Senarai gempa bumi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari


Berikut ialah senarai senarai gempa bumi, gempa bumi terbesar mengikut magnitud dan kematian.

Gempa bumi terkuat mengikut magnitud[sunting | sunting sumber]

Carta pai yang membandingkan lepasan momen seismos tiga gempa bumi terbesar untuk tempoh seratus tahun mulai 1906 hingga 2005 dengan semua gempa bumi yang bermagnitud <6, 6–7, 7–8 dan >8 pada tempoh yang sama
Gempa-gempa bumi bermagnitud momen 8.0 ke atas sejak tahun 1900. Tampakan isipadu 3D buih-buih adalah berkadar secara linear dengan kematian masing-masing.[1]

Senarai di bawah adalah semua gempa bumi yang diketahui atau dianggarkan berskala magnitud momen atau skala magnitud Richter 8.5 ke atas.

Senarai ini memberati zaman terkini disebabkan perkembangan dan penggunaan seismometer secara berleluasa. Lagipun, rekod-rekod yang cukup terperinci untuk membuat anggaran magnitud tidak digunakan secara meluas sebelum tahun 1900.[2]

Tarikh Lokasi Nama Magnitud
01960-05-22Mei 22, 1960 Valdivia, Chile Gempa bumi Valdivia 1960 9.5
01964-03-27Mac 27, 1964 Prince William Sound, Alaska, AS Gempa bumi Alaska 1964 9.2
02004-12-26Disember 26, 2004 Lautan Hindi, Sumatra, Indonesia Gempa bumi Lautan Hindi 2004 9.1–9.3
01952-11-04November 4, 1952 Kamchatka, KRSS Gempa bumi Kamchatka 1952 9.0[3]
02011-03-11Mac 11, 2011 Lautan Pasifik, kawasan Tōhoku, Jepun Gempa bumi Tōhoku 2011 9.0[4][5][6]
01833-11-25November 25, 1833 Sumatera, Indonesia Gempa bumi Sumatera 1833 8.8–9.2 (ang.)
01906-01-31Januari 31, 1906 Ecuador – Colombia Gempa bumi Ecuador-Colombia 1906 8.8
02010-02-27Februari 27, 2010 Maule, Chile Gempa bumi Chile 2010 8.8
01700-01-26Januari 26, 1700 Lautan Pasifik, AS dan Kanada Gempa bumi Cascadia 1700 8.7–9.2 (ang.)[7]
01730-07-08Julai 8, 1730 Valparaiso, Chile Gempa bumi Valparaiso 1730 8.7–9.0 (ang.)[8]
01755-11-01November 1, 1755 Lautan Atlantik, Lisbon, Portugal Gempa bumi Lisbon 1755 8.7 (ang.)[9]
01965-02-04Februari 4, 1965 Kepulauan Rat, Alaska, USA Gempa bumi Kepulauan Rat 1965 8.7
00869-07-09 Julai 9, 869 Lautan Pasifik, kawasan Tōhoku, Jepun Gempa bumi Sanriku 869 8.6 (ang.)
01498-09-20 September 20, 1498 Lautan Pasifik, Jurang Nankai, Jepun Gempa bumi Meiō Nankaidō 1498 8.6 (ang.)
01707-10-28Oktober 28, 1707 Lautan Pasifik, kawasan Shikoku, Jepun Gempa bumi Hōei 1707 8.6 (ang.)
01950-08-15Ogos 15, 1950 Assam, India – Tibet, China Gempa bumi Assam-Tibet 1950 8.6
01957-03-09Mac 9, 1957 Kepulauan Andreanof, Alaska, Amerika Syarikat Gempa bumi Kepulauan Andreanof Islands 1957 8.6
02005-03-28Mac 28, 2005 Sumatera, Indonesia gempa bumi Sumatera 2005 8.6
01868-08-13Ogos 13, 1868 Arica, Chile (ketika itu Peru) Gempa bumi Arica 1868 8.5–9.0 (ang.)[10]
01575-12-16Disember 16, 1575 Valdivia, Chile Gempa bumi Valdivia 1575 8.5 (ang.)
01687-10-20Oktober 20, 1687 Lima, Peru Gempa bumi Peru 1687 8.5 (ang.)
01751-05-24Mei 24, 1751 Concepción, Chile Gempa bumi Concepción 1751 8.5 (ang.)
01922-11-11November 11, 1922 Kawasan Atacama, Chile Gempa bumi Vallenar 1922 8.5[11]
01923-02-03Februari 3, 1923 Kamchatka, Rusia (KRSS) Gempa bumi Kamchatka 1923 8.5[12]
01938-02-01Februari 1, 1938 Laut Banda, Indonesia (Hindia Timur Belanda) Gempa bumi Laut Banda Sea 1938 8.5
01963-10-13Oktober 13, 1963 Kepulauan Kuril, Rusia (KRSS) Gempa bumi Kepulauan Kuril 1963 8.5[12]
02007-09-12September 12, 2007 Sumatera, Indonesia gempa bumi Sumatera 2007 8.5

Gempa bumi paling membunuh[sunting | sunting sumber]

Gempa bumi paling membunuh[13]
# Nama Tarikh Lokasi Kematian Magnitud Catatan
1 "Shaanxi" 01556-01-23Januari 23, 1556 Shaanxi, China 820,000–830,000 (ang.)[14] 8.0 (ang.) Anggaran jumlah kematian di Shaanxi, China.
2 "Tangshan" 01976-07-28Julai 28, 1976 Tangshan, China 242,419–655,000 7.5–7.8
3 "Haiti" 02010-01-12Januari 12, 2010 Haiti 316,000 (sumber Haiti)
50,000–92,000 (sumber bukan Haiti)
7.0 Anggaran Jun 2010.[15]
4 "Antioch" 00526-05-21 Mei 21, 526 Antioch, Turki (ketika itu Empayar Byzantium) 250,000[16] 7.0 (ang.)[17] Procopius (II.14.6), sumber berdasarkan Yohanes dari Ephesus.
5 "Gansu" 01920-12-16Disember 16, 1920 NingxiaGansu, China 235,502[18] 7.8 Rekahan besar, tanah runtuh.
6 "Lautan Hindi" 02004-12-26Disember 26, 2004 Lautan Hindi, Sumatera, Indonesia 230,210+[19][20] 9.1–9.3 Kematian akibat gempa bumi dan tsunami.
7 "Aleppo" 01138-10-11Oktober 11, 1138 Aleppo, Syria 230,000 Tidak diketahui Jumlah kematian 230,000 berasaskan gabungan dengan gempa bumi pada November 1137 di dataran Jazira dan gempa bumi besar 30 September 1139 di Ganja, Azerbaijan. Sebutan pertama jumlah kematian 230,000 orang adalah oleh Ibn Taghribirdi pada abad ke-15.[21]
8 "Damghan" 00856-12-22 Disember 22, 856 Damghan, Iran 200,000 (ang.) 7.9 (ang.)
9 "Ardabil" 00893-03-22 Mac 22, 893 Ardabil, Iran 150,000 (ang.) Tidak diketahui Laporan mungkin berkenaan dengan gempa bumi Dvin 893, disebabkan salah baca nama Dvin dalam bahasa Arab, 'Dabil' sebagai 'Ardabil'.[22] Ini dianggap sebagai 'gempa palsu'.[23]
10 "Kantō" 01923-09-01September 1, 1923 Kawasan Kantō, Jepun 142,800[24] 7.9 Sebuah gempa bumi yang melanda dataran Kantō di pulau besar Honshū pada jam 11:58 pagi 1 September 1923. Pusat gempa terletak di bawah sekali Pulau Izu Ōshima di Teluk Sagami. Ia membinasakan Tokyo, Yokohama, wilayah-wilayah Chiba, Kanagawa, dan Shizuoka, dan menyebabkan kemusnahan besar di seluruh rantau Kantō.[25] Kekuatan dan keamatan gempa bumi senang dianggar kurang, tetapi gempa 1923 ini mampu mengalihkan patung Buddha Besar seberat 93 tan di Kamakura. Patung itu tergelincir ke depan sebanyak hampir 2 kaki.[26] Dianggarkan seramai 100,000 hingga 142,800 orang maut.
11 "Messina" 01908-12-28Disember 28, 1908 Messina, Itali 123,000[27] 7.1 Pada 28 Disember 1908, sekitar 5:20 hingga 5:21 am, sebuah gempa bumi bermagnitud momen 7.1 berlaku dari pusatnya di Messina, sebuah bandar di Sicily. Reggio Calabria di tanah besar Itali turut mengalami kerosakan besar. Bumi bergegar selama 30 hingga 40 saat, dan kemusnahan itu terasa dalam lingkungan 300 km. Seketika selepas gempa, sebuah ombak tsunami 40 kaki (12 m) melanda pantai-pantai berdekatan untuk memburukkan lagi kebinasaan. 93% binaan di Messina diranapkan dan 70,000 orang penduduk terkorban. Para penyelamat mencari dalam runtuhan selama berminggu-minggu, dan masih dapat menyelamatkan ramai keluarga selepas berhari-hari, tetapi ribuan lagi yang kekal tertimbun. Bangunan-bangunan di kawasan itu tidak dibina untuk ketahanan gempa kerana bumbung yang berat dan asas yang rentan.
12 "Ashgabat" 01948-10-06Oktober 6, 1948 Ashgabat, Turkmenistan 110,000 7.3
13 "Genroku" 01703-12-31Disember 31, 1703 Edo, Jepun 108,800 Tidak diketahui Gempa bumi ini menggegarkan Edo dan membunuh sekitar 2,300 orang. Gempa ini disangka sebagai gempa antara plat yang kawasan fokusnya menjangkau dari Teluk Sagami ke hujung Semenanjung Bōsō dan juga kawasan di sekitar Jurang Sagami di laut di tenggara semenanjung Boso. Gempa ini juga menimbulkan tsunami yang melanda kawasan pantai Semenanjung Boso dan Teluk Sagami. Kolam Habu di Izu Ōshima runtuh lalu mengalir ke dalam laut. Tsunami ini dilaporkan tsunami menyebabkan lebih 100,000 kematian.
14 "Lisbon" 01755-11-01November 1, 1755 Lisbon, Portugal 10,000–100,000 8.5–9.0 (ang.) Termasuk ribuan maut di Maghribi dan Sepanyol

Kemusnahan harta benda akibat gempa[sunting | sunting sumber]

# Nama Magnitud Kerugian
1 Gempa bumi Tōhoku 2011, Jepun 9.0[28] $122 bilion[29]
2 Gempa bumi besar Hanshin 2011, Jepun 6.9 $100 bilion
3 Gempa bumi Sichuan 2008, China 8.0 $75 bilion[30]
4 Gempa bumi Chile 2010, Chile 8.8 $15–30 bilion[31]
5 Gempa bumi Northridge 1994, Amerika Syarikat 6.7 $20 bilion
6 Gempa bumi Christchurch 2010, New Zealand 6.3[32] $12 bilion
7 Gempa bumi Loma Prieta 1989, Amerika Syarikat 6.9[33] $11 bilion
8 Gempa bumi '921', Taiwan 7.6 $10 bilion
9 Gempa bumi San Francisco 1906, Amerika Syarikat 7.9[34] $9.5 bilion
10 Gempa bumi Valdivia 1960, Chile 9.5[35] $2.9–5.8 bilion

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. USGS: Magnitude 8 and Greater Earthquakes Since 1900
  2. Weeks, Linton. "The Recorded History Of Quakes Is A Long One", National Public Radio, 13 Mac 2011. 
  3. "Historic Earthquakes – Kamchatka." U.S. Geological Survey, October 26, 2009.
  4. "New USGS number puts Japan quake at 4th largest", 14 Mac 2011. Dicapai pada 15 Mac 2011. 
  5. Reilly, Michael (March 11, 2011). "Japan's quake updated to magnitude 9.0". New Scientist. Retrieved March 11, 2011.
  6. USGS analysis as of March 12, 2011
  7. Atwater, B.F.; Musumi-Rokkaku S., Satake K., Tsuji Y., Ueda K. & Yamaguchi D.K. (2005). "The Orphan Tsunami of 1700". Professional Paper 1707. USGS. p. 98. http://pubs.usgs.gov/pp/pp1707/pp1707.pdf. Capaian March 13, 2011. 
  8. "Historic World Earthquakes." U.S. Geological Survey, November 23, 2009.
  9. "Historic Earthquakes – Lisbon, Portugal." U.S. Geological Survey, October 26, 2009.
  10. "Historic Earthquakes – Arica." U.S. Geological Survey, October 21, 2009.
  11. "Historic Earthquakes – Chile-Argentina Border." U.S. Geological Survey, 26 Oktober 2009.
  12. 12.0 12.1 "Magnitude 8 and Greater Earthquakes Since 1900." U.S. Geological Survey, March 7, 2010
  13. "Earthquakes with 50,000 or More Deaths". Earthquake.usgs.gov. http://earthquake.usgs.gov/regional/world/most_destructive.php. Capaian February 12, 2011. 
  14. International Association of Engineering Geology International Congress. Proceedings. [1990] (1990). ISBN 90-6191-664-X.
  15. "Earthquake.USGS.gov". Earthquake.USGS.gov.. http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eqinthenews/2010/us2010rja6/#summary. Capaian February 7, 2012. 
  16. "Annals 48, 3, 2005+app1" (PDF). http://www.earth-prints.org/bitstream/2122/908/1/01Sbeinati.pdf. Capaian February 12, 2011. 
  17. National Geophysical Data Center. "Comments for the Significant Earthquake". http://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/results?eq_0=131&t=101650&s=13&d=22,26,13,12&nd=display. Capaian September 22, 2011. 
  18. Utsu, T.. "Search Page". Catalog of Damaging Earthquakes in the World (Through 2008). http://iisee.kenken.go.jp/utsu/utsuweq_bak_eng.html. Capaian June 3, 2010. 
  19. Jika jumlah kematian di Myanmar adalah 400–600 seperti yang didakwa oleh puak penentang di situ, bukan sekadar 61 atau 90, maka jumlah mangsa tsunami ialah 230,000 orang.
  20. "Myanmar is withholding true casualties figures, says Thai priest". AsiaNews.it. 4 Julai 2005. Diarkibkan daripada yang asal pada 9 Okt 2006. http://web.archive.org/web/20061009053106/http://www.asianews.it/view.php?l=en&art=2255. Capaian 12 Feb 2011. "A missioner in Ranong, a town on the border between Thailand and Myanmar, says locals talk about 600 victims. Burmese political dissidents say the same." 
  21. Ambraseys, Nicholas N., "The 12th century seismic paroxysm in the Middle East: a historical perspective" (PDF), Annals of Geophysics, Vol. 47, N. 2/3, April/June 2004, p. 743.
  22. Ambraseys, N.N.; Melville, C.P. (2005). A History of Persian Earthquakes. Cambridge Earth Science. Cambridge University Press. m/s. 175. ISBN 9780521021876. http://books.google.co.uk/books?hl=en&lr=&id=1JkfKub5vakC&oi=fnd&pg=PR7&dq=893+ardabil+earthquake&ots=VBmpsiGtzu&sig=5l-4JthzJg4BN6TnHBI-ADmgAsc#v=onepage&q=893%20ardabil%20earthquake&f=false. Capaian September 29, 2011. 
  23. Gupta, H. (2011). Encyclopedia of Solid Earth Geophysics. Encyclopedia of Earth Sciences (edisi 2). Springer. m/s. 566. ISBN 9789048187010. http://books.google.co.uk/books?id=BHgOwNCGbnAC&pg=PA566&dq=893+ardabil+earthquake&hl=en&ei=PJGDTu6gDtCg-waUpv2rDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CDcQ6AEwAg#v=onepage&q=893%20ardabil%20earthquake&f=false. 
  24. http://earthquake.usgs.gov/learn/today/index.php?month=9&day=1&submit=View+Date
  25. Hammer, Joshua. (2006). Yokohama Burning: the Deadly 1923 Earthquake and Fire that Helped Forge the Path to World War II, p. 278, citing Francis Hawks, (1856). Narrative of the Expedition of an American Squadron to the China Seas and Japan Performed in the Years 1852, 1853 and 1854 under the Command of Commodore M.C. Perry, United States Navy, Washington: A.O.P. Nicholson by order of Congress, 1856; originally published in Senate Executive Documents, No. 34 of 33rd Congress, 2nd Session.
  26. Great Buddha: blog
  27. The world's worst natural disasters Calamities of the 20th and 21st centuries CBC News. Diambil pada 29 Oktober 2010.
  28. http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usc0001xgp.php
  29. Pagano, Margareta. "Japan looks for market stability after quake", The Independent, March 13, 2011. 
  30. http://en.epochtimes.com/news/8-5-26/71022.html
  31. http://hqweb.unep.org/yearbook/2011/
  32. http://www.geonet.org.nz/earthquake/quakes/3468575g.html
  33. http://pubs.usgs.gov/of/2005/1127/chapter1.pdf
  34. http://seismo.berkeley.edu/faq/1906_0.html
  35. http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/world/events/1960_05_22.php


Templat:Disasters