Senarai raja Malagasi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Raja Madagascar
Bekas keberajaan
Merina Kingdom flag.svg
Bendera Kerajaan Merina
Ranavalona.jpg
Ranavalona III
Raja pertama Radama I
Raja terakhir Ranavalona III
Keberajaan bermula 6 Julai 1810
Keberajaan tamat 28 Februari 1897

Raja-raja awal selaras Merina[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah senarai barisan Merina raja-raja yang memerintah di Tanah Tinggi pusat Madagascar dan dari sesiapa yang telah dikeluarkan raja-raja sebenar pertama Madagascar bersatu pada abad ke-19. Sebelum menyatukan Madagascar, berturut-turut berdasarkan penetapan waris raja semasa, biasanya dari kalangan anak-anak. Oleh itu, senarai di bawah mewakili satu garis langsung genealogi dari ratu abad ke-19 terakhir Madagascar kepada beberapa raja-raja dikenali terawal yang dikenal pasti dalam abad ke-15 atau sebelum. Sebelum abad ke-16, maklumat terperinci mengenai nama-nama dan tarikh pemerintah Merina menjadi kurang konsisten. Genealogy dalam tempoh awal ini adalah diperolehi terutamanya daripada sejarah lisan, manakala nama-nama dan tarikh yang kemudian boleh disahkan dari sumber-sumber utama. -Sumber gabungan menyediakan yang senarai berikut Merina raja-raja sebelum penyatuan Andrianampoinimerina. Imerina dalam yang Highlands pusat Madagascar dan anaknya Radama I penaklukan majoriti berjaya Madagascar, membawa yang pulau di bawah pemerintahannya. Asterisk menandakan nama-nama dalam genealogi yang diambil daripada sejarah lisan tanpa bukti yang substantif untuk mengesahkan atau menjelaskan kebenaran kehidupan atau pemerintahan pemerintah.

Andrianerinerina* (Anak lelaki Tuhan inkarnasi. Menurut kepercayaan popular, turun dari langit dan menubuhkan kerajaannya di Anerinerina)

Andriananjavonana*

Andrianamponga I*

Andrianamboniravina*

Andriandranolava (Andranolava)*

Andrianampandrandrandava (Rafandrandrava)*

Andrianmasinidohafandrana (Ramasindohafandrana)*

Rafandrampohy*

Andrianmpandramanenitra (Rafandramanenitra)*

Ratu Rangita (Rangitamanjakatrimovavy) 1520 – 1530

Ratu Rafohy 1530 – 1540

Raja Andriamanelo 1540 – 1575

Raja Ralambo 1575 – 1612

Raja Andrianjaka 1612 - 1630

Raja Andriantsitakatrandriana 1630 – 1650

Raja Andriantsimitoviaminandriandehibe 1650 – 1670

Raja Andrianjaka Razakatsitakatrandriana 1670 – 1675

Raja Andriamasinavalona (Andrianjakanavalondambo) 1675 – 1710

Raja Andriantsimitoviaminiandriana Andriandrazaka (Andriantsimitoviaminandriandrazaka) 1710 – 1730

Raja Andriambelomasina 1730 – 1770

Raja Andrianjafynandriamanitra (Andrianjafinjanahary or Andrianjafy) 1770 – 1787

Raja Andrianampoinimerina 1787 - 1810

Raja Kerajaan Madagascar (1810–1897)[sunting | sunting sumber]

Gambar Nama Tarikh lahir Raja Dari Raja Hingga Tarikh mati
Radama I, portrait by Ramanankirahina.gif
Radama I 1793 6 Julai 1810 27 Julai 1828
Ranavalona I.jpg
Ranavalona I 1778 1 Ogos 1828 16 Ogos 1861
Radama II with crown.jpg
Radama II 23 September 1829 16 Ogos 1861 12 Mei 1863
(dibunuh)
Rasoherina.jpg
Rasoherina 1814 12 May 1863 1 April 1868
Ranavalona II.jpg
Ranavalona II 1829 1 April 1868 30 Julai 1883
Ranavalona.jpg
Ranavalona III 22 November 1861 30 Julai 1883 28 Februari 1897
(dibuang negeri)
23 Mei 1917

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Sumber[sunting | sunting sumber]

Templat:Madagascar topics Templat:Merina monarchy