Senarai bahagian pentadbiran di Beijing

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bahagian pentadbiran
Republik Rakyat China
Rencana ini merupakan
sebahagian siri
Bahagian politik China
Peringkat wilayah
Wilayah
Wilayah autonomi
Wilayah perbandaran
Kawasan Pentadbiran
Khas (SAR)
Sejarah bahagian politik
Peringkat prefektur
Prefektur
Prefektur autonomi
Bandar raya peringkat prefektur
Bandar raya subwilayah
Liga
Peringkat kaunti
Kaunti
Kaunti autonomi
Bandar raya peringkat daerah
Bandar raya peringkat subprefektur
Daerah bandar raya
Banner
Banner autonomi
Peringkat perbandaran
Perbandaran (etnik)
Sumu (etnik)
Bandar
Subdaerah
Daerah kaunti
(tidak wujud lagi)
Peringkat desa
Desa
Wilayah kejiranan

Beijing ialah wilayah perbandaran berasingan di China yang terdiri daripada 18 subbahagian pentadbiran (peringkat kedua) yang diperintahnya secara langsung. Antara ini, 16 ialah daerah, manakala dua yang lain merupakan kaunti, dengan kawasan bandar dan subbandar terdiri daripada 8 daerah. Kesemua 18 daerah dan kaunti dibahagikan lagi kepada 273 unit pentadbiran peringkat perbandaran (peringkat ketiga):

ColorBeijingMap.png

1. Dongcheng
2. Xicheng
3. Chongwen
4. Xuanwu
5. Shijingshan
1
2
3
4
Chaoyang
Haidian
Fengtai
5
Mentougou
Fangshan
Tongzhou
Shunyi
Changping
Daxing
Pinggu
Huairou
Yanqing
Miyun



Di dalam jalan keliling yang kedua:

Daerah Jumlah penduduk
(banci 2000)
Keluasan
(km²)
Kepadatan
(per km²)
Daerah Dongcheng (东城区: Dōngchéng Qū) 536,000 24.7 21,700
Daerah Xicheng (西城区: Xīchéng Qū) 707,000 30.0 23,567
Daerah Chongwen (崇文区: Chóngwén Qū) 346,000 15.9 21,761
Daerah Xuanwu (宣武区: Xuānwǔ Qū) 526,000 16.5 31,879

Di luar jalan keliling yang kedua:

Daerah Jumlah penduduk
(banci 2000)
Keluasan
(km²)
Kepadatan
(per km²)
Daerah Chaoyang (朝阳区: Cháoyáng Qū) 2,290,000 470.8 4,864
Daerah Haidian (海淀区: Hǎidiàn Qū) 2,240,000 426.0 5,258
Daerah Fengtai (丰台区: Fēngtái Qū) 1,369,000 304.2 4,500
Daerah Shijingshan (石景山区: Shíjǐngshān Qū) 489,000 89.8 5,445

Daerah luar:

Daerah Jumlah penduduk
(banci 2000)
Keluasan
(km²)
Kepadatan
(per km²)
Daerah Mentougou (门头沟区: Méntóugōu Qū) 267,000 1,331.3 201
Daerah Fangshan (房山区: Fángshān Qū)
Kaunti Fangshan sehingga 1986
814,000 1,866.7 436
Daerah Tongzhou (通州区: Tōngzhōu Qū)
Kaunti Tong sehingga 1997
674,000 870.0 775
Daerah Shunyi (顺义区: Shùnyì Qū)
Kaunti Shunyi sehingga 1998
637,000 980.0 650
Daerah Changping (昌平区: Chāngpíng Qū)
Kaunti Changping sehingga 1999
615,000 1,430.0 430
Daerah Daxing (大兴区: Dàxīng Qū)
Kaunti Daxing sehingga 2001
672,000 1,012.0 664

Luar bandarl Beijing:

Daerah Jumlah penduduk
(banci 2000)
Keluasan
(km²)
Kepadatan
(per km²)
Daerah Pinggu (平谷区: Pínggǔ Qū)
Kaunti Pinggu sehingga 2001
397,000 1,075.0 369
Daerah Huairou (怀柔区: Huáiróu Qū)
Kaunti Huairou sehingga 2001
296,000 2,557.3 116
Kaunti Miyun (密云县: Mìyún Xiàn) 420,000 2,335.6 180
Kaunti Yanqing (延庆县: Yánqìng Xiàn) 275,000 1,980.0 139

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Harper, Damian; Liou, Caroline; Storey, Robert (2002). Beijing. Lonely Planet Publications Pty Ltd. ISBN 1-74059-281-6.