Senarai sistem planet

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Number of extrasolar planet discoveries per year as of January 1, 2013. Colors indicate method of detection.
██ radial velocity ██ transit
██ timing ██ direct detection ██ microlensing

Terdapat 128 sistem planet berbilang yang dikenalpasti (iaitu bintang dengan sekurang-kurangnya dua disahkan planet), di luar Sistem Suria. Jadual bintang di bawah mengandungi maklumat mengenai koordinat, ciri-ciri spektrum dan fizikal, dan bilangan disahkan planet. Kedua-dua ciri-ciri bintang yang paling penting adalah jisim dan metallicity kerana ia menentukan bagaimana sistem planet terbentuk. Jisim yang lebih tinggi dan metallicity cenderung untuk mempunyai lebih banyak planet dan lebih banyak planet besar.

Bintang dengan planet disahkan yang paling banyak ialah Matahari, yang mengandungi 8 planet yang disahkan. Bintang dengan paling banyak planet luar suria disahkan ialah HD 10180 dengan 7 planet.

Sistem planet[sunting | sunting sumber]

Coloured rows indicate stars with at least three planets.

Bintang
Buruj
Hak kenaikan
Kemerosotan
Magnitud ketara
Jarak (ly)
Jenis spektrum
Jisim (M)
Jejari (R)
Suhu (K)
Metallicity [Fe/H]
Umur (Gyr)
Confirmed planet
Matahari −26.74 0.000016 G2V 1.000 1.000 5778 0.000 4.572 8
Gliese 876 Aquarius 22j 53m 16.73s −14° 15′ 49.3″ 10.17 15 M4V 0.334 0.356 3348 0.054 4.893 4
Gliese 581 Libra 15j 19m 26.83s −07° 43′ 20.2″ 10.56 20 M3V 0.311 0.378 3484 −0.335 4.326 4
61 Virginis Virgo 13j 18m 24.31s −18° 18′ 40.3″ 4.74 28 G5V 0.954 0.945 5531 −0.008 8.960 3
55 Cancri Cancer 08j 52m 35.81s +28° 19′ 50.9″ 5.95 40 G8V 1.026 0.887 5217 0.290 5.543 5
Gliese 370 Vela 09j 51m 07.1s −43° 30′ 10″ 7.66 36 K5V 0.856 0.895 5385 −0.045 7.446 1
HD 69830 Puppis 08j 18m 23.95s −12° 37′ 55.8″ 5.95 41 K0V 0.856 0.895 5385 −0.045 7.446 3
HD 40307 Pictor 05j 54m 04.24s −60° 01′ 24.5″ 7.17 42 K2.5V 0.752 0.716 4977 −0.308 1.198 3
Upsilon Andromedae Andromeda 01j 36m 47.84s +41° 24′ 19.7″ 4.09 44 F8V 1.010 1.699 6107 0.086 3.781 4
47 Ursae Majoris Ursa Major 10j 59m 27.97s +40° 25′ 48.9″ 5.10 46 G0V 1.029 1.241 5892 0.003 7.434 3
Mu Arae Ara 17j 44m 08.70s −51° 50′ 02.6″ 5.15 51 G3IV-V 1.077 1.246 5704 0.277 6.413 4
HD 113538 Centaurus 13j 04m 57.48s −52° 26′ 34.5″ 9.10 52 K9V 0.698 0.650 4685 −0.167 1.278 2
Gliese 777 Cygnus 20j 03m 37.41s +29° 53′ 48.5″ 5.71 52 G6IV 1.037 2.348 5588 0.248 12.110 2
HD 128311 Boötes 14j 36m 00.56s +09° 44′ 47.5″ 7.51 54 K0V 0.804 0.728 4965 0.080 0.394 2
14 Herculis Hercules 16j 10m 24.31s +43° 49′ 03.5″ 6.67 57 K0V 0.902 0.895 5311 0.428 0.706 2
83 Leonis B Leo 11j 26m 46.28s +03° 00′ 22.8″ 7.57 59 K2V 0.777 0.812 4875 0.355 4.486 2
HD 217107 Pisces 22j 58m 15.54s −02° 23′ 43.4″ 6.18 65 G8IV 1.019 1.080 5646 0.367 7.320 2
HD 60532 Puppis 07j 34m 03.18s −22° 17′ 45.8″ 4.46 83 F6IV-V 1.444 2.520 6095 −0.259 2.671 2
23 Librae Libra 15j 13m 28.67s −25° 18′ 33.6″ 6.45 85 G5V 1.047 1.206 5559 0.230 7.322 2
HD 181433 Pavo 19j 25m 09.57s −66° 28′ 07.7″ 8.38 87 K5V 0.777 0.786 4962 0.327 8.974 3
HD 82943 Hydra 09j 34m 50.74s −12° 07′ 46.4″ 6.54 90 G0V 1.175 1.124 5874 0.273 3.080 2
Bintang Buruj Right ascension Declination Apparent magnitude Distance (ly) Spectral type Mass (M) Radius (R) Temperature (K) Metallicity [Fe/H] Age (Gyr) Confirmed planets
HD 11964 Cetus 01j 57m 09.61s −10° 14′ 32.7″ 6.42 107 G5IV 1.125 0.966 5522 0.166 9.561 2
HD 45364 Canis Major 06j 25m 38.48s −31° 28′ 51.4″ 8.07 107 G8V 0.815 0.759 5434 −0.166 7.546 2
HD 37124 Taurus 05j 37m 02.49s +20° 43′ 50.8″ 7.68 110 G4V 0.830 0.824 5606 −0.442 3.327 3
HD 12661 Aries 02j 04m 34.29s +25° 24′ 51.5″ 7.44 114 G6V 1.068 1.116 5742 0.293 7.051 2
HD 169830 Sagittarius 18j 27m 49.48s −29° 49′ 00.7″ 5.91 119 F9V 1.413 1.838 6266 0.210 4.950 2
HD 10180 Hydrus 01j 37m 53.58s −60° 30′ 41.5″ 7.33 127 G1V 1.055 1.085 5911 0.083 4.335 6
HD 47186 Canis Major 06j 36m 08.79s −27° 37′ 20.3″ 7.79 129 G6V 0.991 0.968 5675 0.228 4.437 2
HR 8799 Pegasus 23j 07m 28.72s +21° 08′ 03.3″ 5.96 129 A5V 1.472 1.339 7429 −0.466 0.064 4
HIP 49067 Sextans 10j 00m 47.72s −09° 31′ 00.0″ 9.86 139 K3V 0.744 0.659 4746 −0.066 4.526 2
HD 147018 Triangulum Australe 16j 23m 00.15s −61° 41′ 19.5″ 8.37 140 G9V 0.927 0.949 5441 0.101 6.364 2
HD 215497 Tucana 22j 46m 36.75s −56° 35′ 58.3″ 8.97 142 K3V 0.865 0.850 4852 0.235 4.568 2
HD 155358 Hercules 17j 09m 34.62s +33° 21′ 21.1″ 7.27 144 G0V 0.873 0.842 5760 −0.680 9.992 2
HIP 5158 Cetus 01j 06m 02.05s −22° 27′ 11.4″ 10.21 146 K5 0.780 0.71 4962 0.10 <6 2
Nu Ophiuchi Ophiuchus 17j 59m 01.60s −09° 46′ 24.1″ 3.32 153 K0III 3.04 15.25 4928 N/A 0.33 2
HD 187123 Cygnus 19j 46m 58.11s +34° 25′ 10.3″ 7.83 157 G5V 1.056 1.165 5714 0.156 5.327 2
HD 11506 Cetus 01j 52m 50.53s −19° 30′ 25.1″ 7.54 169 G0V 1.191 1.376 6058 0.309 5.420 2
HD 9446 Triangulum 01j 33m 20.18s +29° 15′ 54.5″ 8.35 171 G5V 1.003 0.997 5793 0.093 3.876 2
HIP 14810 Aries 03j 11m 14.23s +21° 05′ 50.5″ 8.51 174 G5V 0.989 1.024 5485 0.230 5.271 3
HD 125612 Virgo 14j 20m 53.51s −17° 28′ 53.5″ 8.33 177 G3V 1.099 1.052 5897 0.244 2.150 3
HD 183263 Aquila 19j 28m 24.57s +08° 21′ 30.0″ 7.86 180 G2IV 1.172 1.201 5888 0.325 3.303 2
HD 177830 Lyra 19j 05m 20.77s +25° 55′ 14.4″ 7.18 193 K0IV 1.477 2.991 4948 −0.012 4.033 2
Bintang Buruj Right ascension Declination Apparent magnitude Distance (ly) Spectral type Mass (M) Radius (R) Temperature (K) Metallicity [Fe/H] Age (Gyr) Confirmed planets
HD 108874 Coma Berenices 12j 30m 26.88s +22° 52′ 47.4″ 8.74 204 G5V 0.987 1.223 5407 0.143 7.260 2
HD 74156 Hydra 08j 42m 25.12s +04° 34′ 41.2″ 7.61 210 G0IV 1.236 1.581 6039 0.134 7.375 2
HD 200964 Equuleus 21j 06m 39.84s +03° 48′ 11.2″ 6.49 223 K0III 1.437 4.302 5164 −0.154 2.992 2
24 Sextantis Sextans 10j 23m 28.37s −00° 54′ 08.1″ 6.44 253 G5III 1.545 4.902 5098 −0.031 2.697 2
HAT-P-17 Cygnus 21j 38m 08.73s +30° 29′ 19.4″ 10.54 295 K0V 0.857 0.837 5246 0.000 7.751 2
HD 73526 Vela 08j 37m 16.48s −41° 19′ 08.8″ 9.00 328 G6V 1.020 1.494 5470 0.278 5.589 2
HD 47536 Canis Major 06j 37m 47.62s −32° 20′ 23.0″ 5.26 402 K1III 0.944 23.469 4379 −0.684 9.328 2
COROT-7 Monoceros 06j 56m 07.94s +08° 14′ 08.6″ 11.66 465 K0V 0.926 0.866 5275 0.028 1.479 2
Kepler-10 Draco 19j 02m 33.06s +50° 14′ 28.7″ 10.96 564 G5V 0.895 1.056 5627 −0.154 11.876 2
HD 102272 Virgo 11j 46m 23.54s +14° 07′ 26.3″ 8.71 796 K2III 1.886 10.076 4908 0.255 1.527 2
PSR B1257+12 Virgo 13j 00m 03.58s +12° 40′ 56.5″ 24.31 980 pulsar 1.444 0.000023 28856 N/A 0.797 3
NN Serpentis Serpens 15j 52m 56.13s +12° 54′ 44.7″ 16.67 1593 WD+M 0.646 0.692 18858 1.744 10.153 2
Kepler-11 Cygnus 19j 48m 27.62s +41° 54′ 32.9″ 13.69 1999 G4V 0.954 1.102 5681 0.003 7.834 6
Kepler-9 Lyra 19j 02m 17.76s +38° 24′ 03.2″ 13.91 2754 G2V 0.998 1.095 5722 0.167 3.008 3
OGLE-2006-BLG-109L Sagittarius 17j 52m 35.22s −30° 05′ 15.7″ 19.87 4850 M1V 0.513 0.721 3998 −0.215 6.315 2

Statistik[sunting | sunting sumber]

Planet
sebintang
Nombor
bintang
Senarai bintang
8 1 Sun
6 2
5 1 55 Cancri
4 5
3 10
2 36


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

For links to specific lists of extrasolar planets see:

Arkib atas talian: