Senarai hiburan rumah Disney

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini ialah senarai filem cetera animasi dikeluarkan oleh Walt Disney Productions/The Walt Disney Company untuk hiburan rumah. Sebilangan filem ini diterbitkan terus ke dalam panggung rumah oleh Disney dengan tiada tayangan pawagam dan kadangkala hanya ditayang di pawagam di Eropah. Yang lain, seperti filem Bollywood 2007, Taare Zameen Par (Bagai Bintang di Bumi), pada asalnya diterbitkan oleh syarikat lain dan dikeluarkan untuk tayangan di panggung tetapi kemudian diedarkan dalam DVD oleh Disney.[1]

Diterbtikan dan diedarkan oleh Disney[sunting | sunting sumber]

Filem animasi[sunting | sunting sumber]

Berikut ialah senarai filem yang telah dikeluarkan terus ke dalam video rumah dan lalu tidak perlu dikeluarkan di pawagam yang sama ada diterbitkan oleh Disney Television Animation dan/atau DisneyToon Studios.

Susulan dan Cerita Asal[sunting | sunting sumber]

Filem Tarikh keluaran asal Nota
The Return of Jafar 20 Mei 1994
Aladdin and the King of Thieves 13 Ogos 1996
Pooh's Grand Adventure: The Search for Christopher Robin 5 Ogos 1997
Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas 11 November 1997
Beauty and the Beast: Belle's Magical World 17 Februari 1998
Pocahontas II: Journey to a New World 4 Ogos 1998
The Lion King II: Simba's Pride 27 Oktober 1998
Mickey's Once Upon a Christmas 7 Disember 1999 [rujukan 1][rujukan 2]
An Extremely Goofy Movie* 29 Februari 2000
The Little Mermaid II: Return to the Sea 19 September 2000
Lady and the Tramp II: Scamp's Adventure 27 Februari 2001
Cinderella II: Dreams Come True 26 Februari 2002
The Hunchback of Notre Dame II 19 Mac 2002
101 Dalmatians II: Patch's London Adventure 21 Januari 2003
Atlantis: Milo's Return 20 Mei 2003
The Lion King 1½ 10 Februari 2004 susulan pertengahan / selari
Springtime with Roo 9 Mac 2004
Mickey, Donald, Goofy: The Three Musketeers 17 Ogos 2004
Mickey's Twice Upon a Christmas 9 November 2004 [rujukan 1][rujukan 2]
Mulan II 1 Februari 2005
Tarzan II 14 Jun 2005 susulan pertengahan
Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch 30 Ogos 2005
Pooh's Heffalump Halloween Movie 13 September 2005 [rujukan 3]
Kronk's New Groove 13 Disember 2005
Bambi II 7 Februari 2006 susulan pertengahan [rujukan 4]
Brother Bear 2 26 Ogos 2006
The Fox and the Hound 2 12 Disember 2006 susulan pertengahan
Cinderella III: A Twist in Time 6 Februari 2007
Disney Princess Enchanted Tales: Follow Your Dreams 4 September 2007 [rujukan 1]
The Little Mermaid: Ariel's Beginning 26 Ogos 2008
Tinker Bell 28 Oktober 2008 [rujukan 4][rujukan 2]
Tinker Bell and the Lost Treasure 27 Oktober 2009 [rujukan 4][rujukan 2]
Tinker Bell and the Great Fairy Rescue 21 September 2010 [rujukan 4][rujukan 2]
Pixie Hollow Games 19 November 2011 [rujukan 4][rujukan 2]
Secret of the Wings 23 Oktober 2012 [rujukan 4][rujukan 2]
Planes[2][3][4][5][6][7][8][9] 16 April 2013[10][11][12] [rujukan 2]*
Quest for the Queen Musim Bunga 2014 [13]

Berdasarkan rancangan TV, atau dibuat-buat daripada filem cetera panggung atau filem pendek yang wujud[sunting | sunting sumber]

Filem Tarikh keluaran asal Nota
Fluppy Dogs 1986 [rujukan 5]
DuckTales: The Treasure of the Golden Suns 1987 [rujukan 5][rujukan 6]
DuckTales: Time Is Money 1988 [rujukan 7][rujukan 6]
Super DuckTales 1989 [rujukan 7][rujukan 6]
Chip 'n Dale Rescue Rangers: To the Rescue 1989 [rujukan 7][rujukan 6]
TaleSpin: Plunder and Lighting 1990 [rujukan 7][rujukan 6]
Darkly Dawns the Duck 1991 [rujukan 7][rujukan 6]
Simply Mad About the Mouse 1991 [rujukan 7][rujukan 8]
Gargoyles the Movie: The Heroes Awaken 1995 [rujukan 9]
Around the World with Timon and Pumbaa 1995 [rujukan 10]
Jungle Cubs: Born to Be Wild 1996 [rujukan 9]
Mighty Ducks the Movie: The First Face-Off 1997 [rujukan 9]
Hercules: Zero to Hero 1998 [rujukan 9]
101 Dalmatians Christmas 1998 [rujukan 9]
Winnie the Pooh: Seasons of Giving 1999 [rujukan 9]
Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins 2000 [rujukan 5] [rujukan 11]
Recess Christmas: Miracle on Third Street 2000 [rujukan 9]
Mickey's Magical Christmas: Snowed in at the House of Mouse 2001 [rujukan 9]
Mickey's House of Villians 2001 [rujukan 9]
Tarzan and Jane 2002 [rujukan 9]
Stitch! The Movie 2003 [rujukan 5]
Kim Possible: A Sitch in Time 2003 [rujukan 7][rujukan 6]
Recess: Taking the Fifth Grade 2003 [rujukan 5]
Recess: All Growed Down 2003 [rujukan 9]
Kim Possible Movie: So the Drama 2005 [rujukan 7][rujukan 6]
Leroy & Stitch 2005 [rujukan 7]
Once Upon a Halloween 2005 [rujukan 12]
Phineas and Ferb The Movie: Across the 2nd Dimension 2011 [rujukan 7][rujukan 4]

Nota:

  1. 1.0 1.1 1.2 Ini ialah "filem pakej", keluaran terdiri daripada dua atau lebih filem pendek dengan babak bersambungan.
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 Filem ini ialah filem animasi komputer.
  3. Ini sebahagiannya terdiri daripada filem istimewa TV lama.
  4. 4.0 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 4.6 Dikeluarkan di pawagam di luar Amerika Syarikat,
  5. 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 Perintis TV asal filem ini atau perintis TV gagal kepada siri TV bernama sama.
  6. 6.0 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 6.7 Filem TV ini disunting semula ke dalam 2 atau lebih episod TV pendek.
  7. 7.0 7.1 7.2 7.3 7.4 7.5 7.6 7.7 7.8 7.9 Filem ini pada asalnya filem TV.
  8. Terdiri daripada dua atau lebih filem pendek dengan babak bersambungan
  9. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan merge tidak disediakan
  10. Dikeluarkan dalam video rumah dan DVD sahaja di Eropah
  11. Ko-Penerbitan dengan Pixar
  12. Disunting daripada beberapa filem cetera panggung Disney, animasi baharu berlangsung kurang daripada 5-25%

Filem aksi langsung[sunting | sunting sumber]

Filem Tarikh keluaran asal
Honey, We Shrunk Ourselves 18 Mac 1997
Jungle Book: Mowgli's Story 29 September 1998
Air Bud: World Pup 12 Disember 2000
MVP 2: Most Vertical Primate 11 Januari 2002
Air Bud: Seventh Inning Fetch 18 Jun 2002
Inspector Gadget 2 11 Mac 2003
Air Bud: Spikes Back 24 Jun 2003
Air Buddies 12 Disember 2006
Snow Buddies 5 Februari 2008
The Secret of the Magic Gourd 27 Januari 2009
Space Buddies 3 Februari 2009
Santa Buddies 24 November 2009
The Search for Santa Paws 23 November 2010
Beverly Hills Chihuahua 2 1 Februari 2011
Sharpay's Fabulous Adventure 19 April 2011
Spooky Buddies 20 September 2011
Treasure Buddies 31 Januari 2012
Beverly Hills Chihuahua 3 Musim Luruh 2012

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

Pengedaran sahaja[sunting | sunting sumber]

Animasi[sunting | sunting sumber]

Aksi langsung[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. IANS (2009-12-18). "Disney releasing TZP on DVD in US". Times of India. Diarkibkan daripada asal pada 2010-01-08. Diperolehi pada 2010-01-07. 
  2. "Cars Spin-Off, ‘Planes,’ Being Developed by Disney Toon Studios, not Pixar". /Film. Diperolehi pada 2011-04-25. 
  3. "‘Planes,’ the Direct to DVD ‘Cars’ Spin-Off, Officially Announced by DisneyToon Studios". /Film. Diperolehi pada 2011-04-25. 
  4. "DisneyToon Studios Announces PLANES!". Rama's Screen. Diperolehi pada 2011-04-25. 
  5. "DisneyToon is back: "Planes" Blu-ray". Hollywood in Hi-Def. 2011/02. Diperolehi pada 2011-04-25. 
  6. "Disney Toon Studio Officially Presents Planes - The New Cars World Spin OFF". DisneyCarsToys.net. Diperolehi pada 2011-04-25. 
  7. "DisneyToon Studios announces CARS spinoff PLANES as direct-to-DVD/Blu-ray title". BigFanBoy.com. Diperolehi pada 2011-04-25. 
  8. "Planes: A DisneyToon Studios Spin-Off of Cars". Orlando United. Diperolehi pada 2011-04-25. 
  9. "Planes: DisneyToon Studios Brings Cars Spin-Off To Blu-ray and DVD". The Internet Movie Database (IMDb). Diperolehi pada 2011-04-25. 
  10. "DisneyToon Studios Announces Planes for 2013 - ComingSoon.net". ComingSoon.net. Diperolehi pada 2011-04-25. 
  11. "Disney Toons Studios: "Cars World" ‘Planes’ Home Video Release 2013". TakeFiveaDay.com. 2011-02-08. Diperolehi pada 2011-04-25. 
  12. "DisneyToon Studios Announces Planes – A Full-Length CG Animated Movie Due In The Spring of 2013". Larry Fire - Wordpress.com. 2011-02-18. Diarkibkan daripada asal pada 2011-07-24. Diperolehi pada 2011-04-25. 
  13. url= http://www.bsckids.com/2012/06/disney-fairies-quest-for-the-queen-due-out-on-dvd-spring-2014/

Pautan luar[sunting | sunting sumber]