Senarai orang Afrika Amerika pertama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Orang Amerika Afrika
Frederick Douglass (2).jpgBeyonce cropped.jpgHenry Johnson cropped.jpg
Condoleezza Rice cropped.jpgMartin Luther King Jr NYWTS.jpgColin Powell official Secretary of State photo.jpg
Malcolm X NYWTS 2a.jpgBarack Obama.jpgWEB DuBois 1918.jpg

Morgan Freeman, 2006.jpgMiles Davis by Palumbo cropped.jpgRonald mcnair.jpg

Frederick Douglass • Beyoncé • Henry Johnson
Condoleezza Rice • M. L. King, Jr. • Colin Powell
Malcolm X • Barack Obama • W. E. B. Du Bois
Morgan Freeman • Miles Davis • Ronald McNair
Jumlah penduduk
African American
37,334,570[1]
12.38% of the total U.S. population
Non-Hispanic Black
36,657,280[1]
12.15% of the U.S. population
Black Hispanic
677,290[1]
0.23% of the U.S. population
Kawasan ramai penduduk
United States
(predominantly Southern)
38,662,569 [2][3]
Sierra Leone
(called Krios)
340,000
Liberia
(called Americo-Liberians)
150,000
United Kingdom
(African American Britons)
30,000
Nova Scotia, Canada
(Black Nova Scotians)
19,230
Bahasa

American English · African American Vernacular English · minorities of Spanish · French · indigenous African languages

Agama

Kristian  · Islam · Yahudi · Buddha · Ateisme · others

Kelompok etnik berkaitan

African-Native Americans · Americo-Liberian


Orang Amerika Afrika merupakan suatu demografi minoriti di Amerika Syarikat. Secara sejarahnya, pencapaian pertama orang Amerika Afrika dalam pelbagai bidang mewujudkan suatu tapak, menjadi duluan untuk perubahan budaya yang lebih meluas. Frasa trengkas untuk fenomena ini ialah "memecah rintangan warna" (breaking the color barrier).[4][5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. 1.0 1.1 1.2 U.S. Census Bureau; [1]; Data Set: 2007 American Community Survey; Survey: 2007 American Community Survey. Retrieved 2008-01-24
  2. 12.1% of US population, 2005
  3. "US Census Bureau, racial breakdown of the United States in 2005". http://factfinder.census.gov/servlet/ACSSAFFFacts?_event=&geo_id=01000US&_geoContext=01000US&_street=&_county=&_cityTown=&_state=&_zip=&_lang=en&_sse=on&ActiveGeoDiv=&_useEV=&pctxt=fph&pgsl=010&_submenuId=factsheet_1&ds_name=DEC_2000_SAFF&_ci_nbr=002&qr_name=DEC_2000_SAFF_R1010&reg=DEC_2000_SAFF_R1010%3A002&_keyword=&_industry=. Capaian 2006-11-20. 
  4. Juguo, Zhang. W. E. B. Du Bois: The Quest for the Abolition of the Color Line, Routledge, 2001 - ISBN 0415930871
  5. Herbst, Philip H. The Color of Words: an encyclopaedic dictionary of ethnic bias in the United States, Intercultural Press, ms. 57, 1997 - ISBN 1877864978


Wiki letter w.svg

 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.