Senarai penggubah muzik era pertengahan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Senarai penggubah muzik klasikal
Pertengahan (Medieval) (476 - 1400)
Pembaharuan (Renaissance) (1400 - 1600)
Barok (Baroque) (1600 - 1760)
Klasikal (Classical) (1730 - 1820)
Romantis (Romantic) (1815 - 1910)
Abad ke-20 (1900 - 2000)
Abad ke-21 (2000 - )


Portal:Senarai penggubah muzik era pertengahan Portal Muzik klasikal

Berikut adalah nama penggubah-penggubah untuk muzik era pertengahan.

Penggubah pada awal era pertengahan (Lahir sebelum 1150)[sunting | sunting sumber]

Sejarah muzik klasikal
Muzik era pertengahan (476 – 1400)
Muzik era pembaharuan (1400 – 1600)
Muzik era barok (1600 – 1760)
Muzik era klasikal (1730 – 1820)
Muzik era romantis (1815 – 1910)
Muzik klasikal abad ke-20 (1900 – 2000)
Muzik klasikal kontemporari (1975 – kini)


  • Adam de St. Victor
  • Pope Gregory I
  • Godric (Saint Godric)
  • Hildegard of Bingen
  • Hucbald
  • Notker of St. Gall (Notker Balbulus)
  • Odo of Arezzo
  • Odo of Cluny
  • Tuotilo (Tutilo)
  • Xosroviduxt
  • Sahakduxt
  • Kassia
  • Azalais de Porcairages
  • Tibors

Penggubah pada pertengahan era pertengahan (lahir pada 1150-1300)[sunting | sunting sumber]

  • Léonin
  • Pérotin
  • W. de Wycombe
  • Petrus de Cruce (Pierre de la Croix)
  • Berenguier de Palou
  • Arnaut Daniel
  • Giraut de Bornelh
  • Marcabru
  • Peire Cardenal
  • Ramon Llull|Raymond Lull
  • Bernart de Ventadorn
  • Bertran de Born
  • Dante Alighieri
  • Jaufre Rudel
  • Alfonso X of Castile
  • Wolfram von Eschenbach
  • Walther von der Vogelweide
  • Neidhart von Reuenthal
  • Azalais de Porcairagues
  • Castelloza
  • Comtessa de Dìa
  • Marie de France
  • Alamanda
  • Maria de Ventadorn
  • Blanche of Castile
  • Dames Margot and Maroie|Dame Margot
  • Duchess of Lorraine
  • Maroie de Dregnau de Lille
  • Dame Maroie
  • Garsenda

Penggubah pada akhir era pertengahan (lahir pada 1300-1450)[sunting | sunting sumber]

  • Philippe de Vitry
  • Guillaume de Machaut
  • Jehan de Lescurel
  • Borlet
  • Solage
  • François Andrieu
  • Francesco Landini
  • Gherardello da Firenze
  • Andrea da Firenze
  • Giovanni da Firenze (atau nama lain, Giovanni da Cascia)
  • Paolo da Firenze (1355 - 1436)
  • Donato da Cascia
  • Lorenzo Masini
  • Bartolino da Padova
  • Niccolò da Perugia
  • Maestro Piero
  • Anthonello de Caserta
  • Philippus de Caserta (atau nama lain, Philipoctus de Caserta)
  • Johannes Ciconia
  • Matteo da Perugia
  • Jacopo da Bologna
  • Lorenzo da Firenze (1372 atau 1373)
  • Grimace
  • Jacob Senleches
  • Johannes Tapissier (Jean de Noyers) (1370-sebelum 1410)
  • Baude Cordier
  • Zacara da Teramo
  • Giovanni Mazzuoli (Giovanni degli Organi) (1360-1426)

Penggubah pada waktu peralihan era pertengahan dan kelahiran[sunting | sunting sumber]

  • Antonius de Civitate Austrie (Antonio da Cividale) (1392-1421)
  • Johannes Cesaris (1406-1417)
  • Roy Henry (besar kemungkinan Raja Henry V) (1410)
  • Pycard (1410)
  • Richard Loqueville (1418)
  • Byttering (besar kemungkinan Thomas Byttering) (1410-1420)
  • Bartolomeo da Bologna (1405-1427)
  • Jacobus Vide (1405 -1433)
  • John Dunstable (1380-1453)
  • Hugo de Lantins (1430)
  • Arnold de Lantins (1430)
  • Leonel Power (1445)
  • Gilles Binchois (1400-1460)
  • Johannes Brassart (1400-1455)
  • Guillaume Dufay (1400-1474)
  • Johannes Ockeghem (1410-1497)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]