Senarai bandar di Trinidad dan Tobago

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Senarai bandar, pekan dan kampung di Trinidad dan Tobago:

Isi kandungan: Atas - 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Arima Kawasan pilihan raya bandaran Arima Amerindian
Arnos Vale Tobago terilham-Bahasa Sepanyol
Arouca Tunapuna-Piarco Amerindian (originally Arauca)
Auzonville Tunapuna-Piarco
Avocat Siparia Bahasa Perancis

B[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Bacolet Tobago Bahasa Perancis
Balmain Couva-Tabaquite-Talparo
Bamboo Village Bahasa Inggeris
Barataria San Juan-Laventille Bahasa Sepanyol
Barrackpore Indian
Basterhall
Beetham Gardens Bahasa Inggeris
Bethel Tobago
Belle Garden Tobago terilham-bahasa Perancis
Belmont Bahasa Perancis?
Ben Lomond Couva-Tabaquite-Talparo Scottish
Biche Bahasa Perancis
Black Rock Tobago Bahasa Inggeris
Blanchisseuse Bahasa Perancis
Boissiere Village terilham-bahasa Perancis
Bon Accord Tobago Bahasa Perancis
Bonne Aventure Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Perancis
Bonasse Siparia Bahasa Perancis
Borde Narve Village Princes Town terilham-bahasa Perancis
Bourg Mulatresse San Juan-Laventille Bahasa Perancis
Brasso Bahasa Sepanyol
Brasso Seco Bahasa Sepanyol
Brazil
Brickfield Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Inggeris
Brighton Siparia Bahasa Inggeris
Buccoo Tobago
Buen Intento Village terilham-Bahasa Sepanyol
Buenos Ayres Bahasa Sepanyol

C[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
California Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Sepanyol
Caigual
Canaan (Tobago) Tobago Biblical
Canaan (Trinidad) Biblical
Calder Hall Tobago Bahasa Inggeris
Cantaro Bahasa Sepanyol?
Carapichaima Couva-Tabaquite-Talparo Amerindian
Carenage Diego Martin Bahasa Perancis
Carli Bay Couva-Tabaquite-Talparo Amerindian
Carlson Field Bahasa Inggeris
Carnbee Tobago
Cascade
Castara Tobago
Caura
Cedar Hill Princes Town Bahasa Inggeris
Cedros Siparia Bahasa Sepanyol
Centeno
Chaguanas Kawasan pilihan raya bandaran Chaguanas Amerindian
Chaguaramas Diego Martin Amerindian
Champs Fleurs Bahasa Perancis
Chandernagore Village Couva-Tabaquite-Talparo Indian
Charlotteville Tobago
Charuma
Chase Village Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Inggeris?
Chatham Bahasa Inggeris
Churkoo Village Princes Town
Claxton Bay Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Inggeris
Cocorite Diego Martin
Cocoyea Village City of San Fernando
Coryal
Couva Couva-Tabaquite-Talparo
Culloden Tobago Scottish
Cumaca
Cumuto
Cunupia Kawasan pilihan raya bandaran Chaguanas Amerindian
Curepe Tunapuna-Piarco Amerindian
Cushe

D[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
D'Abadie Bahasa Perancis
Debe Penal-Debe
Delaford Tobago
Dibe
Diego Martin Diego Martin Bahasa Sepanyol
Dinsley Tunapuna-Piarco

E[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
East-West Corridor
Ecclesville Bahasa Inggeris
Eckel Village Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Inggeris
Edinburgh Kawasan pilihan raya bandaran Chaguanas Scottish
El Dorado Tunapuna-Piarco Bahasa Sepanyol
El Socorro Tunapuna-Piarco Bahasa Sepanyol
Enterprise Kawasan pilihan raya bandaran Chaguanas Bahasa Inggeris
Endeavour Kawasan pilihan raya bandaran Chaguanas Bahasa Inggeris
Erin Siparia Bahasa Sepanyol
Exchange Village Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Inggeris

F[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Felicity Kawasan pilihan raya bandaran Chaguanas Bahasa Inggeris
Fifth Company Princes Town Bahasa Inggeris
Fishing Pond Sangre Grande Bahasa Inggeris
Flanigin Town Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Inggeris
Freeport Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Inggeris
Forres Park Couva-Tabaquite-Talparo
Four Roads Bahasa Inggeris
Frederick Settlement Bahasa Inggeris
Friendship Village Princes Town Bahasa Inggeris
Fullarton Siparia Bahasa Inggeris
Fyzabad Siparia Indian

G[sunting | sunting sumber]

Goodwood

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Gasparillo Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Sepanyol
Glamorgan Tobgao
Glencoe Diego Martin Scottish
Golconda Princes Town Indian
Gonzales
Tobago Bahasa Inggeris
Goodwood Park Diego Martin Bahasa Inggeris
Gran Couva Couva-Tabaquite-Talparo
Grande Riviere Sangre Grande Bahasa Perancis
Guaico Sangre Grande Amerindian
Guanapo Sangre Grande Amerindian
Guapo Kawasan pilihan raya bandaran Point Fortin Bahasa Sepanyol
Guayaguayare Rio Claro-Mayaro
Gulf View City of San Fernando Bahasa Inggeris

H[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Hardbargin
Hindustan Princes Town

I[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Nama asal
Icacos Siparia Amerindian
Iere Village Princes Town Amerindian
Indian Chain Bahasa Inggeris
Indian Walk Bahasa Inggeris

J[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Jerningham Junction Bahasa Inggeris
John John City of Port of Spain Bahasa Inggeris
Jordan Hill Princes Town Bahasa Inggeris

K[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Kelly Village Bahasa Inggeris
Kernaham (alternately, Kernahan) Rio Claro-Mayaro Bahasa Inggeris

L[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
L'Anse Fourmi Bahasa Perancis
L'Anse Mitan Princes Town Bahasa Perancis
La Brea Siparia Bahasa Sepanyol
La Canoa San Juan-Laventille Bahasa Sepanyol
La Horquetta Tunapuna-Piarco
La Paille Bahasa Perancis
La Romaine City of San Fernando Bahasa Perancis
La Seiva Bahasa Sepanyol
Lambeau Tobago Bahasa Perancis
Las Cuevas San Juan-Laventille Bahasa Sepanyol
Laventille San Juan-Laventille Bahasa Perancis
Lengua, Trinidad and Tobago Princes Town Bahasa Sepanyol
Les Coteaux Tobago Bahasa Perancis
Longdenville Kawasan pilihan raya bandaran Chaguanas Bahasa Inggeris
Lopinot Bahasa Perancis
Los Bajos Bahasa Sepanyol
Louis D'Or Tobago Bahasa Perancis
Lowlands Tobago Bahasa Inggeris

M[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Macoya Tunapuna-Piarco
Madras Settlement
Mairao Village Rio Claro-Mayaro
Malabar
Malick
Manzanilla Bahasa Sepanyol
Marabella City of San Fernando
Maracas San Juan-Laventille Bahasa Sepanyol
Maraval Diego Martin
Mason Hall Tobago
Matelot Sangre Grande
Matura Sangre Grande
Mausica
Mayaro Rio Claro-Mayaro
Mayo Couva-Tabaquite-Talparo
McBean Couva-Tabaquite-Talparo
Mohammedville San Juan-Laventille
Mon Repos City of San Fernando Bahasa Perancis
Montrose Kawasan pilihan raya bandaran Chaguanas
Monkey Town Bahasa Inggeris
Montserrat Couva-Tabaquite-Talparo
Moriah Tobago Bahasa Inggeris
Morne Diablo Penal-Debe
Morne Quinton Tobago
Moruga Princes Town
Morvant San Juan-Laventille Bahasa Perancis
Mount D'Or Bahasa Perancis
Mount Lambert Bahasa Inggeris
Mount Saint George Tobago
Mount Stewart Princes Town Bahasa Inggeris
Mucurapo City of Port of Spain Amerindian

N[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Navet
New Grant Princes Town Bahasa Inggeris

O[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
O'Meara Irish
Orange Field Bahasa Inggeris
Orange Valley Bahasa Inggeris
Oropune Village Tunapuna-Piarco
Oropouche
Otaheite

P[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Palmyra Princes Town
Palo Seco Siparia Bahasa Sepanyol
Pembroke Tobago
Penal Penal-Debe Bahasa Sepanyol
Petit Trou Sangre Grande Bahasa Perancis
Petit Valley Diego Martin terilham-bahasa Perancis
Phoenix Park Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Inggeris
Piarco Tunapuna-Piarco
Pierreville Rio Claro-Mayaro
Piparo Couva-Tabaquite-Talparo
Plaisance Rio Claro-Mayaro Bahasa Perancis
Plaisance Park Couva-Tabaquite-Talparo terilham-bahasa Perancis
Plymouth Tobago Bahasa Inggeris
Point Fortin Kawasan pilihan raya bandaran Point Fortin Bahasa Perancis
Point Lisas Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Perancis
Pointe-à-Pierre Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Perancis
Poole Bahasa Inggeris
Port of Spain City of Port of Spain Bahasa Inggeris
Preysal Couva-Tabaquite-Talparo
Princes Town Princes Town Bahasa Inggeris

Q[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Quarry Village Siparia Bahasa Inggeris

R[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Rockly Vale Tobago
Rampanalgas Sangre Grande
Ravin Anglais Bahasa Perancis
Redhead Sangre Grande Bahasa Inggeris
Rio Claro Rio Claro-Mayaro Bahasa Sepanyol
Roussillac Siparia Bahasa Perancis
Roxborough Tobago Bahasa Inggeris

S[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
St. Ann's
St. Augustine Tunapuna-Piarco
St. Barb's
St. Clair Port of Spain
St. Helena
St. James Port of Spain
St. Joseph Tunapuna-Piarco Bahasa Sepanyol
St. Mary's Couva-Tabaquite-Talparo
Sainte Madeleine Princes Town Bahasa Perancis
San Fernando City of San Fernando Bahasa Sepanyol
San Francique Bahasa Sepanyol
San Juan San Juan-Laventille Bahasa Sepanyol
San Raphael Bahasa Sepanyol
Sans Souci Bahasa Perancis
Sangre Chiquito Sangre Grande Bahasa Sepanyol
Sangre Grande Sangre Grande Bahasa Sepanyol
Santa Cruz Bahasa Sepanyol
Santa Flora Bahasa Sepanyol
Santa Margarita Bahasa Sepanyol
Santa Rosa Arima Bahasa Sepanyol
Savonetta Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Sepanyol
Scarborough Tobago Bahasa Inggeris
Signal Hill Tobago Bahasa Inggeris
Siparia Siparia
South Oropouche
Speyside Tobago Bahasa Inggeris
Spring Village Bahasa Inggeris
Straker Village Bahasa Inggeris
Studley Park Bahasa Inggeris
Syne Village Siparia Bahasa Inggeris

T[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Tabaquite Couva-Tabaquite-Talparo Amerindian
Tacarigua Tunapuna-Piarco Amerindian
Talparo Couva-Tabaquite-Talparo
Teschier Village Point Fortin
Thick Village Siparia Bahasa Inggeris
Third Company Princes Town Bahasa Inggeris
Toco Sangre Grande Bahasa Sepanyol
Tortuga Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Sepanyol
Trincity Tunapuna-Piarco Portmanteau of Trinidad and city
Trou Macaque Bahasa Perancis
Tunapuna Tunapuna-Piarco

U[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Union Village Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Inggeris

V[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Valencia Sangre Grande Bahasa Sepanyol
Valsayn Tunapuna-Piarco
Vega de Oropouche Sangre Grande Bahasa Sepanyol
Vessigny Siparia Bahasa Perancis
Vistabella San Fernando Bahasa Sepanyol

W[sunting | sunting sumber]

Nama Lokasi (Regional Corporation) Asal nama
Waterloo Couva-Tabaquite-Talparo Flemish
Westmoorings Diego Martin Bahasa Inggeris
Whiteland Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Inggeris
Williamsville Couva-Tabaquite-Talparo Bahasa Inggeris

Rujukan[sunting | sunting sumber]