Senarai hidangan Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Tumpeng, nasi berbentuk kon dikelilingi dengan hidangan campuran Indonesia.

Ini adalah senarai hidangan pilihan ditemui dalam masakan Indonesia.

Hidangan[sunting | sunting sumber]

Nama Imej Rantau Jenis Keterangan
Ayam Kalasan Ayam goreng kalasan.JPG Kalasan, Yogyakarta Ayam goreng Ayam goreng dengan kremes (biji rangup).
Ayam Taliwang Lombok, Nusa Tenggara Barat Ayam panggang berasal dari Nusa Tenggara (timur dari Bali), ayam dimasak dalam pelbagai herba rempah dan perasa.
Babi Guling Babi Guling-Roast suckling pig-01.jpg Bali Daging panggang Daging babi panggang gaya Bali; dapat dibandingkan dengan babi gaya luau Hawaii.
Bakmi Goreng Mi Goreng GM.jpg Cina Indonesia Hidangan mi (Mi Goreng) dihidang dengan telur, kadang-kadang ayam, daging lembu atau makanan laut, dengan syaur-sayuran assorted seperti lobak dicincang nipis, (bok choi) atau Chinese cabbage.
Bakwan Malang Baso Malang Karapitan.JPG Malang, Jawa Timur Hidangan mi juga digelar Bakso Malang, sup bebola daging dengan wonton goreng dari bandar Malang
Betutu Bebek tutu.jpg Lombok, West Nusa Tenggara Daging panggang Traditional Balinese dishes made from chicken or duck and usually has spicy tastes.
Buntut Sup Buntut - Nelayan Indonesian Restaurant.jpg Java Sup daging atau daging panggang (Ox-tail) served in clear soup (in which case the dish is called Sop Buntut/Ox-tail soup) or roasted alone then served with barbecue sauce.
Bubur Ayam Bubur ayam chicken porridge.JPG Jawa Rice porridge (congee) with chicken Rice porridge served with soy sauce, spices, fried shallots, shredded chicken meat, beans, cakwee, krupuk, and sambal
Bubur Manado (Tinutuan) Tinutuan bubur Manado.JPG Manado, North Sulawesi Rice porridge (congee) with vegetables and salted fish Rice porridge served with spices, corn, vegetables, cassava or sweet potato, shallots, shredded salted fish, leek, and sambal
Cakalang Fufu Cakalang fufu.JPG Manado, North Sulawesi Grilled smoked fish Grilled smoked Tuna skipjack fish stuck on bamboo
Cap Cai Cap Cai.JPG Cina Indonesia Sayur tumis Tumis sepuluh jenis hidangan syaur-sayuran
Empal Gentong Indonesian soup-Empal Gentong-01.jpg Cirebon, Jawa Barat Sup daging sup daging kambing atau bahagian dalam kambing yang disembelih dari Cirebon, Jawa Barat.
Gado-gado Gado-gado in Jakarta.JPG Jawa Makanan orang yang tidak makan daging campuran sayur-sayuran, keropok dan nasi dengan kuah kacang. Rasanya adalah manis di Jawa Timur dan masin di Jawa Barat. Ia dijelaskan dalam sebuah menu hotel Indonesia sebagai salad Indonesia dengan kuah kacang)
Gepuk atau Empal Empal Daging.jpg Jawa Barat Daging goreng kadang-kadang digelar empal gepuk), daging lembu serunding goreng dalam rempah manis dari Jawa Barat.
Gudeg Nasi Gudeg.jpg Yogyakarta, Central Java Sayur dan daging dalam santan Nangka mentah yang dimasak dalam cara Jawa yang berasal dari Yogyakarta)
Gulai Gulai-Indonesian curry-01.jpg Indonesia Sup daging atau sayur Kari Indonesia) dicirikan dengan warna kuning dari kunyit dan santan.
Karedok Karedok.JPG Jawa Barat Makanan orang yang tidak makan daging raw vegetables served with peanut sauce from West Java(It's close to East Java pecel, but karedok uses raw vegetables)
Ketupat sayur Ketupat sayur Betawi.JPG Betawi, Jakarta Chicken or meat soup with rice cake Pressed rice cake served with chicken or meat soup in coconut milk, labu, jackfruit, and krupuk
Ketoprak Jakarta Vegetarian food almost the same with Eastern Java's gado-gado but with saltier taste. A popular dish from Western Java. The main difference from Gado gado is that this food is served with bihun, a thin rice noodle, hence the whole dish is sometimes called "Bakmi Ketoprak"/Ketoprak noodle)
Krecek Nasi Gudeg.jpg Jawa made from krupuk kulit (skin cracker), potato, and soy beans
Krengsengan mutton sautee with sweet soy sauce aka kecap manis and petis udang, the Indonesian translation for Black Shrimp Paste)
Laksa Laksa Jakarta.JPG Bogor dan Jakarta Sup sayur the popular one in Indonesia is Laksa Bogor that contains rice vermicelli, beansprouts, and oncom.
Lawar Bali A traditional Balinese accompanying cuisine for rice and other Balinese cuisine which consists of shredded unripe jackfruit, young banana flower, a liberal amount of pork rind bits, raw pig blood. These are mashed with a plethora of herbs such as lemon grass, kaffir lime leaves, shallots, and garlic.
Mi Celor 70px Palembang, South Sumatra Noodle dish A Palembang South Sumatra style of noodle and egg dish. With beansprout and fried shallots. The white sauce is made with mixture of "ebi" or dried shrimp that gaves unique taste.
Mi Goreng Mi goreng.JPG Cina Indonesia Hidangan mi Mi goreng
Mi Rebus Cina Indonesia Hidangan mi Mi rebus
Mi Kocok Bandung, Jawa Barat Hidangan mi
Mi Ayam 70px Indonesian Chinese Noodle dish also known as Cui Mie
Mi Bakso Bakso.jpg Indonesian Chinese Noodle dish
Nasi Campur or Nasi Rames Food1.png Indonesia Hidangan nasi (Mixed Rice) rice with assorted vegetables and meat of choice.
Nasi goreng Nasi goreng.jpg Indonesia Hidangan nasi (Fried Rice) steamed rice stir-fried with eggs, meatballs, chicken/beef/shrimp, assorted vegetables. The rice is made brown with thick and sweet soy sauce (kecap manis).
Nasi kuning Nasi Kuning Ibu Sulastri.jpg Indonesia Hidangan nasi usually eaten during special event. The rice is cooked with coconut milk and turmeric, hence the name nasi kuning (yellow rice). It is usually served with more variety of side dishes than nasi campur)
Nasi liwet Solo, Central Java Hidangan nasi Usually rice processed with coconut milk and served with chicken, egg, and spicy broth)
Nasi Padang Makanan Padang.jpg Padang, West Sumatra Hidangan nasi originated from Padang (exactly Minangkabau) where most of the food involved coconut milk and heavy taste of chili. very wide selection of side dish
Nasi pecel Nasi Pecel YU SRI sayuran.jpg Jawa Vegetarian food Rice served with cooked vegetables and peanut sauce. The vegetables are usually kangkung or water spinach, long beans, cassava leaves, papaya leaves, and in East Java often used kembang turi. Taste best when eaten with fried tempe and traditional cracker. Popular in East and Central Java.
Nasi Rawon Nasi Rawon-01.jpg East Java Sup daging Rice served with dark beef soup, originally from East Java. The dark color comes from the meaty seeds of kluwak nuts. Usually served with uncooked mung bean sprouts and salty duck eggs.
Nasi Tim Nasi tim.JPG Indonesian Chinese Hidangan nasi Steamed rice usually served with chicken and mushroom.
Nasi Uduk Nasi Uduk with emping.jpg Jakarta Hidangan nasi Steamed rice served with variety of vegetables and meat of choice. It is similar to Nasi Rames, but the rice is steamed. A similar dish found in Malaysia or Singapore is called Nasi Lemak.
Oncom Oncom merah.JPG Jawa Barat Fermented food fermented Tempe.
Opor Ayam Ketupat sayur.JPG Indonesia Sup daging Chicken cooked in coconut milk. Traditionally consumed with ketupat during the Idul Fitri celebration in many parts of Indonesia.
Paniki Paniki manado.jpg North Sulawesi Roasted meat, exotic food Bat cooked in Minahasan style
Pempek Pempek kapal selam Bandar Lampung.JPG Palembang, South Sumatra Fried fishcake Fried fishcake in sweet, sour, and spicy vinegar sauce
Perkedel Jagung Perkedel Djagung.jpg Indonesia Hidangan goreng corn fritters
Rawon Rawon Setan II.jpg Jawa Sup daging a soup of beef. The colour is usually black due to "kluwek" used as the spice
Rendang Lamb rendang.jpg Minangkabau, West Sumatra Meat dish chunks of beef stewed in coconut milk and chili gravy.
Roti Cane Roti cane.jpg Aceh, Medan, and West Sumatra Bread with beef curry Indian type bread with chunks of beef curry.
Sambal goreng teri Sambal goreng teri tempe.JPG Jawa Salted anchovy Spicy salted anchovy with peanuts
Sangsang Dinuguan.jpg Batak highlands Meat stew pork or dog meat (or more rarely, water buffalo meat), coconut milk and spices (including kaffir lime and bay leaves, coriander, shallot, garlic, chili pepper and Thai pepper, lemongrass, ginger, galangal, turmeric and andaliman
Sate atau satay Sate ayam Jalan Sabang.JPG Jawa dan Sumatera, Indonesia Roasted meat skewered barbecued meat that usually had peanut sauce, or sweet soy sauce. Many type of satay has developed throughout Indonesia.
Sayur Asem Sayur asem vegetable soup.jpg Jawa Barat Sup sayur (Sour Dish/Tamarind Dish) clear soup with assorted vegetables such as: (melinjo) or gnetum gnemon, melinjo leaves, sweet corn (still on the cobs), young papaya, peanuts, and tamarind.
Sayur Lodeh Jawa Sup sayur (Mixed Vegetables in Coconut Milk Stew)
Sayur Nganten Betawi and West Java Sup sayur soup made of trubuk stem
Soto atau sroto atau coto Soto ayam.JPG Indonesia Sup daging a soup of chicken or beef. Many variants of soto has developed across Indonesia. Many types of soto have the color of yellow because turmeric is added as one of the ingredients.
Tekwan Tekwan.JPG Palembang, South Sumatra Fishcake soup a soup of fishcake with bangkoang and mushroom.
Tempe Tempeh tempe.jpg Java Fermented food can be cooked into various dishes; such as tempe bacem, tempe goreng, tempe orek, tumis tempe.
Tinutuan or Bubur Manado Tinutuan with salted fish and sambal.jpg Manado, North Sulawesi Rice porridge (congee) with vegetables Rice porridge mixed with various vegetables such as spinach, kangkung, corn, and sweet potato or cassava.
Tongseng Gulai tongseng kambing.JPG Solo, Central Java Meat soup (It's similar like krengsengan but the difference is, this is cooked without petis udang)
Tumis Kangkung Tumis kangkung.JPG Java Vegetarian dish Stir fry kangkung vegetable
Tumpeng Tumpeng Slametan IGDA.JPG Java Rice dish cone shaped rice surrounded with assorted dishes)
Tumpang Java similar to gulai, but rotten tempe is used as seasoning instead of turmeric. This dish can be found in Central and western part of East Java.

Kudapan[sunting | sunting sumber]

Nama Imej Kawasan Jenis Keterangan
Arem-arem Aremarem.jpg Java Rice cake similar like lontong, but flavored with coconut milk, and stuffed with cooked ground meat, or tahu/tofu and tempeh
Asinan Betawi Asinan Betawi 2.jpg Jakarta Vegetarian food
Bakpia Pathok KuePiaKacangHijau.JPG Yogyakarta Bean cake a small patty of baked pastry filled with sweet mung bean paste.
Brem 70px Bali Sweet alcoholic beverage Brem is made from fermented tape. Brem is a special beverage from Madiun and Bali. Usually brem is present not in beverages but in snacks.
Cimol Bandung, Jawa Barat a small snack made from flour. Cimol food comes from Banten, Jawa Barat.
Emping Kerupuk emping.jpg Indonesia Keropok crackers made from flattened Gnemon/Belinjo seeds
Geplak sweet made from sugar and grated coconut
Gethuk Java cassava paste, sweetened with sugar and moulded in a special tools that it resembles noodles. Often served with fresh grated coconut
Kerak Telor Frying kerak telor.JPG Jakarta Egg dish It is made from chicken or duck egg made into omelette mixed with rice and spice, served with a coconut granule.
Keropok deep fried crisps made from mainly tapioca flour, with added flavour, such as prawn, fish, or garlic. It comes in different shapes and colors.
Klepon boiled rice cake, stuffed with coconut sugar, and rolled in fresh grated coconut. It is flavored with pandan leaves juice.
Kue Bandung Bandung Jawa Barat
Kue putu similar to klepon, except that it isn't stuffed with coconut sugar.
Lemper Lemper.jpg Java Rice cake made from glutinous rice and filled usually with chicken.
Lontong Cap Gomeh Lontong Cap Gomeh.jpg Jakarta, Indonesian Chinese especially served on the fifteenth day of the first month of each Chinese year
Lumpia Semarang Loenpia Semarang with sauce.JPG Semarang, Central Java Spring roll semarang style spring roll, made mainly from cooked bamboo shoots and chicken/prawn. Sometimes boiled quail egg is added. It is eaten with a dipping sauce made from coconut sugar, vinegar and garlic.
Murtabak MartabakTelur.JPG India Egg dish or pancake Indonesian's version of Murtabak
Nagasari steamed rice cake wrapped in banana leaves, and stuffed with banana.
Otak-otak Otak-Otak-Makassar.JPG Fishcake usually made from Spanish mackarel fish paste or Milkfish, spiced and wrapped in banana leaves, the grilled and served with peanut sauce
Rojak Rujak manis.jpg Indonesia Fruit or vegetable salad there are two kinds of rujak. Rujak petis is a popular dish from Surabaya, a mixture of vegetables, tofu, tempeh with black fish paste sauce. Rujak manis, is a mixture of fruit covered with sweet and spicy coconut sugar sauce, sometimes ground peanut is also added to the sauce.
Pangsit Goreng Pangsit Goreng GM.jpg Indonesian Chinese Wonton dish Fried wonton filled with chicken or shrimp with sweet and sour sauce.
Pempek Pempek campur.JPG Palembang, South Sumatra Fishcake a signature dish of Palembang. Fish paste mixed with flour and then deep fried. Served with cucumber, noodles, and thin sauce made from tamarind, vinegar and pounded dried shrimp.
Siomay 70px Cina Indonesia, Bandung, Jawa Barat Fishcake and dumpling a light meal which has a similar form to Chinese Dim Sum, shaped like ice cream cone except the bottom is flat and made traditionally from mackerel fish meat served with peanut sauce. Sometimes the main ingredient can be made from prawn or other fish.
Batagor BatagorKuah.JPG Bandung, Jawa Barat Fishcake and dumpling Baso, Tahu Goreng, variant of fried siomay
Serabi/Surabi Serabi.jpg Indonesia Pancake An Indonesian snack that is made from rice flour with coconut milk or just plain shredded coconut as an emulsifier. Do keep in mind that each province in Indonesia has varying Srabi recipes corresponding to local tastes.
Tauhu Aci & Tauhu Pletok Tegal, Central Java Tofu and soy food a small snack made from tofu and flour. Its come from Tegal, Central Java
Tauhu Gejrot Tahu gejrot cirebon.JPG Cirebon, Jawa Barat Tofu and soy food deep fried tofu, served with a sauce made from coconut sugar, sweet soy sauce/kecap manis, chili, garlic and shallot
Tauhu Sumedang Tahu sumedang.jpg Sumedang, Jawa Barat Tofu and soy food deep fried tofu, served with sweet soy sauce/kecap manis and chili
Tempeh Bacem Java Soy food tempeh stewed in coconut sugar and spices, then deep fried. It has sweet and savoury flavor.
Terang Bulan Sumatra Pancake Indonesian pancake. also known as Kue Pinang.
Kembang Tauhu Kembang Tahu.jpg Indonesian Chinese Tofu and soy food Soft tofu with sweet ginger sauce
Tauhu Tahu putih.JPG Indonesian Chinese Tofu and soy food Chinese origin, basically a soy milk cheese. It can be fried, stir fried, stewed, as soup ingredient, even also for sweets such as ice cream or vegetarian fruit dessert/pudding.

Pencuci mulut[sunting | sunting sumber]

Nama Imej Kawasan Jenis Keterangan
Angsle Jawa a mix of melinjo, glutinous rice, peanut, sago pearl, white bread, coconut milk, screwpine leaf, ginger and milk.
Bubur Candil glutinous rice cake ball stewed in gula jawa (palm sugar), served with thick coconut milk.
Bubur kacang hijau Bubur kacang hijau.JPG green beans porridge, sweetened with sugar, and served with thick coconut milk
Bubur Ketan Hitam black glutinous rice porridge, sweetened with sugar, and served with thick coconut milk
Cendil Jawa
Getuk Lindri Jawa sweetened and colored cassava paste, served with fresh grated coconut
Klepon Onde-onde.jpg glutinous rice cake balls, usually colored and flavored with pandan leaves, which gives it an attractive green color and unique aroma, filled with coconut sugar. The balls are boiled, and rolled in grated coconut. In other parts of Indonesia such as Sumatra, klepon is called onde-onde
Kolak JackfruitKolak.jpg a mix of sweet potato, cassava, banana, pumpkin, diced in bite size pieces and stewed in coconut milk and palm sugar. Sometimes vanilla or ginger are added for extra flavor.
Lapis Legit Spekkoek naturel en pandan.jpg a spiced layered cake, made mainly of egg yolk, flour and margarine/butter.
Latok
Lupis Lupis.jpg glutinous rice cake wrapped and cooked in banana leaves, served with grated coconut and drizzled with thick coconut sugar syrup.
Mendoan Tempe mendoan fried tempeh.jpg Jawa Tengah deep fried battered tempeh, cooked lightly in a short time and resulted in limp texture.
Onde-onde Onde-onde2.jpg glutinous rice cake balls, filled with sweet green beans paste, and rolled in sesame seed an the fried.
Paklempung
Pisang goreng Goreng Pisang.jpg Indonesia Battered and deep fried banana/plantain
Tape Uli

Minuman[sunting | sunting sumber]

Nama Imej Rantau Jenis Keterangan
Bajigur West Java
Bandrek West Java
Wedang Jahe Central Java Ginger tea/drink Fresh ginger juice mixed with palm or rock sugar and served hot
Cendol Cendol in a Glass.JPG Indonesia
Cincau Grass jelly es cincau hijau.jpg Indonesia Jelly drink Grass jelly and shredded ice with sugar or syrup
Es teler Jakarta a mixed of avocado, red beans, jack fruit, shredded iced with sweet thick milk)
Es Campur Jakarta
Es dawet Banjarnegara, Central Java
Jahe Telor a drink that made of ginger and raw egg), with some variants colloquially called STMJ (Susu Telor Madu Jahe/milk egg honey ginger)
Kopi Luwak
Legen East Java a drink made of Siwalan palm sap.
Sekoteng
Serbat
Liang Teh Indonesian Chinese, Medan, North Sumatra
Teh botol Teh Botol Sosro.jpg Indonesia Bottled Tea)
Teh poci hot tea served in clay teapot
Teh Talua West Sumatra Mixed of hot tea and blended egg yolk)
Wedhang asele famous drink that comes from [Surakarta]
Wedhang rondhe Yogyakarta

Ramuan biasa[sunting | sunting sumber]

Sos dan perasa[sunting | sunting sumber]

Nama Imej Rantau Jenis Keterangan
Pecel Pecel Hariadhi.JPG Java sauce (a mixture of vegetables and traditional cracker with spicy peanut paste. Madiun and blitar in East Java is popular for their pecel)
Tumpang Java sauce (Tumpang or sambal tumpang is a typical food from Kediri, East Java Kediri]], East Java East Java].Sambal tumpang has been made of rotten tempeh or tempeh bosok is mixed and cooked with various spices such as chilli or chili, onion, salt and other spices)[1]
Sambal Sambal lampung.JPG Indonesia sauce chili sauce with rich variants across Indonesia, among other uses shrimp paste

Rempah[sunting | sunting sumber]

Herba[sunting | sunting sumber]

Buah[sunting | sunting sumber]

Galeri makanan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Topik Asia Tenggara Templat:Masakan Indonesia