Senarai filem cetera animasi panggung Disney

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Senarai filem animasi Disney)
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut ialah senarai filem cetera animasi diterbitkan atau dikeluarkan oleh The Walt Disney Company atau pendahulunya, Walt Disney Productions. Senarai ini telah dibahagikan mengikut kategori sub-studio, dan sebagainya.

Walt Disney Studios mula bekerja terhadap filem tayangan singkat animasi pada 1923. Kemudian, pada 1937, studio tersebut mengeluarkan filem animasi cetera pertamanya dengan Snow White and the Seven Dwarfs, dan telah meneruskan penerbitan tayangan singkat, filem cetera singkat, dan filem cetera sehingga hari ini. Sepanjang tahun-tahun berikutnya, studio tersebut telah memperluas pencapaiannya. Antara bekerjasama dengan studio lain untuk membantu penerbitan filem-filem kepada filem cetera animasi edaran The Walt Disney Company diterbit oleh syarikat lain, Walt Disney Studios tidak lagi menerbitkan semua kandungan animasi mereka di bawah nama Disney. Filem terkininya, Winnie the Pooh, dikeluarkan pada 2011, menandakan filem animasi cetera ke-51 studio tersebut.

Walt Disney Animation Studios[sunting | sunting sumber]

Berikut ialah senarai filem animasi yang sama ada sepenuhnya diterbitkan dengan sendiri oleh Walt Disney Productions sebelum 1986, atau diterbitkan oleh Walt Disney Animation Studios, dahulu dikenali sebagai Walt Disney Feature Animation, selepas 1986.[1]

Untuk tujuan pengiklanan, The Walt Disney Company mula membubuh bilangan awalan kepada setiap filem-filemnya pada hujung 1980-an.[petikan diperlukan] Melalui kaedah ini, mereka boleh mengisytiharkan filem-filemnya sebagai "filem animasi cetera ke-n Disney". Apabila sistem penomboran ini diperkenalkan, kumpulan filem-filem yang termasuk secara kolektif dikenali "Kanon Animasi Disney."[petikan diperlukan] Kebanyakan sejarawan filem dan peminat animasi merujuk filem-filem tersebut sebagai "filem klasik" Disney atau "filem cetera" Disney. Sistem penomboran ini kekal sehingga hari ini, sebagai keluaran akhbar kini untuk produk seperti edisi ulang tahun ke-20 Oliver & Company,[2] serta pembukaan dan penutupan logo-logo dan bahan pasaran untuk Tangled,[3] masih merujuk kepada nombor filem.[4] Beberapa sistem penomboran asing Filem Klasik Animasi Disney tidak memasukkan Dinosaur dan memasukkan 'The Wild.[5] Walau bagaimanapun, The Wild tidak diterbitkan oleh Walt Disney Animation Studios.

Dalam jadual di bawah,      menyatakan filem lukisan tangan dan      ialah CGI.

# Filem Tarikh pengeluaran asal Nota
1 Snow White and the Seven Dwarfs 01937-12-21 Disember 21, 1937 (perdana)
4 Februari 1938
2 Pinocchio 01940-02-07 Februari 7, 1940 (perdana)
9 Februari 1940
3 Fantasia 01940-11-13 November 13, 1940 (perdana)
29 Januari 1941 (RKO roadshow)
8 Januari 1942
en:[note 1][note 2]
4 Dumbo 01941-10-23 Oktober 23, 1941
5 Bambi 01942-08-13 Ogos 13, 1942
6 Saludos Amigos 01942-08-24 Ogos 24, 1942 (perdana)
6 Februari 1943
[note 3][note 2]
7 Three Caballeros, TheThe Three Caballeros 01944-12-21 Disember 21, 1944 (perdana)
3 Februari 1945
[note 3][note 2]
8 Make Mine Music 01946-04-20 April 20, 1946 (perdana)
August 15, 1946
[note 3][note 2]
9 Fun and Fancy Free 01947-09-27 September 27, 1947 [note 3][note 2]
10 Melody Time 01948-05-27 Mei 27, 1948 [note 3][note 2]
11 Adventures of Ichabod and Mr. Toad, TheThe Adventures of Ichabod and Mr. Toad 01949-10-05 Oktober 5, 1949 [note 3][note 2]
12 Cinderella 01950-02-15 Februari 15, 1950 (perdana)
4 Mac 1950
13 Alice in Wonderland 01951-07-26 Julai 26, 1951
14 Peter Pan 01953-02-05 Februari 5, 1953
15 Lady and the Tramp 01955-06-16 Jun 16, 1955 (perdana)
22 Jun 1955
[note 4]
16 Sleeping Beauty 01959-01-29 Januari 29, 1959 [note 5]
17 One Hundred and One Dalmatians 01961-01-25 Januari 25, 1961
18 Sword in the Stone, TheThe Sword in the Stone 01963-12-25 Disember 25, 1963
19 Jungle Book, TheThe Jungle Book 01967-10-18 Oktober 18, 1967
20 Aristocats, TheThe Aristocats 01970-12-24 Disember 24, 1970
21 Robin Hood 01973-11-08 November 8, 1973
22 Many Adventures of Winnie the Pooh, TheThe Many Adventures of Winnie the Pooh 01977-03-11 Mac 11, 1977 [note 3][note 2]
23 Rescuers, TheThe Rescuers 01977-06-22 Jun 22, 1977
24 Fox and the Hound, TheThe Fox and the Hound 01981-07-10 Julai 10, 1981
25 Black Cauldron, TheThe Black Cauldron 01985-07-24 Julai 24, 1985 [note 5]
26 Great Mouse Detective, TheThe Great Mouse Detective 01986-07-02 Julai 2, 1986
27 Oliver & Company 01988-11-13 November 13, 1988 (perdana)
18 November 1988
28 Little Mermaid, TheThe Little Mermaid 01989-11-14 November 14, 1989 (perdana)
17 November 1989
29 Rescuers Down Under, TheThe Rescuers Down Under 01990-11-16 November 16, 1990
30 Beauty and the Beast 01991-11-13 November 13, 1991 [note 6][note 7]
31 Aladdin 01992-11-11 November 11, 1992
32 Lion King, TheThe Lion King 01994-06-15 Jun 15, 1994 [note 6][note 7]
33 Pocahontas 01995-06-16 Jun 16, 1995 (perdana)
23 Jun 1995
34 Hunchback of Notre Dame, TheThe Hunchback of Notre Dame 01996-06-19 Jun 19, 1996 (perdana)
21 Jun 1996
35 Hercules 01997-06-14 Jun 14, 1997 (perdana)
27 Jun 1997
36 Mulan 01998-06-05 Jun 5, 1998 (perdana)
19 Jun 1998
37 Tarzan 01999-06-12 Jun 12, 1999 (perdana)
18 Jun 1999
38 Fantasia 2000 01999-12-17 Disember 17, 1999 (perdana)
1 Januari 2000
[note 3][note 2][note 6]
39 Dinosaur 02000-05-19 Mei 19, 2000 [note 2][note 8]
40 Emperor's New Groove, TheThe Emperor's New Groove 02000-12-10 Disember 10, 2000 (perdana)
15 Disember 2000
41 Atlantis: The Lost Empire 02001-06-03 Jun 3, 2001 (perdana)
15 Jun 2001
42 Lilo & Stitch 02002-06-16 Jun 16, 2002 (perdana)
21 Jun 2002
43 Treasure Planet 02002-11-17 November 17, 2002 (perdana)
27 November 2002
[note 6]
44 Brother Bear 02003-10-20 Oktober 20, 2003 (perdana)
24 Oktober 2003
45 Home on the Range 02004-03-21 Mac 21, 2004 (perdana)
2 April 2004
46 Chicken Little 02005-10-30 Oktober 30, 2005 (perdana)
4 November 2005
[note 7][note 8]
47 Meet the Robinsons 02007-03-30 Mac 30, 2007 [note 7][note 8]
48 Bolt 02008-11-21 November 21, 2008 [note 7][note 8]
49 Princess and the Frog, TheThe Princess and the Frog 02009-11-25 November 25, 2009 (perdana)
11 Disember 2009
50 Tangled 02010-11-24 November 24, 2010 [note 7][note 8]
51 Winnie the Pooh 02011-07-15 Julai 15, 2011 [note 2]
52 Wreck-It Ralph 02012-11-02 November 2, 2012[6] [note 7][note 8][note 9]
53 Frozen 02013-11-27 November 27, 2013[7] [note 10]

Telah disahkan bahawa suatu filem cetera Mickey Mouse,[8] King of the Elves,[9][10] dan filem cetera adaptasi Big Hero 6 Marvel Comics juga dalam perkembangan.[11][12]

Nota:

  1. Ini ialah "filem pakej", keluaran diperbuat daripada dua atau lebih filem singkat dengan susulan menyambung. Walaupun pertimbangan filem pakej ini hanya ialah enam filem pakehj konsekutif 1940-an (nombor 6–11 di atas), definisi tersebut digunakan di sini juga termasuk kedua-dua Fantasia dan Fantasia 2000. Kemasukan The Many Adventures of Winnie the Pooh adalah unik sejak filem tersebut mengandungi tiga keluaran filem cetera singkat terdahulu.
  2. 2.00 2.01 2.02 2.03 2.04 2.05 2.06 2.07 2.08 2.09 2.10 Filem-filem ini mengandungi babak aksi langsung dan/atau susulan.
  3. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan filem_pakej tidak disediakan
  4. Lady and the Tramp dirakam gambarnya serentak dalam format Akademi biasa dan dalam CinemaScope. Kedua-dua versi dikeluarkan pada masa yang sama.
  5. 5.0 5.1 Kedua-dua filem ini dirakam dalam proses Super Technirama 70 mm. Cetakan serasi CinemaScope turunan 35 mm dikeluarkan pada masa sama dengan versi 70 mm.
  6. 6.0 6.1 6.2 6.3 Filem ini dikeluarkan atau dikeluarkan semula dalam format IMAX dalam tambahan keluaran panggung biasa.
  7. 7.0 7.1 7.2 7.3 7.4 7.5 7.6 Filem-filem ini juga dikeluarkan atau dikeluarkan semula dalam versi pawagam terhad Disney Digital 3-D.
  8. 8.0 8.1 8.2 8.3 8.4 8.5 Filem-filem ini ialah filem animasi komputer.
  9. Filem belum dikeluarkan. Tarikh keluaran boleh berubah.
  10. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan masa_hadapan tidak disediakan

Filem mengutamakan 'live-action' tetapi separa-beranimasi[sunting | sunting sumber]

# Filem Tarikh keluaran asal Nota
1 Reluctant Dragon, TheThe Reluctant Dragon 01941-06-20 Jun 20, 1941 [note 1]
2 Victory Through Air Power 01943-07-17 Julai 17, 1943 [note 1][note 2]
3 Song of the South 01946-11-12 November 12, 1946
4 So Dear to My Heart 01948-11-29 November 29, 1948
5 Mary Poppins 01964-08-27 Ogos 27, 1964
6 Bedknobs and Broomsticks 01971-11-11 November 11, 1971
7 Pete's Dragon 01977-11-03 November 3, 1977
8 Who Framed Roger Rabbit 01988-06-21 Jun 21, 1988 (premiere)
June 22, 1988
[note 3]
9 Enchanted 02007-11-21 November 21, 2007

Notes:

  1. 1.0 1.1 Documentary film
  2. Majority of the film animated, but not for purpose of entertainment
  3. Released through Disney's Touchstone Pictures label

Filem 'live-action' lain mengandungi animasi Disney[sunting | sunting sumber]

# Filem Tarikh keluaran asal Dihasilkan oleh Nota
1 Around the World with Douglas Fairbanks 01931-06-20 Jun 20, 1931 United Artists [note 1]
2 Hollywood Party 01934-06-01 Jun 1, 1934[13] Metro-Goldwyn-Mayer [note 2]
3 Servants' Entrance 01934-09-26 September 26, 1934 20th Century Fox [note 3]
4 Cri Cri el grillito cantor 01963-12-12 Disember 12, 1963 (Mexico) Producciones Carlos Amador [note 4][note 5]

DisneyToon Studios[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: DisneyToon Studios
# Filem Tarikh keluaran asal Nota
1 DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp 01990-08-03 Ogos 3, 1990 [note 6]
2 Goofy Movie, AA Goofy Movie 01995-04-07 April 7, 1995 [note 6]
3 Doug's 1st Movie 01999-03-26 Mac 26, 1999 [note 6][note 7]
4 Tigger Movie, TheThe Tigger Movie 02000-02-11 Februari 11, 2000
5 Recess: School's Out 02001-02-16 Februari 16, 2001 [note 6]
6 Return to Never Land 02002-02-15 Februari 15, 2002
7 Jungle Book 2, TheThe Jungle Book 2 02003-02-14 Februari 14, 2003
8 Piglet's Big Movie 02003-03-21 Mac 21, 2003
9 Teacher's Pet 02004-01-16 Januari 16, 2004 [note 6]
10 Pooh's Heffalump Movie 02005-02-11 Februari 11, 2005
11 Bambi II 02006-01-26 Januari 26, 2006 (Argentina) [note 8]
12 Tinker Bell 02008-09-19 September 19, 2008 (Mexico) [note 8]
13 Tinker Bell and the Lost Treasure 02009-09-03 September 3, 2009 (Argentina) [note 8]
14 Tinker Bell and the Great Fairy Rescue 02010-08-13 Ogos 13, 2010 (UK) [note 8]

Pixar Animation Studios[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Senarai filem Pixar
# Filem Tarikh keluaran asal Nota
1 Toy Story 01995-11-22 November 22, 1995 [note 9]
2 Bug's Life, AA Bug's Life 01998-11-25 November 25, 1998
3 Toy Story 2 01999-11-24 November 24, 1999 [note 9]
4 Monsters, Inc. 02001-11-02 November 2, 2001
5 Finding Nemo 02003-05-30 Mei 30, 2003
6 The Incredibles 02004-11-05 November 5, 2004
7 Cars 02006-06-09 Jun 9, 2006
8 Ratatouille 02007-06-29 Jun 29, 2007
9 WALL-E 02008-06-27 Jun 27, 2008 [note 10]
10 Up 02009-05-29 Mei 29, 2009 [note 9]
11 Toy Story 3 02010-06-18 Jun 18, 2010 [note 9][note 11]
12 Cars 2 02011-06-24 Jun 24, 2011 [note 9][note 11]
13 Brave 02012-06-22 Jun 22, 2012[14] [note 9][note 12]
14 Monsters University 02013-06-21 Jun 21, 2013[15] [note 9][note 12]
15 The Untitled Pixar Movie That Takes You Inside a Young Girl's Mind (TBA) [16] 02014-05-30 Mei 30, 2014 [note 12]
16 The Untitled Pixar Movie About Dinosaurs (TBA) [17][18] TBA [note 12]

Studio Ghibli[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Studio Ghibli
# Filem Tarikh keluaran asal Tarikh keluaran semula Disney Nota
1 Kiki's Delivery Service 01989-07-29 Julai 29, 1989 01998-05-23 Mei 23, 1998 [note 13]
2 Princess Mononoke 01997-07-12 Julai 12, 1997 01999-10-29 Oktober 29, 1999 [note 14]
3 Spirited Away 02001-07-27 Julai 27, 2001 02002-09-20 September 20, 2002
4 Cat Returns, TheThe Cat Returns 02002-07-19 Julai 19, 2002 02003-05-02 Mei 2, 2003 [note 13]
5 Howl's Moving Castle 02004-11-20 November 20, 2004 02005-06-10 Jun 10, 2005
6 Ponyo 02008-07-19 Julai 19, 2008 02009-08-14 Ogos 14, 2009
7 Tales from Earthsea 02006-07-29 Julai 29, 2006 02010-08-13 Ogos 13, 2010
8 The Secret World of Arrietty 02010-07-17 Julai 17, 2010 02012-02-17 Februari 17, 2012 [note 15]
9 From up on Poppy Hill 02011-07-16 Julai 16, 2011 TBA [note 16]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Walt Disney Animated Films - History". Walt Disney Animation Studios. http://www.disneyanimation.com/aboutus/history.html. 
  2. Walt Disney Studios Home Entertainment, Inc. via UltimateDisney.com (20 Oktober 2008). Oliver & Company: 20th Anniversary Edition. Kenyataan akhbar. Dicapai pada 3 Jun 2009.
  3. YOUTUBE-Logo.gifPersembahan Tangled: Count Up to 50th Animated Motion Picture di YouTube (tampalan rasmi oleh Walt Disney Animation Studios; mengandungi imej daripada filem 1-50 mengikut nombor, berakhir dengan logo penutupan "50th Animated Motion Picture" istimewa untuk Tangled)
  4. Disney A to Z: The Official Encyclopedia, Edisi Ketiga, oleh Dave Smith, laman 33
  5. http://www.magicmovies.se/filmkategori.asp?id=1 MagicMovies], Pangkalan data paling menyeluruh filem Disney adalah dalam bahasa Sweden. The Wild masih disenaraikan sebagai nombor 46.
  6. Walt Disney Animation Studios (13 Jun 2011). Disney Announces CG Comedy Adventure Wreck-It Ralph. Kenyataan akhbar. Dicapai pada 13 Jun 2011.
  7. "Disney Animation Schedules Frozen For November 2013", 22 Disember 2011. Dicapai pada 22 Disember 2011. 
  8. Connelly, Brendon. "SCOOP: Mickey Mouse’s First Feature Length Film Being Developed At Disney", Bleeding Cool, 24 Mac 2011. Dicapai pada 24 Mac 2011. 
  9. The Walt Disney Studios (8 April 2008). The Walt Disney Studios Rolls Out Slate of 10 New Animated Motion Pictures Through 2012. Kenyataan akhbar. Dicapai pada 4 Jun 2011.
  10. Connelly, Brendon. "Disney Futures – Including The On-Again King Of the Elves", Bleeding Cool, 3 Ogos 2010. Dicapai pada 26 November 2010. 
  11. "NEWS – OWA: Walt Disney Animation’s "Big Hero 6″". itsonthegrid.com. The Wrap News, Inc.. 28 Jun, 2012. http://www.itsonthegrid.com/news/news-owa-walt-disney-animations-big-hero-6/. Capaian 29 Jun 2012. 
  12. Breznican, Anthony. "Disney Animation teams up with Marvel for 'Big Hero 6' -- BREAKING", 29 Jun 2012. Dicapai pada 21 Julai 2012. 
  13. "Hot Choc'lit Soldiers". disneyshorts.org. http://www.disneyshorts.org/shorts.aspx?shortID=206. Capaian August 4, 2011. 
  14. "BBC News", April 23, 2010. Dicapai pada April 23, 2012. 
  15. "Monsters University Pushed to 2013". movieweb.com. April 4, 2011. http://www.movieweb.com/news/monsters-university-pushed-to-2013. Capaian April 4, 2011. 
  16. Sciretta, Peter. "Pete Docter To Direct Pixar Movie Set Inside The Mind (D23 Expo)", August 20, 2011. Dicapai pada August 21, 2011. 
  17. Sciretta, Peter. "Pixar Announces Dinosaur Movie for Holiday 2013 (D23 Expo)", August 20, 2011. Dicapai pada August 21, 2011. 
  18. "Disney Animation Schedules Frozen For November 2013", December 22, 2011. Dicapai pada December 22, 2011. 


Ralat petik: Tag <ref> untuk kumpulan "note" ada tetapi tag <references group="note"/> yang sepadan tidak disertakan