Senarai bangunan terbesar di dunia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Kilang Everett Boeing

Senarai bangunan terbesar di dunia adalah senarai bangunan dari seluruh dunia yang disusun mengikut isipadu bangunan dan luas lantai.

Kilang Everett Boeing di Washington, Amerika Syarikat sekarang adalah bangunan terbesar mengikut isi padu manakala Aalsmeer Flower Auction di Belanda adalah bangunan terbesar di dunia mengikut luas.

Mengikut ruang bangunan[sunting | sunting sumber]

Aerium, Jerman

Berikut merupakan senarai bangunan di dunia mengikut ruang bangunan yang boleh digunakan.

  • Kilang Everett Boeing merupakan bangunan terbesar ketika ini, ia digunakan untuk memasang pilihan pesawat udara terbesar syarikat Boeing. Bangunan ini memiliki isi padu 13.3 juta m³ (472 juta kaki padu) dan meliputi kawasan seluas 398,000 m² (98.3 ekar).
  • Aerium dibina untuk tujuan pemasangan kapal udara besar, namun kapal udara ini tidak pernah siap dan kini menempatkan resort tropika buatan.
  • Vehicle Assembly Building NASA pernah menempatkan roket Saturn V dan setinggi 160 m.
Nama Lokasi Luas lantai Isi padu
1 Loji Boeing[1] Everett, Washington, A.S. 398,000 m² (4.3 juta kaki persegi) 13.3 juta m³ (472 juta kaki padu)
2 Loji Pemasangan Airbus A380[2] Blagnac, Toulouse, Perancis 122,500 m² (1,320,000 kaki persegi) 5.6 juta m³ (199 juta kaki padu)
3 Aerium[3] Brandenburg, Jerman 70,000 m² (753,000 kaki persegi) 5.2 juta m³ (184 juta kaki padu)
4 Bangunan Pemasangan Kenderaan NASA[4] Brevard County, Florida, A.S. 32,374 m² (348,000 kaki persegi) 3.66 juta m³ (130 juta kaki padu)

Mengikut luas lantai[sunting | sunting sumber]

Berjaya Times Square
The Pentagon

Berikut merupakan senarai 20 bangunan di seluruh dunia dengan luas lantai. Terbesar. Ketika ini, Pusat Lelongan Bunga Aalsmeer merupakan bangunan terbesar dengan keluasan lantai 990,000 m² (10.6 juta kaki persegi). Kira-kira 19 juta bunga dijual dalam bangunan ini setiap hari.[5]

Nama Lokasi Luas lantai
1 Pusat Lelongan Bunga Aalsmeer[6] Aalsmeer, Belanda 990,000 m² (10.6 juta kaki persegi)
2 Terminal 3 Lapangan Terbang Antarabangsa Ibu Kota Beijing[7] Beijing, Republik Rakyat China 986,000 m² (10.6 juta kaki persegi)
3 The Venetian Macao[8] Macau 980,000 m² (10.5 juta kaki persegi)
4 Pusat Logistik Asia Terminals Ltd[9] Hong Kong 864,000 m² (9.3 juta kaki persegi)
5 Berjaya Times Square[10] Kuala Lumpur, Malaysia 700,000 m² (7.5 juta kaki persegi)
6 Palazzo[11] Clark County, Amerika Syarikat 645,581 m² (6.9 juta kaki persegi)
7 Pentagon[12] Arlington County, Amerika Syarikat 610,000 m² (6.6 juta kaki persegi)
8 Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong[13] Hong Kong 564,000 m² (6.1 juta kaki persegi)
9 Lapangan Terbang Suvarnabhumi[14] Bangkok, Thailand 563,000 m² (6.06 juta kaki persegi)
10 Bangunan Sains Kesihatan Warren G. Magnuson Seattle, Amerika Syarikat 533,000 m² (5.7 juta kaki persegi)
11 Pusat Renaissance Detroit, Michigan, Amerika Syarikat 511,000 m² (5.5 juta kaki persegi)
12 Menara Sears[15] Chicago, Amerika Syarikat 418,000 m² (4.5 juta kaki persegi)
13 Pusat Teknikal Chrysler Auburn Hills, Amerika Syarikat 409,000 m² (4.4 juta kaki persegi)
14 Loji Boeing[16] Everett, Amerika Syarikat 398,000 m² (4.3 juta kaki persegi)
15 Merchandise Mart[17] Chicago, Amerika Syarikat 372,000 m² (4 juta kaki persegi)
16 Hotel Ryugyong[18] Pyongyang, Korea Utara 360,000 m² (3.9 juta kaki persegi)
17 Cœur Défense[19] Paris, Perancis 350,000 m² (3.8 juta kaki persegi)
18 Istana Parlimen[20] Bucharest, Romania 330,000 m² (3.6 juta kaki persegi)
19 Kompleks Persekutuan Bannister Kansas City, Amerika Syarikat 290,000 m² (3.1 juta kaki persegi)
20 Lapangan Terbang Antarabangsa Tempelhof[21] Berlin, Jerman 284,000 m² (3.0 juta kaki persegi)

Cœur Défense terdiri dari beberapa bangunan yang berkongsi tingkat bawah tanah yang sama.

Kategori khas[sunting | sunting sumber]

Stockholm Globe Arena

Senarai ini menyenaraikan kategori istimewa termasuk pelbagai jenis bangunan yang terbesar mengikut jenisnya. Senarai ini juga menyenaraikan bangunan terpanjang di dunia.

Bangunan terbesar
Jenis bangunan Nama Lokasi Saiz
Gereja Pusat Persidangan LDS[22] Salt Lake City, Utah 130,000 m² (1.4 juta kaki persegi)
Kediaman Presiden Rashtrapati Bhavan New Delhi, India 19,000 m² (200,000 kaki persegi)
Dewan Limbongan Kapal Dewan Dok Devonshire[23] Barrow-in-Furness, United Kingdom 769,000 m³ (27 juta kaki padu)
Bangunan separuh bulatan Stockholm Globe Arena[24] Stockholm, Sweden 600,000 m³ (21 juta kaki padu)
Bangunan terpanjang([1])
Jenis bangunan Nama Lokasi Saiz
Bangunan terpanjang Terminal Lapangan Terbang Antarabangsa Kansai[25] Osaka, Japan 1,700 m (5,580 kaki)
Bangunan kediaman terpanjang Karl-Marx-Hof [26] Vienna, Austria 1,100 m (3,610 kaki)

Kompleks beli-belah terbesar[sunting | sunting sumber]

Dream Mall, Taiwan

Berikut adalah senarai 20 pusat membeli belah terbesar di dunia, berdasarkan luas kasar kawasan boleh sewa (KBS) dan bukannya luas keseluruhan.[27][28]

Kompleks Lokasi KBS
(juta ka²)
KBS
(m²)
Jumlah luas
(juta ka²)
Jumlah luas
(m²)
1 South China Mall[29] Dongguan, China 6.5 600,000 9.6 890,000
2 Jin Yuan, (Golden Resources Mall) Beijing, China 6.0 560,000 7.3 680,000
3 Central World Plaza[30] Bangkok, Thailand 5.9 550,000 8.9 550,000 (Proposed), Currently 300,000
4 Dream Mall Kaohsiung, Taiwan 4.3 400,001
5 SM Mall of Asia[31] Pasay City, Metro Manila, Filipina 4.2 386,224
6 West Edmonton Mall Edmonton, Alberta, Canada 3.8 350,000 5.3 570,000
7 Cevahir Mall Istanbul, Turkey 3.8 348,000 4.5 420,000
8 SM City North EDSA[32] Quezon City, Metro Manila, Filipina 3.6 331,861
9 SM Megamall[33] Mandaluyong City, Metro Manila, Filipina 3.6 331,679
10 Berjaya Times Square[34] Kuala Lumpur, Malaysia 3.5 320,000 7.5 700,000
11 Beijing Mall Beijing, China 3.4 320,000 4.7 440,000
12 Siam Paragon[35] Bangkok, Thailand 300,000 500,000
13 Zhengjia Plaza (Grandview Mall) Guangzhou, China 3.0 280,000 4.5 420,000
14 Sambil (Centro Sambil Caracas) Caracas, Venezuela 3.0 280,000
15 King of Prussia Mall[36] King of Prussia, Pennsylvania, Amerika Syarikat 2.8 259,000
16 Mall of America[37] Bloomington, Minnesota, Amerika Syarikat 2.8 257,000 4.2 390,000
17 South Coast Plaza[38] Costa Mesa, California, Amerika Syarikat 2.7 250,000
18 Aricanduva Mall Sao Paulo, Brazil 2.6 242,000 3.7 342,000
19 Millcreek Mall[39] Erie, Pennsylvania, Amerika Syarikat 2.6 241,000
20 Chia Tai Square Shanghai, China 2.6 240,000

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. "Boeing Everett Factory Tours". Boeing. http://www.boeing.com/companyoffices/aboutus/tours/gw.html. 
  2. Agglomeration community of Greater Toulouse. "Inauguration du site AéroConstellation". Diarkibkan daripada yang asal pada 2005-04-11. http://web.archive.org/web/20050411234133/http://www.grandtoulouse.org/admin/upload/document/422-dossier_de_presse_2.pdf. Capaian 2008-04-15. 
  3. "Jerman's Pleasure Dome". http://www.damninteresting.com/?p=390#more-390. Capaian 2008-01-25. 
  4. "Vehicle Assembly Building". http://science.ksc.nasa.gov/facilities/vab.html. Capaian 2008-01-21. 
  5. "Aalsmeer Information". http://www.aalsmeer.nl/00004.asp. Capaian 2008-01-24. 
  6. "Aalsmeer Information". http://www.aalsmeer.nl/00004.asp. Capaian 2008-01-24. 
  7. "Beijing Capital International Airport at Telegraph". http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/09/13/wchina113.xml. 
  8. "HKIE exhibition overview". http://www.hkengineer.org.hk/program/home/pink.php?dept=bserv. Capaian 2008-01-30. 
  9. "Asia Terminals Ltd Logistics Centre". http://www.nwd.com.hk/lease-hk/asia.asp. Capaian 2008-01-30. 
  10. "Berjaya Times Square information". http://www.timessquarekl.com/aboutus.html. Capaian 2008-01-30. 
  11. "Palazzo Opens in Las Vegas". Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-05-17. http://web.archive.org/20080517124008/dfsworldwidellc.wordpress.com/2008/05/09/palazzo-opens-in-las-vegas/. 
  12. "Pentagon facts and figures". http://pentagon.afis.osd.mil/facts-area.cfm. Capaian 2008-01-21. 
  13. "Hong Kong International Airport fact sheet". http://www.hongkongairport.com/eng/aboutus/facts.html. Capaian 2008-01-30. 
  14. "Suvarnabhumi Airport fact sheet". http://www.business-in-asia.com/airports_thailand.html. Capaian 2008-03-07. 
  15. "Sears tower at skyscraper page". http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=5/. Capaian 2008-01-21. 
  16. "Boeing Everett Factory Tours". Boeing. http://www.boeing.com/companyoffices/aboutus/tours/gw.html. 
  17. "Marchitecture". http://www.merchandisemart.com/marchitecture/. Capaian 2008-01-21. 
  18. "Ryugyong Hotel at skyscraperpage.com". http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=177. Capaian 2008-01-30. 
  19. "Cœur Défense at skyscraperpage.com". http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=2264. Capaian 2008-01-30. 
  20. "Palace of the Parliament". http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=27. 
  21. "Tempelhof Airport Historical Facts at Flughafen Berlin Tempelhof". http://www.flughafen-berlin-tempelhof.de/Historie.html. 
  22. "The biggest, longest, tallest". http://en.wikipedia.org/wiki/Conference_Center. Capaian 2008-01-24. 
  23. "Devonshire Dock Hall data sheet". http://www.baesystems.com/BAEProd/groups/public/documents/ss_asset/bae_subs_ddhdatasheet.pdf. Capaian 2008-01-27. 
  24. "Stockholm Globe Arena information". http://www.globearenas.se/browse.asp?menu=1&sid=166. Capaian 2008-01-27. 
  25. "longest building". http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/long112.html. Capaian 2008-01-26. 
  26. "longest residential building". http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/long439.html. Capaian 2008-01-26. 
  27. "World's largest shopping malls". http://www.easternct.edu/depts/amerst/MallsWorld.htm. 
  28. "Forbes list of large shopping malls". Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-01-02. http://archive.is/P0zav. 
  29. "South China Mall". http://www.southchinamall.com.cn/english/business/plane.jsp?catid=95,109,117. Capaian 2008-01-30. 
  30. "CentralWorld Shopping Complex". http://www.bangkok.com/shopping-mall/centralworld.html. Capaian 2008-02-14. 
  31. "SM Mall of Asia facts". http://www.smprime.com/Supermalls.php?MallsID=14. Capaian 2008-01-31. 
  32. "SM City North EDSA facts". http://www.smprime.com/Supermalls.php?MallsID=2. Capaian 2008-02-14. 
  33. "SM Megamall facts". http://www.smprime.com/Supermalls.php?MallsID=4. Capaian 2008-01-31. 
  34. "Berjaya Times Square info page". http://www.timessquarekl.com/aboutus.html. Capaian 2008-02-14. 
  35. "CentralWorld Shopping Complex". http://www.bangkok.com/shopping-mall/siam-paragon.html. Capaian 2008-03-07. 
  36. "International Council of Shopping Centers: King of Prussia Mall". http://www.icsc.org/apps/dmmdisp.php?dispid=PA0620. Capaian 2008-02-14. 
  37. "International Council of Shopping Centers: Mall Of America". http://www.icsc.org/apps/dmmdisp.php?dispid=MN0016. Capaian 2008-01-14. 
  38. "International Council of Shopping Centers: South Coast Plaza". http://www.icsc.org/apps/dmmdisp.php?dispid=CA0440. Capaian 2008-01-14. 
  39. "International Council of Shopping Centers: Mill Creek Mall". http://www.icsc.org/apps/dmmdisp.php?dispid=PA0280. Capaian 2008-01-14.