarikat Henry HartsfieldSTS-4, STS-41-D, STS-61-A
  209. Amerika Syarikat Frederick HauckSTS-7, STS-51-A, STS-26
  210. Amerika Syarikat Steven HawleySTS-41-D, STS-61-C, STS-31, STS-82, STS-93
  211. Amerika Syarikat Susan HelmsSymbol venus.svgSTS-54, STS-64, STS-78, STS-101, STS-102/105
  212. Amerika Syarikat Karl Henize (1926–1993) — STS-51-F
  213. Amerika Syarikat Thomas HennenSTS-44
  214. Amerika Syarikat Terence HenricksSTS-44, STS-55, STS-70, STS-78
  215. Poland Miroslaw Hermaszewski, orang Poland yang pertama di angkasa lepas
  216. Amerika Syarikat José HernándezSTS-128
  217. Amerika Syarikat John HerringtonSTS-113. Orang asli Amerika yang pertama di angkasa lepas
  218. Amerika Syarikat Richard HiebSTS-39, STS-49, STS-65
  219. Amerika Syarikat Joan HigginbothamSymbol venus.svgSTS-116
  220. Amerika Syarikat David HilmersSTS-51-J, STS-26, STS-36, STS-42
  221. Amerika Syarikat Kathryn HireSymbol venus.svgSTS-90
  222. Amerika Syarikat Charles HobaughSTS-104, STS-108, STS-129
  223. Amerika Syarikat Jeffrey HoffmanSTS-51-D, STS-35, STS-46, STS-61, STS-75
  224. Amerika Syarikat Donald Holmquest, M.D. — Tiada penerbangan
  225. Amerika Syarikat Scott HorowitzSTS-75, STS-82, STS-101, STS-105
  226. Jepun Akihiko Hoshide
  227. Amerika Syarikat Millie Hughes-FulfordSymbol venus.svgSTS-40. Pakar Beban Bayar wanita yang pertama
  228. Amerika Syarikat Douglas G. HurleySTS-127
  229. Amerika Syarikat Rick D. Husband (1957–2003) — STS-96, STS-107. Maut dalam nahas Bolak-balik Angkasa Lepas Columbia

    I[sunting | sunting sumber]

  230. Amerika Syarikat James Irwin (1930–1991) — Apollo 15
  231. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Aleksandr IvanchenkovSoyuz 29/31
  232. Bulgaria Georgi Ivanov, orang Bulgaria yang pertama di angkasa lepas
  233. Amerika Syarikat Marsha IvinsSymbol venus.svgSTS-32, STS-46, STS-62, STS-81, STS-98

    J[sunting | sunting sumber]

  234. East Germany Sigmund Jähn, orang Jerman yang pertama di angkasa lepas
  235. Amerika Syarikat Mae Jemison, M.D.Symbol venus.svgSTS-47. Orang wanita Amerika-Afrika di angkasa lepas
  236. Amerika Syarikat Tamara E. JerniganSymbol venus.svgSTS-40, STS-52, STS-67, STS-80, STS-96
  237. Amerika Syarikat Brent W. Jett, Jr.STS-72, STS-81, STS-97, STS-115
  238. Republik Rakyat China Jing Haipeng
  239. Amerika Syarikat Gregory C. JohnsonSTS-125
  240. Amerika Syarikat Gregory H. JohnsonSTS-123
  241. Amerika Syarikat Thomas D. JonesSTS-59, STS-68, STS-80, STS-98

    K[sunting | sunting sumber]

  242. Ukraine Leonid Kadenyuk, first Ukrainian in space since independence.
  243. Rusia Alexander KaleriSoyuz TM-14, Soyuz TM-24, Soyuz TM-30, Soyuz TMA-3
  244. Amerika Syarikat Janet KavandiSymbol venus.svgSTS-91, STS-99, STS-104
  245. Amerika Syarikat James KellySTS-102, STS-114
  246. Amerika Syarikat Mark E. KellySTS-108, STS-121, STS-124
  247. Amerika Syarikat Scott KellySTS-103, STS-118
  248. Amerika Syarikat Joseph Kerwin, M.D.Skylab 2. Became the first physician in space.
  249. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Yevgeny KhrunovSoyuz 5/4 (1933–2000)
  250. Amerika Syarikat Robert S. KimbroughSTS-126
  251. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Leonid KizimSoyuz T-3, Soyuz T-10/11, Soyuz T-15
  252. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Petr KlimukSoyuz 13, Soyuz 18, Soyuz 30. First Belarusian in space.
  253. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vladimir Komarov (1927–1967) — Voskhod 1, Soyuz 1. Died during re-entry of first Soyuz spacecraft.
  254. Rusia Yelena V. KondakovaSymbol venus.svgSoyuz TM-20/STS-84
  255. Rusia Dmitri Kondratyev — No flights
  256. Rusia Oleg KononenkoSoyuz TMA-12
  257. Amerika Syarikat Timothy L. KopraSTS-127/128
  258. Rusia Mikhail Korniyenko — No flights
  259. Rusia Valery KorzunSoyuz TM-24, STS-111/113
  260. Rusia Oleg KotovSoyuz TMA-10
  261. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vladimir KovalyonokSoyuz 25, Soyuz 29/31, Soyuz T-4
  262. Rusia Konstantin KozeyevSoyuz TM-33/32
  263. Amerika Syarikat Kevin KregelSTS-70, STS-78, STS-87, STS-99
  264. Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Sergei KrikalevSoyuz TM-7, Soyuz TM-12/Soyuz TM-13, STS-60, STS-88, Soyuz TM-31/STS-102, Soyuz TMA-6. Record for longest time in space (803 d, 9 h 39 m).
  265. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Valeri KubasovSoyuz 6, Soyuz 19, Soyuz 36/35
  266. Belanda André Kuipers, M.D.

    L[sunting | sunting sumber]

  267. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Aleksandr LaveykinSoyuz TM-2
  268. Amerika Syarikat Robert Lawrence (1935–1967) — No flights. MOL, first black astronaut.
  269. Amerika Syarikat Wendy LawrenceSymbol venus.svgSTS-67, STS-86, STS-91, STS-114
  270. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vasili Lazarev (1928–1990) — Soyuz 12, Soyuz 18a
  271. Rusia Aleksandr LazutkinSoyuz TM-25
  272. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Valentin LebedevSoyuz 13, Soyuz T-5/7
  273. Amerika Syarikat Mark C. LeeSTS-30, STS-47, STS-64, STS-82
  274. Amerika Syarikat David LeestmaSTS-41-G, STS-28, STS-45
  275. Amerika Syarikat William B. LenoirSTS-5
  276. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Aleksei LeonovVoskhod 2, Soyuz 19. First person to make an EVA).
  277. Amerika Syarikat Frederick W. LeslieSTS-73
  278. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Anatoli Levchenko (1941–1988) — Soyuz TM-4/3
  279. Amerika Syarikat Byron LichtenbergSTS-9, STS-45. First NASA Payload Specialist.
  280. Amerika Syarikat Don LindSTS-51-B
  281. Amerika Syarikat Steven LindseySTS-87, STS-95, STS-104, STS-121
  282. Amerika Syarikat Jerry LinengerSTS-64, STS-81/84
  283. Amerika Syarikat Richard LinnehanSTS-78, STS-90, STS-109, STS-123
  284. Amerika Syarikat Gregory LinterisSTS-83, STS-94
  285. Republik Rakyat China Liu Boming, performed EVA on Shenzhou 7
  286. Amerika Syarikat Anthony Llewellyn — No flights.
  287. Amerika Syarikat Paul LockhartSTS-111, STS-113
  288. Rusia Yuri LonchakovSTS-100, Soyuz TMA-1/TM-34, Soyuz TMA-13
  289. Amerika Syarikat Michael Lopez-AlegriaSTS-73, STS-92, STS-113, Soyuz TMA-9
  290. Amerika Syarikat Christopher Loria
  291. Amerika Syarikat John LoungeSTS-51-I, STS-26, STS-35
  292. Amerika Syarikat Jack LousmaSkylab 3, STS-3
  293. Amerika Syarikat Stanley G. LoveSTS-122
  294. Amerika Syarikat Jim LovellGemini 7, Gemini 12, Apollo 8, Apollo 13
  295. Amerika Syarikat G. David Low (1956-2008) — STS-32, STS-43, STS-57
  296. Amerika Syarikat Edward LuSTS-84, STS-106, Soyuz TMA-2
  297. Amerika Syarikat Shannon LucidSymbol venus.svgSTS-51-G, STS-34, STS-43, STS-58, STS-76/79.
  298. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vladimir LyakhovSoyuz 32/34, Soyuz T-9, Soyuz TM-6/5

    M[sunting | sunting sumber]

  299. Kanada Steven MacLean
  300. Amerika Syarikat Sandra MagnusSymbol venus.svgSTS-112, STS-126/119
  301. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Oleg Makarov (1933–2003) — Soyuz 12, Soyuz 18a, Soyuz 27/26, Soyuz T-3
  302. Rusia Yuri MalenchenkoSoyuz TM-19, STS-106, Soyuz TMA-2, Soyuz TMA-11
  303. Itali Franco Malerba, first Italian in space.
  304. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Yuri Malyshev (1941–1999) — Soyuz T-2, Soyuz T-11/10
  305. Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Gennadi ManakovSoyuz TM-10, Soyuz TM-16
  306. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Musa ManarovSoyuz TM-4/6, Soyuz TM-11
  307. Amerika Syarikat Thomas Marshburn, M.D.STS-127
  308. Amerika Syarikat Michael MassiminoSTS-109, STS-125
  309. Amerika Syarikat Richard MastracchioSTS-106, STS-118
  310. Amerika Syarikat Thomas Kenneth "Ken" Mattingly IIApollo 16, STS-4, STS-51-C.
  311. Amerika Syarikat K. Megan McArthurSTS-125
  312. Amerika Syarikat William S. McArthurSTS-58, STS-74, STS-92, Soyuz TMA-7
  313. Amerika Syarikat Jon McBrideSTS-41-G
  314. Amerika Syarikat Bruce McCandless IISTS-41-B, STS-31
  315. Amerika Syarikat William C. McCool (1961–2003) — STS-107. Died in the Space Shuttle Columbia disaster.
  316. Amerika Syarikat Michael McCulleySTS-34
  317. Amerika Syarikat James McDivittGemini 4, Apollo 9
  318. Amerika Syarikat Donald McMonagleSTS-39, STS-54, STS-66
  319. Amerika Syarikat Ronald McNair (1950–1986) — STS-41-B. Died in the Space Shuttle Challenger disaster.
  320. Amerika Syarikat Carl MeadeSTS-38, STS-50, STS-64
  321. Amerika Syarikat Bruce MelnickSTS-41, STS-49
  322. Amerika Syarikat Pamela MelroySymbol venus.svgSTS-92, STS-112, STS-120
  323. Amerika Syarikat Leland D. MelvinSTS-122, STS-129
  324. Jerman Ulf Merbold
  325. Jerman Ernst Messerschmid
  326. Amerika Syarikat Dorothy M. Metcalf-LindenburgerSymbol venus.svg — No flights
  327. Amerika Syarikat Curt Michel — No flights.
  328. Amerika Syarikat Edgar MitchellApollo 14
  329. Denmark Andreas Mogensen
  330. Afghanistan Abdul Ahad Mohmand, first Afghan in space.
  331. Jepun Mamoru Mohri, first professional Japanese astronaut in space.
  332. Amerika Syarikat Barbara MorganSymbol venus.svgSTS-118
  333. Amerika Syarikat Lee MorinSTS-110
  334. Rusia Boris MorukovSTS-106
  335. Jepun Chiaki Mukai, M.D.Symbol venus.svg, first Japanese woman in space.
  336. Amerika Syarikat Richard MullaneSTS-41-D, STS-27, STS-36
  337. Rusia Talgat MusabayevSoyuz TM-19, Soyuz TM-27, Soyuz TM-32/31
  338. Amerika Syarikat Story Musgrave, M.D.STS-6, STS-51-F, STS-33, STS-44, STS-61, STS-80

    N[sunting | sunting sumber]

  339. Amerika Syarikat Steven R. NagelSTS-51-G, STS-61-A, STS-37, STS-55
  340. Amerika Syarikat George NelsonSTS-41-C, STS-61-C, STS-26
  341. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Grigori Nelyubov (1934–1966) Vostok backup.
  342. Mexico Rodolfo Neri Vela, first Mexican in space.
  343. Itali Paolo A. Nespoli
  344. Amerika Syarikat James H. NewmanSTS-51, STS-69, STS-88, STS-109
  345. Switzerland Claude Nicollier, first Swiss in space.
  346. Republik Rakyat China Niè Hǎishèng, flew on Shenzhou 6
  347. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Andriyan Nikolayev (1929–2004) — Vostok 3, Soyuz 9
  348. Jepun Soichi Noguchi
  349. Amerika Syarikat Carlos I. NoriegaSTS-84, STS-97. First Peruvian-born person in space.
  350. Amerika Syarikat Lisa NowakSymbol venus.svgSTS-121
  351. Amerika Syarikat Karen NybergSymbol venus.svgSTS-124

    O[sunting | sunting sumber]

  352. Amerika Syarikat Bryan O'ConnorSTS-61-B, STS-40
  353. Amerika Syarikat Ellen OchoaSymbol venus.svgSTS-56, STS-66, STS-96, STS-110. First Hispanic woman in space.
  354. Belanda Wubbo Ockels, first Dutchman in space.
  355. Amerika Syarikat William OefeleinSTS-116
  356. Amerika Syarikat Brian O'Leary — No flights.
  357. Amerika Syarikat John D. OlivasSTS-117, STS-128
  358. Jepun Takuya Onishi
  359. Amerika Syarikat Ellison Onizuka (1946–1986) — STS-51-C. Died in the Space Shuttle Challenger disaster.
  360. Rusia Yuri OnufrienkoSoyuz TM-23, STS-108/111
  361. Amerika Syarikat Stephen OswaldSTS-42, STS-56, STS-67
  362. Amerika Syarikat Robert Overmyer (1936–1996) — STS-5, STS-51-B

    P[sunting | sunting sumber]

  363. Rusia Gennady PadalkaSoyuz TM-28, Soyuz TMA-4, Soyuz TMA-14
  364. Amerika Syarikat William PailesSTS-51-J
  365. Amerika Syarikat Scott Parazynski, M.D.STS-66, STS-86, STS-95, STS-100, STS-120
  366. Amerika Syarikat Ronald A. Parise (1951-2008) — STS-35, STS-67
  367. Amerika Syarikat Robert ParkerSTS-9, STS-35
  368. Itali Luca Parmitano
  369. United Kingdom / Amerika Syarikat Nicholas PatrickSTS-116
  370. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Viktor Patsayev (1933–1971) — Soyuz 11. Died on reentry.
  371. Amerika Syarikat James PawelczykSTS-90
  372. Kanada Julie PayetteSymbol venus.svg
  373. Amerika Syarikat Gary PaytonSTS-51-C. First military astronaut.
  374. United Kingdom Timothy Peake — No flights.
  375. Perancis Philippe Perrin, first Morocco-born man in space
  376. Perancis Thomas Pesquet
  377. Amerika Syarikat Donald PetersonSTS-6
  378. Amerika Syarikat Donald PettitSTS-113/Soyuz TMA-1, STS-126
  379. Vietnam Pham Tuân, first Vietnamese and first Asian in space.
  380. Amerika Syarikat John PhillipsSTS-100, Soyuz TMA-6, STS-119
  381. Amerika Syarikat William PogueSkylab 4
  382. Amerika Syarikat Alan G. PoindexterSTS-122
  383. Amerika Syarikat Mark PolanskySTS-98, STS-116, STS-127
  384. Rusia Alexander PoleshchukSoyuz TM-16
  385. Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Valeri Polyakov, M.D.Soyuz TM-6/7, Soyuz TM-18/20. Record for longest continuous period in space (437 days)
  386. Brazil Marcos Pontes, first Brazilian, South American and the only lusophone in space.
  387. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Leonid PopovSoyuz 35/37, Soyuz 40, Soyuz T-7/5
  388. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Pavel Popovich (1930-2009) — Vostok 4, Soyuz 14. First Ukrainian-born person in space.
  389. Amerika Syarikat Charles PrecourtSTS-55, STS-71, STS-84, STS-91
  390. Romania Dumitru Prunariu, first Romanian in space.

    R[sunting | sunting sumber]

  391. Israel Ilan Ramon (1954–2003), first Israeli in space, died in the Space Shuttle Columbia disaster.
  392. Amerika Syarikat William ReaddySTS-42, STS-51, STS-79
  393. Amerika Syarikat Kenneth ReightlerSTS-48, STS-60
  394. Amerika Syarikat James F. ReillySTS-89, STS-104, STS-117
  395. Amerika Syarikat Garrett ReismanSTS-123/124
  396. Jerman Thomas Reiter, first German to walk in space and first ESA astronaut to stay on the ISS.
  397. Czechoslovakia Vladimír Remek, first Czech and first non-Soviet European in space.
  398. Amerika Syarikat Judith ResnikSymbol venus.svg (1949–1986) — STS-41-D died on the Challenger
  399. Rusia Sergei Revin — No flights
  400. Amerika Syarikat Paul W. RichardsSTS-102
  401. Amerika Syarikat Richard N. RichardsSTS-28, STS-41, STS-50, STS-64
  402. Amerika Syarikat Sally RideSymbol venus.svgSTS-7, STS-41-G. First American woman in space.
  403. Amerika Syarikat Patricia Robertson, M.D.Symbol venus.svg (1963–2001) — No flights.
  404. Amerika Syarikat Stephen RobinsonSTS-85, STS-95, STS-114
  405. Amerika Syarikat Russell L. Rogers (1928–1967) — No flights. Assigned to the Dyna Soar project.
  406. Rusia Roman RomanenkoSoyuz TMA-15
  407. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Yuri RomanenkoSoyuz 26/27, Soyuz 38, Soyuz TM-2/3
  408. Amerika Syarikat Kent RomingerSTS-73, STS-80, STS-85, STS-96, STS-100
  409. Amerika Syarikat Stuart Roosa (1933–1994) — Apollo 14
  410. Amerika Syarikat Jerry L. RossSTS-61-B, STS-27, STS-37, STS-55, STS-74, STS-88, STS-110
  411. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Valeri RozhdestvenskySoyuz 23
  412. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Nikolay Rukavishnikov (1932–2002) — Soyuz 10, Soyuz 16, Soyuz 33
  413. Amerika Syarikat Mario Runco, Jr.STS-44, STS-54, STS-77
  414. Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Valery RyuminSoyuz 25, Soyuz 32/34, Soyuz 35/37, STS-91

    S[sunting | sunting sumber]

  415. Amerika Syarikat Albert SaccoSTS-73
  416. Kanada David Saint-Jacques
  417. Rusia Aleksandr Samokutyayev — No flights
  418. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Gennadi Sarafanov (1942–2005) — Soyuz 15
  419. Amerika Syarikat Robert Satcher, M.D.STS-129. Became the first orthopedic surgeon in space.
  420. Arab Saudi Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud
  421. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Viktor SavinykhSoyuz T-4, Soyuz T-13/14
  422. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Svetlana SavitskayaSymbol venus.svgSoyuz T-7/5, Soyuz T-12. First woman to walk in space.
  423. Amerika Syarikat Wally Schirra (1923–2007) — Mercury 8, Gemini 6A, Apollo 7[10][11]
  424. Jerman Hans Schlegel
  425. Amerika Syarikat Harrison SchmittApollo 17
  426. Amerika Syarikat Rusty SchweickartApollo 9
  427. Amerika Syarikat Dick Scobee (1939–1986) — STS-41-C. Died in the Space Shuttle Challenger disaster.
  428. Amerika Syarikat David ScottGemini 8, Apollo 9, Apollo 15
  429. Amerika Syarikat Winston ScottSTS-72, STS-87
  430. Australia / Amerika Syarikat Paul Scully-PowerSTS-41-G
  431. Amerika Syarikat Richard SearfossSTS-58, STS-76, STS-90
  432. Amerika Syarikat Rhea Seddon, M.D.Symbol venus.svgSTS-51-D, STS-40, STS-58
  433. Amerika Syarikat Elliott See (1927–1966) original command pilot, Gemini 9.
  434. Amerika Syarikat Ronald SegaSTS-60, STS-76
  435. United Kingdom / Amerika Syarikat Piers SellersSTS-112, STS-121
  436. Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Aleksandr SerebrovSoyuz T-7/5, Soyuz T-8, Soyuz TM-8, Soyuz TM-17
  437. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vitali SevastyanovSoyuz 9, Soyuz 18
  438. Rusia Yuri Shargin, first Russian military cosmonautSoyuz TMA-5/4
  439. Rusia Salizhan SharipovSTS-89, Soyuz TMA-5 [12]
  440. India Rakesh Sharma, first Indian in space.
  441. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vladimir ShatalovSoyuz 4, Soyuz 8, Soyuz 10
  442. Amerika Syarikat Brewster ShawSTS-9, STS-61-B, STS-28
  443. Amerika Syarikat Alan Shepard (1923–1998) — Mercury-Redstone 3, Apollo 14. First American in space.[13][14]
  444. Amerika Syarikat William ShepherdSTS-27, STS-41, STS-52, Soyuz TM-31/STS-102
  445. Rusia Anton Shkaplerov — No flights
  446. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Georgi Shonin (1935–1997) — Soyuz 6
  447. Amerika Syarikat Loren ShriverSTS-51-C, STS-31, STS-46
  448. Malaysia Sheikh Muszaphar Shukor, M.D., first Malaysian in space.
  449. Rusia Oleg Skripochka — No flights
  450. Rusia Aleksandr Skvortsov — No flights
  451. Amerika Syarikat Donald "Deke" Slayton (1924–1993) — Apollo-Soyuz Test Project. First selected as a Mercury astronaut.[15]
  452. Amerika Syarikat Steven SmithSTS-68, STS-82, STS-103, STS-110
  453. Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Anatoly SolovyevSoyuz TM-5/4, Soyuz TM-9, Soyuz TM-15, STS-71/Soyuz TM-21, Soyuz TM-26. First Latvia-born astronaut, Record for EVA time (77+ hours in 16 spacewalks).
  454. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vladimir SolovyovSoyuz T-10/11, Soyuz T-15
  455. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Aleksei Sorokin[16] (1931–1976) — No flights. Voskhod 1 backup.
  456. Amerika Syarikat Sherwood SpringSTS-61-B
  457. Amerika Syarikat Robert SpringerSTS-29, STS-38
  458. Amerika Syarikat Thomas Patten StaffordGemini 6A, Gemini 9A, Apollo 10, Apollo-Soyuz Test Project
  459. Amerika Syarikat Heidemarie Stefanyshyn-PiperSymbol venus.svgSTS-115, STS-126
  460. Amerika Syarikat Robert StewartSTS-41-B, STS-51-J
  461. Amerika Syarikat Susan Still KilrainSymbol venus.svgSTS-83, STS-94
  462. Amerika Syarikat Nicole Marie Passonno StottSymbol venus.svgSTS-128
  463. Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Gennady Strekalov (1940–2004) — Soyuz T-3, Soyuz T-8, Soyuz T-11/10, Soyuz TM-10, Soyuz TM-21/STS-71
  464. Amerika Syarikat Frederick SturckowSTS-88, STS-105, STS-117, STS-128
  465. Amerika Syarikat Kathryn SullivanSymbol venus.svg, first American woman to walk in space — STS-41-G, STS-31, STS-45. First American woman to walk in space.
  466. Maksim SurayevSoyuz TMA-16
  467. Amerika Syarikat John "Jack" Swigert (1931–1982) — Apollo 13

    T[sunting | sunting sumber]

  468. Amerika Syarikat Daniel TaniSTS-108, STS-120/122
  469. Amerika Syarikat Joseph TannerSTS-66, STS-82, STS-97, STS-115
  470. Amerika Syarikat James M. Taylor (1930–1970) — No flights. MOL
  471. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Valentina TereshkovaSymbol venus.svgVostok 6. First woman in space.
  472. Amerika Syarikat Norman Thagard, M.D.STS-7, STS-51-B, STS-30, STS-42, Soyuz TM-21/STS-71
  473. Jerman Gerhard Thiele
  474. Kanada Robert Thirsk, M.D.
  475. Australia / Amerika Syarikat Andrew ThomasSTS-77, STS-89, STS-91, STS-102, STS-114
  476. Amerika Syarikat Donald ThomasSTS-65, STS-70, STS-83, STS-94
  477. Amerika Syarikat Stephen Thorne (1953–1986) — No flights. Died before completing his NASA astronaut training.
  478. Amerika Syarikat Kathryn ThorntonSymbol venus.svgSTS-33, STS-49, STS-61, STS-73. First woman to make multiple EVAs.
  479. Amerika Syarikat William Thornton, M.D.STS-8, STS-51-B
  480. Amerika Syarikat Pierre ThuotSTS-36, STS-49, STS-62
  481. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Gherman Titov (1935–2000) — Vostok 2. First person to spend a day in space.
  482. Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Vladimir TitovSoyuz T-8, Soyuz TM-4/6, STS-63, STS-86
  483. Perancis Michel Tognini
  484. Rusia Valery TokarevSTS-96, Soyuz TMA-7
  485. Cuba Arnaldo Tamayo Méndez, the first Cuban, first Hispanophone, and first person of African ancestry in space.
  486. Rusia Sergei TreshchovSTS-111/113
  487. Amerika Syarikat Eugene TrinhSTS-50. First Vietnamese-American in space.
  488. Amerika Syarikat Richard TrulySTS-2, STS-8
  489. Kanada Bjarni Tryggvason
  490. Rusia Vasili TsibliyevSoyuz TM-17, Soyuz TM-25
  491. Rusia Mikhail TyurinSTS-105/108, Soyuz TMA-9

    U[sunting | sunting sumber]

  492. Rusia Yury UsachovSoyuz TM-18, Soyuz TM-23, STS-101, STS-102/STS-105

    V[sunting | sunting sumber]

  493. Belanda / Amerika Syarikat Lodewijk van den BergSTS-51-B
  494. Amerika Syarikat James "Ox" van HoftenSTS-41-C, STS-51-I
  495. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vladimir Vasyutin (1952–2002) — Soyuz T-14
  496. Amerika Syarikat Charles Veach (1944–1995) — STS-39, STS-52
  497. Austria Franz Viehböck, first Austrian in space.
  498. Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Alexander ViktorenkoSoyuz TM-3/2, Soyuz TM-8, Soyuz TM-14, Soyuz TM-20
  499. Rusia Pavel VinogradovSoyuz TM-26, Soyuz TMA-8
  500. Amerika Syarikat Terry Virts — No flights
  501. Itali Roberto Vittori
  502. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Igor VolkSoyuz T-12
  503. Kesatuan Republik Sosialis Soviet/Rusia Alexander VolkovSoyuz T-14, Soyuz TM-7, Soyuz TM-13, Soyuz TM-13
  504. Rusia Sergey VolkovSoyuz TMA-12. Son of Alexander Volkov.
  505. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vladislav Volkov (1935–1971) — Soyuz 7, Soyuz 11. Died on Soyuz 11.
  506. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Boris VolynovSoyuz 5, Soyuz 21. First Jew in space.
  507. Amerika Syarikat James VossSTS-44, STS-53, STS-69, STS-101, STS-102/105
  508. Amerika Syarikat Janice VossSymbol venus.svgSTS-57, STS-63, STS-83, STS-94, STS-99

    W[sunting | sunting sumber]

  509. Jepun Koichi Wakata
  510. Amerika Syarikat Rex WalheimSTS-110, STS-122
  511. Amerika Syarikat Charles D. WalkerSTS-41-D, STS-51-D, STS-61-B
  512. Amerika Syarikat David M. Walker (1944–2001) — STS-51-A, STS-30, STS-53, STS-69
  513. Amerika Syarikat Joseph A. Walker (1921–1966) — X-15 flights 77, 90, and 91. First person fly higher than 100 km twice.
  514. Amerika Syarikat Shannon WalkerSymbol venus.svg — No flights
  515. Jerman Ulrich Walter
  516. Amerika Syarikat Carl WalzSTS-51, STS-65, STS-79, STS-108/111
  517. Amerika Syarikat Mary WeberSymbol venus.svgSTS-70, STS-101
  518. Amerika Syarikat Paul WeitzSkylab 2, STS-6
  519. Amerika Syarikat James WetherbeeSTS-32, STS-52, STS-63, STS-86, STS-102, STS-113
  520. Amerika Syarikat Douglas WheelockSTS-120
  521. Amerika Syarikat Edward White (1930–1967) — Gemini 4. First American to make an EVA. Died in the Apollo 1 fire.
  522. Amerika Syarikat Peggy WhitsonSymbol venus.svg, holds the American record for time spent in space — STS-111/113, Soyuz TMA-11
  523. Amerika Syarikat Terrence WilcuttSTS-68, STS-79, STS-89, STS-106
  524. Amerika Syarikat Clifton Williams (1932–1967) — No flights. Died in a training accident.
  525. Kanada Dafydd Williams, M.D.
  526. Amerika Syarikat Donald WilliamsSTS-51-D, STS-34
  527. Amerika Syarikat Jeffrey WilliamsSTS-101, Soyuz TMA-8, Soyuz TMA-16
  528. Amerika Syarikat Sunita "Suni" WilliamsSymbol venus.svgSTS-116/117. As of 2007, holder of the woman's spaceflight-duration record.
  529. Amerika Syarikat Barry Wilmore - STS-129
  530. Amerika Syarikat Stephanie WilsonSymbol venus.svgSTS-121, STS-120
  531. Amerika Syarikat Peter WisoffSTS-57, STS-68, STS-81, STS-92
  532. Amerika Syarikat David Wolf, M.D.STS-58, STS-86/89, STS-112, STS-127
  533. Amerika Syarikat Neil Woodward — No flights.
  534. Amerika Syarikat Alfred WordenApollo 15

    Y[sunting | sunting sumber]

  535. Jepun Naoko YamazakiSymbol venus.svg — Tiada penerbangan
  536. Republik Rakyat China Yáng Lìwěi, orang pertama yang dilancarkan oleh program angkasa Cina
  537. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Boris Yegorov, M.D. (1937–1994) — Voskhod 1
  538. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Aleksei YeliseyevSoyuz 5/4, Soyuz 8, Soyuz 10
  539. Korea Selatan Yi So-yeonSymbol venus.svgSoyuz TMA-12
  540. Amerika Syarikat John YoungGemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9
  541. Jepun Kimiya Yui
  542. Rusia Fyodor YurchikhinSTS-112, Soyuz TMA-10. Orang keturunan Greek Pontik yang dilahirkan di Georgia

    Z[sunting | sunting sumber]

  543. Rusia Sergei ZalyotinSoyuz TM-30, Soyuz TMA-1/TM-34
  544. Amerika Syarikat George D. ZamkaSTS-120
  545. Republik Rakyat China Zhai Zhigang, warga China yang pertama untuk berjalan di angkasa lepas
  546. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vitaliy ZholobovSoyuz 21
  547. Kesatuan Republik Sosialis Soviet Vyacheslav ZudovSoyuz 23

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Gemini 8". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  2. "Apollo 11 Command and Service Module (CSM)". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  3. "Murcury Atlas 7". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  4. "Murcury Atlas 9". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  5. "Gemini 5". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  6. "Murcury Atlas 6". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  7. "NASA STS-95 mission archive". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  8. "Mercury Atlas 4". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  9. "Gemini 4". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  10. "Mercury Atlas 8". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  11. "Gemini 6A". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  12. Salizhan Sharipov<
  13. "Mercury-Redstone 3". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  14. "Apollo 14 mission archive". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  15. "The Flight of the Apollo Soyuz Test Project". Diperoleh pada 2009-10-12. 
  16. Kosmonautenbiographie: Alexej Sorokin