Senarai permainan yang memerlukan sokongan DirectX 10

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Current game event marker Rencana ini mengandungi maklumat tentang permainan-permainan komputer dalam sering penghasilan. Ia mungkin mengandungi maklumat spekulasi, dan kandungannya pernah diubah dengan mendadak apabila lebih maklumat disediakan.

Ini ialah senarai permainan dikeluarkan atau belum dikeluarkan yang menghendaki sokongan DirectX 10 untuk Windows Vista dan Windows 7. Maklumat berkaitan dengan pemaju, penerbit, tarikh keluaran, dan genre yang dibekalkan di mana ada.


Kandungan: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Di Atas LamanRujukan


A[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Age of Conan: Hyborian Adventures 20 Mei 2008 Funcom Eidos Interactive MMORPG Enhanced for DX10 [1]
Anno 1404 Amerika Syarikat 23 Jun 2009
Eropah 25 Jun 2009
Blue Byte Software
Related Designs
Ubisoft Strategi masa sebenar
City-building game
Serta Anno 1404: Venice
Assassin's Creed Amerika Syarikat April 8, 2008
Eropah April 10, 2008
Ubisoft Montreal Ubisoft Aksi-pengembaraan Menggunakan Anvil engine. Earlier versions supported DX 10.1. Patch 1.02 removed DX 10.1 support.

B[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
BattleForge Amerika Syarikat 23 Mac 2009
Eropah 27 Mac 2009
EA Phenomic Electronic Arts Multiplayer real-time strategy Menyokong DirectX 10.1, DirectX 11
Battlefield 3 October 25, 2011 EA Digital Illusions CE Electronic Arts Penembak diri-pertama Only supports DirectX 10, 11
Battlefield: Bad Company 2 2 Mac 2010 EA Digital Illusions CE Electronic Arts Penembak diri-pertama Menyokong DirectX 10, DirectX 11
BioShock Amerika Syarikat 21 Ogos 2007
Eropah 24 Ogos 2007
2K Boston, 2K Australia 2K Games Penembak diri-pertama Uses a highly modified version of the Unreal Engine 2.5 technology. DX10 enables soft particles, extra water effects and smoother shadows.
BioShock 2 9 Februari 2010 Amerika Syarikat 2K Marin
Australia 2K Australia
Republik Rakyat China 2K China
Kanada Digital Extremes
Perancis Arkane Studios
Amerika Syarikat Darkside Game Studios
2K Games Penembak diri-pertama
Blue Mars 2010 Avatar Reality Avatar Reality MMORPG Game ini Menggunakan CryENGINE2 dan sokongan untuk DirectX 10.

C[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Call of Juarez 12 Jun 2007 Techland Ubisoft Penembak diri-pertama Incl. in US retail version, EU version support added in Patch v.1.1.1.0 (12/10/2007)
Civilization V [2][3] Amerika Syarikat September 21, 2010 Amerika Syarikat Firaxis Games 2K Games Turn-based strategy Supports DirectX 10 and DirectX 11
Company of Heroes September 1, 2007 Relic Entertainment THQ Strategi masa sebenar With 1.7 patch
Company of Heroes: Opposing Fronts September 24, 2007 Relic Entertainment THQ Strategi masa sebenar
Company of Heroes: Tales of Valor April 8, 2009 Relic Entertainment THQ Strategi masa sebenar
Cryostasis: Sleep of Reason Rusia Ukraine 5 Disember 2008
Eropah 27 Februari 2009
Amerika Syarikat April 15, 2009
Action Forms Templat:Country data Commonwealth of Independent States 505 Games
Eropah 1C Company
Penembak diri-pertama
Crysis Amerika Syarikat November 16, 2007
EropahAustralia November 15, 2007
Crytek Frankfurt Electronic Arts Penembak diri-pertama Uses CryEngine2
Crysis Warhead September 12, 2008 Crytek Budapest Electronic Arts Penembak diri-pertama Uses CryEngine2 which supports DirectX 10

D[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Devil May Cry 4 Amerika Syarikat 8 Julai 2008
Eropah 11 Julai 2008
Capcom Capcom Hack and slash
Aksi
Enhanced for DX10[4]
Dungeons & Dragons Online: Stormreach 28 Februari 2006 Turbine Amerika Syarikat Atari
Eropah Codemasters
MMORPG Added in Module 8 update.

F[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Far Cry 2 Amerika Syarikat 21 Oktober 2008
Eropah 24 Oktober 2008
Ubisoft Montreal Ubisoft Penembak diri-pertama Menyokong DirectX 10.0 and 10.1
Flight Simulator X Amerika Syarikat 17 Oktober 2006
Eropah 13 Oktober 2006
Microsoft Game Studios Microsoft Game Studios Flight simulator Menyokong 10.0 dengan Service Pack 2, Serta Flight Simulator X: Acceleration
Fury 16 Oktober 2007 Australia N3V Games Amerika Syarikat Gamecock Media Group MMORPG
PvP
Ini dikeluarkan pada tarikh 16 Oktober 2007 dan ditutup pada tarikh 7 Ogos 2008.

G[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Gears of War Amerika Syarikat November 6, 2007
Eropah November 9, 2007
Epic Games
People Can Fly
Microsoft Game Studios Third-person shooter
Tactical shooter
DX10 Lighting and Shader features, anti-aliasing is enabled.
Global Agenda 1 Februari 2010 Amerika Syarikat Hi-Rez Studios Hi-Rez Studios Multiplayer Third-person shooter Ditambah di update v1.3

H[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Hamilton's Great Adventure Amerika Syarikat Jun 1, 2011 Fatshark Fatshark Game petualangan
Permainan indie
Casual game
Hanya menyokong DirectX 10, dan juga menyokong DirectX 11.
Hellgate: London Amerika Syarikat 31 Oktober 2007 Flagship Studios Namco
Electronic Arts
Penembak diri-pertama
Action role-playing
The company dissolved in Aug 2008 - Game is no longer playable online.
Homefront Amerika Syarikat 15 Mac 2011
Eropah 18 Mac 2011
Amerika Syarikat Kaos Studios
Kanada Digital Extremes
THQ Penembak diri-pertama Juga menyokong DirectX 11.

I[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover Amerika Syarikat April 19, 2011
Eropah 31 Mac 2011
1C: Maddox Games 1C Company, Ubisoft Combat simulator penerbangan

J[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
James Cameron's Avatar: The Game Amerika Syarikat 1 Disember 2009 Ubisoft Montreal Ubisoft
Lightstorm Entertainment
20th Century Fox Games
Aksi-pengembaraan Menyokong DirectX 10.1
Menggunakan Far Cry 2 'Dunia' mesin
Just Cause 2 Amerika Syarikat 23 Mac 2010Eropah 26 Mac 2010 United Kingdom Eidos Interactive
Sweden Avalanche Studios
Square Enix Third-person shooter
Aksi-pengembaraan
Avalanche Engine 2.0 Requires DirectX 10/10.1

L[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Lost Planet: Extreme Condition Amerika Syarikat 26 Jun 2007
Eropah 29 Jun 2007
Capcom Capcom Third-person shooter SertaLost Planet: Extreme Condition Colonies Edition

M[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Medal of Honor Amerika Syarikat 12 Oktober 2010 EA Digital Illusions CE Electronic Arts Penembak diri-pertama This Game for Multiplayer Using the Frostbite 1.5 Engine and support for DirectX 10\11.
Merchants of Brooklyn Mar 17, 2009 Paleo Entertainment Paleo Entertainment Penembak diri-pertama This Game Using the CryENGINE2 engine and support for DirectX 10.
Metro 2033[5] 16 Mac 2010 Ukraine 4A Games THQ Penembak diri-pertama Juga menyokong DirectX 11.

N[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Necrovision Amerika Syarikat 25 Mei 2009
Eropah 27 Februari 2009
The Farm 51 Amerika Syarikat 505 Games
Eropah Aspyr
First-Person Shooter PAIN Engine
NecroVisioN: Lost Company 20 Februari 2010 The Farm 51 Amerika Syarikat 505 Games
Eropah Aspyr
First-Person Shooter

O[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Order of War Amerika Syarikat 22 Ogos 2009
Rusia 24 Ogos 2009
United KingdomBelarus Wargaming.net Square Enix Real-time tactics
Order of War: Challenge Amerika SyarikatEropah 12 Mac 2010 United KingdomBelarus Wargaming.net Amerika SyarikatEropah Wargaming.net Real-time tactics

P[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
PT Boats: Knights of the Sea November 2008 Akella Akella Aksi
Real-time tactics
PT Boats: South Gambit EropahNovember 30, 2010 Akella 1C Company Aksi
Real-time tactics

R[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Red Faction: Armageddon Amerika Syarikat Jun 7, 2011
United Kingdom Jun 10, 2011
Eropah Jun 10, 2011
Amerika Syarikat Volition, Inc. THQ, SyFy Games Third-person shooter Juga menyokong DirectX 11.
Red Faction: Guerrilla Amerika Syarikat September 15, 2009
Eropah September 18, 2009
Amerika Syarikat Volition, Inc.
Reactor Zero
THQ Third-person shooter Geo-Mod 2.0 Supports DX10.
Renegade Ops October 26, 2011 Sweden Avalanche Studios Sega permainan Shooter Only supports DirectX 10
Resident Evil 5 Amerika Syarikat September 15, 2009
Eropah September 18, 2009
Jepun September 17, 2009
Capcom Capcom Survival horror
Third-person shooter

S[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Saints Row: The Third Amerika Syarikat November 15, 2011
Eropah November 18, 2011
Amerika Syarikat Volition, Inc. THQ Third-person shooter Also has support for DirectX 11.
Shattered Horizon November 4, 2009 Futuremark Games Studio Valve Corporation MultiplayerPenembak diri-pertama Only supports DirectX 10
S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky Ukraine 26 Ogos 2008 UkraineGSC Game World Deep Silver Penembak diri-pertama X-ray Engine 1.5, since Patch 1.5.06 support of DirectX 10.1
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Ukraine 2 Oktober 2009

JermanAustriaSwitzerland November, 2009
Eropah February 5, 2010
Amerika Syarikat February 2, 2010

UkraineGSC Game World Bit Composer Game Penembak diri-pertama X-Ray Engine 1.6 Also supports DirectX 11
Stormrise Eropah 27 Mac 2009
Amerika Syarikat 24 Mac 2009
Creative Assembly Sega Strategi masa sebenar First game to use DirectX 10/10.1 exclusively
Sword of the Stars II: The Lords of Winter October 28, 2011 Kanada Kerberos Productions Paradox Interactive Turn-based strategy
real-time tactics
Only supports DirectX 10.

T[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar April 24, 2007 Turbine Amerika Syarikat Turbine
Eropah Codemasters
MultiplayerMMORPG Added in Book 11 update.
Tom Clancy's H.A.W.X. Amerika Syarikat 17 Mac 2009 Ubisoft Romania Ubisoft Arcade, air combat Supports DirectX 10.1 with patch.
Total War: Shogun 2 15 Mac 2011 United Kingdom The Creative Assembly Sega Turn-based strategy, Real-time tactics DirectX 10, 10.1 dan 11 akan ditambal dalam keluaran pos.
Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai 24 Mac 2012 United Kingdom The Creative Assembly Sega Turn-based strategy, Real-time tactics Also has support for DirectX 10.1 dan 11.
Two Worlds II Amerika Syarikat 25 Januari 2011
Eropah November 9, 2010
Poland Reality Pump Amerika Syarikat TopWare Interactive RPG Added in v1.1 update

U[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
Universe at War: Earth Assault 10 Disember 2007 Petroglyph Games Sega Strategi masa sebenar

W[sunting | sunting sumber]

Judul Tarikh Keluaran Pemaju Penerbit Genre Nota
World in Conflict September 18, 2007 Massive Entertainment Sierra Entertainment Real-time tactics Serta World in Conflict: Soviet Assault


Kandungan: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Di Atas LamanRujukan


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]