Senarai episod SpongeBob SquarePants

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Siri SpongeBob SquarePants mula ditayangkan pada 1 Mei 1999 dan sudah memasuki musim kelimanya di Amerika Syarikat, dan bakal diikuti musim keenamnya.

Seperti pada 1 Oktober, 2007, 93½ episod telah disiarkan, termasuk enam rancangan istimewa dan enam episod yang terbahagi tiga. Terdapat juga dua episod tayangan singkat.

Episod[sunting | sunting sumber]

Perhatian:Tarikh penyiaran pertama yang diberikan adalah dalam konteks penyiaran di Amerika Syarikat.

Musim pertama: 1999-2000[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk Ringkasan
1 1 Mei 1999 Help Wanted SpongeBob mendapatkan kerja di Krusty Krab.
Reef Blower SpongeBob meniup seketul cangkerang dari halamannya.
Tea at the Treedome SpongeBob bertemu dengan Sandy Cheeks.
2 17 Julai 1999 Bubblestand SpongeBob mengajar kelas seni buih.
Ripped Pants Spongebob terkoyak seluarnya di pantai.
3 31 Julai 1999 Jellyfishing SpongeBob, Patrick dan Squidward pergi menangkap obor-obor.
Plankton! Plankton cuba mencuri resipi Krabby Patty.
4 7 Ogos 1999 Naughty Nautical Neighbors Spongebob dan Patrick tidak berkawan lagi kerana Squidward mengganggu hubungan mereka.
Boating School Spongebob gagal dalam ujian memandu sekali lagi, setelah dibantu untuk menipu oleh Patrick.
5 14 Ogos 1999 Pizza Delivery SpongeBob dan Squidward dikehendaki menghantar piza, tetapi sesat dalam perjalanan.
Home Sweet Pineapple SpongeBob hilang tempat tinggalnya kerana rumahnya dirosakkan cacing gelang.
6 21 Ogos 1999 Mermaid Man and Barnacle Boy Spongebob dan Patrick bertemu dengan wira televisyen kegemaran mereka yang sudah tua.
Pickles SpongeBob terlupa menaruk jeruk dalam Krabby Patty sehingga memarahkan seorang pelanggan cerewet.
7 28 Ogos 1999 Hall Monitor SpongeBob menjadi pengawas dewan di sekolah memandu.
Jellyfish Jam SpongeBob membawa pulang seekor obor-obor yang kemudian menyusahkannya.
8 4 September 1999 Sandy's Rocket SpongeBob dan Patrick cuba pergi ke bulan dengan menaiki roket Sandy.
Squeaky Boots En. Krabs memberi Spongebob sepasang but yang berkeriuk.
9 11 September 1999 Nature Pants SpongeBob hendak tinggal bersama obor-obor.
Opposite Day Squidward menipu SpongeBob bahawa harinya Hari Berlawanan.
10 18 September 1999 Culture Shock Krusty Krab mengadakan pertandingan bakat.
F.U.N. Plankton berkawan dengan Spongebob.
11 25 September 1999 MuscleBob BuffPants Spongebob berpura-pura dirinya kuat dan gagah.
Squidward the Unfriendly Ghost Spongebob dan Patrick menyangka mereka terbunuh Squidward.
12 2 Oktober 1999 The Chaperone SpongeBob mengajak Pearl menari.
Employee of the Month Squidward dan SpongeBob bertanding untuk meraih anugerah.
13 28 Oktober 1999 Scaredy Pants Spongebob berpura-pura dirinya menakutkan.
I Was a Teenage Gary Squidward menjaga Gary.
14 31 Disember, 1999 SB-129 Squidward terperangkap dalam pembeku Krusty Krab.
Karate Choppers Spongebob bermain karate.
15 17 Januari 2000 Sleepy Time SpongeBob memasuki mimpi watak-watak lain.
Suds SpongeBob menghidapi selesema.
16 14 Februari 2000 Valentine's Day Spongebob membuat hadiah Hari Valentine untuk Patrick.
The Paper Spongebob berseronok dengan sekeping kertas.
17 15 Mac 2000 Arrgh! En. Krabs memimpin SpongeBob dan Patrick dalam buruan harta karun.
Rock Bottom SpongeBob terkandas di sebuah bandar yang asing dan gelap-gelita.
18 22 Mac 2000 Texas Sandy hendak pulang ke Texas.
Walking Small Plankton hendak membuka restoran baru.
19 1 April 2000 Fools in April Spongebob berjenaka sempena Hari April Fool.
Neptune's Spatula Spongebob menjadi tukang masak peribadi dewa Neptune.
20 24 November 2000 Hooky SpongeBob ingkar tegahan En. Krabs agar menjauhi cangkuk joran.
Mermaid Man and Barnacle Boy II Spongebob memenangi seketul cangkerang konc daripada peraduan TV.

Musim ke-2: 2000-2001[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk Ringkasan
21 26 Oktober 2000 Something Smells Mulut Spongebob berbau sangat busuk.
Bossy Boots Anak En. Krabs, Pearl, mengubahsuai hiasan Krusty Krab.
22 2 November 2000 Your Shoe's Untied Spongebob lupa cara untuk mengikat tali kasutnya.
Squid's Day Off Squidward menjadi majikan baru Spongebob, tetapi kurang memberi perhatian kepada tugas barunya.
23 16 November 2000 Big Pink Loser Spongebob membantu Patrick meraih anugerah pertamanya.
Bubble Buddy Spongebob mencipta kawan buatan buih dan melayannya seperti manusia.
24 27 November, 2000 Mermaid Man and Barnacle Boy III Spongebob dan Patrick menjaga markas Mermaid Man dan Barnacle Boy ketika pasangan adiwira itu bercuti.
Squirrel Jokes SpongeBob berseloroh mengenai tupai sehingga menyinggung perasaan Sandy.
25 6 Disember 2000 Christmas Who? SpongeBob mempelajari tentang perayaan Krismas.
26 28 Disember 2000 Dying for Pie Squidward membeli pai untuk Spongebob.
Imitation Krabs Plankton mereka sebuah mesin yang rupanya seakan-akan En. Krabs untuk merampas resipi Krabby Patty.
27 17 Februari 2001 Wormy Spongebob dan Patrick berkawan dengan seekor beluncas.
Patty Hype Spongebob mencipta Krabby Patty yang berwarna-warni.
28 5 Mac 2001 Survival of the Idiots Spongebob terperangkap dalam rumah Sandy yang mengalami musim sejuk.
Dumped Spongebob mendapat haiwan peliharaan yang baru.
29 6 Mac 2001 Grandma's Kisses Spongebob cuba menunjukkan kematangannya kepada neneknya.
Squidville Squidward berpindah ke bandar yang hanya diduduki sotong.
30 7 Mac 2001 No Free Rides Mrs. Puff mengurniakan lesen memandu kepada SpongeBob.
I'm Your Biggest Fanatic Spongebob bertemu dengan penangkap obor-obor terkenal.
31 7 Mac 2001 Shanghaied Spongebob bekerja di atas kapal lanun hantu.
Gary Takes a Bath SpongeBob cuba memujuk Gary untuk mandi.
32 8 Mac 2001 Pressure Spongebob dan rakan-rakan lautannya beradu dengan Sandy untuk menguji kelebihan hidupan air dan daratan.
The Smoking Peanut SpongeBob melontar sebiji kacang tanah terhadap seekor tiram lalu mengganggunya.
33 5 Mei 2001 Prehibernation Week Sandy cuma tinggal seminngu sebelum berhibernasi untuk musim sejuk.
Life of Crime SpongeBob dan Patrick sangka mereka tercuri sebiji belon.
34 7 September 2001 The Secret Box SpongeBob cuba mencuri tengok dalam kotak rahsia Patrick.
Band Geeks Squidward membentuk pancaragam.
35 21 September 2001 Sailor Mouth SpongeBob dan Patrick mempelajari sepatah kata kesat tanpa menyedari sifat sebenar perkataan itu.
Artist Unknown SpongeBob menjadi seorang seniman yang bagus lalu menyebabkan Squidward cemburu.
36 28 September 2001 Jellyfish Hunter SpongeBob mencipta Krabby Patty yang berisi jeli obor-obor.
The Fry Cook Games SpongeBob dan Patrick menyertai pertandingan tukang goreng.
37 5 Oktober 2001 Just One Bite Squidward memberitahu Spongebob bahawa dia tidak suka Krabby Patty.
The Bully Seorang kaki buli mengugut SpongeBob di sekolah memandu.
38 12 Oktober 2001 Squid on Strike SpongeBob dan Squidward mogok.
Sandy, SpongeBob, and the Worm SpongeBob cuba menghalang Sandy daripada melawan seekor cacing gergasi.
39 30 November 2001 Procrastination SpongeBob dikehendaki menulis karangan sebagai kerja rumah kelas memandunya.
I'm with Stupid SpongeBob berpura-pura bodoh agar membantu Patrick berhadapan dengan ibu bapanya.

Musim ke-3: 2002-2004[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk Ringkasan
40 21 Januari 2002 Mermaid Man and Barnacle Boy IV Mermaid Man tercicir tali pinggangnya di Krusty Krab.
Doing Time Puan Puff dipenjara.
41 21 Januari 2002 Welcome to the Chum Bucket Mr. Krabs kalah kepada Plankton dalamsatu permainan.
Frankendoodle Spongebob melukis gambar dirinya dengan sebatang pensel ajaib lalu menghidupkan potret itu.
42 22 Februari 2002 Snowball Effect SpongeBob, Patrick, dan Squidward bermain dengan salji.
One Krabs Trash Mr. Krabs menjual topi kepada Spongebob.
43 1 Mac 2002 Nasty Patty En. Krabs menyangka dia terbunuh pemeriksa kesihatan di restorannya.
Idiot Box SpongeBob dan Patrick main di dalam kotak T.V.
44 8 Mac 2002 As Seen on TV Krusty Krab ditampilkan di TV.
Can You Spare a Dime? Squidward berhenti kerja dari Krusty Krab.
45 15 Mac 2002 No Weenies Allowed SpongeBob hendak menyertai satu kelab.
Squilliam Returns Squidward menukarkan Krusty Krab menjadi restoran santai.
46 22 Mac 2002 The Algae's Always Greener Plankton menggunakan sebuah mesin untuk bertukar tempat dengan En. Krabs.
SpongeGuard on Duty SpongeBob berpura-pura menjadi pengawal pantai.
47 29 Mac 2002 Krab Borg SpongeBob menyangka En. Krabs ialah sebauh mesin.
Rock-a-Bye Bivalve SpongeBob dan Patrick menjumpai seekor kapis muda.
48 10 Mei 2002 Wet Painters Spongebob dan Patrick mengecat rumah En. Krabs.
Krusty Krab Training Video Satu rakaman video yang ditujukan kepada pekerja baru di Krusty Krab.
49 17 Mei 2002 Party Pooper Pants SpongeBob terkunci di luar rumahnya.
50 1 Jun 2002 Chocolate with Nuts SpongeBob dan Patrick menjual coklat.
Mermaid Man and Barnacle Boy V Barnicle Boy menjadi jahat.
51 12 Julai 2002 Club SpongeBob SpongeBob dan Patrick sesat dalam hutan rumpai laut.
My Pretty Seahorse SpongeBob berkawan dengan kuda laut.
52 6 September 2002 Graveyard Shift Squidward menceritakan certia hantu kepada Spongebob ketika bekerja lewat malam.
Krusty Love En. Krabs jatuh cinta kepada Puan Puff.
53 20 September 2002 New Student Starfish Patrick menghadiri sekolah memandu.
Clams Mr. Krabs meraih dolarnya yang kesejuta.
54 24 Januari 2003 The Great Snail Race SpongeBob mendaftarkan Gary untuk satu pertandingan bersama siput Squidward.
Mid-Life Crustacean En. Krabs merasa dirinya makin tua.
55 21 Mac 2003 The Sponge Who Could Fly SpongeBob cuba terbang.
56 4 Oktober 2003 Born Again Krabs Mr. Krabs tiba-tiba menjadi baik hati.
I Had an Accident Spongebob terluka punggungnya.
57 19 Januari 2004 Plankton's Army Plankton cuba merampas resipi Krabby Patty.
Missing Identity Spongebob tercicir tanda namanya.
58 5 Mac 2004 SpongeBob B.C. Episod ini mengisahkan kehidupan "nenek moyang" Spongebob, Squidward dan Patrick pada zaman prasejarah.
59 3 April 2004 Krabby Land En. Krabs mendirikan taman permainan kanak-kanak berhampiran Krusty Krab.
The Camping Episode Squidward, Spongebob, dan Patrick berkhemah.
60 11 Oktober 2004 SpongeBob Meets the Strangler Spongebob melaporkan seseorang kepada polis.
Pranks a Lot Setelah menyembur Invisible Spray sesama sendiri, SpongeBob dan Patrick menjadi "Hantu Bikini Bottom".

Musim ke-4: 2005-2007[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk Ringkasan
61 6 Mei 2005 Fear of a Krabby Patty Spongebob menjadi takut akan Krabby Patty.
Shell of a Man En. Krabs kehilangan tilamnya.
62 13 Mei 2005 The Lost Mattress Squidward, Spongebob dan Patrick menghadiahkan tilam baru kepada En. Krabs.
Krabs vs. Plankton Plankton tergelincir atas lantai basah di Krusty Krab.
63 20 Mei 2005 Skill Crane En. Krabs membeli peri permainan arked.
Good Neighbors SpongeBob dan Patrick cuba berbaik-baik sebagai jiran.
64 23 September 2005 Selling Out En. Krabs hendak menjual Krusty Krab.
30 September 2005 Funny Pants Squidward hendak Spongebob berhenti bergelak.
65 7 Oktober 2005 Mermaid Man and Barnacle Boy VI: The Motion Picture SpongeBob dan Patrick membikin filem Mermaid Man dan Barnicle Boy.
14 Oktober 2005 Enemy In-Law Plankton jatuh cinta kepada ibu Mr. Krabs.
66 21 Oktober 2005 Patrick SmartPants Patrick tiba-tiba menjadi pintar setelah terjatuh dari tebing.
4 November 2005 SquidBob TentaclePants Mesin baru Sandy menggabungkan jasad Spongebob dan Squidward.
67 11 November 2005 Have You Seen This Snail? Spongebob lupa memberi makan kepada Gary sehingga siput itu mencari makanan di jauh.
68 20 Februari 2006 Dunces and Dragons Spongebob dan Patrick dihantar ke zaman silam.
69 1 April 2006 Krusty Towers En. Krabs mengubahsuai Krusty Krab menjadi hotel.
Mrs. Puff, You're Fired Puan Puff dipecat.
70 5 Mei 2006 Ghost Host Flying Dutchman menyedari dirinya tidak menakutkan lagi.
Chimps Ahoy Sandy dikehendaki membina mesin baru jika tidak ingin dipanggil kembali ke daratan.
71 12 Mei 2006 Whale of a Birthday En. Krabs mengadakan parti hari jadi untuk Pearl.
Karate Island SpongeBob menjadi Raja Karate.
72 2 Jun 2006 All That Glitters SpongeBob terpatah spatulanya.
Wishing You Well Mr. Krabs mendirikan perigi hajat (di mana orang membuang syiling ke dalamnya lalu menyampaikan hajat).
73 22 September 2006 New Leaf Plankton membuka kedai hadiah sebagai ganti kepada restorannya yang gagal.
29 September 2006 Once Bitten Gary berkelakuan aneh.
74 6 Oktober 2006 Squidtastic Voyage Squidward tertelan sebahagian klarinetnya.
25 November 2006 That's No Lady Patrick berpakaian perempuan.
75 13 Oktober 2006 Bummer Vacation En. Krabs memaksa Spongebob menikmati hari cutinya.
17 November 2006 Wigstruck SpongeBob menjumpai seulas rambut palsu.
76 10 November 2006 Best Day Ever SpongeBob membantu kawan-kawannya menyelesaikan masalah mereka.
19 Februari 2007 The Gift of Gum Patrick memberi Spongebob segumpalan besar gam.
77 15 Januari, 2007 Hocus Pocus SpongeBob menjadi seorang ahli sihir.
The Thing Squidward dilitupi simen.
78 19 Februari 2007 Driven to Tears Patrick menagmbil ujian memandu.
Rule of Dumb Patrick menjadi raja Bikini Bottom.
79 19 Februari 2007 The Pink Purloiner SpongeBob menyangka Patrick mencuri jaring obor-obor terbarunya.
24 Julai 2007 Squid Wood Spongebob mereka anak patung kayu berbentuk Squidward.
80 31 Mac 2007 Born to Be Wild Sekumpulan geng motosikal tiba di Bikini Bottom.
Best Frenemies En. Krabs dan Plankton cuba membongkar rahsia sejenis minuman baru.

Musim ke-5: 2007–2008[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk Ringkasan
81 13 April 2007 Friend or Foe Mr. Krabs menceritakan kepada SpongeBob sebab dia dan Plankton saling membenci.
82 30 Julai 2007 The Original Fry Cook Tukang goreng yang pernah bekerja di Krusty Krab mengehendaki kerja Spongebob dikembalikan kepadanya.
Night Light Spongebob menjadi takut akan kegelapan.
83 19 Februari 2007 Rise and Shine Suatu pagi dalam kehidupan Patrick.
Waiting Spongebob menunggu pengiriman sebuah alat mainan.
To be announced Fungus Among Us Spongebob menjangkitkan sejenis kulat kepada para penduduk Bikini Bottom.
84 23 Julai 2007 Spy Buddies Spongebob dan Patrick menjadi perisik.
Boat Smarts Video panduan pemanduan baik.
Good Ol' Whatshisname Spongebob dan Squidward menyertai satu pertandingan yang mana mereka perlu mencari nama semua pelanggan diKrusty Krab.
85 25 Julai 2007 New Digs Oleh sebab datang lewat, SpongeBob terpaksa pindah 'tempat tinggal' ke Krusty Krab.
Krabs a la Mode Plankton hendak membekukan Krusty Krab sebagai sebahagian rancangan terbarunya.
86 27 Julai 2007 Roller Cowards Spongebob dan Patrick menggeruni roller coaster.
Bucket Sweet Bucket Plankton mengotorkan Chum Bucket.
87 26 Julai 2007[1] To Love a Patty SpongeBob membuat patty yang sempurna.
Breath of Fresh Squidward Squidward dikejutkan pagar elektrik sendiri.
88 31 Julai 2007 Money Talks Mr. Krabs hendak berbual dengan duit.
SpongeBob Vs. the Patty Gadget Spongebob menyaingi sebuah mesin yang membuat Krabby Patty secara automatik.
Slimy Dancing Squidward bersaing dengan Spongebob dan Patrick dalam pertandingan menari.
89 24 Julai 2007 The Krusty Sponge Seorang pengulas restoran datang ke Krusty Krab lalu memberi pujian kepada restoran ini.
19 Februari 2007 Sing a Song of Patrick Patrick hendak lagunya diudarakan oleh radio.
90 1 Ogos 2007 A Flea in her Dome Sandy membawa balik seekor kutu dari Texas.
The Donut of Shame Patrick mengambil sebiji donat dari parti Spongebob.
The Krusty Plate Spongebob cuba membersihkan sebuah pinggan berkotoran degil.
92 2 Ogos 2007 Picture Day Spongebob menghadiri hari penggambaran di sekolah memandu.
Pat No Pay Patrick memesan banyak Krabby Patty, tetapi tidak mampu membayar untuknya.
BlackJack Spongebob perlu menyelamatkan ibu bapanya daripada cengkaman sepupu sendiri, BlackJack.
93 3 Ogos 2007 Blackened Sponge Spongebob bermata lebam.
Mermaid Man vs. SpongeBob Plankton mengawal Mermaid Man dan Barnacle Boy untuk menyerang Krusty Krab.
94 3 Ogos 2007 Blackened Sponge Spongebob bermata lebam dan menyalahkan En. Crazyfish kerana itu.
Mermaid Man vs. SpongeBob Plankton menghasut Mermaid Man dan Barnacle Boy menyerang Krusty Krab.
95 23 November 2007 The Two Faces of Squidward SpongeBob terluka muka Squidward, menyebabkan Squidward menjalani pembedahan plastik yang mengubah wajahnya menjadi menawan.
SpongeHenge Angin kuat menyebabkan badan SpongeBob berbunyi melalui liang-liangnya lalu menarik obor-obor.
96 23 November 2007 Banned in Bikini Bottom Masakan Krabby Patty dikenakan pengharaman semata-mata kerana "seronok dan lazat," sekaligus memaksa En. Krabs membuka kedai makan rahsia di rumah SpongeBob.
Stanley S. SquarePants Sepupu SpongeBob bernama Stanley yang selalu merosakkan apa-apa yang disentuhnya, mengunjungi rumah SpongeBob dan bekerja sementara di Krusty Krab.
97 23 November 2007 20,000 Patties Under the Sea Patrick dan SpongeBob menemui sebuah kapal selam lama di halaman rumah SpongeBob lalu menunjukkannya kepada En. Krabs yang kemudiannya hendak mengubah kapal itu menjadi restoran Krusty Krab bergerak.
The Battle of Bikini Bottom Patrick dan SpongeBob menyaksikan warga bandar melakonkan semula peristiwa Pertempuran Bikini Bottom. Patrick menyangka di sinilah orang yang hendak berkotoran berlawan sesama sendiri.
98 23 November 2007 The Inmates of Summer SpongeBob tersalah naik bot penjara apabila sepatutnya menaik kapal ke kem musim panas. Apapun SpongeBob masih mampu berseronok di penjara.
To Save a Squirrel SpongeBob dan Patrick sesat ketika makan angin bersama Sandy.
99 14 April 2008 Pest of the West[2] SpongeBob menyedari dirinya ada pertalian darah dengan seorang wira Western.

Musim Ke-6:2008-2009[sunting | sunting sumber]

Musim Ke-7:2009-2010[sunting | sunting sumber]

Musim Ke-8:2010-....[sunting | sunting sumber]

  1. TV.com: SpongeBob SquarePants: Pest of the West