Senarai masjid yang dibina oleh dinasti Uthmaniyyah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut adalah senarai masjid-masjid penting yang masih wujud pada zaman Turki moden. Masjid-masjid ini telah dibina oleh para keluarga diraja Uthmaniyyah.

Jadual[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah senarai terperinci masjid-masjid yang telah dibina.

Nama Lokasi Pesuruhjaya Arkitek Tahun
Masjid Beyazıt I Bursa Bayezid I 1391–1395
Masjid Besar Bursa Bursa Bayezid I 1396–1400
Masjid Eski (Masjid Lama) Edirne Süleyman Çelebi[lower-alpha 1]
Mehmet I
Haci Alaeddin
Ömer İbrahim
1402–1414
Masjid Yeşil (Masjid Hijau) Bursa Mehmet I Hacı İvaz 1419–1421
Kompleks Muradiye[lower-alpha 2] Bursa Murat II 1426
Masjid Darül Hadis Edirne Murat II 1435
Masjid Üç Şerefeli Edirne Murat II 1438–1447
Masjid Eyüp Sultan[lower-alpha 3] Istanbul Mehmed II 1458
Masjid Fatih İstanbul Mehmed II Atik Sinan 1463–1471
Kompleks Beyazıt Edirne Bayezid II Hayrettin 1484–1488
Kompleks Beyazit Amasya Şehzade Ahmet[lower-alpha 4] 1486
Masjid Beyazıt II Istanbul Bayezid II Yakup 1501–1506
Masjid Gülbahar Hatun[lower-alpha 5] Trabzon Selim I ?-1514
Masjid Yavuz Selim Istanbul Selim I Alaüddin (Acem Alisi) 1520/21–1527/8[1]
Masjid Sultan (Manisa)[lower-alpha 6] Manisa Suleyman I 1522
Masjid Şehzade[lower-alpha 7] Istanbul Süleyman I Mimar Sinan 1543–1548[2]
Masjid Mihrimah Sultan İskele Istanbul (Üsküdar) Mihrimah Sultana[lower-alpha 8] Mimar Sinan 1543/4–1548[3]
Masjid Süleymaniye Istanbul Süleyman I Mimar Sinan 1548–1559[4]
Masjid Rüstem Pasha Istanbul (Tahtakale) Rüstem Pasha (d. 1561) Mimar Sinan c. 1561–1563[5]
Masjid Mihrimah Sultan[lower-alpha 9] Istanbul (Edirnekapı) Mihrimah Sultana Mimar Sinan c. 1563–1570[6]
Masjid Sokollu Mehmet Pasha Istanbul (Kadirga) İsmihan Sultan (d. 1585)[lower-alpha 10] Mimar Sinan c. 1556/68-1571/72[7]
Masjid Selimiye Edirne Selim II Mimar Sinan 1568–1574[8]
Atik Valide Camii (Masjid Lama Valide) Istanbul (Üsküdar) Nurbanu (d. 1853)[lower-alpha 11] Mimar Sinan 1571–1583, dibesarkan pada tahun 1584–85/86[9]
Masjid Muradiye Manisa Murat III Mimar Sinan 1583–1586/87, kompleks disiapkan pada tahun 1590[10]
Yeni Camii (Masjid Baru) Istanbul (Eminönü) Safiye Sultan[lower-alpha 12]

Turhan Hatice[lower-alpha 13]

Mimar Davut Ağa
Mustafa Ağa

Dalgıç Ahmed Çavuş

1597–1665
Masjid Sultan Ahmed (Masjid Biru) Istanbul Ahmet I Sedefkar Mehmed Agha 1609–1616
Yeni Valide Camii (Masjid Valide Baru) Istanbul (Üsküdar) Emetullah Râbi'a Gülnûş Sultan[lower-alpha 14] Hazerfan Mehmet 1708–1710
Masjid Nuruosmaniye Istanbul Mahmut I
Osman III
Mustafa Ağa
Simon Kalfa
1749–1755
Masjid Lâleli Istanbul Mustafa III Mehmet Tahir Ağa 1760–1783
Masjid Sultan Mustafa Istanbul Mustafa III 1763
Masjid Zeynep Sultan Istanbul Zeynep Sultan[lower-alpha 15] Mehmet Tahir Ağa 1769
Masjid Beylerbeyi Istanbul Abdülhamit I Mehmet Tahir Ağa 1777–1778
Masjid Teşvikiye Istanbul Selim III
Abdülmecit I
1794–1854
Masjid Nusretiye Istanbul Mahmut II Krikor Balyan 1823–1826
Masjid Hırka'i Şerif[lower-alpha 16] Istanbul Abdülmecit I 1847–1851
Masjid Dolmabahçe Istanbul Abdülmecit I - Bezmialem[lower-alpha 17] Garabet Balyan 1853–1855
Masjid Ortaköy Istanbul Abdülmecit I Garabet Balyan
Nigoğayos Balyan
1854–1856
Masjid Pertevniyal Istanbul Pertevniyal[lower-alpha 18] Montani 1869–1871
Masjid Yıldız Hamidiye Istanbul Abdülhamit II Sarkis Balyan 1884–1886

Masjid-masjid di atas bukit Istanbul[sunting | sunting sumber]

Ada di antara masjid-masjid ini yang dibina di atas bukit-bukit di Istanbul. (Nombor merujuk kepada bilangan bukit.)

  1. Masjid Sultan Ahmet
  2. Masjid Nurosmaniye
  3. Masjid Beyazıt II - Masjid Şehzade
  4. Masjid Fatih
  5. Masjid Yavuz Selim
  6. Masjid Mihrimah Sultan

Masjid-masjid Selâtin[sunting | sunting sumber]

Masjid-masjid Selâtin, mengikut takrif biasa, masjid yang ditauliahkan oleh seorang sultan yang secara peribadi mengetuai a kempen ketenteraan. Mereka adalah masjid yang besar dengan menara beberapa. Fatih dan Süleymaniye adalah contoh tipikal. Walau bagaimanapun, definisi ini tidak tepat meliputi konsep itu. Bermula dengan abad ke-17, kebanyakan sultan lebih suka untuk tinggal di ibu negara dan bukannya berkempen. Ahmet I (memerintah 1603-1617), yang merupakan seorang sultan bukan-berkempen, ditauliahkan Masjid Biru, salah satu masjid terbesar yang mempunyai 6 menara. Masjid ini juga dianggap sebuah masjid selâtin.

Kebanyakan masjid telah ditauliahkan oleh sultan. Tetapi beberapa masjid ditugaskan oleh ahli-ahli lain dinasti; biasanya ibu sultan.

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. Süleyman Çelebi: Seorang peserta takhta semasa peralihan pemerintahan Uthmaniyyah
  2. Bahasa Turki: Külliye
  3. Didedikasikan pada Abu Ayyub al-Ansari, salah seorang pengikut Nabi Muhammad yang meninggal dunia sewaktu kempen Arab ke İstanbul
  4. Anak lelaki Beyazıt (ketika dia seorang pemerintah sanjak)
  5. Didedikasikan untuk ibu Selim Ayşe Hatun
  6. Didedikasikan untuk ibu Suleyman Hafsa Sultan
  7. Didedikasikan untuk anak Şehzade Mehmet Süleyman yang mati muda
  8. Mihrimah: Daughter of Süleyman I
  9. Beliau mentauliahkan dua masjid, yang pertama di Asia dan kedua di sisi Eropah Bosphorus
  10. Anak perempuan Selim II dan Sultan Nurbanu, isteri wazir Sokollu Mehmed Pasha
  11. Nurbanu: Ibu kepada Murat III
  12. Safiye Sultan: Ibu kepada Mehmet III
  13. Turhan Hatice: Ibu kepada Mehmet IV
  14. Gülnuş: Ibu kepada Ahmet III
  15. Zeynep: Anak perempuan kepada Ahmet III
  16. Holy Mantle disimpan di masjid ini
  17. Bezmialem: Ibu kepada Abdülmecit
  18. Pertevniyal: Ibu kepada Abdülaziz

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Necipoğlu 2005, ms. 93-94.
  2. Necipoğlu 2005, ms. 191-207.
  3. Necipoğlu 2005, ms. 301-305.
  4. Necipoğlu 2005, ms. 222-230.
  5. Necipoğlu 2005, ms. 321-331.
  6. Necipoğlu 2005, ms. 305-314.
  7. Necipoğlu 2005, ms. 335-339.
  8. Necipoğlu 2005, ms. 238-256.
  9. Necipoğlu 2005, ms. 280-293.
  10. Necipoğlu 2005, ms. 257-265.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

  • Necipoğlu, Gülru (2005), The Age of Sinan: Architectural Culture in the Ottoman Empire, London: Reaktion Books, ISBN 978-1-86189-253-9 .