Senarai universiti di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai universiti dan kolej universiti di Malaysia.

Universiti Awam[sunting | sunting sumber]

  1. Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur
  2. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Selangor
  3. Universiti Putra Malaysia (UPM), Selangor
  4. Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang
  5. Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Johor
  6. Universiti Malaysia Pahang (UMP), Pahang
  7. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kuala Lumpur
  8. Universiti Utara Malaysia (UUM), Kedah
  9. Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Sarawak
  10. Universiti Malaysia Sabah (UMS), Sabah
  11. Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perak
  12. Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Negeri Sembilan
  13. Universiti Teknologi MARA (UiTM), Selangor
  14. Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Terengganu
  15. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Johor
  16. Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Melaka
  17. Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Perlis
  18. Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Terengganu
  19. Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Kelantan
  20. Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Kuala Lumpur

Universiti swasta[sunting | sunting sumber]

  1. Universiti AIMST (AIMST), Kedah
  2. Universiti Perdana (Perdana University), Selangor
  3. Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU), Kuala Lumpur
  4. Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing (LUCT), Selangor
  5. Universiti Sains dan Teknologi Malaysia (MUST), Selangor
  6. Universiti Pengurusan dan Sains (MSU), Selangor
  7. Universiti Multimedia (MMU), Selangor
  8. Universiti Taylor's, Selangor
  9. Universiti Terbuka Malaysia (OUM), Kuala Lumpur
  10. Universiti Teknologi Petronas (UTP), Perak
  11. Universiti Tenaga Nasional (UNITEN), Selangor
  12. Universiti Tun Abdul Razak (UniRazak), Kuala Lumpur
  13. Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR), Selangor
  14. Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Kuala Lumpur
  15. Universiti Selangor (UNISEL), Selangor
  16. Universiti Sunway, Selangor
  17. Universiti Terbuka Wawasan (WOU), Pulau Pinang
  18. Universiti UCSI (UCSI University), Kuala Lumpur
  19. Universiti Antarabangsa Al-Madinah (MEDIU), Selangor
  20. Universiti Antarabangsa Albukhary (AIU), Kedah
  21. Universiti Antarabangsa INTI (INTI IU), Negeri Sembilan
  22. Universiti Islam Malaysia (UIM), Selangor

Universiti luar negara kampus Malaysia[sunting | sunting sumber]

  1. Universiti Teknologi Curtin, Sarawak
  2. Universiti Monash Malaysia, Selangor
  3. Universiti Teknologi Swinburne Malaysia, Sarawak
  4. Universiti Nottingham Malaysia, Selangor
  5. Universiti Perubatan Newcastle Malaysia, Iskandar Malaysia, Johor

Kolej universiti[sunting | sunting sumber]

  1. Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur
  2. Kolej Universiti Selatan, Skudai, Johor
  3. Kolej Universiti SEGi, Kuala Lumpur
  4. Kolej Universiti Teknologi & Inovasi Asia Tenggara (UCTI), Kuala Lumpur
  5. Kolej Universiti Binary, Selangor
  6. Kolej Universiti Antarabangsa Cosmopoint (CiUC)(dulu Kolej Teknologi Cosmopoint)
  7. Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya (CUCMS), Selangor
  8. Kolej Universiti HELP, Kuala Lumpur
  9. Kolej Universiti Teknologi Antarabangsa Twintech (IUCTT), Kuala Lumpur
  10. Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Selangor
  11. Kolej Universiti Insaniah (KUIN), Kedah
  12. Kolej Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (KLIUC), Selangor
  13. Kolej Universiti Linton (KUL), Negeri Sembilan
  14. Kolej Universiti Nilai, Negeri Sembilan
  15. Kolej Universiti TATI (TATiUC), Terengganu (dulu TATI)
  16. Kolej Universiti Islam Melaka (Kuim), Melaka
  17. Kolej Universiti Darul Quran Islamiah (KUDQI), Terengganu
  18. Kolej Universiti Metropolitan Kuala Lumpur (KLMU), Kuala Lumpur
  19. Kolej Universiti Shahputra (SHAHPUTRA), Pahang
  20. Kolej Universiti KDU, Selangor
  21. Kolej Universiti Hospitaliti Berjaya, Kuala Lumpur
  22. Kolej Universiti Sains Perubatan Allianze (AUCMS), Pulau Pinang
  23. Kolej Universiti Sains dan Teknologi City (CUCST), Selangor
  24. Kolej Universiti Mahsa (MAHSA), Kuala Lumpur
  25. Kolej Universiti Sains Kesihatan Masterskill, Selangor
  26. Kolej Universiti Antarabangsa Kejururawatan, Selangor
  27. Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah (KUISAS), Perak (dahulu KISDAR)
  28. Kolej Universiti Sains Perubatan Antarabangsa Pusrawi

Kolej swasta[sunting | sunting sumber]

Rencana utama sila ke: Kolej swasta di Malaysia.

Berikut adalah senarai kolej-kolej swasta yang beroperasi di Malaysia dan disahkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.[1] Kolej-kolej yang tersenarai disini adalah kolej-kolej yang menawarkan pengajian dalam peringkat sijil, pra-diploma, diploma, ijazah sarjana muda, ijazah sarjana, ijazah kedoktoran, kursus professional atau diploma lanjutan yang telah ataupun akan mendapat akreditasi samada provisional atau penuh dari Agensi Kelayakan Malaysia.

Kolej-kolej yang tersenarai dibawah tidak semestinya menawarkan kursus-kursus kemahiran/vokasional/teknikal ataupun merupakan pusat-pusat pembelajaran kemahiran yang telah mendapat tauliahan dari Kementerian Sumber Manusia Malaysia. Senarai dibawah tidak memaparkan kolej cawangan, jika anda berhasrat melihat senarai cawangan bagi sesuatu kolej dibawah, sila klik pada nama kolej tersebut atau rujuk kepada laman sesawang kolej terbabit :

(Senarai mengikut turutan abjad)

  1. Akademi Digital Animasi Dan Media
  2. Akademi HELP
  3. Akademi IMH
  4. Akademi Kejururawatan Gleneagles
  5. Akademi Kejururawatan Tung Shin
  6. Akademi Kewartawanan & Komunikasi Hanxing
  7. Akademi Kreatif
  8. Akademi Latihan Penerbangan Asia Pacific
  9. Akademi Laut Malaysia (ALAM)
  10. Akademi Perbankan Malaysia
  11. Akademi Seni & Muzik Yamaha
  12. Akademi Seni Equator
  13. Akademi Seni Komunikasi The One
  14. Akademi Seni Lukis Dasein
  15. Akademi The One Penang
  16. Akademi YES
  17. G. Institute of Real Estate
  18. Institusi Pengajian Tinggi PRIME
  19. Institut Akauntan KTC
  20. Institut Antarabangsa IQRA
  21. Institut Assyifa' & Sains Kesihatan Bersekutu
  22. Institut Bahasa Teikyo
  23. Institut Bakeri Malaysia
  24. Institut CECE
  25. Institut Citipro
  26. Institut De La Salle
  27. Institut Eksekutif
  28. Institut EU
  29. Institut FMM
  30. Institut Goon
  31. Institut Hospitaliti YPJ
  32. Institut I-Systems
  33. Institut Insuran Malaysia
  34. Institut Jati
  35. Institut Kejuruteraan Audio SAE
  36. Institut Kesihatan Sains dan Kejururawatan Pantai Melaka
  37. Institut Kojadi
  38. Institut KOMPAS
  39. Institut Latihan & Pembangunan
  40. Institut Latihan dan Pendidikan RANACO (RETI)
  41. Institut Makanan Malaysia
  42. Institut Malaysia-German
  43. Institut Media Integratif Malaysia (MIIM)
  44. Institut Megatech
  45. Institut Mentari
  46. Institut Methodist Pilley
  47. Institut Moden Montessori
  48. Institut Nasional Sains Oftalmik
  49. Institut Nirwana
  50. Institut Omega
  51. Institut Optopreneur
  52. Institut Pelaburan PNB
  53. Institut Pengajian Global (GIS)
  54. Institut Pengajian Tinggi Islam Perlis
  55. Institut Pengurusan & Teknologi Utara (IPTURA)
  56. Institut Pengurusan dan Teknologi Antarabangsa
  57. Institut Pengurusan Dinamik
  58. Institut Pengurusan Global
  59. Institut Pengurusan Maxcel
  60. Institut Pengurusan MIM-INTI
  61. Institut Pengurusan Yelex
  62. Institut Perkembangan Awal Kanak-Kanak (i-PAK)
  63. Institut Perniagaan PAAC
  64. Institut Prima Bestari
  65. Institut Profesional Axismatics
  66. Institut Profesional Baitulmal
  67. Institut Quantum
  68. Institut Sains & Teknologi Darul Takzim (INSTEDT)
  69. Institut Sains dan Pengurusan
  70. Institut Sains Kesihatan Bersekutu Bukit Merah Laketown (BMLIAHS)
  71. Institut Sains Kesihatan DSH
  72. Institut Sains Perubatan Mantin
  73. Institut Seni Lukis Malaysia
  74. Institut Seni Neo-Art
  75. Institut Seni PIA
  76. Institut Seni Sabah
  77. Institut Sinaran
  78. Institut Teknologi & Pengurusan Leboh Victoria
  79. Institut Teknologi Audio Ocean
  80. Institut Teknologi Bandaraya Antarabangsa
  81. Institut Teknologi Butterworth
  82. Institut Teknologi Cybertek
  83. Institut Teknologi Ibnu Sina
  84. Institut Teknologi Imperia
  85. Institut Teknologi Info-Sains Mahir
  86. Institut Teknologi Kreatif LimKokWing
  87. Institut Teknologi Maklumat Asia
  88. Institut Teknologi Maklumat Nusantara
  89. Institut Teknologi Maritim Netherlands (NMIT)
  90. Institut Teknologi MIDAS
  91. Institut Teknologi Pasifik
  92. Institut Teknologi Perak
  93. Institut Teknologi Perindustrian YPJ
  94. Institut Teknologi Pertama
  95. Institut Teknologi Petroleum Petronas (INSTEP)
  96. Institut Teknologi RIAM
  97. Institut Teknologi Sarawel
  98. Institut Teknologi Silicon
  99. Institut Teknologi Suria
  100. Institut Teknologi TMC
  101. Institutut Perdagangan Kapar
  102. Kolej ACE
  103. Kolej Aesthetik Antarabangsa Clara
  104. Kolej Al Sinnar
  105. Kolej ALC
  106. Kolej Alfa
  107. Kolej Aman Batu Pahat
  108. Kolej Antarabangsa Almacrest
  109. Kolej Antarabangsa Automotif
  110. Kolej Antarabangsa Bandaraya
  111. Kolej Antarabangsa Crescendo
  112. Kolej Antarabangsa Cyberjaya
  113. Kolej Antarabangsa Cyberlynx
  114. Kolej Antarabangsa Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI)
  115. Kolej Antarabangsa Etica
  116. Kolej Antarabangsa Excelpolitan
  117. Kolej Antarabangsa FAZLEY
  118. Kolej Antarabangsa Flamingo
  119. Kolej Antarabangsa FTMS
  120. Kolej Antarabangsa Genting Inti
  121. Kolej Antarabangsa Geomatika
  122. Kolej Antarabangsa Granada
  123. Kolej Antarabangsa Greencity (dahulu dikenali: Kolej Antarabangsa Oren)
  124. Kolej Antarabangsa Hospitaliti dan Pelancongan LEGEND
  125. Kolej Antarabangsa IKIP
  126. Kolej Antarabangsa Impiana
  127. Kolej Antarabangsa Inovatif
  128. Kolej Antarabangsa KBU
  129. Kolej Antarabangsa Kejururawatan Dan Sains Kesihatan KPJ
  130. Kolej Antarabangsa Kemajuan Pelancongan
  131. Kolej Antarabangsa KFCH
  132. Kolej Antarabangsa Langkawi
  133. Kolej Antarabangsa Malvern
  134. Kolej Antarabangsa Metro Prima
  135. Kolej Antarabangsa Nightingale
  136. Kolej Antarabangsa Oakland
  137. Kolej Antarabangsa Pengurusan Hotel YTL
  138. Kolej Antarabangsa Plaza
  139. Kolej Antarabangsa Putra
  140. Kolej Antarabangsa Putra Intelek
  141. Kolej Antarabangsa Sains dan Teknologi Melaka (MICOST)
  142. Kolej Antarabangsa Sains Kesihatan (ICHS)
  143. Kolej Antarabangsa Seafield
  144. Kolej Antarabangsa Sedaya Sarawak
  145. Kolej Antarabangsa TAJ
  146. Kolej Antarabangsa Teknologi dan Profesional
  147. Kolej Antarabangsa Teknologi Inovasi Mutiara
  148. Kolej Antarabangsa Teknologi Lanjutan Sarawak
  149. Kolej Antarabangsa Travex
  150. Kolej Antarabangsa Victoria
  151. Kolej Antarabangsa Victoria Bandar Tasik Puteri
  152. Kolej Antarabangsa Westminster
  153. Kolej Antarabangsa Windfield
  154. Kolej Antarabangsa Windfield
  155. Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka
  156. Kolej ASA
  157. Kolej ATC
  158. Kolej ATI (Institut Pelancongan ASIA)
  159. Kolej Automotif TEKAT
  160. Kolej Bandar
  161. Kolej Bayu
  162. Kolej Bersepadu Sains Kesihatan Nasional
  163. Kolej Binary
  164. Kolej Bostonweb
  165. Kolej Brickfields Asia
  166. Kolej Consist
  167. Kolej Cyber Putra
  168. Kolej Dar Al-Hikmah
  169. Kolej DiKA
  170. Kolej Disted
  171. Kolej Eastern
  172. Kolej Edu Train
  173. Kolej Elitejaya
  174. Kolej Excel (Pusat Pengurusan TL)
  175. Kolej Fajar
  176. Kolej FTMS
  177. Kolej Gemilang
  178. Kolej Han Chiang
  179. Kolej Hillciti
  180. Kolej I-Systems
  181. Kolej IACT (International Advertising, Communication and Technology)
  182. Kolej IBS MIRI
  183. Kolej IJN
  184. Kolej Informatics Kuala Lumpur
  185. Kolej Integrasi Kejururawatan dan Kesihatan Bersekutu
  186. Kolej Internexia
  187. Kolej INTI
  188. Kolej Islam Antarabangsa
  189. Kolej Islam As-Sofa
  190. Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS)
  191. Kolej Islam Darul Ridzuan (sekarang, Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah)
  192. Kolej Islam Johor
  193. Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah
  194. Kolej Islam Sains Dan Teknologi
  195. Kolej Islam Teknologi Antarabangsa (KITAB)
  196. Kolej ITA
  197. Kolej ITJ
  198. Kolej Jamiah Islamiah Putra (Kolej JAIPUTRA)
  199. Kolej Jaya Bakti
  200. Kolej KDU
  201. Kolej Kejururawatan Adventist
  202. Kolej Kejururawatan dan Kesihatan Nilam
  203. Kolej Kejururawatan Dan Sains Kesihatan Berjaya
  204. Kolej Kejururawatan dan Sains Kesihatan Seri Manjung
  205. Kolej Kejururawatan dan Sains Kesihatan Sime Darby
  206. Kolej Kejururawatan Hospital Fatimah
  207. Kolej Kejururawatan Lam Wah Ee
  208. Kolej Kejururawatan Murni
  209. Kolej Kejururawatan PUSRAWI
  210. Kolej Kejururawatan Tun Tan Cheng Lock
  211. Kolej Kemahiran Minda Isbauk
  212. Kolej Kepimpinan Eksekutif Limkokwing
  213. Kolej Keris
  214. Kolej Kesihatan Sains Dan Kejururawatan Pantai
  215. Kolej Ketengah
  216. Kolej KIST
  217. Kolej Komersial Kinabalu
  218. Kolej Laila Taib
  219. Kolej Legenda
  220. Kolej Life
  221. Kolej Lincoln
  222. Kolej Majujaya
  223. Kolej Mantissa
  224. Kolej Masa
  225. Kolej Maxwell Ipoh
  226. Kolej Methodist Kuala Lumpur
  227. Kolej Metropoint
  228. Kolej Metropolitan
  229. Kolej Multimedia
  230. Kolej Multimedia Antarabangsa
  231. Kolej Multimedia InHouse
  232. Kolej Mutiara
  233. Kolej Muzik Antarabangsa (ICOM)
  234. Kolej Negeri
  235. Kolej New Era
  236. Kolej Oasis
  237. Kolej Olympia
  238. Kolej Optima
  239. Kolej Otomotif TOC
  240. Kolej Pacific Kuantan
  241. Kolej Pendidikan Perdana (KOPEDA)
  242. Kolej Penerbangan Admal
  243. Kolej Penerbangan Antarabangsa GGIFA
  244. Kolej Pengajian Siswazah Segi
  245. Kolej Pengajian Tinggi Islam Johor (MARSAH)
  246. Kolej Pengajian Tinggi Raffles
  247. Kolej Pengurusan Astin
  248. Kolej Pengurusan Penerbangan
  249. Kolej Pengurusan Perniagaan Kotaraya
  250. Kolej Perdana
  251. Kolej Pergigian Antarabangsa Pulau Pinang
  252. Kolej Perubatan Komplementari Melaka
  253. Kolej Perubatan Melaka-Manipal
  254. Kolej Perubatan Pulau Pinang
  255. Kolej Poly-Tech Mara (KPTM)
  256. Kolej Portman
  257. Kolej Pratique Asia
  258. Kolej Presiden (Kolej Lincoln Asia Pasifik)
  259. Kolej Profesional dan Pengurusan KLIA
  260. Kolej Profesional Mara (KPM)
  261. Kolej PSDC
  262. Kolej PTPL (Pusat Teknologi dan Pengurusan Lanjutan)
  263. Kolej Putra
  264. Kolej Ranger Melaka
  265. Kolej Reach (Institut Teknologi Informasi)
  266. Kolej Reliance
  267. Kolej Reliance Pulau Pinang
  268. Kolej Renaissance
  269. Kolej Restu
  270. Kolej Rima
  271. Kolej Risda Melaka
  272. Kolej Sacred Heart Sibu
  273. Kolej Sains Kesihatan Aseana
  274. Kolej Saito
  275. Kolej SAL
  276. Kolej SATT
  277. Kolej Sedamai
  278. Kolej SEGI
  279. Kolej Seni dan Reka PJ
  280. Kolej Seni dan Teknologi HELP
  281. Kolej Seni Kreatif Snips
  282. Kolej Sentral
  283. Kolej SIDMA (Institut Pengurusan Dinamik, Sabah)
  284. Kolej Sinar
  285. Kolej Sri
  286. Kolej Sri Ayu
  287. Kolej Stamford
  288. Kolej Strategy
  289. Kolej Sunway
  290. Kolej Suria
  291. Kolej Surya
  292. Kolej Syuen
  293. Kolej TAFE
  294. Kolej Taylor's Sekolah Hospitaliti dan Pelancongan
  295. Kolej Taylor’s Sri Hartamas
  296. Kolej Teknologi Alpha
  297. Kolej Teknologi Antarabangsa Cosmopoint
  298. Kolej Teknologi Antarabangsa Cybernetics
  299. Kolej Teknologi Bestari
  300. Kolej Teknologi Dan Senireka RENG
  301. Kolej Teknologi Darulnaim
  302. Kolej Teknologi MEA
  303. Kolej Teknologi Park Malaysia
  304. Kolej Teknologi Pulau
  305. Kolej Teknologi SEGI
  306. Kolej Teknologi Sentral Pulau Pinang
  307. Kolej Teknologi Timur
  308. Kolej Teknologi Unified
  309. Kolej Teknologi YPC-ITWEB
  310. Kolej Tertiari Lanjutan Kemayan
  311. Kolej TESDEC (Kolej Sri Iman)
  312. Kolej Timur Barat
  313. Kolej Unikop
  314. Kolej UNITI
  315. Kolej Vision
  316. Kolej WIM
  317. Kolej WIT
  318. Kolej Yayasan Sabah (KYS)
  319. Kolej Yayasan UEM
  320. Kolej / Maahad Hafiz Klang
  321. Pusat Bahasa Antarabangsa ELS
  322. Pusat Pembangunan Kemahiran Pulau Pinang (PSDC)
  323. Rima Secretarial Finishing College
  324. Sekolah Perniagaan AMC

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  1. Senarai IPTS JPT MOHE