Senarai kawasan kejiranan di Toronto

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Roncesvalles, sebuah kawasan kejiranan 'teras' di Toronto

Bandaraya Toronto, di Ontario, Kanada, digelarkan "bandaraya dengan banyak kawasan kejiranan" oleh kerana kekuatan dan daya hidup banyak dari komunitinya.[1] Bandaraya ini mempunyai upwards of 240 kawasan kejiranan dalam sempadannya.[2] Sebelum 1998, Toronto mempunyai kawasan majlis perbandaran yang lebih kecil dan dibentuk sebahagian dari Metropolitan Toronto. Apabila bandar ini digabungkan pada tahun itu, Toronto membesar untuk merangkumi bekas majlis perbandaran York, East York, North York, Etobicoke, dan Scarborough. Setiap bekas majlis perbandaran ini masih mengekal, ke suatu peringkat, pengenalan tersendirinya, dan nama-nama majlis perbandaran ini masih digunakan oleh para penduduk mereka. Kawasan ini digelarkan Toronto sebelum penggabungan kadang-kadang digelar City of Toronto "lama", "Toronto proper", Central District atau semudahnya "Downtown".

"Bekas" City of Toronto adalah, by far, penduduk terbesar dan terpadat bandar. ia juga digelar pusat bisnes dan pentadbiran bandaraya. Gaya perumahan bay-and-gable Toronto yang unik adalah umum di sepanjang bekas bandaraya.

Subbandar "bulatan dalam" York dan East York adalah kebanyakannya kawasan orang bergaji pertengahan yang lebih tua dan pebagai etnik. Banyak dari stok perumahan dalam kawasan ini terdiri dari rumah keluarga satu sebelum perang lama dan bertingkat tinggi selepas perang. Banyak dari kawasan kejiranan di kawasan ini dibina sebagai subbandar trem dan mengandungi banyak jalan padat dan campuran kegunaan. Banyaknya mengongsi banyak ciri dengan bahagian-bahagian bandar "lama", di luar teras pusat bandar.

Subbandar "bulatan luar" Etobicoke, Scarborough, dan North York adalah lebih lagi subbandar dalam sifatnya (walaupun kawasan pilihan raya bandaran membangun pusat bandar mereka sendiri, seperti North York Centre di keliling Mel Lastman Square). Yang berikut adalah sebuah senarai kawasan kejiranan yang lebih ketara, dibahagikan oleh lokasi kawasan kejiranan berasaskan bekas majlis perbandaran, nama-nama yang masih dikenali dan digunakan umum oleh orang Toronto.

Toronto mempunyai banyak kumpulan dan persatuan menguruskan dengan isu kawasan kejiranan, dan organisasi penaung yang lebih besar mengatur upacara-upacara untuk menguruskan isu-isu yang lebih umum.

Old City of Toronto[sunting | sunting sumber]

Sebuah pejabat surat khabar lama di Cabbagetown

Bekas City of Toronto merujukkan pada City of Toronto dan sempadannya dari 1967 hingga ke 1997. Ia kadang-kadang dirujukkan daerah "South" atau "Central", dan termasuk "teras pusat bandar". Sesetengah nama ini seperti "The Fashion District" sedang (atau pernah) digunakan sebagai pemasaran untuk kawasan-kawasan ini atau oleh BIA; kawasan ini sebenarnya digelar "King-Spadina" oleh penduduk tempatan. Suatu lagi contoh adalah "Old Town of York", juga digelar "King and Parliament".

Banyak dicipta semula atau dijenamakan untuk mengaitkan semula kawasan-kawasan dengan sejarah mereka, permulaan awal, atau juga kegunaan baru-baru ini dan terkenal. Sesetengah 'wad' bandar bersejarah digunakan pada abad ke-19 tidak lagi digunakan: wad St. David's, St. John's, St. Paul's, St. George's, St. Andrew's, dan St. Patrick's. Ada sebuah wad dinamakan untuk setiap wali penaung setiap dari tiga jenis warga British: Inggeris (St. George), Scotland (St. Andrew), Wales (St. David) dan Penaung Ireland: (St. Patrick). St. George, St. Andrew dan St. Patrick masih digunakan sebagai perhentian bawah tanah, walaupun stesen St. George tidak dinamakan selepas wad, tetapi selepas St. George St., sendiri dinamakan selepas Quetton St. George, seorang penduduk tempatan. St. Lawrence's Ward (dinamakan selepas penaung Kanada dan sungai) masih ada, digelar hari ini sebagai "St. Lawrence").

Untuk tujuan perbezaan geografi, kawasan kejiranan Old Toronto dibahagikan ke dalam empat subbahagian:

Downtown Core (Central)[sunting | sunting sumber]

East End[sunting | sunting sumber]

North End[sunting | sunting sumber]

West End[sunting | sunting sumber]

Kedai di sepanjang Queen Street East di Beaches

East York[sunting | sunting sumber]

East York, terletak utaranya Danforth di antara Don River dan Victoria Park Avenue, dimajukan sezaman dengan West End dari old City of Toronto, dan adalah mirip dalam bentuk dan sifar. Ia kini ditadbirkan sebagai sebahagian dari old Toronto. Meskipun, hingga 1997, ia adalah sebuah kawasan pilihan raya bandaran bandar berautonomi.

Rumah Banglo di Old East York

Etobicoke[sunting | sunting sumber]

Towers at Bloor and Islington

Scarborough[sunting | sunting sumber]

Sheppard Avenue in Agincourt.

North York[sunting | sunting sumber]

North York Centre

York[sunting | sunting sumber]

Perniagaan dan pangsapuri di sepanjang Weston Road di Weston

Demografi[sunting | sunting sumber]

Data demografi di setiap kawasan kejiranan Toronto dari banci Kanada 2006. Sempadan kawasan kejiranan dianggarkan dengan banci kawasan terdekat. Warna-warna menandakan bekas majlis perbandaran:

  • Unggu - Old City of Toronto
  • Merah - Scarborough
  • Biru - North York
  • Hijau - Etobicoke
  • Kuning - York
  • Jingga - East York
Nama Banci Kawasan Penduduk Kawasan tanah (km2) Kepadatan (people/km2) % Perubahan pada Penduduk sejak 2001 Gaji Pukul Rata Angkutan Berulang-alik % % Penyewa Bahasa yang terumum kedua (selepas bahasa Inggeris) Peta
     Toronto CMA Average 5,113,149 5903.63 866 9.0 40,704 10.6 11.4
     Agincourt 0377.01, 0377.02, 0377.03, 0377.04, 0378.02, 0378.08, 0378.14, 0378.23, 0378.24 44,577 12.45 3580 4.6 25,750 11.1 5.9 Kantonis (19.3%) Agincourt map.PNG
     Alderwood 0211.00, 0212.00 11,656 4.94 2360 -4.0 35,239 8.8 8.5 Poland (6.2%)
     Alexandra Park 0039.00 4,355 0.32 13,609 0.0 19,687 13.8 28.0 Kantonis (17.9%) Alexandra Park map.PNG
     Allenby 0140.00 2,513 0.58 4333 -1.0 245,592 5.2 3.4 Rusia (1.4%)
     Amesbury 0280.00, 0281.01, 0281.02 17,318 3.51 4,934 1.1 27,546 16.4 19.7 Sepanyol (6.1%) Amesbury map.PNG
     Armour Heights 0298.00 4,384 2.29 1914 2.0 116,651 10.8 16.1 Rusia (9.4%) Armour Heights map.PNG
     Banbury 0267.00 6,641 2.72 2442 5.0 92,319 6.1 4.8 Tidak ditentukan Cina (5.1%)
     Bathurst Manor 0297.01, 0310.01, 0310.02 14,945 4.69 3187 12.3 34,169 13.4 18.6 Rusia (9.5%) Bathurst Manor map.PNG
     Bay Street Corridor 0062.01 4,787 0.11 43,518 3.0 40,598 17.1 49.3 Mandarin (9.6%)
     Bayview Village 0305.01, 305.02 12,280 4.14 2,966 41.6 46,752 14.4 15.6 Kantonis (8.4%) Bayview Village.PNG
     Bayview Woods – Steeles 0323.01, 0323.02, 0324.01 13,298 4.07 3267 -1.5 41,485 11.2 13.9 Kantonis (9.3%) Bayview Woods-Steeles.PNG
     Bedford Park 0141.01, 0141.02, 0142.00 13,749 2.27 6057 -1.4 80,827 15.2 10.1 Greek (0.7%) Bedford Park map.PNG
     Bendale 0353.02, 0354.00, 0367.02, 0368.00, 0369.00 28,945 8.49 3409 12.9 29,723 13.0 10.4 Tamil 3.7% Bendale map.PNG
     Birch Cliff 0338.00, 0339.00 12,266 3.48 3525 -3.0 48,965 11.4 15.2 Tidak ditentukan Cina (0.9%) Birch Cliff.PNG
     Bloor West Village 0104.00 5,175 0.74 6993 -2.0 55,578 20.7 8.3 Ukrain (3.6%)
     Bracondale Hill 0114.00 5,343 0.62 8618 -3.0 41,605 18.2 24.2 Greek (4.8%) Bracondale map.PNG
     Branson 0309.00, 0317.05 8,017 1.25 6414 -3.8 27,156 18.0 27.2 Rusia (24.1%)
     Bridle Path 0264.00 1,540 3.46 445 11.0 314,107 7.1 2.3 Kantonis (12.0%) Bridle Path map.PNG
     Brockton 0046.00, 0053.00 9,039 1.1 8217 -9.5 27,260 22.3 17.3 Portugis(19.9%) Brockton map.png
     Cabbagetown 0066.00, 0067.00, 0068.00 11,120 1.4 7943 5.3 50,398 18.5 29.6 Tidak ditentukan Cina (1.6%) Cabbagetown map.PNG
     Caribou Park 0277.00 4,097 1.02 4017 -2.0 103,703 8.4 7.6 Tagalog (2.9%)
     Carleton Village 0108.00 6,544 0.74 8843 -4.0 23,301 19.0 19.9 Portugis(17.0%) Carleton Village map.png
     Casa Loma 0118.00 3,597 0.67 5369 23.0 82,203 18.1 32.9 Korea (1.8%) Casa Loma map.PNG
     Centennial 0236.01, 0236.02 12,565 4.94 2544 0.5 34,867 11.5 8.8 Poland (2.7%)
     Chaplin Estates 0129.00 4,906 0.93 5275 1.0 81,288 22.7 24.5 Perancis (1.2%) Chaplin Estates map.PNG
     Christie Pits 0094.00 5,124 0.64 8006 -5.0 30,556 18.8 15.3 Portugis(11.9%)
     Church and Wellesley 0063.01, 0063.02 13,397 0.55 24,358 8.8 37,653 25.1 57.0 Sepanyol (1.8%) Church and Wellesley map.PNG
     Clairville 0248.03, 0249.03 8,506 6.71 1268 -3.3 26,610 13.2 7.2 Punjabi (12.0%) Claireville, Toronto.png
     Clairlea 0340.00, 0348.00 11,104 3.58 3102 1.8 33,392 18.1 12.7 Filipina (4.3%) Clairlea map.PNG
     Cliffcrest 0333.00, 0334.00, 0335.00 14,531 7.01 2073 -2.9 38,182 12.5 12.2 Tamil (1.5%) Cliffcrest map.PNG
     Cliffside 0336.00, 0337.00 9,386 2.45 3831 -6.3 32,701 14.8 11.4 Kantonis (2.3%) Cliffside map.PNG
     Corktown 0016.00 4,484 0.67 6693 77.0 54,681 15.5 17.6 Sepanyol (2.1%) Corktown map.PNG
     Crescent Town 0190.01 8,157 0.4 20,393 -10.0 23,021 24.5 20.3 Bengali (18.1%) Crescent Town map.PNG
     Cricket Club 0275.00 5,504 1.96 2808 3.0 104,362 8.7 15.4 Filipina (1.4%)
     Davenport 0109.00, 0115.00 8,781 0.99 8870 -6.9 28,335 19.8 18.2 Portugis(17.1%) Davenport map.PNG
     Davisville 0126.00, 0127.00, 0128.02, 0128.03, 0128.04 23,727 3.14 7556 4.5 55,735 26.0 31.7 Parsi (1.5%) Davisville map.PNG
     Deer Park 0121.00, 0122.00, 0123.00, 0124.00 15,165 1.46 10,387 5.2 80,704 26.4 41.3 Rusia (1.1%) Deer Park map.PNG
     Discovery District 0035.00 4,619 0.66 6998 8.0 41,998 12.7 32.1 Tidak ditentukan Cina (6.5%) Discovery District map.PNG
     Distillery District/West Don Lands 0017.00 6,378 1.33 4795 -1.0 40,617 19.5 37.5 Perancis (2.5%) West don lands map.PNG
     Don Mills 0263.02, 0263.03, 0263.04, 0268.00, 0269.02 21,372 8.99 2377 11.9 47,515 10.8 18.6 Tidak ditentukan Cina (3.9%) Don Mills map.PNG
     Don Valley Village 0303.00, 0304.01, 0304.02, 0304.03, 0304.04, 0304.05, 0304.06 29,740 5.16 5764 -1.3 30,442 17.1 16.6 Tidak ditentukan Cina (9.7%) Don Valley Village map.PNG
     Dorset Park 0352.00, 0370.02, 0370.03 14,189 4.26 3331 7.8 26,525 15.2 9.6 Tamil (9.5%) Dorset Park map.PNG
     Dovercourt Park 0095.00, 0096.00 8,497 0.87 9767 -9.2 28,311 21.9 15.1 Portugis(13.1%) Dovercourt Park map.png
     Downsview 0289.00, 0290.00, 0291.01, 0291.02, 0292.00, 0294.01, 0294.02, 0295.00, 0296.00 36,613 16.13 2270 -5.0 26,751 14.4 18.3 Itali (11.7%) Downsview map.PNG
     Dufferin Grove 0045.00, 0054.00 9,875 0.99 9975 -7.1 27,961 23.8 28.4 Portugis(15.2%) Dufferin Grove map.png
     Earlscourt 0107.00, 0110.00, 0111.00, 0112.00 17,240 2.24 7696 -1.7 26,672 17.7 8.5 Portugis(18.9%) Earlscourt map.png
     East Danforth 0075.00, 0076.00, 0080.01, 0080.02, 0081.00, 0082.00 21,440 2.5 8576 -6.3 33,847 24.2 18.3 Kantonis (4.2%) East danforth map.png
     Eatonville 0213.00, 0221.02, 0222.01, 0222.02 19,131 11.26 1699 4.3 36,206 12.6 13.4 Serbia (3.2%) Eatonville map.png
     Eglinton East 0353.03, 0353.04, 0355.02, 0355.03, 0355.04 22,387 3.23 6931 -1.0 25,307 19.4 19.1 Tamil (9.7%) Eglinton East map.png
     Elia (Jane and Finch) 0312.02, 0312.03, 0312.04, 0312.05, 0312.06, 0312.07, 0316.01, 0316.03, 0316.04, 0316.05, 316.06 48,003 7.66 6267 -10.0 22,691 13.0 18.8 Vietnam (6.9%)
     Eringate 235.01, 235.02 8,008 2.44 3282 -3.4 34,789 10.9 4.0 Portugis(3.4%)
     Fairbank 160.00, 161.00, 162.00, 163.00, 169.01, 169.02, 170.00 34,121 4.42 7720 -3.6 28,403 21.6 16.4 Portugis(11.3%) Fairbank map.PNG
     Fashion District 0011.00 4,642 0.98 4737 123.0 63,282 15.5 26.2 Portugis(1.1%) Fashion District map.png
     Financial District 0014.00 548 0.47 1166 6.0 63,952 18.2 17.3 Jepun (1.8%) Financial district map.PNG
     Flemingdon Park 0260.01, 0260.03, 0260.04, 0260.05 21,287 2.43 8760 -6.0 23,471 16.6 19.6 Urdu (6.3%) Flemingdon Park map.PNG
     Forest Hill 0130.00, 0131.00, 0132.00, 0133.00, 0134.00 24,056 4.35 5530 -0.2 101,631 14.8 21.9 Rusia (2.4%) Forest Hill map.png
     Fort York/Liberty Village 0008.00 3,821 2.13 1794 126.0 46,086 22.8 27.9 Hindi (1.7%) Fort York map.png
     Garden District 0034.00 8,240 0.52 15,846 17.0 37,614 17.0 35.5 Tidak ditentukan Cina (3.0%) Garden District map.PNG
     Glen Park 0278.00, 0279.01, 0279.02 18,426 4.13 4462 4.4 35,022 13.6 17.0 Itali (9.3%) Glen Park map.PNG
     Governor's Bridge/Bennington Heights 0186.00 2,112 1.87 1129 4.0 129,904 7.1 13.3 Poland (1.4%) Governor's Bridge map.PNG
     Grange Park 0036.00, 0037.00 9,007 0.84 10,793 -1.0 35,277 13.3 35.6 Tidak ditentukan Cina (14.8%) Grange Park map.PNG
     Graydon Hall 0269.01 4,714 0.71 6639 -15.0 23,350 15.6 35.2 Parsi (11.8%)
     Guildwood 0330.00, 0331.01, 0331.04 12,820 4.77 2688 -2.0 40,806 11.6 8.0 Parsi (1.2%) Guildwood map.PNG
     Harbord Village 0059.00, 0060.00 5,906 0.64 9,228 2.4 40,308 16.8 24.0 Portugis(4.1%) Harbord Village map.PNG
     Harbourfront / CityPlace 0012.00, 0013.00 14,368 1.87 9228 94.3 69,232 16.0 31.3 Tidak ditentukan Cina (2.4%) Harbourfront map.PNG
     Harwood 0155.00 3,375 0.78 4327 0.0 22,136 12.3 17.8 Portugis(19.0%)
     Henry Farm 0301.01 2,790 0.91 3066 -6.0 56,395 15.6 15.9 Mandarin (3.9%) Henry Farm map.PNG
     High Park North 0099.00, 0100.00, 0102.01, 0102.02, 0102.03, 0103.00 22,746 2.18 10,434 -1.6 46,437 27.5 32.8 Poland (3.0%) High Park North map.png
     Highland Creek 0362.02, 0362.03 12,853 5.13 2505 -0.1 33,640 9.7 1.8 Tamil (5.1%) Highland Creek map.PNG
     Hillcrest 0324.02, 0324.03, 0324.05, 0324.06 18,327 5.35 3426 -0.4 33,465 12.0 8.0 Tidak ditentukan Cina (13.9%) Hillcrest Village Map.PNG
     Hoggs Hollow 0266.00 3,123 2.76 1132 2.0 222,560 4.3 2.9 Tidak ditentukan Cina (2.4%) Hogg's Hollow map.PNG
     Humber Bay Shores 0200.00, 0201.00 10,775 1.42 7588 -5.7 39,186 15.7 31.6 Rusia (5.2%)
     Humber Heights 0241.00, 0242.00 4,674 1.69 2766 8.3 39,738 10.1 9.7 Sepanyol (4.1%)
     Humber Summit 0315.01, 0315.02, 0315.03 12,766 7.89 1618 2.1 26,117 7.3 7.6 Itali (15.1%) Humber Summit map.PNG
     Humber Valley Village 0230.01, 0230.02. 0231.00 14,453 5.45 2652 -0.1 80,618 12.0 17.8 Ukrain (3.9%) Humber Valley Village map.png
     Humberlea 0293.00 4,327 2.0 2164 -2.0 30,907 8.7 7.9 Itali (11.1%)
     Humbermede 0313.00, 0314.01, 0314.02 14,778 4.35 3397 1.1 24,297 11.8 14.6 Punjabi (9.7%) Humbermede map.PNG
     Humberwood 0247.01 7,319 17.4 421 8.0 29,576 7.9 7.0 Punjabi (26.7%)
     Humewood-Cedarvale 0164.00, 0165.00, 0166.00, 0167.01, 0167.02, 0168.00 27,515 3.19 8624 -7.8 40,404 24.2 26.0 Sepanyol (3.6%)
     Ionview 0346.02, 0351.01, 0351.02 13,025 1.94 6714 -4.0 25,078 21.1 22.5 Filipina (6.5%) Ionview map.PNG
     Islington – Six Points 0223.00, 0224.00, 0225.01, 0225.02 16,508 4.02 4106 3.7 43,570 17.1 22.2 Korea (4.9%) Islington map.png
     Junction Triangle 0098.00 6,666 0.72 9258 -6.0 28,067 20.0 18.8 Portugis(13.0%) Junction Triangle map.png
     Kensington Market 0038.00 3,740 0.36 10,389 3.0 23,335 15.0 25.1 Kantonis (14.3%) Kensington Market map.PNG
     Kingsview Village 0239.00, 0243.01, 0243.02 16,254 4.05 4013 -6.2 32,004 11.8 14.6 Somali (7.0%) Kingsview Village map.png
     Lambton 0151.00, 0154.00 9,654 2.74 3523 -3.2 30,920 14.2 15.9 Portugis(3.9%) Lambton map.png
     L'Amoreaux 0375.01, 0375.04, 0375.05, 0376.01, 0376.02, 0376.08, 0376.11,0376.12 45,862 7.15 6414 0.9 26,375 13.4 11.4 Tidak ditentukan Cina (13.9%) L'Amoreaux map.PNG
     Lansing 299.00 10,052 3.06 3285 35.0 46,631 18.7 17.0 Parsi (4.7%) Lansing map.PNG
     Lawrence Heights 286.00 3,769 3.2 1178 15.0 29,867 15.0 13.9 Itali (15.0%) Lawrence Heights map.PNG
     Lawrence Manor 0287.01, 0287.02 13,750 2.14 6425 7.4 36,361 15.9 23.8 Filipina (7.2%) Lawrence Manor map.PNG
     Lawrence Park 0138.00, 0265.00 6,653 3.64 1828 -5.1 214,110 8.3 4.6 Perancis (0.8%) Lawrence Park map.PNG
     Leaside 0195.00, 0196.00 13,876 2.81 4938 3.0 82,670 9.7 10.5 Bulgaria (0.4%)
     Ledbury Park 0276.01, 0276.02 12,360 2.5 4944 3.5 83,853 9.5 12.2 Filipina (1.4%) Ledbury Park map.png
     Leslieville 0026.00, 0027.00, 0028.00, 0073.00, 0074.00 23,567 2.69 8761 -7.3 30,886 19.9 15.4 Kantonis (9.4%) Leslieville map.png
     Little Italy 0041.00, 0042.00 7,917 0.81 9774 -6.1 31,231 15.5 17.0 Portugis(17.4%) Little Italy map.PNG
     Little Portugal 0044.00 5,013 0.49 10,231 -10.0 29,224 16.6 21.6 Portugis(23.8%) Little Portugal Toronto Map.png
     Long Branch 0206.01, 0206.02 9,625 2.22 4336 -7.4 37,288 14.2 23.0 Poland (4.5%)
     Lytton Park 0139.00 6,494 1.28 5073 5.0 127,356 15.1 12.9 Serbia (0.9%) Lytton Park map.PNG
     Malvern 0378.03, 0378.04, 0378.05, 0378.06, 0378.11, 0378.12, 0378.16, 0378.17 44,324 8.86 5003 1.5 25,677 13.6 8.2 Tamil (12.2%)
     Maple Leaf 0283.01, 0283.02, 0284.00, 285.00 20,313 4.59 4425 1.4 27,611 11.8 18.8 Itali (13.0%) Maple Leaf map.PNG
     Markland Wood 0220.00, 0221.01 10,240 2.92 3507 1.0 51,695 9.2 9.7 Poland (3.4%) Markland Wood map.png
     Maryvale 0372.00, 0373.00 8,800 2.28 3860 -3.2 30,944 12.3 11.4 Filipina (4.1%) Maryvale map.PNG
     Milliken 0377.06, 0377.07, 0378.18, 0378.19, 0378.20, 0378.21, 0378.22 26,272 7.19 3654 -2.0 25,243 12.3 3.9 Kantonis (26.6%) Milliken map.PNG
     Mimico 0202.00, 0203.00, 0209.00, 0210.00 14,198 5.4 2629 15.4 47,011 11.6 15.5 Poland (3.6%)
     Moore Park 0125.00 4,474 1.13 3959 -2.0 154,825 11.0 7.5 Perancis (1.1%) Moore Park map.PNG
     Morningside 0363.02, 0363.04, 0363.05 11,472 2.79 4112 0.3 27,139 14.9 13.2 Tamil (10.8%) Morningside map.PNG
     Mount Dennis 0156.01, 0156.02, 0157.00, 0173.00, 0174.00 21,284 3.29 6469 -3.1 23,910 18.2 19.9 Sepanyol (7.3%) Mount Dennis map.png
     New Toronto 0204.00, 0207.00, 0208.00 10,455 2.71 3858 -5.8 33,415 13.0 25.6 Poland (4.6%)
     Newtonbrook 0318.00, 0319.00, 0320.01, 0320.02, 0321.01, 0321.02, 0322.00 36,046 8.77 4110 0.3 33,428 16.6 14.3 Rusia (8.8%) Newtonbrook map.PNG
     Niagara 0010.02 6,524 0.55 11,862 -4.0 44,611 21.2 21.4 Portugis(4.0%) Niagara map.PNG
     North York City Centre 0307.01 10,427 0.28 37,239 33.0 34,330 19.0 19.5 Tidak ditentukan Cina (10.1%) North York Centre map.PNG
     Oakridge 0341.02, 0341.03, 0341.04 13,368 1.86 7187 -2.3 21,155 20.8 27.1 Bengali (12.6%) Oakridge map.PNG
     O'Connor-Parkview 0189.00, 0190.02, 0191.00, 0192.00, 0193.00 17,740 4.94 3591 -6.1 33,517 15.8 19.4 Urdu (3.2%) O'Connor Parkview map.PNG
     Old East York 0180.00, 0181.01, 0181.02, 0182.00, 0183.00, 0184.01, 0184.02, 0185.01, 0185.02, 0187.00, 0188.00 52,220 7.94 6577 -4.6 33,172 22.0 19.1 Greek (4.3%) Old East York map.PNG
     Old Mill/Baby Point 0150.00 4,010 1.07 3748 1.0 110,372 16.1 10.7 Ukrain (4.1%) Old Mill map.png
     Parkdale 0004.00, 0005.00, 0007.01, 0007.02, 0047.01, 0047.02 28,367 2.03 13,974 -8.0 26,314 22.2 39.0 Poland (2.9%) Parkdale Toronto map.png
     Parkway Forest 0301.03, 0301.04 8,498 1.71 4970 -2.8 24,333 21.7 24.2 Tidak ditentukan Cina (8.5%)
     Parkwoods 0270.01, 0270.02, 0271.01, 0271.02, 0272.01, 0272.02 26,533 4.96 5349 -3.7 34,811 14.0 22.5 Tidak ditentukan Cina (3.4%) Parkwoods map.PNG
     Pelmo Park 0282.00 4,402 2.2 2001 14.0 32,002 9.4 3.6 Itali (6.7%)
     Playter Estates 0085.00 3,968 0.5 7936 -2.0 44,557 26.8 35.0 Tidak ditentukan Cina (1.8%) Playter Estates map.PNG
     Pleasantview 0302.01, 0302.02, 0302.03 16,615 3.04 5465 -2.1 29,250 13.2 8.2 Tidak ditentukan Cina (12.7%) Pleasant View map.PNG
     Port Lands 0001.00 571 6.1 94 -9.0 36,243 14.9 10.5 Mandarin (3.5%) Port Lands map.PNG
     Port Union 0361.01, 0361.02 12,450 5.39 2310 -1.7 48,117 11.1 2.0 Filipina (1.6%) Port Union map.PNG
     Princess Gardens 0232.00, 0233.00 9,288 4.13 2249 1.0 80,607 7.2 5.8 Korea (2.4%) Princess Gardens map.png
     Regal Heights 0113.00 2,719 0.38 7155 -8.0 36,652 24.5 19.7 Sepanyol (5.5%)
     Regent Park/Trefann Court 0030.00, 0031.00 10,387 0.64 16,230 -7.1 19,521 16.0 31.2 Bengali (10.5%) Regent Park map.PNG
     Richview 0237.01, 0237.02, 0237.03, 0238.01, 0238.02, 0240.01 26,053 6.51 4002 -4.0 34,579 10.6 16.3 Itali (4.2%) Richview map.png
     Riverdale 0018.00, 0019.00, 0029.00, 0069.00, 0070.00, 0071.00, 0072.01, 0072.02 31,007 3.99 7771 -5.5 40,139 20.0 17.8 Kantonis (6.7%) Riverdale map.PNG
     Rockcliffe-Smythe 0153.00 4,681 0.97 4826 -5.0 28,723 16.3 9.0 Sepanyol (8.2%)
     Roncesvalles 0048.00, 0049.00, 0051.00, 0052.00 15,996 1.98 8079 -4.9 46,820 21.9 22.7 Poland (4.4%) Ronces-to-map.jpg
     Rosedale 0086.00, 0087.00 7,672 2.72 2821 4.8 213,941 11.3 11.9 Tidak ditentukan Cina (1.0%) Rosedale map.PNG
     Rouge 0378.10 22,724 28.72 791 175.0 29,230 12.1 2.7 Tamil (15.6%)
     Rouge Hill 0362.01, 0362.04 11,167 3.88 2878 0.9 32,858 13.5 8.6 Filipina (2.4%)
     Runnymede 0152.00 4,382 0.85 5155 -3.0 42,635 17.3 7.1 Ukrain (2.2%)
     Scarborough Junction 0342.00, 0343.00, 0344.01, 0344.02, 0345.00, 0346.01, 0347.00 25,780 7.41 3479 -3.6 25,405 18.2 15.7 Tamil (4.2%) Scarborough Junction map.PNG
     Scarborough City Centre 0363.06, 0370.01 16,403 2.58 6358 22.9 26,756 14.6 15.6 Tamil (10.3%) Scarborough City Centre map.PNG
     Scarborough Village 0331.03, 0332.00 12,796 2.03 6303 -9.0 24,413 16.2 22.0 Tamil (11.4%) Scarborough Village map.PNG
     Seaton Village 0093.00 5,259 0.62 8482 -6.0 41,506 19.1 17.3 Portugis(5.0%) Seaton Village map.PNG
     Silverthorn 0158.00, 0159.01, 0159.02, 0171.00, 0172.00 17,757 3.52 5045 -3.0 26,291 15.8 16.6 Portugis(11.8%) Silverthorn map.PNG
     Smithfield 0248.02, 0248.04, 0248.05, 0249.01, 0249.04, 0249.05, 0250.04 34,996 6.45 5426 -7.2 24,387 12.8 12.7 Punjabi (11.8%) Smithfield map.png
     South Hill 0117.00, 0119.00 6,218 1.26 4935 -3.8 120,453 16.1 29.8 Perancis (1.0%) South Hill map.PNG
     St. James Town 0065.00 14,666 0.23 63,765 -10.0 22,341 27.4 46.2 Filipina (8.1%) St James Town map.PNG
     Steeles 0376.04, 0376.05, 0376.09, 0376.13, 0376.14 24,696 4.52 5464 1.9 26,660 10.5 5.1 Kantonis (23.7%) Steeles map.PNG
     Summerhill 0090.00, 0120.00 5,100 0.65 7846 3.0 88,937 17.5 24.1 Tidak ditentukan Cina (1.1%) Summerhill map.PNG
     Sunnylea 0216.00, 0217.00, 0218.00, 0219.00 17,602 5.23 3366 -1.1 51,398 13.0 17.1 Poland (5.2%)
     Swansea 0050.01, 0050.02 11,133 3.76 2961 0.5 58,681 18.3 12.8 Poland (3.0%) Swansea map.png
     Tam O'Shanter-Sullivan 0374.01, 0374.02, 0374.03, 0375.02, 0375.03, 0376.07 27,235 5.44 5006 3.4 27,717 12.2 15.3 Tidak ditentukan Cina (12.6%) Tam O'Shanter-Sullivan map.PNG
     The Annex 0091.01, 0091.02, 0092.00 15,602 1.47 10,614 -2.3 63,636 22.1 41.9 Sepanyol (1.3%) Annex local map.PNG
     The Beaches 0020.00, 0021.00, 0022.00, 0023.00, 0024.00 20,416 3.57 5719 7.8 67,536 13.8 16.2 Kantonis (0.7%) Beaches map.png
     The Danforth 83.00, 84.00 7,849 0.87 9022 -1.0 44,979 23.3 19.0 Greek (7.4%) The Danforth map.PNG
     The Elms 0244.01, 0244.02 9,437 2.86 3300 -3.3 28,014 12.6 13.7 Sepanyol (6.1%) The Elms map.png
     The Junction 0101.00, 0105.00, 0106.00 11,391 2.36 4827 22.8 34,906 18.0 17.0 Portugis(4.1%) The Junction map.png
     The Kingsway 0226.00, 0227.00, 0228.00, 0229.00 8,780 2.58 3403 7.9 110,944 11.8 6.2 Ukrain (1.8%) Kingsway map.png
     The Queensway 0215.00 6,207 2.62 2369 3.0 38,944 12.9 9.0 Itali (4.1%)
     Thistletown 0250.01, 0250.02, 0250.05 16,790 3.97 4229 1.4 28,955 11.2 13.7 Punjabi (8.6%) Thistletown map.png
     Thorncliffe Park 0194.01, 0194.02, 0194.03, 0194.04 17,949 3.09 5809 9.1 25,340 16.7 32.5 Urdu (21.5%) Thorncliffe Park map.PNG
     Toronto Islands 0002.00 627 3.17 198 -5.0 43,344 18.3 5.6 100% English speaking
     Trinity-Bellwoods 0040.00, 0043.00 8,687 0.92 9442 -3.1 31,106 17.7 16.5 Portugis(13.6%) Trinity-Bellwoods map.PNG
     Upper Beaches 0025.00, 0077.00, 0078.00, 0079.00 19,830 2.92 6791 0.5 44,346 18.6 17.4 Kantonis (0.7%) Upper beaches map.PNG
     Victoria Park Village 0261.00, 0262.01, 0262.02 17,047 4.72 3612 2.5 29,657 15.6 23.4 Urdu (3.2%) Victoria Park Village map.PNG
     Wallace Emerson 0097.01, 0097.02 10,338 0.88 11,748 -1.8 25,029 22.8 23.0 Portugis(19.2%) Wallace Emerson map.png
     West Deane Park 0234.00 4,395 2.13 2063 1.0 41,582 8.3 4.9 Ukrain (2.3%)
     West Hill 0358.01, 0358.02, 0358.03, 0359.00, 0360.00 25,632 9.58 2676 -4.1 27,936 14.6 14.7 Tamil (3.0%) West Hill map.png
     West Rouge 0802.01, 0802.02 9,300 4.45 2090 -1.8 44,605 14.1 0.8 Kantonis (2.8%) West Rouge map.PNG
     Westminster 0317.02, 0317.03, 0317.04 16,386 2.37 6914 0.8 27,826 14.6 23.4 Rusia (31.4%)
     Westmount 0240.02 5,857 1.04 5932 5.0 35,183 9.6 23.4 Ukrain (10.6%)
     Weston 0175.01, 0175.02, 0176.00 16,476 2.51 6564 -5.6 27,446 15.5 26.5 Sepanyol (7.0%) Weston map.png
     Wexford 0349.00, 0350.00, 0371.00 17,844 7.97 2239 -3.2 28,556 14.0 15.1 Filipina (4.5%) Wexford map.PNG
     Willowdale 0300.00, 0306.01, 0306.02, 0307.02, 0308.01, 0308.02 43,144 7.68 5618 62.3 39,895 15.6 12.9 Kantonis (7.9%) Willowdale map.PNG
     Wilson Heights 0288.00, 0297.02 13,732 4.14 3317 1.9 37,978 15.9 18.0 Filipina (6.2%)
     Woburn 0356.00, 0357.01, 0357.02, 0363.07, 0364.01, 0364.02, 0365.00, 0366.00, 0367.01 48,507 13.34 3636 -1.5 26,190 13.3 16.0 Gujarati (9.1%) Woburn map.PNG
     Wychwood 0116.00 4,182 0.68 6150 -2.0 53,613 17.1 20.1 Portugis(2.7%) Wychwood Park map.PNG
     York Mills 0273.01, 0273.02, 0274.01, 0274.02 17,564 7.29 2409 2.0 92,099 10.0 11.8 Korea (4.0%) York Mills map.PNG
     York University Heights 0311.02, 0311.03, 0311.04, 0311.05, 0311.06 26,140 13.21 1979 -1.2 24,432 15.2 20.4 Itali (6.6%) York University Heights map.PNG
     Yorkville 0088.00, 0089.00 6,045 0.56 10,795 62.6 105,239 18.3 27.9 Perancis (1.9%) Yorkville map.PNG

Kawasan kejiranan perlantikan City[sunting | sunting sumber]

Untuk tujuan pentadbiran City of Toronto membahagikan bandar ke dalam 140 kawasan kejiranan. Pembahagian ini digunakan untuk tujuan pelan bahagian dalam. Sempadan dan nama sering tidak mematuhi kegunaan penduduk umum atau kawasan bisnes dilantik. Sebilangan peta kawasan kejiranan Toronto memang wujud, sesetengah dikeluarkan oleh firma harta tanah dan sesetengah oleh portal-portal Internet. Sebuah projek untuk memetakan kawasan kejiranan menurut dengan kegunaan umum penduduk dilakukan oleh surat khabar Toronto Star. Berasaskan maklum balas dari pembaca Star, ia telah mengeluarkan peta kawasan kejiranan yang paling komprehensif, sungguhpun tidak rasmi.

Bilangan CDN Kawasan perlantikan City Bekas bandaraya Kawasan kejiranan diliputi Peta
129 Agincourt North Scarborough Agincourt dan Brimwood
128 Agincourt South-Malvern West Scarborough Agincourt dan Malvern
020 Alderwood Etobicoke Alderwood Alderwood to locator.png
095 Annex Old City of Toronto The Annex dan Seaton Village Annex-to-locator.png
042 Banbury-Don Mills North York Don Mills
034 Bathurst Manor North York Bathurst Manor
076 Bay Street Corridor Old City of Toronto Bay Street, Financial District
052 Bayview Village North York Bayview Village
049 Bayview Woods-Steeles North York Bayview Woods
039 Bedford Park-Nortown North York Bedford Park, Ledbury Park, dan Nortown Bedfordparknortown to locator.png
112 Beechborough-Greenbrook York Keelesdale dan Silverthorn Beechboroughgreenbrook to locator.png
127 Bendale Scarborough Bendale
122 Birchcliffe-Cliffside Scarborough Birch Cliff dan Cliffside
024 Black Creek North York Jane dan Finch
069 Blake-Jones Old City of Toronto The Pocket dan Riverdale Blakejones to locator.png
108 Briar Hill-Belgravia York Fairbank Briarhillbelgravia to locator.png
041 Bridle Path-Sunnybrook-York Mills North York The Bridle Path dan York Mills
057 Broadview North East York Old East York
030 Brookhaven-Amesbury North York Amesbury
071 Cabbagetown-South St. James Town Old City of Toronto Cabbagetown dan St. James Town
109 Caledonia-Fairbank York Fairbank dan Cedarvale
096 Casa Loma Old City of Toronto Casa Loma, dan Wychwood Casaloma to locator.gif
133 Centennial Scarborough Scarborough Port Union dan Centennial
075 Church-Yonge Corridor Old City of Toronto Church and Wellesley dan Ryerson University
120 Clairlea-Birchmount Scarborough Clairlea
033 Clanton Park North York Wilson Heights Clantonpark to locator.gif
123 Cliffcrest Scarborough Cliffside
092 Corso Italia-Davenport Old City of Toronto Corso Italia, Earlscourt, dan Regal Heights Corsoitaliadavenport to locator.gif
061 Crescent Town East York Crescent Town
059 Danforth Village - East York East York Old East York, The Danforth
066 Danforth Village - Toronto Old City of Toronto The Danforth
047 Don Valley Village North York Don Valley Village, The Peanut
126 Dorset Park Scarborough Dorset Park
093 Dovercourt-Wallace Emerson-Junction Old City of Toronto Dovercourt Park, Wallace Emerson dan Davenport Dovercourtwallaceemersonjunction to locator.gif
026 Downsview-Roding-CFB North York Downsview Downsviewrodingcfb to locator.gif
083 Dufferin Grove Old City of Toronto Brockton dan Dufferin Grove Dufferingrove to locator.gif
062 East End-Danforth Old City of Toronto Upper Beaches, East Danforth
009 Edenbridge-Humber Valley Etobicoke Humber Valley
128 Eglinton East Scarborough Eglinton East Eglintoneast to locator.gif
005 Elms-Old Rexdale Etobicoke The Elms dan Rexdale
032 Englemount-Lawrence North York Lawrence Manor dan Glen Park Englemountlawrence to locator.gif
011 Eringate-Centennial-West Deane Etobicoke Centennial Park dan West Deane Park
013 Etobicoke West Mall Etobicoke Centennial Park dan Eatonville Etobicoke-west-mall to locator.gif
044 Flemingdon Park North York Flemingdon Park
102 Forest Hill North Old City of Toronto Forest Hill
101 Forest Hill South Old City of Toronto Forest Hill
025 Glenfield-Jane Heights North York Jane and Finch
065 Greenwood-Coxwell Old City of Toronto Leslieville
140 Guildwood Scarborough Guildwood Guildwood to locator.gif
053 Henry Farm North York Henry Farm
088 High Park North Old City of Toronto High Park North, West Bend High-pk-north-to-locator.png
087 High Park-Swansea Old City of Toronto High Park, Roncesvalles dan Swansea
134 Highland Creek Scarborough Highland Creek
048 Hillcrest Village North York Hillcrest Village
008 Humber Heights-Westmount Etobicoke Humber Heights-Westmount
021 Humber Summit North York Humber Summit
022 Humbermede North York Humbermede dan Emery
106 Humewood-Cedarvale York Cedarvale dan Humewood Humewoodcedarvale to locator.gif
125 Ionview Scarborough Ionview Ionview to locator.gif
014 Islington-City Centre West Etobicoke Islington – Six Points Islingtoncitycentrewest to locator.gif
090 Junction Area Old City of Toronto The Junction Junction to locator.gif
110 Keelesdale-Eglinton West York Keelesdale dan Silverthorn Keelesdale-eglinton west.gif
124 Kennedy Park Scarborough Scarborough Junction
078 Kensington-Chinatown Old City of Toronto Alexandra Park, Chinatown, Grange Park, Kensington Market
006 Kingsview Village-The Westway Etobicoke Kingsview Village dan Richview Kingsviewwestway to locator.gif
015 Kingsway South Etobicoke The Kingsway
117 L'Amoreaux Scarborough L'Amoreaux, Leacock, dan Bridlewood
114 Lambton Baby Point York Baby Point dan Old Mill Lambtonbabypoint to locator.gif
038 Lansing-Westgate North York Lansing
105 Lawrence Park North Old City of Toronto Bedford Park, Teddington Park, dan Wanless Park
103 Lawrence Park South Old City of Toronto Lawrence Park, Lytton Park, North Toronto
056 Leaside-Bennington East York Leaside
084 Little Portugal Old City of Toronto Little Portugal dan Brockton
019 Long Branch Etobicoke Long Branch Longbranch to locator.gif
132 Malvern Scarborough Malvern Malvern to locator.gif
029 Maple Leaf North York Downsview
012 Markland Wood Etobicoke Markland Wood
130 Milliken Scarborough Milliken
017 Mimico Etobicoke Mimico Mimico-to-locator.png
135 Morningside Scarborough Morningside
073 Moss Park Old City of Toronto Moss Park, Corktown dan Garden District Mosspark to locator.gif
115 Mount Dennis York Mount Dennis Mountdennis to locator.gif
002 Mount Olive-Silverstone-Jamestown Etobicoke Smithfield Mountolivesilverstonejamestown to locator.gif
099 Mount Pleasant East Old City of Toronto Davisville Village, North Toronto
104 Mount Pleasant West Old City of Toronto Davisville Village, North Toronto
018 New Toronto Etobicoke New Toronto Newtoronto to locator.gif
050 Newtonbrook East North York Newtonbrook
036 Newtonbrook West North York Newtonbrook
082 Niagara Old City of Toronto Niagara, Liberty Village, Exhibition Place Niagara to locator.gif
068 North Riverdale Old City of Toronto Riverdale
074 North St. James Town Old City of Toronto St. James Town
054 O'Connor-Parkview East York Parkview Hills, Topham Park
121 Oakridge Scarborough Oakridge
107 Oakwood-Vaughan York Oakwood, Fairbank, Cedarvale Oakwoodvaughan to locator.gif
058 Old East York East York Old East York
080 Palmerston-Little Italy Old City of Toronto Little Italy
085 Parkdale Old City of Toronto Parkdale, South Parkdale
045 Parkwoods-Donalda North York Parkwoods
023 Pelmo Park-Humberlea North York Weston dan Humberlea Pelmoparkhumberlea to locator.gif
067 Playter Estates-Danforth Old City of Toronto Playter Estates dan Greektown
046 Pleasant View North York Pleasant View
010 Princess-Rosethorn Etobicoke Princess Anne Manor, Thorncrest Village, dan Princess Margaret
072 Regent Park Old City of Toronto Regent Park, Trefann Court Regentpark to locator.gif
004 Rexdale-Kipling Etobicoke Rexdale
111 Rockcliffe-Smythe York Harwood, Syme
086 Roncesvalles Old City of Toronto Roncesvalles Roncesvalles-to-locator.gif
098 Rosedale-Moore Park Old City of Toronto Rosedale dan Moore Park
131 Rouge Scarborough West Rouge, Rouge Park
089 Runnymede-Bloor West Village Old City of Toronto Runnymede-Bloor West Village
028 Rustic North York
139 Scarborough Village Scarborough
70 South Riverdale Old City of Toronto
040 St.Andrew-Windfields North York
116 Steeles Scarborough
016 Stonegate-Queensway Etobicoke Humber Bay, Queensway
118 Tam O'Shanter-Sullivan Scarborough
063 The Beaches Old City of Toronto The Beach/Beaches, Beaches North
003 Thistletown-Beaumond Heights Etobicoke
055 Thorncliffe Park East York
081 Trinity-Bellwoods Old City of Toronto
079 University Old City of Toronto
043 Victoria Village North York
077 Waterfront Communities-The Island Old City of Toronto Distillery District, Old Town, St. Lawrence
136 West Hill Scarborough
001 West Humber-Clairville Etobicoke
035 Westminster-Branson North York
113 Weston York
091 Weston-Pellam Park Old City of Toronto Carlton, Davenport, St. Clair Gardens
119 Wexford-Maryvale Scarborough
051 Willowdale East North York
037 Willowdale West North York
007 Willowridge-Martingrove-Richview Etobicoke
137 Woburn Scarborough
064 Woodbine Corridor Old City of Toronto
060 Woodbine-Lumsden East York
094 Wychwood Old City of Toronto
100 Yonge-Eglinton Old City of Toronto Chaplin Estates
097 Yonge-St.Clair Old City of Toronto
027 York University Heights North York
031 Yorkdale-Glen Park North York Glen Park, Lawrence Heights

City of Toronto BIAs[sunting | sunting sumber]

Ada juga beberapa bandar dilantikkan kawasan kamajuan bisnes, meliputi hampir semua kawasan komersial Toronto.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "The Globe's Insider's City Guides: Toronto" John Allemang, Tralee Pearce. The Globe and Mail. Jun 11, 2003. pg. T.1
  2. City of Toronto Residential Communities and Business Improvement Areas Map

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Toronto