Senarai raja Britain

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Jata Diraja United Kingdom (seperti dipertontonkan di luar Scotland) sejak pertabalan Ratu Victoria pada tahun 1837, memaparkan jata England pada suku pertama dan keempat, Scotland di suku kedua dan Ireland pada suku ketiga.

Terdapat 12 orang raja dari Great Britain dan United Kingdom (Monarki dari United Kingdom). Kerajaan Great Britain telah diasaskan pada 1 Mei 1707 dengan penggabungan Kerajaan England dan Kerajaan Scotland, yang mana melihat akan kesatuan peribadi di bawah Kerabat Stuart sejak 24 Mac 1603. Pada 1 Januari 1801, Great Britain bergabung dengan Kerajaan Ireland untuk membentuk Kerajaan Bersatu Great Britain dan Ireland. Selepas kebanyakan Ireland meninggalkan kesatuan pada 6 Disember 1922, pada 12 April 1927 namanya diubah kepada United Kingdom Great Britain dan Ireland Utara.

Monarki Britain[sunting | sunting sumber]

Kerabat Stuart[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kerabat Stuart

England dan Scotland memasuki sebuah kerajaan dan perlembagaan bersatu pada 1 Mei 1707 di bawah Akta Kesatuan 1707.

Nama Potret Lahir Kahwin Mati Hak pewarisan References
Anne
1 Mei 1707 –
1 Ogos 1714
Ratu England dan Scotland
8 Mac 1702 – 1 Mei 1707
Anne, Queen of Great Britain.jpg 6 Februari 1665
Istana St James
anak perempuan kepada James II dan VII dan Anne Hyde
George dari Denmark
Istana St James
28 Julai 1683
17 anak
1 Ogos 1714
Kensington
Umur 49
Bill of Rights 1689 [1][2]

Kerabat Hanover[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kerabat Hanover

Pewarisan Hanover wujud ekoran Akta Penyelesaian 1701, diluluskan oelh Parlimen England. Sebagai balasan bagi akses peladangan Inggeris di Amerika Utara, pewarisan Hanover dan Kesatuan diratifikasikan oleh Parlimen Scotland pada 1707.

Nama Potret Lahir Kahwin Mati Hak pewarisan Rujukan
George I
1 Ogos 1714 –
11 Jun 1727
King George I by Sir Godfrey Kneller, Bt.jpg 28 Mei 1660
Leineschloss
anak lelaki kepada Ernest Augustus, Elector dari Brunswick-Lüneburg dan Sophia dari Hanover
Sophia Dorothea dari Brunswick-Lueneburg-Celle
21 November 1682
2 anak
11 Jun 1727
Osnabrück
umur 67
Akta Penyelesaian 1701
anak lelaki kepada Sophia dari Hanover, cucu perempuan kepada James I & VI
[3][4]
George II
11 Jun 1727 –
25 Oktober 1760
George II by Thomas Hudson.jpg 30 Oktober 1683
Herrenhausen
anak lelaki kepada George I dan Sophia Dorothea dari Brunswick-Lueneburg-Celle
Caroline dari Ansbach
22 Ogos 1705
8 anak
25 Oktober 1760
Istana Kensington
umur 76
anak lelaki kepada pendahulu [5][6]
George III
25 Oktober 1760 –
29 Januari 1820
George III in Coronation edit.jpg 4 Jun 1738
Kerabat Norfolk
anak lelaki kepada Frederick, Putera Wales dan Puteri Augusta dari Saxe-Gotha
Charlotte dari Mecklenburg-Strelitz
Istana St James
8 September 1761
15 anak
29 Januari 1820
Istana Windsor
umur 81
cucu lelaki kepada pendahulu [7][8]
George IV
29 Januari 1820 –
26 Jun 1830
(Putera Memerintah sejak 1811)
George IV van het Verenigd Koninkrijk.jpg 12 Ogos 1762
Istana St James
anak lelaki kepada George III dan Charlotte dari Mecklenburg-Strelitz
(1) Maria Anne Fitzherbert
Park Lane
15 September 1785
(2) Caroline dari Brunswick
Istana St James
8 April 1795
1 anak perempuan
26 Jun 1830
Windsor
umur 67
anak lelaki kepada pendahulu [9][10]
William IV
26 Jun 1830 –
20 Jun 1837
William IV.jpg 21 Ogos 1765
Istana Buckingham
anak lelaki kepada George III dan Charlotte dari Mecklenburg-Strelitz
Adelaide dari Saxe-Meiningen
Istana Kew
13 Julai 1818
2 anak
20 Jun 1837
Istana kota Windsor
umur 71
adik lelaki kepada pendahulu [11][12]
Victoria
20 Jun 1837 –
22 Januari 1901
Melville - Queen Victoria.jpg 24 May 1819
Istana Kensington
anak perempuan kepada Putera Edward, Duke Kent dan Strathearn dan Puteri Victoria dari Saxe-Coburg-Saalfeld
Albert dari Saxe-Coburg and Gotha
Istana St James
10 Februari 1840
9 anak
22 Januari 1901
Kerabat Osborne
umur 81
anak saudara kepada pendahulu [13][14]

Kerabat Saxe-Coburg dan Gotha[sunting | sunting sumber]

Meskipun beliau adalah anak lelaki dan waris kepada Victoria, Edward VII mewarisi nama bapa beliau dan oleh itu dikira memulakan kerabat diraja baru.

Nama Potret Lahir Kahwin Mati Hak pewarisan Rujukan
Edward VII
22 Januari 1901 –
6 Mei 1910
Edward VII in coronation robes.jpg 9 November 1841
Istana Buckingham
anak lelaki kepada Victoria dan Putera Albert dari Saxe-Coburg-Gotha
Alexandra dari Denmark
Chapel St George
10 Mac 1863
6 anak
6 Mei 1910
Istana Buckingham
umur 68
anak lelaki kepada pendahulu [15][16]

Kerabat Windsor[sunting | sunting sumber]

Nama kerabat Windsor telah digunapakai pada 1917, semasa Perang Dunia I. Ia diubah daripada Saxe-Coburg-Gotha kerana sentimen anti-Jerman semasa perang di United Kingdom.

Nama Potret Lahir Kahwin Mati Hak pewarisan Rujukan
George V
6 Mei 1910 –
20 Januar 1936
George V of the united Kingdom.jpg 3 Jun 1865
Kerabat Marlborough
anak lelaki kepada Edward VII dan Alexandra dari Denmark
Mary dari Teck
6 Julai 1893
Istana St James
6 anak
20 Januari 1936
Kerabat Sandringham
umur 70
anak lelaki kepada pendahulu [17][18]
Edward VIII
20 Januari –
11 Disember 1936 (turun takhta)
Edward Prince of Wales during his visit to Canada in 1919.jpg 23 Jun 1894
White Lodge
anak lelaki kepada George V dan Mary dari Teck
Wallis Warfield Simpson
Château de Candé
3 Jun 1937
tiada anak
28 Mei 1972
Bois de Boulogne
umur 77
anak lelaki kepada pendahulu [19][20]
George VI
11 Disember 1936 –
6 Februari 1952
King George VI of England, formal photo portrait, circa 1940-1946.jpg 14 Disember 1895
Kerabat Sandringham
anak lelaki kepada George V dan Mary dari Teck
Elizabeth Bowes-Lyon
Westminster Abbey
26 April 1923
2 anak
6 Februari 1952
Kerabat Sandringham
umur 56
adik lelaki kepada pendahulu [21][22]
Elizabeth II
6 Februari
1952 – kini
Elizabeth II, Buckingham Palace, 07 Mar 2006 crop.jpeg 21 April 1926
Mayfair
anak perempuan kepada George VI dan Elizabeth Bowes-Lyon
Philip dari Greece dan Denmark
Westminster Abbey
20 November 1947
4 children
Incumbent anak perempuan kepada pendahulu [23][24]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Anne". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheStuarts/Anne.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  2. "thePeerage.com – Person Page 10134". thePeerage.com. http://www.thepeerage.com/p10134.htm#i101338. Capaian 2008-09-01. 
  3. "George I". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheHanoverians/GeorgeI.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  4. "thePeerage.com – Person Page 10099". thePeerage.com. http://www.thepeerage.com/p10099.htm#i100988. Capaian 2008-09-01. 
  5. "George II". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheHanoverians/GeorgeII.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  6. "thePeerage.com – Person Page 10097". thePeerage.com. http://www.thepeerage.com/p10097.htm#i100968. Capaian 2008-09-01. 
  7. "George III". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheHanoverians/GeorgeIII.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  8. "thePeerage.com – Person Page 10078". thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10078.htm#i100777. Capaian 2008-09-01. 
  9. "George IV". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheHanoverians/GeorgeIV.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  10. "thePeerage.com – Person Page 10079". thePeerage.com. http://www.thepeerage.com/p10079.htm#i100788. Capaian 2008-09-02. 
  11. "William IV". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheHanoverians/WilliamIV.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  12. "thePeerage.com – Person Page 10085". thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10085.htm#i100850. Capaian 2008-09-02. 
  13. "Victoria". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheHanoverians/Victoria.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  14. "thePeerage.com – Person Page 10065". thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10065.htm#i100648. Capaian 2008-09-02. 
  15. "Edward VII". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/Saxe-Coburg-Gotha/EdwardVII.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  16. "thePeerage.com – Person Page 10066". thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10066.htm#i100651. Capaian 2008-09-03. 
  17. "George V". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheHouseofWindsor/GeorgeV.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  18. "thePeerage.com – Person Page 10067". thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10067.htm#i100661. Capaian 2008-09-03. 
  19. "Edward VIII". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheHouseofWindsor/EdwardVIII.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  20. "thePeerage.com – Person Page 10068". thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10068.htm#i100678. Capaian 2010-08-03. 
  21. "George VI". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HistoryoftheMonarchy/KingsandQueensoftheUnitedKingdom/TheHouseofWindsor/GeorgeVI.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  22. "thePeerage.com – Person Page 10068". thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10068.htm#i100679. Capaian 2010-08-03. 
  23. "Her Majesty The Queen". Official website of the British Monarchy. http://www.royal.gov.uk/HMTheQueen/HMTheQueen.aspx. Capaian 2010-08-03. 
  24. "thePeerage.com – Person Page 10070". thePeerage.com. http://thepeerage.com/p10070.htm#i100699. Capaian 2008-09-03. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:British monarchs Templat:British royal titles