Senarai spesies Nepenthes

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Taburan sejagat Nepenthes

Senarai spesies Nepenthes ini merupakan senarai lengkap kesemua spesies yang diketahui mengenai pokok maging genus Nepenthes disusun menurut taburannya. Ambil perhatian bahawa beberapa spesies dengan taburan meluas disebut lebih dari sekali. Spesies yang bukan tempatan (endemism) pada kawasan tertentu ditanda dengan asterik.

Borneo[sunting | sunting sumber]

Nepenthes rajah
Nepenthes villosa

Spesies Nepenthes direkodkan dari Borneo.

  1. N. albomarginata *
  2. N. ampullaria *
  3. N. bicalcarata
  4. N. boschiana
  5. N. burbidgeae
  6. N. campanulata
  7. N. chaniana
  8. N. clipeata
  9. N. edwardsiana
  10. N. ephippiata
  11. N. faizaliana
  12. N. fallax
  13. N. fusca
  14. N. glandulifera
  15. N. gracilis *
  16. N. hirsuta
  17. N. hispida
  18. N. hurrelliana
  19. N. lowii
  20. N. macrophylla
  21. N. macrovulgaris
  22. N. mapuluensis
  23. N. mirabilis *
  24. N. mollis
  25. N. muluensis
  26. N. murudensis
  27. N. naquiyuddinii
  28. N. northiana
  29. N. pilosa
  30. N. platychila
  31. N. rafflesiana *
  32. N. rajah
  33. N. reinwardtiana *
  34. N. stenophylla
  35. N. tentaculata *
  36. N. veitchii
  37. N. villosa
  38. N. vogelii
  39. N. zakriana

Sumatra[sunting | sunting sumber]

Nepenthes aristolochioides
Nepenthes sumatrana

Spesies Nepenthes direkodkan dari Sumatra.

  1. N. adnata
  2. N. albomarginata *
  3. N. ampullaria *
  4. N. angasanensis
  5. N. aristolochioides
  6. N. beccariana
  7. N. bongso
  8. N. carunculata
  9. N. densiflora
  10. N. diatas
  11. N. dubia
  12. N. eustachya
  13. N. flava
  14. N. gracilis *
  15. N. inermis
  16. N. izumiae
  17. N. jacquelineae
  18. N. jamban
  19. N. junghuhnii
  20. N. lavicola
  21. N. lingulata
  22. N. longifolia
  23. N. mikei
  24. N. mirabilis *
  25. N. ovata
  26. N. pectinata
  27. N. rafflesiana *
  28. N. reinwardtiana *
  29. N. rhombicaulis
  30. N. rigidifolia
  31. N. singalana
  32. N. spathulata
  33. N. spectabilis
  34. N. sumatrana
  35. N. talangensis
  36. N. tenuis
  37. N. tobaica
  38. N. xiphioides

Filipina[sunting | sunting sumber]

Nepenthes truncata

Spesies Nepenthes direkodkan dari Filipina.

  1. N. alata
  2. N. argentii
  3. N. bellii
  4. N. burkei
  5. N. copelandii
  6. N. deaniana
  7. N. mantalingajanensis
  8. N. merrilliana
  9. N. mindanaoensis
  10. N. mira
  11. N. mirabilis *
  12. N. peltata
  13. N. petiolata
  14. N. philippinensis
  15. N. saranganiensis
  16. N. sibuyanensis
  17. N. truncata
  18. N. ventricosa

Semenanjung Malaysia[sunting | sunting sumber]

Nepenthes benstonei

Spesies Nepenthes direkodkan dari Semenanjung Malaysia.

  1. N. albomarginata *
  2. N. ampullaria *
  3. N. benstonei
  4. N. gracilis *
  5. N. gracillima
  6. N. macfarlanei
  7. N. mirabilis *
  8. N. rafflesiana *
  9. N. ramispina
  10. N. sanguinea *
  11. N. sharifah-hapsahii

New Guinea[sunting | sunting sumber]

Nepenthes neoguineensis

Spesies Nepenthes direkodkan dari New Guinea.

  1. N. ampullaria *
  2. N. insignis
  3. N. klossii
  4. N. lamii
  5. N. maxima *
  6. N. mirabilis *
  7. N. neoguineensis
  8. N. paniculata
  9. N. papuana
  10. N. treubiana

Sulawesi[sunting | sunting sumber]

Nepenthes eymae

Spesies Nepenthes direkodkan dari Sulawesi

  1. N. eymae
  2. N. glabrata
  3. N. gracilis *
  4. N. hamata
  5. N. maxima *
  6. N. mirabilis *
  7. N. tentaculata *
  8. N. tomoriana

Thailand[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Thailand.

  1. N. anamensis *
  2. N. ampullaria *
  3. N. globosa
  4. N. gracilis *
  5. N. mirabilis *
  6. N. sanguinea *
  7. N. smilesii *
  8. N. thorelii? *

Kemboja[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Kemboja.

  1. N. anamensis *
  2. N. mirabilis *
  3. N. smilesii *
  4. N. thorelii *

Australia[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Australia.

  1. N. mirabilis *
  2. N. rowanae
  3. N. tenax

Jawa[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari pulau Java.

  1. N. adrianii
  2. N. gymnamphora
  3. N. mirabilis *

Kepulauan Maluku[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Kepulauan Maluku.

  1. N. danseri *
  2. N. maxima *
  3. N. mirabilis *

Singapore[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Singapore.

  1. N. ampullaria *
  2. N. gracilis *
  3. N. rafflesiana *

Vietnam[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Vietnam.

  1. N. anamensis *
  2. N. mirabilis *
  3. N. thorelii *

Madagascar[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Madagascar.

  1. N. madagascariensis
  2. N. masoalensis

Laos[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Laos.

  1. N. anamensis? *
  2. N. mirabilis *

Myanmar[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Myanmar.

  1. N. mirabilis *
  2. N. smilesii *

India[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari India.

  1. N. khasiana

New Caledonia[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari New Caledonia.

  1. N. vieillardii

Seychelles[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Seychelles.

  1. N. pervillei

Sri Lanka[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Sri Lanka.

  1. N. distillatoria

China[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari China.

  1. N. mirabilis *

Hong Kong[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Hong Kong.

  1. N. mirabilis *

Macau[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Macau.

  1. N. mirabilis *

Micronesia[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Micronesia.

  1. N. mirabilis *

Palau[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Palau.

  1. N. mirabilis *

Pulau Waigeo[sunting | sunting sumber]

Spesies Nepenthes direkodkan dari Pulau Waigeo.

  1. N. danseri *

Lihat juga[sunting | sunting sumber]