Senarai filem Detektif Conan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Tujuh belas filem turutan telah yang berasal dari siri Detektif Conan. Filem- filem tersebut telah ditayangkan sejak bulan April sejak tahun 1997. Setiap filem dalam siri ini, ceritanya rekaan sendiri dan tidak mengikut plot dalam manga. Diantara 18 filem ini, hanya 4 yang pernah ditayangkan di Malaysia melalui Astro Ceria dan TV 3, iaitu filem ke-1, ke-2, ke-3 dan ke-4 dan satu filem akan dipawagam buat kali pertama di Malayaia pada 14 Ogos 2014.

No. Judul Bahasa Inggris
dan Bahasa Jepun
Tarikh tayangan pertama Pendapatan (¥) Tempoh
1 Detective Conan: The Time-Bombed Skyscraper
(名探偵コナン 時計じかけの摩天楼 Meitantei Konan Tokei Jikake no Matenrō?)
19 April 1997 1.1 bilion 95 minit
2 Detective Conan: The Fourteenth Target
(名探偵コナン 14番目の標的 Meitantei Konan Jyuuyon banme no Tagetto?)
18 April 1998 1.05 bilion [1] 99 minit
3 Detective Conan: The Last Wizard of the Century
(名探偵コナン 世紀末の魔術師 Meitantei Konan Seikimatsu no Majutsushi?)
17 April 1999 2.6 bilion [2] 100 minit
4 Detective Conan: Captured in Her Eyes
(名探偵コナン 瞳の中の暗殺者 Meitantei Konan Hitomi no Naka no Ansatsusha?)
22 April 2000 2,5 bilion [3] 99 minit
5 Detective Conan: Countdown to Heaven
(名探偵コナン 天国へのカウントダウン Meitantei Konan Tengoku e no Kauntodaun?)
21 April 2001 2.9 bilion [4] 99 minit
6 Detective Conan: The Phantom of Baker Street
(名探偵コナン ベイカー街の亡霊 Meitantei Konan Beikā Sutorīto no Bōrei?)
20 April 2002 3.38 bilion [5] 107 minit
7 Detective Conan: Crossroad in the Ancient Capital
(名探偵コナン 迷宮の十字路 Meitantei Konan Meikyū no Kurosurōdo?)
19 April 2003 3,2 bilion [6] 108 minit
8 Detective Conan: Magician of the Silver Sky
(名探偵コナン 銀翼の奇術師 Meitantei Konan Gin-yoku no Majishan?)
17 April 2004 2.8 bilion[7] 110 minit
9 Detective Conan: Strategy Above the Depths
(名探偵コナン 水平線上の陰謀 Meitantei Konan Suiheisenjō no Sutoratejī?)
19 April 2005 2.15 bilion [8] 109 minit
10 Detective Conan: The Private Eyes' Requiem
(名探偵コナン 探偵たちの鎮魂歌 Meitantei Konan Tantei-tachi no Requiem?)
15 April 2006 3.03 bilion [9] 111 minit
11 Detective Conan: Jolly Roger in the Deep Azure
(名探偵コナン 紺碧の棺 Meitantei Konan Konpeki no Jorī Rojā?)
27 April 2007 2.53 bilion [10] 95 minit
12 Detective Conan: Full Score of Fear
(名探偵コナン 戦慄の楽譜 Meitantei Konan Senritsu no Furu Sukoa?)[11][12][13]
19 April 2008 2.42 bilion [14] 116 minit
13 Detective Conan: The Raven Chaser
(名探偵コナン 漆黒の追跡者 Meitantei Konan Shikkoku no Chaser?)
18 April 2009 3.5 bilion [15] 111 minit
14 Detective Conan: The Lost Ship in the Sky
(名探偵コナン 天空の難破船 Meitantei Konan Tenkuu no Rosuto Shippu?)[16]
17 April 2010[16] 3.2 bilion [17] 102 minit
15 Detective Conan: Quarter of Silence
(名探偵コナン 沈黙の15分 Meitantei Konan Chinmoku no Kwōtā?)[18]
16 April 2011[18] 3,15 bilion 109 minit
16 Detective Conan: The Eleventh Striker
(名探偵コナン 11人目のストライカー Meitantei Konan Juuichininme no Sutoraikaa?)[19]
14 April 2012[19] 3.29 bilion 110 minit
17 Detective Conan: Private Eye in the Distant Sea
(名探偵コナン 11人目のストライカー Meitantei Konan Zekkai no Tantei?)[20]
20 April 2013[20] 3.63 bilion 110 minit
18 Detective Conan: Dimensional Sniper
(名探偵コナン 異次元の狙撃手 Meitantei Konan: Ijigen no Sniper?)
19 April 2014 - -

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Highest grossing movies of 1998" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada asal pada December 15, 2009. Diperoleh pada May 13, 2008. 
  2. "Highest grossing movies of 1999" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada asal pada December 15, 2009. Diperoleh pada May 13, 2008. 
  3. "Highest grossing movies of 2000" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada asal pada December 15, 2009. Diperoleh pada May 13, 2008. 
  4. "Highest grossing movies of 2001" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada asal pada December 15, 2009. Diperoleh pada May 13, 2008. 
  5. "Highest grossing movies of 2002" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada asal pada December 15, 2009. Diperoleh pada May 13, 2008. 
  6. "Highest grossing movies of 2003" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada asal pada December 15, 2009. Diperoleh pada May 13, 2008. 
  7. "Highest grossing movies of 2004" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada asal pada December 15, 2009. Diperoleh pada May 13, 2008. 
  8. "Highest grossing movies of 2005" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada asal pada December 15, 2009. Diperoleh pada May 13, 2008. 
  9. "Highest grossing movies of 2006" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada asal pada December 15, 2009. Diperoleh pada December 15, 2009. 
  10. "Highest grossing movies of 2007" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada asal pada December 15, 2009. Diperoleh pada December 15, 2009. 
  11. ""Next Detective Conan Film to Use Unreleased Zard Song"". Anime News Network. Diperoleh pada April 21, 2008. 
  12. ""Japanese Box Office: April 19–20"". Anime News Network. Diperoleh pada April 21, 2008. 
  13. "Detective Conan Movie 12 : Full Score Of Fear Begins In Japan Cinemas Today". furuanimepanikku.com. Diperoleh pada May 15, 2010. 
  14. "Highest grossing movies of 2008". Motion Picture Producers Association of Japan. Diperoleh pada May 9, 2010. 
  15. "Highest grossing movies". Motion Picture Producers Association of Japan. Diperoleh pada April 9, 2010. 
  16. 16.0 16.1 "Detective Conan Official Movie Website". Shogakukan. Diperoleh pada December 8, 2009. 
  17. "2010 First Half Box Office". Toho. Diperoleh pada August 5, 2010. 
  18. 18.0 18.1 "名探偵コナン 沈黙の15分(クォーター) OFFICIAL SITE" (dalam bahasa Jepun). Diperoleh pada 2010-12-04. 
  19. 19.0 19.1 "名探偵コナン 11人目のストライカー(クォーター) OFFICIAL SITE" (dalam bahasa Jepun). Diperoleh pada 2011-12-02. 
  20. 20.0 20.1 "2013's Detective Conan/Case Closed Movie Revealed". Anime News Network. November 16, 2012. Diperoleh pada November 24, 2012.