Senarai masjid di Eropah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Sebahagian dari siri
Masjid

Pahýl - Mešita.png

Seni bina

Mihrab · Menara · Mimbar

Gaya seni bina

Sudan-Sahel · Iwan

Lain

Pengubahan · Qadam Rasul

Masjid di merata dunia

Afrika · Asia · Australia
Amerika Utara · Amerika Selatan
Amerika Syarikat · Eropah

Lihat juga

Islam · Muslim · Surau · Kiblat

Portal Islam

Senarai masjid di Eropah:

Nama Imej Negara Bandar Tahun K Butir
Baitul Awwal Albania Tirana  ? AMJ Foto 1, 2
Masjid Et'hem Bey
Et'hem Bey Mosque Tirana 1.JPG
Albania Tirana  ? U
Masjid Sultan Eyüp Austria Telfs 1998 DITIB Menara dibina kemudian pada 2006
Pusat Islam Vienna
Moschee Wien.jpg
Austria Vienna 1977 U Dibina sempena Faisal ibn ’Abd al ’Aziz Al Sa’ud.
Masjid Assoenna Belanda Amsterdam  ? U
Masjid Fatih
Fatihmosqueamsterdam.jpg
Belanda Amsterdam  ? U Sebelum ini Gereja Katolik Rom St. Ignatius dari Loyola
Masjid El Tawheed Belanda Amsterdam  ? U
Masjid Sultan Ahmed
Sultan Ahmet Moskee.jpg
Belanda Delft  ? U
Masjid Aqsa
Aksadenhaag2.jpg
Belanda Den Haag  ? U
Masjid Mobarak
Moskee Den Haag Oostduinlaan.jpg
Belanda Den Haag 1955 AMJ Masjid pertama dibina khusus di Belanda
Masjid Fatih Belanda Eindhoven  ? U
Masjid Furqaan Belanda Eindhoven  ? U
Masjid Essalaam Belanda Rotterdam  ? U
Masjid Mevlana
2004 Mevlana Moschee Rotterdam.JPG
Belanda Rotterdam  ? U
Masjid Besar Brussel
Bruxelles (Cinquantenaire) la grande Mosquée.JPG
Belgium Brussel 1879, 1978 AS Bangunan asal dibina sebagai Astaka Timur Pameran Kebangsaan di Brussel pada 1880.
Masjid Arnaudija Bosnia dan Herzegovina Banja Luka 1594 U
Masjid Ferhadija
Ferhadija reconstruction.JPG
Bosnia dan Herzegovina Banja Luka 1579 U Musnah pada 1993, sedang dibina semula
Masjid Ali Pasha
Alipasina dzamija.jpg
Bosnia dan Herzegovina Sarajevo 1560-61 U
Baitus Salam
Baitus Salam Sarajewo 2004.jpg
Bosnia dan Herzegovina Sarajevo 2004 AMJ
Masjid Gazi Husrev-beg
Gazihusrevbegsmosque.png
Bosnia dan Herzegovina Sarajevo 1531 U Nama lain “Begova Dzamija”
Masjid Raja Fahd Bosnia dan Herzegovina Sarajevo 2000 AS Nama lain “Fahdova Dzamija”, foto 1, 2
Masjid Maharaja
Thetzarsmosque.PNG
Bosnia dan Herzegovina Sarajevo 1462 / 1566 U Nama lain “Careva Dzamija”, pertama kali dibina 1462, dibina semula 1566
Masjid Djumaya
Moschee Plovdiv.jpg
Bulgaria Plovdiv 1364 (diubahsuai daripada gereja) U Masjid tertua di Eropah!
Masjid Ibrahim Pasha
Maktul ibrahim Pasa Camii (Razgrad).jpg
Bulgaria Razgrad 1616 U
Masjid Tombul
Tombul Djamia Shumen.JPG
Bulgaria Shumen 1740-1744 U
Masjid Banya Bashi
Banya-bashi-imagesfrombulgaria.JPG
Bulgaria Sofia 1576 U
Masjid Lala Mustafa Pasha
LalaMustafaPasaMosque.jpg
Cyprus Famagusta  ? U Katedral Santo Nicolas diubah menjadi masjid selepas Empayar Uthmaniyyah menawan Famagusta pada 1571.
Masjid Selimiye
St sophia.jpg
Cyprus Nicosia  ? U Asalnya dibina antara 1209 dan 1228 sebagai Katedral Santa Sophia
Masjid Nusrat Jehan
Nusrat-Jehan-Moschee Kopenhagen.jpg
Denmark Copenhagen 1967 AMJ
Masjid Tauba Denmark Copenhagen  ? U
Masjid Reykjavík
Moskan i reykjavik.JPG
Iceland Reykjavík 2002 U Juga pusat Félag Múslima á Íslandi (Persatuan Muslim Iceland)
Masjid Dublin
Dublin Mosque.jpg
Ireland Dublin 1976 U
Masjid Rom
Moschea 00497.JPG
Itali Rom 1995 AS
Masjid Ahmadiyya Berlin
2002-07-20 Moschee-Wilmersdorf.jpg
Jerman Berlin-Wilmersdorf 1924 AAIIL Masjid tertua di Jerman, nama lain Masjid Wilmersdorf
Masjid Fazle Omar
FazleOmarMoschee.jpg
Jerman Hamburg-Lokstedt 1957 AMJ Masjid pertama dibina selepas Perang Dunia Kedua di Jerman
Masjid Noor
Nuur-Moschee Frankfurt Germany.jpg
Jerman Frankfurt 1959 AMJ
Masjid Imam Ali
Imam-Ali-Moschee Hamburg.jpg
Jerman Hamburg-Uhlenhorst 1961 IZH Dibina oleh ahli perniagaan Iran
Masjid Bilal
Bilal-Moschee, Aachen.jpg
Jerman Aachen 1964 IZA Diselia oleh Pusat Islam Aachen
Masjid Freimann
Moschee Freimann Rückansicht.JPG
Jerman Munich-Freimann 1973 IZM Batu asas pada 6 Oktober 1967
Masjid Şehitlik
Sehitlik4 Moschee Berlin.JPG
Jerman Berlin-Neukölln 2004 DITIB Arkitek: Hilmi Senalp
Masjid Pusat Duisburg Jerman Duisburg-Marxloh 2008 DITIB
Masjid Mustapha Pasha Macedonia Skopje 1492 U
Masjid Mariam Al-Batool Malta Paola 1978 WICS Satu-satunya masjid di Kepulauan Malta
Masjid Oslo
„Moske i Oslo“
Ahmadiyya mosque Oslo.jpg
Norway Oslo 1980 AMJ
Masjid Bilal Perancis Clichy-sous-Bois near Paris  ? U [1]
Masjid Évry Perancis Evry 1984 U
Masjid Lyon Perancis Lyon 1994 U
Masjid Besar Paris
„La Mosquée de Paris“
Mosque Paris Aug 2006 002.jpg
Perancis Paris 1922-1926 U Masjid Sepanyol-Moor, pusat komuniti Muslim di Perancis.
Masjid Gdańsk
Meczet Gdansk 1.jpg
Poland Gdańsk  ? U
Masjid Kruszyniany
Kruszyniany Mosque.jpg
Poland Kruszyniany Abad ke-18 U
Masjid Warsaw Poland Warsaw 1993 U
Masjid Lisbon Portugal Lisbon 1988 U
Masjid Mangalia Romania Mangalia 1525 U
Masjid Nurulla
SoltanMosque.JPG
Rusia Kazan 1849 U 1845-1849
Masjid Qolsharif Rusia Kazan  ? U Republik Tatarstan, dikatakan masjid terbesar di Eropah[2]


Masjid Moscow Cathedral Rusia Moscow 1904 U
Masjid Saint Petersburg
Saint Petersburg Mosque.jpg
Rusia Saint Petersburg 1909-20 U
Masjid Pusat Edinburgh
Edinburgh central mosque.JPG
Scotland Edinburgh 1998 SA Masjid Raja Fahd dan Pusat Islam Edinburgh
Masjid Pusat Glasgow
Wfm glasgow central mosque front.jpg
Scotland Glasgow 1983 U
Masjid Bajrakli
Bajrakli džamija.jpg
Serbia Belgrade 1575 U Dibina sekitar 1575
Mezquita de Cordoba
Cordoba moscheefassade.jpg
Sepanyol Cordoba 784 “Masjid Besar Cordoba”, kini katedral Katolik
Masjid Alhambra Sepanyol Granada 2003 U http://www.mezquitadegranada.com
Masjid Basharat
BasharatMosque1.jpg
Sepanyol Pedro Abad 1982 AMJ Binaan pertama masjid selepas 700 tahun
Masjid Madrid
Centro Cultural Islámico - Mezquita de Madrid 01.jpg
Sepanyol Madrid 1992 SA Wiki Sepanyol:
Centro Cultural Islámico y Mezquita de Madrid
Masjid Bab al-Mardum
Cristo de la Luz.jpg
Sepanyol Toledo 999 Masjid bersejarah, diubah menjadi pertapaan Chapel of the Holy Cross. Nama lain Mosque of Cristo de la Luz
Masjid Bellevue Sweden Gothenburg  ? U
Masjid Nasir Sweden Gothenburg 1963 AMJ
Masjid Malmö
Mosque Malmö.jpg
Sweden Malmö 1984 U
Masjid Fittja
Fittja Mosque.jpg
Sweden Stockholm  ? T
Masjid Stockholm
"Masjid Zayed bin Sultan Al Nahyan"
Stockholms moské (gabbe).jpg
Sweden Stockholm 2000 U 1903 vom schwedischen Architekten Ferdinand Boberg als Elektrizitätskraftwerk entworfen
Masjid Uppsala
Uppsala Mosque.jpg
Sweden Uppsala  ? U
Masjid Mahmood
Mahmud Moschee.jpg
Switzerland Zürich 1963 AMJ First mosque in Switzerland.
Masjid Geneva Switzerland Geneva 1978 U Inaugurated by rey Khalid ibn ’Abd al ’Aziz Al Sa’ud.
Masjid Winterthur Switzerland Winterthur  ? U Mosque of an islamic-albanian Community.
Masjid Selimiye
Edirne 7333 Nevit.JPG
Turki Edirne 1568-1575 U
Masjid Fatih
Fatih Mosque Istanbul.jpg
Turki Istanbul 1463-1470 U The original mosque was destroyed by the earthquake of 1766; the current mosque dates from 1767.
Aya Sophia
Aya sofya.jpg
Turki Istanbul 1453 Constructed as a patriarchal basilica (532-537), later a mosque (1453), now a museum (1932).
Masjid Eyüp Sultan
Eyüp Sultan Camii 2.jpg
Turki Istanbul 1458 U It was the first mosque constructed by the Ottoman Turks following their conquest of Constantinople in 1453.
Masjid Süleymaniye
Istanbul - Süleymaniye camii - Foto G. Dall'Orto 26-5-2006 - 13.jpg
Turki Istanbul 1557 T Second biggest mosque of Instanbul
Masjid Sultan Ahmed
Blaue moschee 6minarette.jpg
Turki Istanbul 1609-1616 U
Juma-Jami
0204-Han Cami.jpg
Ukraine Evpatoria 1552—1564 U Arkitek Mimar Sinan
Birmingham Central Masjid
Birmingham Central Mosque.jpg
United Kingdom Birmingham 1975 U
Masjid Green Lane
Green Lane Mosque sym.jpg
United Kingdom Birmingham 1970s U
Masjid Markazi United Kingdom Dewsbury 1982 JT European headquarters of Jemaah Tabligh. Situated in an almost entirely Muslim district named Savile Town.
Masjid Ibrahim-al-Ibrahim
Abdulaziz Mosque Gibraltar.jpg
Gibraltar Gibraltar 1997 AS 8. August 1997 (Nama lain Masjid King Fahd bin Abdulaziz al-Saud)
Masjid Besar Leeds United Kingdom Leeds Converted from church in 1994 U
Masjid Al-Rahma United Kingdom Liverpool 1889 U Third mosque in England: December, 25 1889
Masjid Abbey Mills United Kingdom London  ? JT
Baitul Futuh
Baitul Futuh.jpg
United Kingdom London 2003 AMJ Largest Mosque in all of Western Europe[3]
Masjid Fazl
Fazl Moschee.JPG
United Kingdom London 1924 AMJ One of the first mosques to be constructed in England; London's first mosque ever created [4]
London Central Masjid
London Central Mosque2.JPG
United Kingdom London 1977 U Nama lain Masjid Regent's Park
North London Central Masjid
Finsbury park mosque.jpg
United Kingdom London 1995 U Nama lain Masjid Finsbury Park
East London Masjid
East London Mosque Front View.jpg
United Kingdom London 1985 U Nama lain Pusat Islam London
Masjid Darul Barakaat
Darul Barakaat Mosque.jpg
United Kingdom Birmingham 2004 AMJ approximately 500 worshipers
Manchester Central Masjid United Kingdom Manchester  ? U Nama lain Masjid Victoria Park
Masjid Medina
Medina Mosque 09-12-06.jpg
United Kingdom Sheffield 2006 U
Masjid Shah Jahan
Shah Jahan Mosque TQ0159 214.jpg
United Kingdom Woking 1889 U First mosque in England (second mosque in Great Britain): October/November 1889
Masjid-e-Abu Hurairah Wales Cardiff 1860 U First mosque established in Britain.
Kumpulan
AAIIL Ahmadiyya Anjuman Ishaat-i-Islam Lahore
AMJ Ahmadiyya Muslim Jemaah
DITIB Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (Turkish-Islamic Union for Religious Affairs)
IZA Pusat Islam Aachen
IZH Pusat Islam Hamburg
IZM Pusat Islam Munich
WICS World Islamic Call Society
AS Arab Saudi (Wahabi)
JT Jemaah Tabligh
T Orang Turki
U Kumpulan tidak diketahui (unknown)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Annuaire Musulman
  2. YouTube - Qolsharif (Kul Sharif) Mosque in Kazan
  3. Bait-ul-Futuh
  4. YouTube - London's First Mosque