Senarai penyanyi Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Perhatian! Ini bukan laman "fan club", tetapi laman berbentuk ensiklopedia. Sebarang bentuk komen yang memuja artis pujaan hendaklah diajukan kepada forum bersesuaian. Pihak kami akan cuba meletakkan pautan kepada laman yang sesuai untuk komen peminat sekiranya ada. Sebarang kesulitan. Harap maaf...

Penyanyi adalah mereka yang menyampaikan lagu atau nyanyian dengan diiringi muzik. Terdapat beberapa jenis muzik daripada jenis tradisional, klasik, rock and roll, pop, alternatif, dan nasyid. Penyanyi boleh menyanyi secara solo ataupun secara berkumpulan.

Pada kebiasaannya, penyanyi di Malaysia akan bernaung di bawah beberapa syarikat penerbit rekod Malaysia untuk tujuan penerbitan dan pemasaran rekod yang dihasilkan. Walaubagaimanapun, kebangkitan penyanyi and pemuzik bebas ('independent' atau 'indie') yang menggubah, menerbit dan memasarkan rekod mereka sendiri, sebagai alternatif daripada bernaung dengan kontrak syarikat rekod, semakin popular.

Senarai penyanyi solo[sunting | sunting sumber]

Senarai nama disusun menurut nama pentas yang digunakan diikuti dengan nama sebenar jika diketahui tanpa memasukkan sebarang gelaran sama ada pada nama pentas itu sendiri mahupun pada nama sebenar. Contohnya:

  • (S. M. Salim) Sheikh Salim Sheikh Muhammad Al Mahros

Senarai ini tidak lengkap dan akan ditingkatkan dari masa ke masa menurut keperluan. Sebarang kesilapan harap dimaafkan.

Dilarang mencaci, mencarut, dan meletakkan perkara yang mengaibkan secara peribadi di sini. Ingatlah Allah sentiasa bersama, di mana jua anda berada.

A[sunting | sunting sumber]


B[sunting | sunting sumber]


C[sunting | sunting sumber]



D[sunting | sunting sumber]


E[sunting | sunting sumber]


F[sunting | sunting sumber]


G[sunting | sunting sumber]


H[sunting | sunting sumber]

Haris Alif


I[sunting | sunting sumber]

izzue islam

J[sunting | sunting sumber]


K[sunting | sunting sumber]


L[sunting | sunting sumber]


M[sunting | sunting sumber]


N[sunting | sunting sumber]


O[sunting | sunting sumber]


P[sunting | sunting sumber]


R[sunting | sunting sumber]


S[sunting | sunting sumber]

Sulaiman)]]


T[sunting | sunting sumber]


U[sunting | sunting sumber]


V[sunting | sunting sumber]


W[sunting | sunting sumber]


X[sunting | sunting sumber]


Y[sunting | sunting sumber]

  • Yana Samsudin

Z[sunting | sunting sumber]


Senarai penyanyi berkumpulan[sunting | sunting sumber]

Pelbagai[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
&Rian's Band 1980-an Rock
18SGC 1980-an
2 by 2 1990-an
303
3Gees
4U2C 1990-an

A[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
A.C.A.B 1990-an Skinhead For Life (1997) Oi! Street Rock
A2Z 1990-an
Ababil 1990-an Ababil (1989) Rock
Aboi 1990-an
Abstrak
Aces
Ad-Hoc
Adinda Nasyid
AdiPutra
Aeman Nasyid
Ae-One Nasyid
Ahli Fikir Hip Hop
Akar
Al Jawaher Nasyid
Al Mizan Nasyid
Al-Anwar Nasyid
Alarm Me Nasyid
Alfa
Alif
Alif Ba Ta 1990-an
Alif Ila Ya 1990-an
Alleycats
Al-Masaar Nasyid
Alygier
Amal Snada Nasyid
Amaluddin
Amarah 2002 Screams of Silence (2009) Melodic Death Metal dan Metalcore
Amija
Amrain
Amuk 1980-an - 2008 Hakikat (2002) Heavy Metal
Analisa 1991 Palestin Rock
Anesthesia 1990-an
Angel Hearts 1980-an Hikayat Rock (1988) Rock
Anggerik
Antz
Arena
Arjuna [4]
Aroma
Aryan
ASK 1980-an Hikayat Rock (1988) Rock
As Sahar Black Metal
As-Saufee Nasyid
As-Shoff Nasyid
Aura
Axthara lihat kumpulan Samudera

B[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Babylon Rock
Baji 2001 rhapsody rock
Ballad For Layla 2005-Sekarang The Awakening (2008)
Trudy Trueblood (2010)
Melodic Metalcore
Balqis
Barongan
Bau
BC Rockers Rock
Bee Tee Five Rockers Rock
Belantara
Bentara Rock
Betrayer Rock
Black Dog Bone 1980-an - 1990-an
Black Fire Lahirnya Dari Api (2006) Black Metal
Black Maria
Black Rose Rock
Blackrose
Black Territory 2006-Sekarang This Is Black Territory (2009) Metalcore/Melodic Death Metal
Blind Tribe
Bloodshed Rock
Blues Gang
Boboy
Boyz 'R' Us
Bozz
BPR Rock
Brain Dead From The Ecstasy (1992) Death/Thrash Metal
Brainwash Rock
Brothers Nasyid
Budak Kacamata
Bumiputera Rockers Rock
Bunkface 2005-sekarang Lesson of the Season (2007)
Phobia Phoney (2010)
Punk Rock/Pop Punk
Burnmarks Rock
Butterfingers Kembali (2008) Grunge


C[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Cakrawala Rock
Candy Rock/Heavy Metal
Carburetor Dung Punk
Carefree
Cenderawasih
Chapters [5]
ChickenDisk
CiLi
Cinema
Classmate
Coco
Coda
Cold Blood Rock
Colourfull Bullet Rock
Crash
CRK
Cromok Image of Purity (1991)
Forever In Time (1993)
Untitled (2004)
Thrash Metal
Crossfire
Crosstown
Crystal Rock


D[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
D'Adza
D'Cromok Thrash Metal
D'Febians Rock
D'Fender Rock
D'Queen
D'Riyadh Rock
Damasutra
Dark Power Rock
Data
Dayana Rock
Dead Eyes Glow 2006-sekarang In Search of The Glory We Had Lost (2008)
Damn The Sinner(2009)
Metalcore
Dead Mushroom 1996-Sekarang Dead Mushroom (1997)
Nowhere (2008)
All Killers, No Fillers (2009)
Grunge
Deb
DeF-Gab-C
Devotees
Dewanga Rock
DIA Rock
Diamond Head Rock
Dinamik 1988-1990-an 4 Rock
Diplomasi
Distinasi Rock
Diw Ani
Diwani
DNG
Dot Com Dot My
Dr Kronik
Drifters Rock
Durrani
Dwi Sabitan


E[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Eka Rock
Ekamatra
Element
ELITE
Ella & The Boys Rock
E-Rod Rock
Etika Rock
Evolusi 2
Excellence
Exist
EYE
Eyes' Killers Rock


F[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Fahrenheit Rock
Fancy / Roses Rock
Farasu 2002-Sekarang The Blackmoon Eclipse (2006)
Menongkah Arus (2010)
Progressive Metal
Far East
Farmosa Rock
Feminin
Figures Rock
Firdaus Nasyid
Fire Machine Rock
Fire Fighter ft Samuel Rap
Firestarter Rock
Flop Poppy Alternative Rock
Flybaits
Flying Funeral
Fotograf
Frequency
FRU Rock
FTG Freedom That's Gone (1991)
Kuasa (2006)
Thrash Metal


G[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album ternama Genre Nota
Gamma Rock G.I.M.
Gerhana Rock
Gerhana Ska Cinta Ska
Gersang Rock
Genrai Rock
Giegiel 2000-an
Gingerbread
Girls Pet Rock
Glottis Rock
Good Man Brother
Grand 2000-an
Grasp Rock
Gravity 1990-an Rock
Group Duda38
GT Boyz
G-Two
Guest
Guys

H[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Haikal
Handy Black Rock
Hayagriva 1993-Sekarang Silverian's Art (Elegy Domain) (1997)
Red Heaven (2007)
Symphonic Black Metal
Hazwani
Headline Rock
Headwind
Heartbeat Rock
Heat [6]
Heavy Machine 1974-kini Aku Ketawa (1979), Ilham (1980), Gelombang Cinta (1988), Masih Belum Berakhir (1989) Pop
Hello, Is This The Band? Punk Rock
Helter Skelter Rock
Hidayah Nasyid
Hidayu
Hidden Silence Black Hearted Spiritual (2008) Melodic Death Metal
Hijjaz Nasyid
Hijrah
Himalaya
History Rock
Hot Legs Rock
Huda
Hujan Hujan (2007)
Mencari Konklusi (2009)
Indie
Humiliation 2009-sekarang Face The Disaster (2009)
Dawn of Warfare (2010)
Death Metal
Hurricane Rock
Hydra Rock


I[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Ideal
Ideal Sister
Idola
Ikhwani
Iklim Rock
Iktibar Rock
Ila's Rock
Ilham
Ilmiah Rock
Illusi
Impression
Incarnation 2005-Sekarang Stainless Perfect Murder (2008) Metalcore/Melodic Death Metal
Indigo
Infectious Maggots 1991 Deep Within Our Grief Factory Milk Runs Red (1993)
Unknown (1996)
Karat Besi Simfoni (2000)
Industrial Metal/Grindcore
Infinatez
Innuendo
Inspirasi Rock
Instinct
In-Team Nasyid
Intoxicated
Ivory
Ixora Rock


J[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Jauhari
Jelmol
Jinbara
Juliet The Orange
Junction
Justice
Juxtaposed 1996-Sekarang Castaway (2008)
Mad Jester EP (2008)
Aku Ingin Berlari (2009)
Grunge


K[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Kakara Rock
Kalahari
Kamikaze
Kamikrazie
Kapilla
Kasawari
Kayangan Rock
Kejora Rock
Kemala Rock
Kembara
Khatulistiwa Rock
Kid Power Rock
Kidz
Koffin Kanser 1998 Breed New Agenda (1998)
Soul New Agenda (1999)
Positive (2003)
Nu Metal/Hardcore punk
Klon
Kool
Kopratasa
Kraut Killer 2008-Sekarang Abolition of Slavery (2009) Deathcore
Kraxx Rock
Krayon Rock
Kris
Kristal
Krystal
KRU
KU2


L[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Bilangan Ahli Genre Nota
Lalaq
Langsuyr 1991-Sekarang The Eastern Cruelty (1996)
Riusgnal (1999)
Asyik (2006)
Black Metal/Death Metal
Laser Ray Rock
Last Minute Rock
Lefthanded Rock
Lemon T
Leo Rock
Leon
Leprosy
Les Mayor Rock
Les Sekinchan
Lestari
Line Clear
Lipan Bara Rock
Lips Rock
Lives
Lord Justice Rock


M[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
M.M.M Rock
M.O.B
Mahsuri Rock
Manterra
Marionexxes
Mascara
Massacre Conspiracy 2008-sekarang The Prophecies (2009)
Dice With Death (2010)
Melodic Metalcore
Mantak Sabahell's Blasphemer (2007)
Diabolical Psycholust (2009)
Black/Thrash Metal
Matakaji
Maxxist
May Rock
MAY Rock
Medicine Rock
Mega
Melissa Rock
Memo-memo Rock
Mendusa Rock
Mentari Rock
Mercury
Mestica
Metalasia 1997-Sekarang Khalifah Alam Maya (1999)
Silantra... Bermulanya Sebuah Epik (2002)
Progressive Metal
Metalian Rock
Midnight Rock
Misteri
Moda Moody 2007-Sekarang Live In Peace to World 2008 (2008)
Dan Rudies Terus Menari (2009)
Ska, Reggae , Soul
Moin
Moodswings
Mpire 2005 - Sekarang Mpire (2007) Hard Rock / Metal
M'Steen
Muchashaz
Mustika Nasyid
Mutiara
My Girlfriends
Nada Murni Nasyid
Najwan


N[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Nakriz Nasyid
Necrotic Chaos Regime Grotesque (2003)
Black As The Insect (2005)
Death Metal
Nemesis Metal
New Boyz
Nice
Nico 1993 3
Nitrus Alternative Rock
Nirwana
NowSeeHeart Nashid
NRG
Nurse Rock
Nuzzantara Rock


O[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
OAG
Odd Fellows Rock
Olan
One Buck Short 2001-sekarang Halal & Loving It (2008) Pop Punk
Opera Rock
Orkes Nirwana
Ozon Rock


P[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
P.R.O.V Rock
Paksi Rock
Pearl
Phlowtron Rap
Phyne Ballerz
Picagari Rock
Poetic Ammo Hip Hop
Pop Shuvit Rap/Rock
Prana Have A Nice Jay Walk (2001)
Greenhouse Effect (2003)
DISC 03 (2005)
Rap/Rock
Pratayuda Rock
Predicate Not Defined 2001-Sekarang The Story Remains The Same (2006)
Fear, Forgotten and Regret (2010)
Progressive Metal
Pretty Ugly
Prince Of Pop
Princess
Projek
Punisher Rock
Purnama
Purple
Pusaka Rock
Puteri Rock
Putra II


Q[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Qathrunnada Nashid
Q-Dreams
Q-Face
Q-Four
Qings & Kueens
Quest
Quinary M


R[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Rabbani Nasyid
Rabbit
Rahim Maarof & Whitesteel Rock
Raihan Nasyid
Rainbow Rock
Rator Possessed (2008) Black/Death Metal
Rattle Rock
Read One
Real X
Real XPDC
Reinforcement Rock
Res 2
Res Q
Restraint 2000-Sekarang Pure From Blood (2007) Hardcore punk/Metalcore
Retro
Revolusi Rock
Rhythm Machine Rock
Riwayat Death Metal
Roses 4 pemuda
Ruffedge R&B
Rushdan Nasyid
Rusty Blade
Ruptured Arteries Metalcore


S[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
S4S
S5
Sacred Rock
Saff-One
Sallam Rock
Sampler Rock
Samudera
Samurai
Satria Rock
Saujana Nasyid
Sau-Q
Saxo Rock
Scan
Scandals Rock
Scarecrow Rock
Scarecrow (MASA) Rock
Scoin
Scorr
Screen
Script Rock
Search Gothik Malam Edan (2006) Rock
Sejati
Sena Rock
Senario
Senoritas Pop/R&B
Sensasi
Senseless Death Rock
Sevenwords
Shades
Sharkfin
Shoultul Amal Nasyid
Silent Death Before The Sunrise
Breaking Thd Silence
The Silent Kiss of Death (2010)
Death/Thrash Metal
Sil Khannaz 1987-Sekarang Conception of Madness (1993)
Pendita Gila (1995)
Gerbang Kayangan (1998)
Bara Pawaka (2000)
Darah Muda (2003)
Berdiri Antara Panji-Panji (2006)
Death/Thrash Metal
Skala
Slam
Small Kid Rock
Sofaz
Sofea
Solehah
Solution
SonOfAdam
Spear
Sphera Rock
Spider
Spin
Spiral Kinetic Circus
Spiranza
Split Times Rock
Spoon
Spring
Spring's Rock
Sri Arjuna aktif pada era 1960-an
Staccato
Steelers Rock
Steelfingers Rock
Still Rock
Stings
Straw
Striker Rock
Stroyer Rock
Struggle [7]
Studen Rock
Suara Firdaus Nasyid
Sub-5
Success
Suflife
Sunday
Sup
Suria Rock
Susila Rock
Sweat
Sweet Charity
Sweet Child
Sweet Girls
Sweet Inspiration Rock
Swing
SYJ Rock
SYJ (Sofea)
SYJ 87 (Ariwatan)
SYJ 91
Symbiotic In Theory Scream Theory (2008) Progressive Death Metal
Technical Death Metal
Syuhada Rock


T[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Teachers Pet
Teater
Teaser Opera Revival Rhythm of Death (2008) Metalcore
Deathcore
Teen Frenzy
Teh Tarik Crew
Teja
Temp-O
Teratai Rock
The Buskers
The Dreams
The Five Years After Rock
The Hazzards Rock
The Islands Rock
The Karatz Band Taiping Rock
The Kids Rock
The Lefthanded Rock
The Muffins Alternative Rock
The Pilgrims Punk
The Rock
The Rockett's 2008-Sekarang Bumi & Angkasa (2010) Indie Rock
The Sphinx Rock
The Times Alternative Rock
The Unwanted
The Zikr Nasyid
Thunder Rock
Thy Regiment 2008-Sekarang Forgive and Forget (2010) Hardcore punk
Titanic Rock
TNT - The New Trend
They Will Kill Us All Alternative Rock
ToKi
Tomato Rock
Too Phat Hip Hop
Trashed Rock
Trez
Triplenoize
Troopers Rock
Tyco
TZ (Twilight Zone) Rock

U[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
U.N.I.C.
UG14
Ukays Rock
Umbrella Rock
Unexpected Mercy Shining Forth (2010) Metalcore
Unity
Usrah Ar-Raihan Nasyid
Upon Arrival Nonstop Flight to Hal (2007)
Reign of Chaos (2010)
Deathcore
U-Topia Rock


V[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
V3
Varna Rock
VE
Versi [8]
Victim Rock
Villosa Rock
Vipers
Visa
Viva Rock
Vivan Rock
Voice
Vociferation Eternity 1994-Sekarang Ocean Myth (1996)
Meadow's Yearn (1999)
Death/Doom (dahulu)
Melodic Death Metal (kini)
Kumpulan Volume5 atau V5
Vulga Rock


W[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Waitdeath Rock
Wallpaper
Waris Rock
Warisan Rockers Rock
Ways
Wildan
Wildcatz
Wildkatz
Kumpulan Wings Rock
Wira Putra
Witness Rock


X[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
X-Factor
X'klusif
XPDC
X-Pose
X'press
X-Q's Rock


Y[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
YY'


Z[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Tahun aktif Album Ternama Genre Nota
Zabarjad
Zikraa Nasyid


Lihat juga[sunting | sunting sumber]


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Azmani - Paya Dalam Empangan". Diperoleh pada 8 Disember 2012. 
  2. "Roy - Dairi Mimpi". Diperoleh pada 8 Disember 2012. 
  3. "Arkib Negara X: Bohsia Reggae (1995)". Diperoleh pada 7 November 2012. 
  4. "Arjuna - Abadinya Cinta". Diperoleh pada 8 Disember 2012. 
  5. "Chapters - Dosa Cinta". Diperoleh pada 8 Disember 2012. 
  6. "Heat - Berpisah Akhirnya". Diperoleh pada 8 Disember 2012. 
  7. "Struggle - Menagih Janji Kekasih". Diperoleh pada 8 Disember 2012. 
  8. "Versi - Daun Emas". Diperoleh pada 8 Disember 2012. 


Pautan luar[sunting | sunting sumber]