Senarai pemain A.C. Milan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai pemain bolasepak terkenal yang pernah bermain untuk AC Milan. Secara amnya, ini bermaksud pemain yang telah bermain 100 atau lebih perlawanan kelas pertama untuk kelab itu. Walaubagaimanapun, sesetengah pemain yang cuma bermain sedikit perlawanan turut dimasukkan; ini termasuklah pemain awal kelab tersebut, pemain sebelum terbentuknya Serie A, di mana mereka cuma bermain sedikit perlawanan dalam semusim berbanding zaman sekarang, serta pemain yang bermain kurang dari 100 perlawanan tetapi memberikan sumbangan yang bermakna dalam sejarah kelab itu (contohnya Kilpin, Van Hege).

Senarai pemain[sunting | sunting sumber]

Pemain disenaraikan mengikut tarikh perlawanan pertama mereka dalam pasukan senior kelab. Penampilan dan gol hanya untuk perlawanan kompetitif bersama skuad senior sahaja; perlawanan sewaktu zaman perang tidak dimasukkan. Penampilan sebagai pemain gantian turut dimasukkan. Statistik benar seperti pada 30 Jun, 2008.

Kekunci posisi: GKPenjaga gol; DFPertahanan; MFPemain tengah; FWPenyerang

Nama Negara Posisi Kareer AC Milan Penampilan Gol Nota
Abbiati, ChristianChristian Abbiati* Bendera Itali Itali GK 1998– 174 0
Albertini, DemetrioDemetrio Albertini* Bendera Itali Itali MF 1988–2002 415 28
Albertosi, EnricoEnrico Albertosi Bendera Itali Itali GK 1974–1980 233 0
Altafini, JoséJosé Altafini Flag of Brazil.svg Brazil FW 1958–1965 248 161
Amarildo, Amarildo Flag of Brazil.svg Brazil FW 1963–1967 131 38
Ambrosini, MassimoMassimo Ambrosini* Bendera Itali Itali MF 1995– 336 25
Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti Bendera Itali Itali MF 1987–1992 160 11
Annovazzi, CarloCarlo Annovazzi Bendera Itali Itali MF 1945–1953 292 55 Kapten kelab 1952-1953
Anquilletti, AngeloAngelo Anquilletti Bendera Itali Itali DF 1966–1977 418 2
Antonelli, RobertoRoberto Antonelli Bendera Itali Itali DF 1977–1982 143 32
Antonini, GiuseppeGiuseppe Antonini Bendera Itali Itali MF 1937–1949 288 24 Kapten kelab 1942-1949
Arcari III, Pietro SantePietro Sante Arcari III Bendera Itali Itali FW 1930–1936 186 70
Arcari IV, BrunoBruno Arcari IV Bendera Itali Itali FW 1940–1941 24 4 Kapten kelab 1940-1941
Baresi, FrancoFranco Baresi Bendera Itali Itali DF 1977–1997 719 33 Kapten kelab 1982-1997
Barluzzi, DarioDario Barluzzi Bendera Itali Itali GK 1962–1967 102 0
Battistini, SergioSergio Battistini Bendera Itali Itali MF 1979–1985 196 37
Barzan, GianangeloGianangelo Barzan Bendera Itali Itali DF 1926–1928 29 6 Kapten kelab 1926-1927
Benetti, RomeoRomeo Benetti Bendera Itali Itali MF 1970–1976 251 49
Beraldo, ErosEros Beraldo Bendera Itali Itali DF 1952–1959 133 4
Bergamaschi, MarioMario Bergamaschi Bendera Itali Itali DF 1953–1958 151 4
Bet, AldoAldo Bet Bendera Itali Itali DF 1974–1981 204 2
Biasiolo, GiorgioGiorgio Biasiolo Bendera Itali Itali MF 1970–1977 215 17
Bierhoff, OliverOliver Bierhoff Bendera Jerman Jerman FW 1998–2001 119 44
Bigon, AlbertinoAlbertino Bigon Bendera Itali Itali MF 1971–1980 329 90 Kapten kelab 1979-1980
Boban, ZvonimirZvonimir Boban  Croatia MF 1992–2001 251 30
Boffi, AldoAldo Boffi Bendera Itali Itali FW 1936–1943 194 136
Boniforti, EnricoEnrico Boniforti Bendera Itali Itali DF 1939–1943 109 5
Bonizzoni, GiuseppeGiuseppe Bonizzoni Bendera Itali Itali DF 1931–1940 266 2 Kapten kelab 1934-1940
Bonomi, AndreaAndrea Bonomi Bendera Itali Itali DF 1942–1952 256 4 Kapten kelab 1949-1952
Bortoletti, AntonioAntonio Bortoletti Bendera Itali Itali MF 1933–1940 225 1
Brocchi, CristianCristian Brocchi* Bendera Itali Itali MF 2001– 162 6
Bronzini, PietroPietro Bronzini Bendera Itali Itali DF 1919–1926 142 5 Kapten kelab 1924-1926
Buffon, LorenzoLorenzo Buffon Bendera Itali Itali GK 1949–1959 300 0
Buriani, RubenRuben Buriani Bendera Itali Itali MF 1977–1982 180 14
Burini, RenzoRenzo Burini Bendera Itali Itali FW 1947–1953 194 88
Cafu, Cafu Flag of Brazil.svg Brazil DF 2003–2008 166 4
Calloni, EgidioEgidio Calloni Bendera Itali Itali FW 1974–1978 143 54
Carapellese, RiccardoRiccardo Carapellese Bendera Itali Itali FW 1946–1949 106 52
Cevenini V, CarloCarlo Cevenini V Bendera Itali Itali FW 1919–1927 92 36
Chiarugi, LucianoLuciano Chiarugi Bendera Itali Itali FW 1972–1976 155 60
Collovati, FulvioFulvio Collovati Bendera Itali Itali DF 1976–1982 198 8
Colombo, AngeloAngelo Colombo Bendera Itali Itali MF 1987–1990 115 7
Compiani, LuigiLuigi Compiani Bendera Itali Itali GK 1927–1936 220 0
Costacurta, AlessandroAlessandro Costacurta* Bendera Itali Itali DF 1986–2007 669 3
Cudicini, FabioFabio Cudicini Bendera Itali Itali GK 1967–1972 183 0
David, MarioMario David Bendera Itali Itali MF 1960–1965 140 8
De Franceschini, AlfredoAlfredo De Franceschini Bendera Itali Itali MF 1921–1929 104 0
De Vecchi, WalterWalter De Vecchi* Bendera Itali Itali MF 1973–1981 112 11
Desailly, MarcelMarcel Desailly Bendera Perancis Perancis DF 1993–1998 186 7
Di Bartolomei, AgostinoAgostino Di Bartolomei Bendera Itali Itali MF 1984–1987 122 14
Dida, Dida* Flag of Brazil.svg Brazil GK 2000– 255 0
Donadoni, RobertoRoberto Donadoni* Bendera Itali Itali MF 1986–1999 390 23
Eranio, StefanoStefano Eranio Bendera Itali Itali MF 1992–1997 140 12
Evani, AlberigoAlberigo Evani Bendera Itali Itali MF 1981–1993 393 19
Foglia, MarioMario Foglia Bendera Itali Itali MF 1946–1951 127 0
Fontana, AlfioAlfio Fontana Bendera Itali Itali MF 1952–1960 170 7
Fortunato, GiulianoGiuliano Fortunato Bendera Itali Itali FW 1962–1967 104 22
Frignani, AmletoAmleto Frignani Bendera Itali Itali FW 1951–1956 142 29
Galli, CarloCarlo Galli Bendera Itali Itali FW 1956–1961 128 57
Galli, FilippoFilippo Galli Bendera Itali Itali DF 1983–1997 325 4
Galli, GiovanniGiovanni Galli Bendera Itali Itali GK 1986–1990 147 0
Gattuso, Gennaro IvanGennaro Ivan Gattuso Bendera Itali Itali MF 1999– 384 8
Ghezzi, GiorgioGiorgio Ghezzi Bendera Itali Itali GK 1959–1965 144 0
Gilardino, AlbertoAlberto Gilardino Bendera Itali Itali FW 2005–2008 132 44
Gren, GunnarGunnar Gren  Sweden MF 1949–1953 137 38
Gullit, RuudRuud Gullit  Belanda MF 1987–1995 171 56
Helveg, ThomasThomas Helveg Denmark Denmark DF 1998–2003 147 2
Icardi, AndreaAndrea Icardi Bendera Itali Itali DF 1980–1986 162 6
Inzaghi, FilippoFilippo Inzaghi Bendera Itali Itali FW 2001– 217 100
Kakà, Kakà Flag of Brazil.svg Brazil MF 2003– 234 79
Kaladze, KakhaKakha Kaladze  Georgia DF 2000– 259 13
Kilpin, HerbertHerbert Kilpin  England DF/MF 1900-1907 27 7 Kapten kelab 1899-1907
Pengasas kelab
Lentini, GianluigiGianluigi Lentini Bendera Itali Itali FW 1992–1996 96 16 Dibeli dengan rekod perpindahan £13 juta
Leonardo, Leonardo* Flag of Brazil.svg Brazil MF 1997–2003 124 30
Liedholm, NilsNils Liedholm  Sweden MF 1949–1961 394 89 Kapten kelab 1956-1961
Lodetti, GiovanniGiovanni Lodetti Bendera Itali Itali MF 1961–1970 288 26
Lovati, CesareCesare Lovati* Bendera Argentina Argentina MF 1910–1922 101 6 Kapten kelab 1921-1922
Magnozzi, MarioMario Magnozzi Bendera Itali Itali MF 1930–1933 97 31 Kapten kelab 1930-1934
Malatrasi, SaulSaul Malatrasi Bendera Itali Itali DF 1967–1970 93 0
Maldera, AldoAldo Maldera Bendera Itali Itali DF 1971–1982 310 39 Kapten kelab 1980-1982
Maldini, CesareCesare Maldini Bendera Itali Itali DF 1954–1966 412 3 Kapten kelab 1961-1966
Maldini, PaoloPaolo Maldini Bendera Itali Itali DF 1985– 874 33 Kapten kelab 1997-kini
Marchi, GiuseppeGiuseppe Marchi Bendera Itali Itali MF 1926–1933 134 2
Massaro, DanieleDaniele Massaro Bendera Itali Itali FW 1986–1995 306 70
Meazza, GiuseppeGiuseppe Meazza Bendera Itali Itali FW 1940–1942 42 11 Kapten kelab 1940-1942
Moda I, GuidoGuido Moda I* Bendera Itali Itali DF 1904–1912 27 0 Kapten kelab 1909-1910
Mora, BrunoBruno Mora Bendera Itali Itali FW 1962–1969 148 33
Moretti, GiovanniGiovanni Moretti Bendera Itali Itali FW 1931–1939 223 68
Morini, GiorgioGiorgio Morini Bendera Itali Itali MF 1976–1980 107 7
Nesta, AlessandroAlessandro Nesta Bendera Itali Itali DF 2002– 235 6
Nordahl, GunnarGunnar Nordahl  Sweden FW 1948–1956 268 221 Kapten kelab 1954-1956
Novellino, Walter AlfredoWalter Alfredo Novellino Bendera Itali Itali MF 1978–1982 151 14
Panucci, ChristianChristian Panucci Bendera Itali Itali DF 1993–1997 134 12
Pelagalli, AmbrogioAmbrogio Pelagalli Bendera Itali Itali MF 1960–1966 154 1
Perversi, LuigiLuigi Perversi Bendera Itali Itali DF 1925–1940 341 0
Piotti, OttorinoOttorino Piotti Bendera Itali Itali GK 1980–1984 126 0
Pirlo, AndreaAndrea Pirlo Bendera Itali Itali MF 2001– 305 38
Pomi, FrancescoFrancesco Pomi Bendera Itali Itali DF 1926–1933 224 1
Prati, PierinoPierino Prati Bendera Itali Itali FW 1966–1973 209 102
Puricelli, HectorHector Puricelli  Uruguay FW 1945–1949 116 57
Radice, GerolamoGerolamo Radice Bendera Itali Itali GK 1907–1909 8 0 Kapten kelab 1908-1909
Rigotti, CarloCarlo Rigotti Bendera Itali Itali MF 1933–1938 124 0 Kapten kelab 1933-1934
Rijkaard, FrankFrank Rijkaard  Belanda MF 1988–1993 201 26
Rivera, GianniGianni Rivera Bendera Itali Itali MF 1960–1979 658 164 Kapten kelab 1966-1979
Rizzi, GiuseppeGiuseppe Rizzi* Bendera Itali Itali FW 1905–1913 48 19 Kapten kelab 1911-1913
Romani, FrancescoFrancesco Romani Bendera Itali Itali MF 1979–1983 102 4
Rosato, RobertoRoberto Rosato Bendera Itali Itali DF 1966–1973 269 8
Rossetti, GiovanniGiovanni Rossetti* Bendera Itali Itali GK 1941–1951 145 0
Rossi, SebastianoSebastiano Rossi Bendera Itali Itali GK 1990–2002 330 0
Rui Costa, ManuelManuel Rui Costa Bendera Portugal Portugal MF 2001–2006 193 11
Sabadini, GiuseppeGiuseppe Sabadini Bendera Itali Itali DF 1971–1978 244 17
Santagostino, GiuseppeGiuseppe Santagostino Bendera Itali Itali FW 1921–1932 236 106
Santin, NelloNello Santin Bendera Itali Itali DF 1963–1970 104 0
Savićević, DejanDejan Savićević  Montenegro MF 1992–1998 144 34
Scarioni, AlessandroAlessandro Scarioni* Bendera Itali Itali MF 1909–1921 119 2 Kapten kelab 1919-1921
Schiaffino, Juan AlbertoJuan Alberto Schiaffino  Uruguay MF 1954–1960 171 60
Schienoni, AlessandroAlessandro Schienoni Bendera Itali Itali DF 1924–1933 211 0 Kapten kelab 1929-1930
Schnellinger, Karl-HeinzKarl-Heinz Schnellinger Bendera Jerman Jerman DF 1965–1974 334 3
Seedorf, ClarenceClarence Seedorf  Belanda MF 2002– 284 43
Serginho, Serginho Flag of Brazil.svg Brazil DF/MF 1999–2008 282 24
Sgarbi, AbdonAbdon Sgarbi Bendera Itali Itali MF 1927–1929 62 5 Kapten kelab 1927-1929
Shevchenko, AndriyAndriy Shevchenko  Ukraine FW 1999–2006 298 173
Silvestri, ArturoArturo Silvestri Bendera Itali Itali DF 1950–1955 163 7
Šimić, DarioDario Šimić  Croatia DF 2002– 129 1
Simone, MarcoMarco Simone* Bendera Itali Itali FW 1989–2002 260 75
Soldera, FrancescoFrancesco Soldera* Bendera Itali Itali MF 1914–1924 108 9 Kapten kelab 1922-1924
Sormani, AngeloAngelo Sormani Flag of Brazil.svg Brazil FW 1965–1970 180 67
Tassotti, MauroMauro Tassotti Bendera Itali Itali DF 1980–1997 583 10
Tobias, MaxMax Tobias  Belgium MF 1910–1911 16 11 Kapten kelab 1910-1911
Tognon, OmeroOmero Tognon Bendera Itali Itali MF 1945–1956 342 2 Kapten kelab 1953-1954
Tomasson, Jon DahlJon Dahl Tomasson Denmark Denmark FW 2002–2005 114 34
Toppan, GiovanniGiovanni Toppan* Bendera Itali Itali MF 1940–1949 148 1
Torriani, GiuseppeGiuseppe Torriani Bendera Itali Itali FW 1927–1935 206 34
Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni Bendera Itali Itali MF 1960–1971 351 6
Trebbi, MarioMario Trebbi Bendera Itali Itali DF 1959–1966 167 1
Turone, MaurizioMaurizio Turone Bendera Itali Itali DF 1972–1978 191 2
Van Basten, MarcoMarco Van Basten  Belanda FW 1987–1993 201 124
Van Hege, LouisLouis Van Hege  Belgium FW 1910–1915 88 97 Kapten kelab 1913-1915
Verza, VinicioVinicio Verza Bendera Itali Itali MF 1982–1985 106 17
Virdis, Pietro PaoloPietro Paolo Virdis Bendera Itali Itali FW 1984–1989 186 76
Weah, GeorgeGeorge Weah  Liberia FW 1995–2000 147 58
Wilkins, RayRay Wilkins  England MF 1984–1987 105 3
Zagatti, FrancescoFrancesco Zagatti Bendera Itali Itali DF 1952–1963 252 2
Zignoli, GiulioGiulio Zignoli Bendera Itali Itali DF 1970–1976 110 1
Zorzan, MarioMario Zorzan Bendera Itali Itali GK 1935–1942 176 0

Asterisk (*) pada sebelah nama pemain menandakan bahawa pemain tersebut pernah bersama kelab tersebut lebih daripada satu jangka waktu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • "I protagonisti". A.C. Milan - La storia 1899-2005. CD 2. Graphic Sector S.r.L.. 2005.  [1]