Senarai bandar di Malaysia mengikut penduduk

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Sila lihat statistik rasmi 2010 di laman jabatan statistik Malaysia.


Berikut merupakan bandar-bandar di Malaysia beserta jumlah penduduknya pada tahun 2010, populasinya sentiasa berubah-ubah dari masa ke semasa [1]:-

Lebih 1,000,000 Penduduk[sunting | sunting sumber]

  1. Flag of Selangor.svg Subang Jaya, Selangor 1,683,589
  2. Flag of Kuala Lumpur Malaysia.svg Kuala Lumpur, Kuala Lumpur 1,674,621
  3. Flag of Johor.svg Johor Bahru, Johor 1,386,569

500,000 - 999,999 Penduduk[sunting | sunting sumber]

  1. Flag of Perak.svg Ipoh, Perak 866,772
  2. Flag of Selangor.svg Klang, Selangor 861,189
  3. Flag of Penang (Malaysia).svg Seberang Perai, Pulau Pinang 838,999
  4. Flag of Selangor.svg Ampang, Selangor 756,309
  5. Flag of Penang (Malaysia).svg Georgetown, Pulau Pinang 722 384
  6. Flag of Selangor.svg Gombak, Selangor 682,226
  7. Flag of Sarawak.svg Kuching, Sarawak 617,887
  8. Flag of Selangor.svg Shah Alam, Selangor 617,149
  9. Flag of Negeri Sembilan.svg Seremban, Negeri Sembilan 555,935
  10. Flag of Selangor.svg Petaling Jaya, Selangor 543,415
  11. Flag of Selangor.svg Cheras, Selangor 515,961
  12. Flag of Malacca.svg Bandaraya Melaka, Melaka 503,127

300,000 - 499,999 Penduduk[sunting | sunting sumber]

  1. Flag of Kelantan.svg Kota Bharu, Kelantan 491,237 [2]
  2. Flag of Sabah.svg Kota Kinabalu, Sabah 462,963
  3. Flag of Kedah.svg Sungai Petani, Kedah 456,605
  4. Flag of Selangor.svg Kajang, Selangor 428,131
  5. Flag of Pahang.svg Kuantan, Pahang 461,906
  6. Flag of Johor.svg Batu Pahat, Johor 417,458
  7. Flag of Sabah.svg Tawau, Sabah 412,375
  8. Flag of Sabah.svg Sandakan, Sabah 409,056
  9. Flag of Kedah.svg Alor Setar, Kedah 366,787
  10. Flag of Terengganu.svg Kuala Terengganu, Terengganu 343,284
  11. Flag of Perak.svg Taiping, Perak 334,073
  12. Flag of Sarawak.svg Miri, Sarawak 300,543

200,000 - 299,999 Penduduk[sunting | sunting sumber]

  1. Flag of Johor.svg Kluang, Johor 298,332
  2. Flag of Kedah.svg Kulim, Kedah 287,694
  3. Flag of Selangor.svg Selayang, Selangor 253,921
  4. Flag of Johor.svg Kulaijaya, Johor 251,659
  5. Flag of Sarawak.svg Sibu, Sarawak 247,995
  6. Flag of Johor.svg Muar, Johor 247,957
  7. Flag of Perak.svg Manjung, Perak 232,227
  8. Flag of Perlis.svg Perlis, Perlis 231,541
  9. Flag of Kedah.svg Kubang Pasu, Kedah 220,740
  10. Flag of Selangor.svg Sepang, Selangor 211,361
  11. Flag of Perak.svg Teluk Intan, Perak 208,570
  12. Flag of Sabah.svg Lahad Datu, Sabah 206,861

150,000 - 199,999 Penduduk[sunting | sunting sumber]

  1. Flag of Johor.svg Kota Tinggi, Johor 193,210
  2. Flag of Johor.svg Segamat, Johor 189,820
  3. Flag of Kelantan.svg Pasir Mas, Kelantan 189,292
  4. Flag of Sarawak.svg Bintulu, Sarawak 189,146
  5. Flag of Malacca.svg Alor Gajah, Melaka 182,666
  6. Flag of Perak.svg Kerian, Perak 179,706
  7. Flag of Perak.svg Batang Padang, Perak 179,494
  8. Flag of Sabah.svg Keningau, Sabah 177,735
  9. Flag of Terengganu.svg Kemaman, Terengganu 171,383
  10. Flag of Pahang.svg Temerloh, Pahang 165,451
  11. Flag of Perak.svg Kuala Kangsar, Perak 159,505
  12. Flag of Johor.svg Pontian, Johor 155,541
  13. Flag of Terengganu.svg Dungun, Terengganu 154,932
  14. Flag of Kelantan.svg Tumpat, Kelantan 153,976
  15. Flag of Sabah.svg Kinabatangan, Sabah 150,327

100,000 - 149,999 Penduduk[sunting | sunting sumber]

  1. Flag of Terengganu.svg Besut, Terengganu 140,952
  2. Flag of Sabah.svg Semporna, Sabah 137,868
  3. Flag of Johor.svg Ledang, Johor 136,853
  4. Flag of Kedah.svg Baling, Kedah 135,646
  5. Flag of Malacca.svg Jasin, Melaka 135,317
  6. Flag of Kelantan.svg Bachok, Kelantan 133,1522
  7. Flag of Sabah.svg Papar, Sabah 128,434
  8. Flag of Sabah.svg Penampang, Sabah 125,913
  9. Flag of Kelantan.svg Tanah Merah, Kelantan 121,319
  10. Flag of Pahang.svg Bentong, Pahang 119,817
  11. Flag of Kelantan.svg Pasir Puteh, Kelantan 117,383
  12. Flag of Negeri Sembilan.svg Jempol, Negeri Sembilan 116,576
  13. Flag of Pahang.svg Maran, Pahang 115,424
  14. Flag of Negeri Sembilan.svg Port Dickson, Negeri Sembilan 115,361
  15. Flag of Pahang.svg Rompin, Pahang 114,901
  16. Flag of Pahang.svg Pekan, Pahang 110,663
  17. Flag of Kelantan.svg Kuala Krai, Kelantan 109,461
  18. Flag of Sabah.svg Beluran, Sabah 106,632
  19. Flag of Selangor.svg Sabak Bernam, Selangor 105,777
  20. Flag of Sabah.svg Tuaran, Sabah 105,435
  21. Flag of Perak.svg Perak Tengah, Perak 101,128

Bawah 100,000 Penduduk[sunting | sunting sumber]

  1. Flag of Pahang.svg Bera, Pahang 97,882
  2. Flag of Terengganu.svg Marang, Terengganu 97,857
  3. Flag of Sabah.svg Ranau, Sabah 95,800
  4. Flag of Pahang.svg Raub, Pahang 95,506
  5. Flag of Kedah.svg Pendang, Kedah 94,962
  6. Flag of Kedah.svg Langkawi, Kedah 94,777
  7. Flag of Sabah.svg Kota Belud, Sabah 93,180
  8. Flag of Kelantan.svg Machang, Kelantan 93,087
  9. Flag of Sarawak.svg Serian, Sarawak 91,599
  10. Flag of Perak.svg Hulu Perak, Perak 91,218
  11. Flag of Pahang.svg Jerantut, Pahang 91,096
  12. Flag of Kelantan.svg Gua Musang, Kelantan 90,087
  13. Flag of Pahang.svg Lipis, Pahang 89,730
  14. Flag of Sarawak.svg Samarahan, Sarawak 87,923
  15. Flag of Labuan.svg Labuan, Labuan 86,908
  16. Flag of Sabah.svg Kudat, Sabah 85,404
  17. Flag of Negeri Sembilan.svg Tampin, Negeri Sembilan 84,889
  18. Flag of Putrajaya.svg Putrajaya, Putrajaya 72,413
  19. Flag of Terengganu.svg Hulu Terengganu, Terengganu 72,052
  20. Flag of Johor.svg Mersing, Johor 70,894
  21. Flag of Kedah.svg Yan, Kedah 68,319
  22. Flag of Sabah.svg Kota Marudu, Sabah 68,289
  23. Flag of Kedah.svg Sik, Kedah 67,378
  24. Flag of Sarawak.svg Sri Aman, Sarawak 66,790
  25. Flag of Sabah.svg Beaufort, Sabah 66,406
  26. Flag of Negeri Sembilan.svg Kuala Pilah, Negeri Sembilan 66,092
  27. Flag of Sarawak.svg Marudi, Sarawak 64,018
  28. Flag of Kedah.svg Kuala Nerang, Kedah 62,896
  29. Flag of Sabah.svg Kunak, Sabah 62,851
  30. Flag of Sarawak.svg Betong, Sarawak 62,131

Bawah 50,000 Penduduk[sunting | sunting sumber]

  1. Flag of Sarawak.svg Sarikei, Sarawak 58,021
  2. Flag of Sabah.svg Tenom, Sabah 56,597
  3. Flag of Sarawak.svg Kapit, Sarawak 56,053
  4. Flag of Sabah.svg Putatan, Sabah 55,864
  5. Flag of Terengganu.svg Setiu, Terengganu 55,517
  6. Flag of Sarawak.svg Bau, Sarawak 54,246
  7. Flag of Kedah.svg Pokok Sena, Kedah 49,506
  8. Flag of Sarawak.svg Limbang, Sarawak 48,186
  9. Flag of Sarawak.svg Saratok, Sarawak 46,094
  10. Flag of Negeri Sembilan.svg Rembau, Negeri Sembilan 43,011
  11. Flag of Sarawak.svg Mukah, Sarawak 42,922
  12. Flag of Kedah.svg Bandar Baharu, Kedah 42,341
  13. Flag of Kelantan.svg Jeli, Kelantan 40,637
  14. Flag of Sarawak.svg Simunjan, Sarawak 39,226
  15. Flag of Negeri Sembilan.svg Jelebu, Negeri Sembilan 39,200
  16. Flag of Sabah.svg Pitas, Sabah 38,764
  17. Flag of Pahang.svg Cameron Highlands, Pahang 38,471)
  18. Flag of Sarawak.svg Lawas, Sarawak 38,385
  19. Flag of Sabah.svg Tambunan, Sabah 36,297
  20. Flag of Sabah.svg Tongod, Sabah 36,192
  21. Flag of Sarawak.svg Belaga, Sarawak 36,114
  22. Flag of Sabah.svg Sipitang, Sabah 35,764
  23. Flag of Sarawak.svg Lundu, Sarawak 33,413
  24. Flag of Sabah.svg Nabawan, Sabah 32,309
  25. Flag of Sarawak.svg Asajaya, Sarawak 31,874
  26. Flag of Sarawak.svg Daro, Sarawak 30,671
  27. Flag of Sarawak.svg Tatau, Sarawak 30,383
  28. Flag of Sarawak.svg Maradong, Sarawak 29,421
  29. Flag of Sarawak.svg Kanowit, Sarawak 28,954
  30. Flag of Sarawak.svg Lubok Antu, Sarawak 27,984
  31. Flag of Sarawak.svg Selangau, Sarawak 22,819
  32. Flag of Sarawak.svg Song, Sarawak 20,595
  33. Flag of Sabah.svg Kuala Penyu, Sabah 19,426
  34. Flag of Sarawak.svg Dalat, Sarawak 19,062
  35. Flag of Sarawak.svg Matu, Sarawak 17,369
  36. Flag of Sarawak.svg Julau, Sarawak 15,816
  37. Flag of Sarawak.svg Pakan, Sarawak 15,480

Tiada Data[sunting | sunting sumber]

  1. Flag of Sarawak.svg Padawan, Sarawak
  2. Flag of Kelantan.svg Lojing, Kelantan

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]