Senarai filem Detektif Conan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Tujuh belas filem turutan telah yang berasal dari siri Detektif Conan. Filem- filem tersebut telah ditayangkan sejak bulan April sejak tahun 1997. Setiap filem dalam siri ini, ceritanya rekaan sendiri dan tidak mengikut plot dalam manga. Diantara 18 filem ini, hanya 4 yang pernah ditayangkan di Malaysia melalui Astro Ceria dan TV 3, iaitu filem ke-1, ke-2, ke-3 dan ke-4 dan satu filem akan dipawagam buat kali pertama di Malayaia pada 14 Ogos 2014.

No. Judul Bahasa Inggris
dan Bahasa Jepun
Tarikh tayangan pertama Pendapatan (¥) Tempoh
1 Detective Conan: The Time-Bombed Skyscraper
(名探偵コナン 時計じかけの摩天楼 Meitantei Konan Tokei Jikake no Matenrō?)
19 April 1997 1.1 bilion 95 minit
2 Detective Conan: The Fourteenth Target
(名探偵コナン 14番目の標的 Meitantei Konan Jyuuyon banme no Tagetto?)
18 April 1998 1.05 bilion [1] 99 minit
3 Detective Conan: The Last Wizard of the Century
(名探偵コナン 世紀末の魔術師 Meitantei Konan Seikimatsu no Majutsushi?)
17 April 1999 2.6 bilion [2] 100 minit
4 Detective Conan: Captured in Her Eyes
(名探偵コナン 瞳の中の暗殺者 Meitantei Konan Hitomi no Naka no Ansatsusha?)
22 April 2000 2,5 bilion [3] 99 minit
5 Detective Conan: Countdown to Heaven
(名探偵コナン 天国へのカウントダウン Meitantei Konan Tengoku e no Kauntodaun?)
21 April 2001 2.9 bilion [4] 99 minit
6 Detective Conan: The Phantom of Baker Street
(名探偵コナン ベイカー街の亡霊 Meitantei Konan Beikā Sutorīto no Bōrei?)
20 April 2002 3.38 bilion [5] 107 minit
7 Detective Conan: Crossroad in the Ancient Capital
(名探偵コナン 迷宮の十字路 Meitantei Konan Meikyū no Kurosurōdo?)
19 April 2003 3,2 bilion [6] 108 minit
8 Detective Conan: Magician of the Silver Sky
(名探偵コナン 銀翼の奇術師 Meitantei Konan Gin-yoku no Majishan?)
17 April 2004 2.8 bilion[7] 110 minit
9 Detective Conan: Strategy Above the Depths
(名探偵コナン 水平線上の陰謀 Meitantei Konan Suiheisenjō no Sutoratejī?)
19 April 2005 2.15 bilion [8] 109 minit
10 Detective Conan: The Private Eyes' Requiem
(名探偵コナン 探偵たちの鎮魂歌 Meitantei Konan Tantei-tachi no Requiem?)
15 April 2006 3.03 bilion [9] 111 minit
11 Detective Conan: Jolly Roger in the Deep Azure
(名探偵コナン 紺碧の棺 Meitantei Konan Konpeki no Jorī Rojā?)
27 April 2007 2.53 bilion [10] 95 minit
12 Detective Conan: Full Score of Fear
(名探偵コナン 戦慄の楽譜 Meitantei Konan Senritsu no Furu Sukoa?)[11][12][13]
19 April 2008 2.42 bilion [14] 116 minit
13 Detective Conan: The Raven Chaser
(名探偵コナン 漆黒の追跡者 Meitantei Konan Shikkoku no Chaser?)
18 April 2009 3.5 bilion [15] 111 minit
14 Detective Conan: The Lost Ship in the Sky
(名探偵コナン 天空の難破船 Meitantei Konan Tenkuu no Rosuto Shippu?)[16]
17 April 2010[16] 3.2 bilion [17] 102 minit
15 Detective Conan: Quarter of Silence
(名探偵コナン 沈黙の15分 Meitantei Konan Chinmoku no Kwōtā?)[18]
16 April 2011[18] 3,15 bilion 109 minit
16 Detective Conan: The Eleventh Striker
(名探偵コナン 11人目のストライカー Meitantei Konan Juuichininme no Sutoraikaa?)[19]
14 April 2012[19] 3.29 bilion 110 minit
17 Detective Conan: Private Eye in the Distant Sea
(名探偵コナン 11人目のストライカー Meitantei Konan Zekkai no Tantei?)[20]
20 April 2013[20] 3.63 bilion 110 minit
18 Detective Conan: Dimensional Sniper
(名探偵コナン 異次元の狙撃手 Meitantei Konan: Ijigen no Sniper?)
19 April 2014 - -

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Highest grossing movies of 1998" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada yang asal pada December 15, 2009. http://www.webcitation.org/5m2Kqud0y. Capaian May 13, 2008. 
  2. "Highest grossing movies of 1999" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada yang asal pada December 15, 2009. http://www.webcitation.org/5m2L5fgHk. Capaian May 13, 2008. 
  3. "Highest grossing movies of 2000" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada yang asal pada December 15, 2009. http://www.webcitation.org/5m2L8LzfU. Capaian May 13, 2008. 
  4. "Highest grossing movies of 2001" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada yang asal pada December 15, 2009. http://www.webcitation.org/5m2LKRMIj. Capaian May 13, 2008. 
  5. "Highest grossing movies of 2002" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada yang asal pada December 15, 2009. http://www.webcitation.org/5m2LN8mqL. Capaian May 13, 2008. 
  6. "Highest grossing movies of 2003" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada yang asal pada December 15, 2009. http://www.webcitation.org/5m2LSx7br. Capaian May 13, 2008. 
  7. "Highest grossing movies of 2004" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada yang asal pada December 15, 2009. http://www.webcitation.org/5m2LWZu0T. Capaian May 13, 2008. 
  8. "Highest grossing movies of 2005" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada yang asal pada December 15, 2009. http://www.webcitation.org/5m2LYSVUk. Capaian May 13, 2008. 
  9. "Highest grossing movies of 2006" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada yang asal pada December 15, 2009. http://www.webcitation.org/5m2Lhjlwn. Capaian December 15, 2009. 
  10. "Highest grossing movies of 2007" (dalam bahasa Jepun). Motion Picture Producers Association of Japan. Diarkibkan daripada yang asal pada December 15, 2009. http://www.webcitation.org/5m2LlzSlu. Capaian December 15, 2009. 
  11. ""Next Detective Conan Film to Use Unreleased Zard Song"". Anime News Network. http://www.animenewsnetwork.com/news/2008-02-22/next-detective-conan-film-to-use-unreleased-zard-song. Capaian April 21, 2008. 
  12. ""Japanese Box Office: April 19–20"". Anime News Network. http://www.animenewsnetwork.com/news/2008-04-25/Japanese-box-office-april-19-20. Capaian April 21, 2008. 
  13. "Detective Conan Movie 12 : Full Score Of Fear Begins In Japan Cinemas Today". furuanimepanikku.com. http://www.furuanimepanikku.com/2008/04/19/detective-conan-movie-12-full-score-of-fear-begins-in-japan-cinemas-today/. Capaian May 15, 2010. 
  14. "Highest grossing movies of 2008". Motion Picture Producers Association of Japan. http://www.eiren.org/boxoffice_e/2008.html. Capaian May 9, 2010. 
  15. "Highest grossing movies". Motion Picture Producers Association of Japan. http://www.eiren.org/boxoffice_e/index.html. Capaian April 9, 2010. 
  16. 16.0 16.1 "Detective Conan Official Movie Website". Shogakukan. http://www.conan-movie.jp/index.html. Capaian December 8, 2009. 
  17. "2010 First Half Box Office". Toho. http://www.toho.co.jp/4less/cgi-bin/cs4view_obj.php/company_topics/108. Capaian August 5, 2010. 
  18. 18.0 18.1 "名探偵コナン 沈黙の15分(クォーター) OFFICIAL SITE" (dalam bahasa Jepun). http://www.conan-movie.jp/index.html. Capaian 2010-12-04. 
  19. 19.0 19.1 "名探偵コナン 11人目のストライカー(クォーター) OFFICIAL SITE" (dalam bahasa Jepun). http://www.conan-movie.jp/index.html. Capaian 2011-12-02. 
  20. 20.0 20.1 "2013's Detective Conan/Case Closed Movie Revealed". Anime News Network. November 16, 2012. http://www.animenewsnetwork.com/news/2012-11-16/2013-detective-conan/case-closed-movie-revealed. Capaian November 24, 2012.