Senarai kawasan urban mengikut jumlah penduduk

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Lihat juga senarai bandar raya mengikut populasi bagi senarai jumlah penduduk di dalam kawasan bandar raya.

Berikut merupakan senarai kawasan bandar (urban) yang mempunyai jumlah penduduk terbanyak di dunia.

Maklumat[sunting | sunting sumber]

Sumber anggaran jumlah penduduk dan definisi keluasan tanah dikodkan melalui abjad dalam jadual di bawah:-

  • A: Data berkelompok oleh pihak berkuasa perangkaan negara masing-masing (keluasan tanah atau populasi).
  • B: Anggaran kawasan tanah "Demographia" berdasarkan analisis gambar satelit dan peta.
  • C: Anggaran populasi daripada data agensi statistik kebangsaan.
  • D: Populasi dianggarkan berdasarkan anggaran berkelompok PBB.
  • E: Anggaran populasi "Demographia" data kawasan metropolitan oleh pihak berkuasa perangkaan kebangsaan.
  • F: Anggaran jumlah penduduk "Demographia" seperti laporan tempatan yang tidak rasmi.
  • H: Gabungan pengelompokan pihak berkuasa bancian kebangsaan berdekatan (kawasan tanah atau populasi).
  • L: Anggaran oleh kerajaan tempatan.

Kawasan urban (populasi melebihi 2,000,000)[sunting | sunting sumber]

No Bandar raya Negara Jumlah penduduk Keluasan
(km2)
Kepadatan
(/km2)
Sumber

Pop. / Luas

1 TokyoYokohama (Tokyo Raya)[1] Bendera Jepun Jepun 36,690,000 9,065 4,050 D / B
2 Delhi[2] Bendera India India 22,630,000 1,567 14,440 D / B
3 SeoulIncheon[3] Flag of South Korea.svg Korea Selatan 22,525,000 2,163 10,410 C / B
4 Jakarta (Jabodetabek)[4]  Indonesia 22,245,000 2,784 7,990 C / B
5 Metro Manila[5]  Filipina 21,295,000 1,425 14,940 C / B
6 Mumbai (Bombay)[6] Bendera India India 21,290,000 777 27,400 D / B
7 New York[7] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 20,710,000 11,264 1,840 H / H
8 São Paulo[8] Flag of Brazil.svg Brazil 20,395,000 2,914 7,000 D / B
9 Bandaraya Mexico (Lembah Mexico)[9] Bendera Mexico Mexico 19,565,000 2,020 9,690 D / B
10 Shanghai[10]  Republik Rakyat China 18,665,000 2,914 6,410 L / B
11 Kaherah[11] 750px-Flag of Egypt.svg.png Mesir 17,550,000 1,709 10,270 E / B
12 OsakaKobeKyoto (Keihanshin)[12] Bendera Jepun Jepun 17,005,000 3,212 5,290 C / B
13 Kolkata (Calcutta) Bendera India India 15,835,000 803 19,720 D / B
14 Shenzhen[13]  Republik Rakyat China 15,250,000 1,671 9,130 F / B
15 Los Angeles[14] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 14,940,000 5,812 2,570 H / H
16 Beijing  Republik Rakyat China 14,170,000 3,302 4,290 L / B
17 Moscow[15] Flag of Russia.svg Rusia 13,680,000 4,533 3,020 C / B
18 Karachi[16] Flag of Pakistan (bordered).svg Pakistan 13,460,000 881 15,280 D / B
19 Istanbul 800px-Flag of Turkey.svg-1-.png Turki 13,275,000 1,399 9,490 E / B
20 Buenos Aires[17] Bendera Argentina Argentina 13,125,000 2,681 4,900 D / B
21 Dongguan[13]  Republik Rakyat China 12,205,000 1,450 8,420 F / B
22 Rio de Janeiro Flag of Brazil.svg Brazil 11,990,000 2,020 5,940 D / B
23 GuangzhouFoshan (Guangfo)[13]  Republik Rakyat China 11,905,000 2,266 5,250 E / B
24 Dhaka[18]  Bangladesh 11,485,000 324 35,450 C / B
25 Lagos[19]  Nigeria 10,855,000 997 10,890 D / B
26 Paris Bendera Perancis Perancis 10,485,000 3,043 3,450 D / B
27 Nagoya (Chūkyō)[20] Bendera Jepun Jepun 10,035,000 4,015 2,500 C / B
28 Chicago[21] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 9,240,000 5,952 1,550 H / H
29 Kinshasa[22] 750px-Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg-1-.png Republik Demokratik Congo 9,070,000 583 15,560 D / B
30 Lima  Peru 9,030,000 648 13,940 C / B
31 Bogotá Bendera Colombia Colombia 8,600,000 414 20,770 D / B
32 London[23] Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom 8,585,000 1,623 5,290 A / A
33 Taipei[24]  Taiwan 8,320,000 1,140 7,300 C / B
34 Bandaraya Hao Chi Minh (Saigon)  Vietnam 7,970,000 842 9,470 C / B
35 Chennai (Madras) Bendera India India 7,695,000 609 12,640 D / B
36 JohannesburgEast Rand[25]  Afrika Selatan 7,550,000 2,525 2,990 C / B
37 Bengaluru (Bangalore) Bendera India India 7,365,000 738 9,980 D / B
38 Lahore Flag of Pakistan (bordered).svg Pakistan 7,320,000 583 12,560 D / B
39 Tehran[26] Bendera Iran Iran 7,315,000 777 9,410 D / B
40 Essen (Ruhr)–Düsseldorf[27]  Jerman 7,295,000 2,642 2,760 C / B
41 Bangkok  Thailand 7,065,000 2,202 3,210 C / B
42 Hong Kong[13] Bendera Hong Kong Hong Kong 7,030,000 275 25,560 E / B
43 Hyderabad Bendera India India 6,885,000 881 7,810 D / B
44 Tianjin[28]  Republik Rakyat China 6,770,000 1,295 5,230 C / B
45 Chongqing[29]  Republik Rakyat China 6,710,000 570 11,770 E / B
46 Bandung  Indonesia 6,420,000 570 11,260 F / B
47 Baghdad 800px-Flag of Iraq.svg.png Iraq 6,045,000 596 10,140 D / B
48 Santiago[30] 800px-Flag of Chile.svg-1-.png Chile 5,985,000 919 6,510 C / B
49 Kuala Lumpur (Lembah Klang)[31]  Malaysia 5,965,000 2,137 2,790 E / B
50 TorontoHamilton[32] Bendera Kanada Kanada 5,945,000 2,279 2,610 H / H
51 Belo Horizonte Flag of Brazil.svg Brazil 5,910,000 1,010 5,850 D / B
52 Ahmedabad Bendera India India 5,835,000 298 19,580 D / B
53 San FranciscoSan Jose[33] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 5,780,000 2,663 2,170 H / H
54 DallasFort Worth[34] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 5,745,000 3,959 1,450 H / H
55 Miami[35] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 5,455,000 2,891 1,890 A / A
56 Wuhan  Republik Rakyat China 5,435,000 868 6,260 E / B
57 Madrid Bendera Sepanyol Sepanyol 5,410,000 945 5,720 C / B
58 Philadelphia[7] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 5,340,000 4,661 1,150 A / A
59 Shenyang[36]  Republik Rakyat China 5,325,000 868 6,130 E / B
60 Khartoum  Sudan 5,320,000 816 6,520 D / B
61 Chengdu  Republik Rakyat China 5,165,000 945 5,470 E / B
62 Hangzhou[10]  Republik Rakyat China 5,125,000 648 7,910 E / B
63 Singapura[37]  Singapura 5,115,000 466 10,980 A / B
64 Pune Bendera India India 5,105,000 376 13,580 D / B
65 Houston[38] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 5,045,000 3,463 1,460 H / H
66 Luanda  Angola 4,965,000 492 10,090 D / B
67 Riyadh  Arab Saudi 4,945,000 1,502 3,290 E / B
68 Xi'an[39]  Republik Rakyat China 4,940,000 764 6,470 E / B
69 Boston[40] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 4,825,000 5,501 880 H / H
70 Atlanta[41] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 4,750,000 5,083 930 A / A
71 Washington, D.C.[42] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 4,575,000 2,996 1,530 A / A
72 Saint Petersburg[43] Flag of Russia.svg Rusia 4,555,000 1,191 3,820 D / B
73 Iskandariah 750px-Flag of Egypt.svg.png Mesir 4,450,000 293 15,190 E / B
74 Guadalajara Bendera Mexico Mexico 4,440,000 699 6,350 D / B
74 Yangon (Rangoon)  Myanmar 4,440,000 350 12,690 D / B
76 Milan[44] Bendera Itali Itali 4,360,000 2,370 1,840 C / B
77 Surat Bendera India India 4,265,000 161 26,490 A / B
78 Jaipur Bendera India India 4,245,000 168 25,270 D / B
79 Abidjan Flag of Côte d'Ivoire.svg Ivory Coast 4,230,000 324 13,060 D / B
79 Nanjing[10]  Republik Rakyat China 4,230,000 971 4,360 E / B
81 Barcelona Bendera Sepanyol Sepanyol 4,210,000 803 5,240 C / B
82 Porto Alegre Flag of Brazil.svg Brazil 4,115,000 777 5,300 D / B
83 Surabaya  Indonesia 4,105,000 531 7,730 F / B
84 PhoenixMesa[45] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 4,100,000 2,069 1,980 A / A
85 Harbin[46]  Republik Rakyat China 4,060,000 492 8,250 E / B
86 Ankara 800px-Flag of Turkey.svg-1-.png Turki 3,955,000 583 6,780 D / B
87 Salvador Flag of Brazil.svg Brazil 3,940,000 389 10,130 D / B
88 Monterrey Bendera Mexico Mexico 3,910,000 894 4,370 D / B
89 Kabul  Afghanistan 3,895,000 259 15,040 D / B
90 Recife Flag of Brazil.svg Brazil 3,890,000 414 9,400 D / B
91 Detroit[47] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 3,880,000 3,267 1,190 A / A
92 Sydney[48] Bendera Australia Australia 3,760,000 1,788 2,100 C / A
93 Fortaleza Flag of Brazil.svg Brazil 3,740,000 725 5,160 D / B
94 Accra  Ghana 3,695,000 932 3,960 C / B
95 Nairobi Bendera Kenya Kenya 3,655,000 466 7,840 D / B
96 Medellín Bendera Colombia Colombia 3,620,000 189 19,150 D / B
97 Melbourne[49] Bendera Australia Australia 3,510,000 2,152 1,630 C / A
98 Curitiba Flag of Brazil.svg Brazil 3,490,000 842 4,140 D / B
98 Kano  Nigeria 3,490,000 220 15,860 D / B
100 Dar es Salaam  Tanzania 3,475,000 518 6,710 D / B
101 Berlin  Jerman 3,450,000 984 3,510 C / B
102 Dalian  Republik Rakyat China 3,435,000 699 4,910 E / B
103 Montreal[50] Bendera Kanada Kanada 3,430,000 1,677 2,050 A / A
103 Cape Town  Afrika Selatan 3,430,000 686 5,000 C / B
103 Kanpur Bendera India India 3,430,000 192 17,860 D / B
106 Busan[51] Flag of South Korea.svg Korea Selatan 3,395,000 259 13,110 E / B
107 Casablanca  Maghribi 3,315,000 220 15,070 D / B
107 Suzhou[10]  Republik Rakyat China 3,315,000 855 3,880 F / B
109 Tel Aviv Bendera Israel Israel 3,305,000 479 6,900 D / B
110 Jeddah  Arab Saudi 3,290,000 842 3,910 E / B
111 Athens  Greece 3,265,000 684 4,770 C / B
112 Ningbo[10]  Republik Rakyat China 3,210,000 570 5,630 E / B
113 Changchun  Republik Rakyat China 3,205,000 492 6,510 E / B
114 Kunming  Republik Rakyat China 3,200,000 337 9,500 E / B
115 Dubai[52]  United Arab Emirates 3,170,000 1,230 2,580 D / B
116 Aleppo  Syria 3,155,000 259 12,180 D / B
117 Caracas  Venezuela 3,125,000 272 11,490 D / B
118 Seattle[53] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 3,070,000 2,470 1,240 A / A
119 Addis Ababa  Habsyah 3,040,000 228 13,330 D / B
120 Lisbon  Portugal 3,035,000 958 3,170 D / B
121 Naples Bendera Itali Itali 3,020,000 777 3,890 C / B
122 Taiyuan  Republik Rakyat China 3,010,000 311 9,680 E / B
123 Wuxi[10]  Republik Rakyat China 2,985,000 389 7,670 E / B
124 RawalpindiIslamabad Flag of Pakistan (bordered).svg Pakistan 2,965,000 427 6,940 D / B
125 Dakar Bendera Senegal Senegal 2,940,000 207 14,200 D / B
126 Faisalabad Flag of Pakistan (bordered).svg Pakistan 2,930,000 181 16,190 D / B
126 Lucknow Bendera India India 2,930,000 238 12,310 D / B
128 Ibadan  Nigeria 2,915,000 363 8,030 D / B
129 Chittagong  Bangladesh 2,910,000 111 26,220 C / B
130 Durban (eThekwini)  Afrika Selatan 2,905,000 829 3,500 C / B
131 San Diego[54] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 2,900,000 2,026 1,430 A / A
132 Taichung  Taiwan 2,865,000 492 5,820 E / B
133 Algiers  Algeria 2,845,000 453 6,280 D / B
133 Pyongyang Bendera Korea Utara Korea Utara 2,845,000 207 13,740 D / B
135 Campinas Flag of Brazil.svg Brazil 2,835,000 816 3,470 D / B
136 Kiev  Ukraine 2,815,000 544 5,170 D / B
137 İzmir 800px-Flag of Turkey.svg-1-.png Turki 2,755,000 272 10,130 D / B
138 Nanchang  Republik Rakyat China 2,725,000 466 5,850 E / B
139 Guayaquil  Ecuador 2,715,000 220 12,340 D / B
139 Rome[55] Bendera Itali Itali 2,715,000 855 3,180 C / B
141 Kaohsiung  Taiwan 2,710,000 363 7,470 E / B
142 Mashhad Bendera Iran Iran 2,695,000 207 13,020 D / B
143 San Juan  Puerto Rico 2,690,000 2,309 1,170 A / A
144 MinneapolisSaint Paul[56] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 2,685,000 2,316 1,160 A / A
145 Nagpur Bendera India India 2,665,000 220 12,110 D / B
146 Damascus  Syria 2,655,000 181 14,670 D / B
147 Sapporo Bendera Jepun Jepun 2,650,000 622 4,260 D / B
148 Kumasi  Ghana 2,630,000 414 6,350 C / B
149 Karaj[26] Bendera Iran Iran 2,625,000 233 11,270 C / B
150 Qingdao  Republik Rakyat China 2,570,000 440 5,840 E / B
151 Amman[57] Bendera Jordan Jordan 2,560,000 344 7,440 E / B
152 Fukuoka[58] Bendera Jepun Jepun 2,550,000 531 4,800 C / B
153 Maputo[59]  Mozambique 2,505,000 350 7,160 E / B
154 KatowiceGliwiceTychy
(Upper Silesian Metropolis)
Bendera Poland Poland 2,500,000 725 3,450 C / B
155 Fuzhou  Republik Rakyat China 2,475,000 259 9,560 E / B
156 TampaSt. Petersburg[60] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 2,470,000 2,078 1,190 A / A
157 Sana'a  Yaman 2,445,000 179 13,660 D / B
157 Changsha  Republik Rakyat China 2,445,000 414 5,910 E / B
159 Daegu Flag of South Korea.svg Korea Selatan 2,440,000 181 13,480 E / B
159 Pretoria (Tshwane)[25]  Afrika Selatan 2,440,000 1,153 2,120 C / B
161 Hanoi  Vietnam 2,415,000 285 8,470 C / B
161 Jinan  Republik Rakyat China 2,415,000 648 3,730 E / B
163 Cali Bendera Colombia Colombia 2,405,000 155 15,520 D / B
164 Tunis  Tunisia 2,385,000 363 6,570 F / B
165 Guiyang  Republik Rakyat China 2,375,000 246 9,650 E / B
166 Denver[61] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 2,370,000 1,292 1,830 A / A
166 Patna Bendera India India 2,370,000 127 18,660 D / B
168 Kuwait City Bendera Kuwait Kuwait 2,345,000 544 4,310 D / B
169 Brasília[62] Flag of Brazil.svg Brazil 2,330,000 673 3,460 E / B
169 Zhengzhou  Republik Rakyat China 2,330,000 466 5,000 E / B
171 Puebla Bendera Mexico Mexico 2,325,000 622 3,740 D / B
171 Shijiazhuang  Republik Rakyat China 2,325,000 363 6,400 E / B
173 Frankfurt  Jerman 2,300,000 673 3,420 C / B
174 Quanzhou[63]  Republik Rakyat China 2,295,000 881 2,600 F / B
175 Birmingham[64] Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom 2,290,000 600 3,820 A / A
176 Xiamen  Republik Rakyat China 2,265,000 295 7,680 E / B
177 Tashkent Bendera Uzbekistan Uzbekistan 2,245,000 531 4,230 D / B
178 Manchester[65] Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom 2,240,000 558 4,010 A / A
178 Baotou  Republik Rakyat China 2,240,000 363 6,170 E / B
180 Lanzhou  Republik Rakyat China 2,230,000 181 12,320 E / B
181 Maracaibo  Venezuela 2,220,000 155 14,320 D / B
181 Indore Bendera India India 2,220,000 130 17,080 D / B
181 Wenzhou[66]  Republik Rakyat China 2,220,000 223 9,960 E / B
184 Baltimore[42] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 2,215,000 1,768 1,250 A / A
184 Saint Louis[67] Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 2,215,000 2,147 1,030 A / A
186 Santo Domingo Bendera Republik Dominika Republik Dominika 2,210,000 246 8,980 D / B
186 Haikou  Republik Rakyat China 2,210,000 163 13,560 E / B
187 Belem Flag of Brazil.svg Brazil 2,205,000 259 8,510 D / B
189 Zhongshan[13]  Republik Rakyat China 2,200,000 453 4,860 E / B
190 Hefei  Republik Rakyat China 2,180,000 350 6,230 E / B
191 Medan  Indonesia 2,165,000 246 8,800 D / B
192 Port-au-Prince  Haiti 2,160,000 171 12,630 D / B
193 Goiânia Flag of Brazil.svg Brazil 2,155,000 673 3,200 D / B
193 Douala  Cameroon 2,155,000 194 11,110 D / B
195 Shunde[13]  Republik Rakyat China 2,145,000 401 5,350 E / B
196 Havana  Cuba 2,120,000 285 7,440 D / B
197 Colombo  Sri Lanka 2,115,000 223 9,480 E / B
198 RotterdamThe Hague[68] Bendera Belanda Belanda 2,105,000 842 2,500 C / B
199 Abuja  Nigeria 2,085,000 225 9,270 D / B
200 Jilin  Republik Rakyat China 2,080,000 233 8,930 E / B
201 Asuncion  Paraguay 2,070,000 557 3,720 D / B
202 CologneBonn[27]  Jerman 2,055,000 932 2,200 C / B
203 Hohhot  Republik Rakyat China 2,050,000 272 7,540 E / B
204 Vancouver[69] Bendera Kanada Kanada 2,035,000 1,136 1,790 A / A
205 Kitakyushu[58] Bendera Jepun Jepun 2,000,000 492 4,070 C / B

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Termasuk kawasan Tokyo, wilayah Kanagawa, Chiba dan Saitama serta kawasan kecil Gunma, Tochigi dan Ibaraki. Ini tidak termasuk Utsunomiya (500,000; 119 km2) dan Mito (500,000; 246 km2).
  2. Includes Faridabad, Ghaziabad, Noida, Gurgaon and Bahadurgarh.
  3. Includes satellite cities in Gyeonggi Province such as Suwon, Goyang, Seongnam, Bucheon and Ansan which are treated as separate urban agglomerations by the United Nations. Excludes urban area of Cheonan (500,000; 57 km2) in Chungcheongnam-do.
  4. Various international sources limit their population estimates to DKI Jakarta itself (the natinal capital district). However, the urbanization of Jakarta extends into the regencies of Tangerang, Bekasi, Bogor and Karawang and the separate cities of Bekasi, Depok and Bogor.
  5. The population is higher than other agglomeration estimates (such as the United Nations), tend to be limited to Metro Manila, which is a province level jurisdiction. The continuous urbanization of Manila extends outward into Bulacan, Cavite, Laguna, Rizal and Quezon provinces. The Demographia population estimate is a “build-up” of municipality population within the continuously developed area (urban area or agglomeration).
  6. Includes Kalyan, Bhiwandi, Virar, Vasai and Panvel. A large part of the municipality of Mumbai is rural, composed of the Sanjay Gandhi National Park and thus not included in the urban area.
  7. 7.0 7.1 Demographia defines urban area of New York as a combination of New York–Newark, BridgeportStamford, New Haven, Trenton, Danbury and Hightstown urbanized areas. New York and Philadelphia (same with Philadelphia urbanized area) are treated as separate urban areas. Urban areas of Hartford (850,000; 1,216 km2), AllentownBethlehem (575,000; 750 km2), Springfield (575,000; 800 km2), Harrisburg (365,000; 540 km2), Poughkeepsie (350,000; 686 km2), Lancaster (325,000; 517 km2), Reading (240,000; 261 km2), Atlantic City (225,000; 313 km2), York (195,000; 307 km2), Waterbury (190,000; 254 km2) and NorwichNew London (175,000; 319 km2) are also excluded.
  8. Includes Francisco Morato. Excludes urban area of Santos (1,820,000; 207 km2).
  9. Excludes urban areas of Toluca (1,590,000; 220 km2) and Cuernavaca (675,000; 171 km2).
  10. 10.0 10.1 10.2 10.3 10.4 10.5 Shanghai, Hangzhou, Nanjing, Suzhou, Ningbo and Wuxi are treated as separate urban areas which constitute the Yangtze River Delta economic zone. Urban areas of Changzhou (1,885,000; 194 km2), Nantong (1,165,000; 85 km2), Yangzhou (1,040,000; 49 km2), Huzhou (690,000; 111 km2), Zhenjiang (580,000; 36 km2) and Taizhou (in Jiangsu Province; 300,000; 39 km2), as well as urban areas of Cixi (780,000; 259 km2) and Yuyao (370,000; 111 km2) within the sub-provincial city of Ningbo, urban areas of Jiaxing (760,000; 130 km2) and Tongxiang (510,000; 52 km2) within the prefecture-level city of Jiaxing, urban areas of Shaoxing (685,000; 254 km2), Zhuji (400,000; 85 km2) and Shangyu (310,000; 57 km2) within the prefecture-level city of Shaoxing, urban areas of Changshu (640,000; 62 km2), Kunshan (590,000; 401 km2) and Taicang (350,000; 91 km2) within the prefectrual level city of Suzhou, urban areas of Jinhua (400,000; 130 km2), Yongkang (290,000; 155 km2), Dongyang (260,000; 104 km2) and Lanxi (220,000; 34 km2) within the prefecture-level city of Jinhua, urban areas of Wenling (510,000; 52 km2), Jiaojiang (375,000; 41 km2), Taizhou (in Zhejiang Province; 290,000; 65 km2) and Huangyan (200,000; 34 km2) within the prefectrure-level city of Taizhou and urban area of Fuyang (390,000; 49 km2) within the sub-provincial city of Hangzhou are also excluded.
  11. Includes the Governorate of Al-Qahirah (Cairo) and the cities of Al-Jizah (Giza) and Shubra al-Khaymah (Shubra El-Kheima).
  12. Includes Nara and Himeji. United Nations estimates separate Osaka–Kobe and Kyoto and exclude both Nara and Himeji. Excludes urban area of Ōtsu (775,000; 303 km2) and Wakayama (430,000; 91 km2).
  13. 13.0 13.1 13.2 13.3 13.4 13.5 Hong Kong in the Hong Kong Special Administrative Region and Shenzhen are treated as separate urban areas because of the lack of freedom of labor movement without trade, immigration or customs barriers. Guangzhou–Foshan, Shenzhen and Dongguan are also treated as separate urban areas which constitute the Pearl River Delta economic zone. While Guangzhou and Foshan are combined into a single urban area, urban areas of Shunde located within the prefecture-level city of Foshan and urban area of Zhongshan are treated as a separate urban area. Likewise, urban areas of Zhuhai (1,225,000; 246 km2), HuizhouHuiyang (800,000; 101 km2) and Zhaoqing (310,000; 41 km2), as well as urban areas of JiangmenXinhui (1,100,000; 220 km2) and Taishan (350,000; 44 km2) within the prefecture-level city of Jiangmen, urban area of Lishui (300,000; 44 km2) within the prefecture-level city of Foshan and urban area of Macau (560,000; 21 km2) in the Macau Special Administrative Region are excluded. Population estimates for Shenzhen and Dongguan are based upon press and other reports on the actual population, since the national census excludes millions of residents who do not have permanent resident status.
  14. Combination of Los Angeles–Long BeachSanta Ana, RiversideSan Bernardino and Mission Viejo urbanized areas. Excludes urban areas of Oxnard (340,000; 196 km2), LancasterPalmdale (265,000; 234 km2), IndioPalm Springs (255,000; 255 km2), TemeculaMurrieta (230,000; 248 km2), Thousand Oaks (210,000; 223 km2), VictorvilleHesperia (200,000; 321 km2), Santa Barbara (195,000; 155 km2), Santa Clarita (170,000; 141 km2), Hemet (115,000; 108 km2) and Simi Valley (110,000; 70 km2).
  15. The population estimate is suspect, due to the lack of readily available data for local areas outside the city jurisdiction (Moscow Oblast). Demographia is indebted to Richard Forstall, who has provided local authority area population data for portions of Moscow Oblast within the Moscow urban areas. Other estimates (such as the United Nations estimate) include only the municipality of Moscow, which includes only part of the urban footprint. Excludes urban area of ElektrostalNoginsk (380,000; 168 km2) within Moscow Oblast.
  16. The population is lower than other estimates (such as the United Nations), which include metropolitan area population not within the continuously developed urban area.
  17. Excludes urban area of La Plata (675,000; 228 km2) which has been included in the 2007 edition.
  18. The population is lower than other estimates (such as the United Nations), which include metropolitan area population not within the continuously developed urban area. The Demographia population estimate is determined from accumulating smaller area population data from national census data within the urban footprint. Excludes urban area of Narayanganj (745,000; 39 km2) which has been included in the 2009 edition.
  19. Higher population estimates are indicated by some source. The Demographia population estimate is determined from accumulating smaller area population data from the 2006 census. Excludes urban area of Ikorodu (525,000; 130 km2) within Lagos State.
  20. Includes Toyohashi.
  21. Combination of Chicago, Kenosha and Round Lake BeachMcHenryGrayslake urbanized areas. Excludes urban areas of Milwaukee (1,370,000; 1,261 km2), South Bend (275,000; 404 km2), Rockford (270,000; 360 km2), Elkhart (130,000; 201 km2) and Racine (130,000; 119 km).
  22. Excludes urban area of Brazzaville (1,355,000; 181 km2) in the Republic of the Congo.
  23. Greater London urban area. Excludes urban areas of Reading (370,000; 93 km2), Southend-on-Sea (270,000; 67 km2), Crawley (180,000; 54 km2), Slough (140,000; 31 km2), Thanet (120,000; 27 km2), High Wycombe (120,000; 33 km2), St Albans (115,000; 32 km2) and Basildon (100,000; 25 km2).
  24. The population is higher than other estimates (such as the United Nations), which do not include all population within the continuously developed urban area (especially in New Taipei City). Includes Taoyuan and Jhongli (Chungli) which have been excluded in the 2010 edition. Excludes urban area of Hsinchu (650,000; 117 km2).
  25. 25.0 25.1 Johannesburg–East Rand and Pretoria are treated as separate urban areas which constitute the Vaal Triangle. Urban area of Vereeninging (Emfuleni) (1,140,000; 479 km2) is also excluded.
  26. 26.0 26.1 Tehran and Karaj are treated as separate urban areas. Urban area of Eslamshahr (650,000; 91  km2) is also excluded.
  27. 27.0 27.1 Essen–Düsseldorf and Cologne–Bonn are treated as separate urban areas which constitute the Rhine-Ruhr metropolitan area. Excludes urban area of AachenVaals (585,000; 401 km2) in both Germany and the Netherlands.
  28. The population is lower than other estimates (such as the United Nations), which include metropolitan area population not within the continuously developed urban area. The Demographia population estimate is a “build-up” of sub-municipality population within the continuously developed area (urban area or agglomeration). Excludes urban areas of Tangshan (1,990,000; 277 km2) and Langfang (485,000; 117 km2).
  29. Excludes urban area of Wanzhou (Wanxian) (200,000; 16 km2) within the municipality of Chongqing. The direct-controlled municipality of Chongqing, which is sometimes translated as the direct-controlled city of Chongqing, has the largest population of any organism called a city in the stretches far beyond any reasonable definition of a metropolitan area.
  30. Excludes urban area of ValparaísoViña del Mar (860,000; 161 km2).
  31. The population is higher than other agglomeration estimates (such as the United Nations), which does not include all of the continuously developed urban area in the state of Selangor. Continuous urbanization extends well beyond the municipality of Kuala Lumpur, for example to Port Klang and the area represents a single labor market (metropolitan area). The Demographia population estimate is a “build-up” of municipality population within the continuously developed area (urban area or agglomeration).
  32. Combination of Toronto, Hamilton and Oshawa urban areas. Excludes urban areas of Kitchener (425,000; 313 km2), St. CatharinesNiagara Falls (310,000; 383 km2), Barrie (160,000; 172 km2) and Guelph (115,000; 78 km2) which constitute the Golden Horseshoe metropolitan region in Canada as well as urban areas of Buffalo (975,000; 950 km2) and Rochester (695,000; 764 km2) in the United States.
  33. Combination of San Francisco–Oakland, San Jose, Concord, San Rafael, CaliforniaNovato, Vallejo and Livermore urbanized areas. Excludes urban areas of Santa Rosa (285,000; 264 km2), Antioch (220,000; 156 km2), Santa Cruz (155,000; 142 km2) and Fairfield (110,000; 67 km2).
  34. Combination of Dallas–Fort Worth–Arlington and DentonLewisville urbanized areas.
  35. Miami urbanized area.
  36. Excludes urban areas of Tieling (325,000; 65 km2) and Fushun (1,420,000; 130 km2).
  37. Excludes urban area of Johor Bahru (1,540,000; 531 km2) in Malaysia.
  38. Combination of Houston and The Woodlands urbanized areas.
  39. Includes Xianyang which has been excluded in the 2010 edition.
  40. Combination of Boston, Worcester and Nashua urbanized areas. Excludes urban areas of Providence (1,175,000; 1,304 km2), Manchester (145,000; 184 km2), New Bedford (145,000; 162 km2) and LeominsterFitchburg (115,000; 162 km2).
  41. Atlanta urbanized area.
  42. 42.0 42.1 The US Census Bureau combines Washington and Baltimore into a single metropolitan area (consolidated area) but Demographia considers the two (same with Washington, DC and Baltimore urbanized areas) as separate urban areas. Urban areas of AberdeenHavre de Grace (175,000; 264 km2), Frederick (120,000; 204 km2) and Hagerstown (120,000; 199 km2) are also excluded.
  43. Include communities under the authority of the Town Council.
  44. The population is higher than other agglomeration estimates (such as the United Nations), which does not include all of the continuously developed urban area, which stretches into Como, Lecco and Varese provinces. Excludes Bergamo which has been included in the 2007 edition (4,950,000; 3,043 km2 in total).
  45. Phoenix–Mesa urbanized area.
  46. Excludes urban areas of Acheng (300,000; 39 km2) and Shangzhi (250,000; 18 km2) within the sub-provincial city of Harbin.
  47. Detroit urbanized area. Excludes urban areas of Toledo (505,000; 524 km2), Flint (365,000; 599 km2), Ann Arbor (285,000; 333 km2) and South Lyon (105,000; 246 km2) in the United States as well as urban area of Windsor (280,000; 176 km2) in Canada .
  48. Excludes urban areas of Newcastle (290,000; 262 km2), Central Coast (285,000; 303 km2) and Wollongong (235,000; 184 km2).
  49. Excludes urban area of Geelong (135,000; 101 km2).
  50. Montréal urban area.
  51. Excludes urban areas of Ulsan (1,080,000; 104 km2) and Changwon (1,000,000; 104 km2).
  52. Includes Sharjah.
  53. Seattle urbanized area. Excludes urban areas of Bremerton (180,000; 304 km2), OlympiaLacey (145,000; 238 km2) and Marysville (115,000; 190 km2).
  54. San Diego urbanized area. Excludes urban area of Tijuana (1,680,000; 466 km2) in Mexico.
  55. Excludes the State of the Vatican City.
  56. Minneapolis–St. Paul urbanized area.
  57. Includes Az-Zarqa.
  58. 58.0 58.1 Fukuoka and Kitakyūshū are treated as separate urban areas. Some sources combine Fukuoka with Kitakyūshū (such as the United Nations), which is not a part of the continuous urbanization of Fukuoka. The Demographia population estimate is a “build-up” of municipality population within the continuously developed area (urban area or agglomeration).
  59. Includes Matola.
  60. Tampa–St. Petersburg urbanized area. Excludes urban areas of SarasotaBradenton (560,000; 700 km2), Lakeland (200,000; 312 km2), Winter Haven (155,000; 270 km2) and Brooksville (100,000; 217 km2).
  61. Denver–Aurora urbanized area. Excludes urban areas of Fort Collins (205,000; 216 km2) and Boulder (110,000; 85 km2).
  62. Excludes urban area of LuziâniaGama (525,000; 259 km2).
  63. Includes Shishi dan Jinjiang within the prefecture-level city of Quanzhou.
  64. Kawasan urban Midlands Barat. Excludes urban areas of Coventry (335,000; 76 km2), Telford (140,000; 42 km2) and Nuneaton (130,000; 33 km2).
  65. Kawasan urban Manchester Raya. Excludes urban areas of Liverpool (815,000; 186 km2), Birkenhead (320,000; 89 km2), Preston (265,000; 61 km2), Blackpool (260,000; 66 km2), Wigan (165,000; 39 km2), Warrington (160,000; 44 km2), Burnley (150,000; 30 km2), Blackburn (135,000; 32 km2) and Southport (115,000; 31 km2).
  66. Excludes urban areas of Ruian (910,000; 91 km2) and Cangnan (500,000; 31 km2) within the prefecture-level city of Wenzhou.
  67. St. Louis urbanized area.
  68. Excludes urban areas of Amsterdam (1,050,000; 414 km2), Haarlem (450,000; 142 km2) and Utrecht (400,000; 109 km2) which constitute the Randstad metropolitan region.
  69. Vancouver urban area. Excludes urban area of Abbotsford (140,000; 155 km2).

Pautan luar[sunting | sunting sumber]