Senarai kenderaan tentera

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Isi kandungan
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A[sunting | sunting sumber]

B[sunting | sunting sumber]

  • B1 Centauro pemusnah kereta kebal beroda (Itali; moden)
  • BDX pengangkut tentera berperisai beroda (Belgium; Perang Dingin)
  • BMP-3
  • Bernardini MB-3 Tamoyo kereta kebal utama (Brazil; Perang Dingin/moden)
  • Bernardini X1A kereta kebal ringan (Brazil; Perang Dingin)
  • Bison (nama popular bagi LAV-25)
  • Black Eagle Tank (Russian:Chorny Oriol) kereta kebal utama (Russia; moden)
  • BLG-60 kenderaan jambatan (East Jerman; Perang Dingin)
  • BLR (nama bagi Santa Barbara BLR)
  • BMD-1 kenderaan tempur infantri (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BMP-1 kenderaan tempur infantri (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BMP-2 kenderaan tempur infantri (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BMP-3 kenderaan tempur infantri (Russia; moden)
  • BMR-600 (nama awal bagi Pegaso 3560)
  • BMS-1 Alacran armored halftrack (Chile; Perang Dingin)
  • BOV-VP, BOV-SN, BOV-M, BOV-1, BOV-3, BOV-30 and BOV-P APC beroda (Yugoslavia; Perang Dingin)
  • Bradley (nama popular bagi M2 Bradley and M3 Bradley)
  • BRAVIA Commando Mk III kereta berperisai (Portugal; Perang Dingin)
  • BRDM-1 kenderaan peninjau beroda (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BRDM-2 kenderaan peninjau beroda (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BREM-1 kenderaan kembalik berperisai (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BT-2 kereta kebal ringan (Kesatuan Soviet; Perang Dunia II)
  • BT-5 kereta kebal ringan (Kesatuan Soviet; Perang Dunia II)
  • BT-7 kereta kebal ringan (Kesatuan Soviet; Perang Dunia II)
  • BT-8 kereta kebal ringan (Kesatuan Soviet; Perang Dunia II)
  • BTR-40 light APC beroda (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BTR-50 APC berantai (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BTR-60 APC beroda (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BTR-70 APC beroda (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BTR-80 APC beroda (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BTR-94 APC beroda (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BTR-152 APC beroda (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • BTS-2 kenderaan kembalik berperisai (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • Buffalo (nama popular bagi Panhard Buffalo)
  • Buffalo kenderaan anti periuk api beroda, versi Afrika Selatan Casspir (Amerika Syarikat; moden)
  • Buffel APC beroda tahan periuk api (South Africa; Perang Dingin)

C[sunting | sunting sumber]

D[sunting | sunting sumber]

  • DANA gerak sendiri howitzer 152 mm (Czechoslovakia; Perang Dingin)
  • Dragoon 300 kenderaan tempor berperisai beroda (Amerika Syarikat; moden)
  • Duster (nama tidak rasmi bagi M42 Skysweeper)

E[sunting | sunting sumber]

F[sunting | sunting sumber]

G[sunting | sunting sumber]

H[sunting | sunting sumber]

I[sunting | sunting sumber]

J[sunting | sunting sumber]

K[sunting | sunting sumber]

 L[sunting | sunting sumber]

M[sunting | sunting sumber]

  • M1 Abrams kereta kebal utama (Amerika Syarikat; moden)
  • M2 Bradley kenderaan tempur infantri (Amerika Syarikat; moden)
  • M2 Half Track Car APC (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M3 kereta kebal serdahana
  • The Panhard M3)
  • M3 Bradley kenderaan tempur kalavari (Amerika Syarikat; moden)
  • M3 Halftrack APC (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M4 pengangkut motar (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M4 Sherman kereta kebal serdahana (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M5 Half Track Personnel Carrier APC (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M7 Priest gerak sendiri artileri (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M8 Greyhound kereta berperisai (Amerika Syarikat/British; Perang Dunia II/moden)
  • M8 Scott kereta kebal ringan (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M9 ACE kenderaan jurutera tempur (Amerika Syarikat; moden)
  • M10 Wolverine pemusnah kereta kebal (Amerika Syarikat/British; Perang Dunia II)
  • M12 Gun Motor Carriage meriam gerak sendiri (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M13 Multiple Gun Motor Carriage kenderaan anti-pesawat (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M15 CMGC kenderaan anti-pesawat (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M16 MGMC kenderaan anti-pesawat (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M18 Hellcat pemusnah kereta kebal (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M21 Halftrack pengangkut motar (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M22 Locust kereta kebal ringan bawaan udara (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M24 Chaffee kereta kebal ringan (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M26 Pershing kereta kebal (Amerika Syarikat; Perang Dunia II/Korean War)
  • M29 Weasel pengangkut kargo (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M32 ARV kenderaan kembalik berperisai (Amerika Syarikat; Perang Dunia II)
  • M36 Jackson pemusnah kereta kebal (Amerika Syarikat; Perang Dunia II/Perang Dingin)
  • M40 GMC jenis tidak diketahui (negara asal tidak diketahui)
  • M41 Walker Bulldog kereta kebal ringan (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M42 Skysweeper gerak sendiri twin 40 mm meriam pertahanan udara (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M44 gerak sendiri 155 mm howitzer (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M47 kereta kebal utama (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M48 Chaparral pengangkut peluru berpandu permukaan ke udara berantau(Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M48 Patton kereta kebal utama (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M51 Super Sherman kereta kebal utama (Israel; Perang Dingin)
  • M59 APC (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M60 APC (Yugoslavia; Perang Dingin)
  • M60 kereta kebal utama (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M60A1 Jambatan Bawaan Kenderaan Berperisai (Armored Vehicle Launched Bridge - AVLB)
  • M75 APC (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M80 IFV (Yugoslavia; Perang Dingin)
  • M-84 kereta kebal utama (Yugoslavia; Perang Dingin/moden)
  • M84 gerak sendiri mortar (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M88 kenderaan kembalik berperisai (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M106 gerak sendiri 107 mm mortar (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M107 gerak sendiri 175 mm gun (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M109 gerak sendiri 155 mm howitzer (Amerika Syarikat; Perang Dingin/moden)
  • M110 gerak sendiri 203 mm howitzer (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M113 pengangkut tentera berperisai (Amerika Syarikat; Perang Dingin/moden)
  • M125 gerak sendiri 81 mm mortar (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M151 Lori Taktikal Unit Tentera (Amerika Syarikat; Vietnam)
  • M151 A2 Lori Taktikal Unit Tentera (Amerika Syarikat; Vietnam)
  • M163 gerak sendiri 20 mm mesingan Gatling (Amerika Syarikat; Perang Dingin/moden)
  • M548 pengangkut kargo berantai (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M551 Sheridan kereta kebal ringan (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M577 pos pemerintah berantai (Amerika Syarikat; Perang Dingin/moden)
  • M578 kenderaan kembalik berperisai ringan (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M688 kenderaan bekal peluru berpandu Lance (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M728 CEV kenderaan jurutera tempur (Amerika Syarikat; Perang Dingin/moden)
  • M730 pengangkut bagi pelancar M48 Chaparral (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M752 pelancar peluru berpandu Lance gerak sendiri (Amerika Syarikat; Perang Dingin)
  • M901 ITV pelancar peluru berpandu TOW gerak sendiri (Amerika Syarikat; Perang Dingin/moden)
  • M966 HMMWV pelancar peluru berpandu TOW gerak sendiri (Amerika Syarikat; moden)
  • M977 HEMTT lori berat 10 tan (Amerika Syarikat; moden)
  • M978 HEMTT 9500 lori tangki L (Amerika Syarikat; moden)
  • M980 kenderaan tempur infantri (Yugoslavia; Perang Dingin)
  • M981 FSV pengangkut pensasar laser (Amerika Syarikat; moden)
  • M983 HEMAT kenderaan peluru traktor-trailer (Amerika Syarikat; moden)
  • M984 HEMTT 10 tan wrecker (Amerika Syarikat; moden)
  • M985 HEMTT 10 tan lori dengan kren (Amerika Syarikat; moden)
  • M992 FAASV kenderaan peluru (Amerika Syarikat; Perang Dingin/moden)
  • M996 HMMWV ambulan (Amerika Syarikat; moden)
  • M997 HMMWV ambulan (Amerika Syarikat; moden)
  • M998 HMMWV kenderaan utiliti (Amerika Syarikat; moden)
  • M1015 pengangkut sistem perang eletronik (Amerika Syarikat; moden)
  • M1025 HMMWV penggangkut senjata (Amerika Syarikat; moden)
  • M1026 HMMWV penggangkut senjata (Amerika Syarikat; moden)
  • M1028 HMMWV pengangkut sistem eletronik (Amerika Syarikat; moden)
  • M1035 HMMWV ambulan (Amerika Syarikat; moden)
  • M1036 HMMWV gerak sendiri TOW missile launcher (Amerika Syarikat; moden)
  • M1037 HMMWV penggangkut pelindungan (Amerika Syarikat; moden)
  • M1038 HMMWV kenderaan utiliti (Amerika Syarikat; moden)
  • M1042 HMMWV penggangkut pelindungan (Amerika Syarikat; moden)
  • M1043 HMMWV penggangkut senjata (Amerika Syarikat; moden)
  • M1044 HMMWV penggangkut senjata (Amerika Syarikat; moden)
  • M1045 HMMWV gerak sendiri TOW missile launcher (Amerika Syarikat; moden)
  • M1046 HMMWV gerak sendiri TOW missile launcher (Amerika Syarikat; moden)
  • M1059 kenderaan penghasil asap (Amerika Syarikat; moden)
  • M1064 gerak sendiri 120 mm mortar (Amerika Syarikat; moden)
  • M1068 kenderaan sistem pos pemerintah (Amerika Syarikat; moden)
  • M1069 HMMWV penggerak artileri ringan (Amerika Syarikat; moden)
  • M1070 Bradley pengangkut sistem perang eletronik (Amerika Syarikat; moden)
  • M1078 FMTV siri lori (Amerika Syarikat; moden)
  • M1097 HMMWV kenderaan utiliti (Amerika Syarikat; moden)
  • M1917 (American nama perkhidmatan bagi Renault FT-17)
  • Magach kereta kebal utama (Israel; Perang Dingin)
  • Majnoon gerak sendiri 155 mm howitzer (Iraq; moden)
  • Mamba pengangkut tentera berperisai beroda tanag periuk api (South Africa; moden)
  • Marder II gerak sendiri 75 mm antitank gun on a Panzer II chassis (Jerman; Perang Dunia II)
  • Marder M1966 kenderaan tempur infantri (Jerman; Perang Dingin/moden)
  • Mark I siri kereta kebal (United Kingdom; Perang Dunia I)
  • Mark VIII Liberty (versi Anglo-AmericanMark I (kereta kebal))
  • Mark IX pengangkut tentera berperisai (United Kingdom; Perang Dunia I)
  • MB-3 Tamoio (nama syarikat bagi Bernardini MB-3 Tamoio)
  • MBT-70 kereta kebal utama (Amerika Syarikat and Jerman; Perang Dingin)
  • MBT 2000 kereta kebal utama (Pakistan; moden)
  • MCV-80 (nama awal bagi FV510 Warrior)
  • Medium Mark A (nama rasmi bagi Kereta kebal serdahana Mark A Whippet)
  • Mark B kereta kebal serdahana (United Kingdom; Perang Dunia I)
  • Mark C kereta kebal serdahana (United Kingdom; Perang Dunia I)
  • Merkava kereta kebal utama (Israel; moden)
  • Mk 48 LVS 10 tan truck (Amerika Syarikat; moden)
  • Mk 61 gerak sendiri 105 mm gun (Perancis; Perang Dingin)
  • Mk F3 gerak sendiri 155 mm gun (Perancis; Perang Dingin)
  • MLI-84 kenderaan tempur infantri (Romania; Perang Dingin)
  • MLVM pengangkut tentera berperisai (Romania; Perang Dingin)
  • Mowag Grenadier pengangkut tentera berperisai beroda (Switzerland; Perang Dingin)
  • Mowag Piranha pengangkut tentera berperisai beroda (Switzerland; Perang Dingin/moden)
  • Mowag Roland APC beroda (Switzerland; Perang Dingin)
  • Mowag Shark wheeled kenderaan tempur (Switzerland; moden)
  • Mowag SPY kenderaan peninjau ringan beroda (Switzerland; moden)
  • Mowag Tornado kenderaan tempur infantri (Switzerland; moden)
  • MT-55 kenderaan jambatan (Czechoslovakia; Perang Dingin)
  • MT-LB kenderaan pengangkut dan pemindah utama berperisai (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • MTU-20 kenderaan jambatan (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)

N[sunting | sunting sumber]

  • NVH-1 kenderaan tempur infantri (China; moden)
  • Nyala (nama popular bagi RG-31)

O[sunting | sunting sumber]

P[sunting | sunting sumber]

  • Paladin (name popular bagi versi lanjut M109)
  • Pandur (nama popular bagi Steyr Pandur)
  • Pangu (nama popular bagi XA-180 Pangu)
  • Panhard AML kereta berperisai (Perancis; Perang Dingin/moden)
  • Panhard Buffalo pengangkut tentera berperisai beroda (Perancis; Perang Dingin)
  • Panhard EBR kereta berperisai berat (Perancis; Perang Dingin)
  • Panhard ERC kereta berperisai berat (Perancis; moden)
  • Panhard M3 kenderaan tempur ringan beroda (Perancis; Perang Dingin)
  • Panhard VBL kenderaan peninjau ringan(Perancis; moden)
  • Panhard VCR pengangkut tentera berperisai beroda (Perancis; moden)
  • Panhard VCR 2 pengangkut tentera berperisai beroda (Perancis; moden)
  • Panther (nama popular bagi Panzer V)
  • Panzer I kereta kebal ringan (Jerman; Perang Dunia II)
  • Panzer II kereta kebal ringan (Jerman; Perang Dunia II)
  • Panzer III kereta kebal serdahana (Jerman; Perang Dunia II)
  • Panzer IV kereta kebal serdahana (Jerman; Perang Dunia II)
  • Panzer V Panther kereta kebal utama (Jerman; Perang Dunia II)
  • Panzer VI Tiger kereta kebal berat (Jerman; Perang Dunia II)
  • Panzer 35(t) light/kereta kebal serdahana (Czechoslovakia; Perang Dunia II)
  • Panzer 38(t) light/kereta kebal serdahana (Czechoslovakia; Perang Dunia II)
  • Patton (nama popular bagi M48 Patton)
  • Pbv 302 kenderaan tempur infantri (Sweden; Perang Dingin)
  • Pegaso 3560 pengangkut tentera berperisai (Spain; Perang Dingin)
  • Piranha (nama popular bagi MOWAG Piranha)
  • PSZH-IV pengangkut tentera berperisai ringan beroda (Hungary; Perang Dingin)
  • PT-76 kereta kebal ringan (Kesatuan Soviet; Perang Dingin)
  • PT-91 Twardy kereta kebal utama (Poland; moden)
  • PT-91M kereta kebal utama (Malaysia; moden)
  • Pvrbv 551 tracked ATGM carrier (Sweden; Perang Dingin)
  • Pz 55 (Swiss nama bagi FV4001 Centurion Mk 5)
  • Pz 57 (Swiss nama bagi FV4001 Centurion Mk 7)
  • Pz 61 kereta kebal utama (Switzerland; Perang Dingin)
  • Pz 68 kereta kebal utama (Switzerland; Perang Dingin)

R[sunting | sunting sumber]

  • R-2 (Romanian nama bagi Panzer 35(t))
  • R3 Capraia kereta berperisai (Itali; Perang Dingin/moden)
  • RAMTA RAM kenderaan peninjau ringan (Israel; Perang Dingin)
  • RAMTA RBY kenderaan peninjau ringan (Israel; Perang Dingin)
  • Ratel kenderaan tempur infantri series (South Africa; Perang Dingin/moden)
  • Renault FT-17 kereta kebal ringan (Perancis; Perang Dunia I)
  • Renault FT-31 kereta kebal ringan (Perancis; Perang Dunia II)
  • Renault R-39 kereta kebal ringan (Perancis; Perang Dunia II)
  • Renault VBC kereta berperisai berat (Perancis; Perang Dingin)
  • RG-12 kenderaan berperisai ringan (South Africa; moden)
  • RG-31 Nyala kenderaan tahan periuk api (South Africa; moden)
  • RG-32 Scout kenderaan tahan periuk api (South Africa; moden)
  • Rolls-Royce kereta berperisai (United Kingdom; Perang Dunia I)
  • Rooikat kereta berperisai (South Africa; moden)
  • RPX 90 (nama bagi LOHR RPX 90)

S[sunting | sunting sumber]

T[sunting | sunting sumber]

U[sunting | sunting sumber]

  • UR-416 pengangkut tentera berperisai ringan beroda (Jerman; Perang Dingin)
  • Urutu (nama popular bagi EE-11 Urutu)
  • Ultra AP kenderaan konsep penganti bagi humvee

V[sunting | sunting sumber]

W[sunting | sunting sumber]

  • Walker Bulldog (nama popular bagi M41 Walker Bulldog)
  • Warrior (nama popular bagi FV510 Warrior)
  • Wespe gerak sendiri 105 mm howitzer on a Panzer II chassis (Jerman; Perang Dunia II)
  • Whippet Mk A kereta kebal serdahana (United Kingdom; Perang Dunia I)
  • Wiesel kenderaan tempur ringan berantai (Jerman; Perang Dingin)
  • WZ 551 kenderaan tempur infantri beroda (China; Perang Dingin)
  • WZ 701 pengangkut pemerintah berperisai (China; Perang Dingin)
  • WZ 751 ambulan berperisai (China; Perang Dingin)
  • WZT-1 kenderaan kembalik berperisai (Poland; Perang Dingin)

X[sunting | sunting sumber]

  • XA-180 Pangu pengangkut tentera berperisai beroda (Finland; moden)
  • XM8 AGS kereta kebal ringan (Amerika Syarikat; moden)

Y[sunting | sunting sumber]

  • YP-408 pengangkut tentera berperisai beroda (Netherlands; Perang Dingin)
  • YPR-765 kenderaan tempur infantri (Amerika Syarikat; Perang Dingin/moden)
  • YW 304 gerak sendiri mortar (China; Perang Dingin)
  • YW 307 kenderaan tempur infantri (China; Perang Dingin)
  • YW 309 kenderaan tempur infantri (China; Perang Dingin)
  • YW 531 pengangkut tentera berperisai (China; Perang Dingin)
  • YW 534 pengangkut tentera berperisai (China; Perang Dingin)

Z[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]