Senarai universiti di Switzerland

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini adalah daftar universiti di Switzerland.

Pendidikan tinggi rasmi[sunting | sunting sumber]

Menurut undang-undang Swiss berkenaan Universiti yang dibayar awam dan badan CRUS,[1] terdapat 12 institusi pendidikan tinggi di Switzerland (10 universiti canton Swiss dan 2 institusi teknologi kebangsaan dan beberapa universiti khusus, contoh., Universiti Sains Kegunaan "Applied Sciences":


Universities of Applied Sciences (Fachhochschulen according to the law FHSG)[sunting | sunting sumber]

  • Berner Fachhochschule, BFH
  • Fachhochschule Nordwestschweiz, FHNW (Bahasa Jerman:

Fachhochschule Nordwestschweiz)

Fine arts universities[sunting | sunting sumber]

Pedagogical universities (diplomae regognized by EDK)[sunting | sunting sumber]

  • Alta Scuola Pedagogica Ticino
  • Haute école pédagogique des cantons de Bern, du Jura et de Neuchâtel
  • Haute école pédagogique du canton de Vaud
  • Pädagogische Hochschule Wallis
  • Haute école pédagogique fribourgeoise
  • Interkantonale Hochschule für Heilpädagogik Zürich
  • Pädagogische Hochschule Graubünden
  • Pädagogische Hochschule Bern
  • Pädagogische Hochschule Nordwestschweiz (Teilschule der FHNW)
  • Pädagogische Hochschule Rorschach
  • Pädagogische Hochschule St. Gallen
  • Pädagogische Hochschule Schaffhausen
  • Pädagogische Hochschule Thurgau
  • Pädagogische Hochschule Zentralschweiz
  • Pädagogische Hochschule Zürich (Teilschule der ZFH)
  • Schweizer Hochschule für Logopädie Rorschach SHLR
  • Eidgenössisches Hochschulinstitut gemäss Berufsbildungsgesetz (BBG), Art. 48
  • Eidgenössisches Hochschulinstitut für Berufsbildung, EHB

Institutions accredited by the Swiss University Conference (SUK)[sunting | sunting sumber]

Other institutions of higher education[sunting | sunting sumber]

The Swiss university law considers as institutions of higher education according to articles 3 and 12 further:

List of private colleges[sunting | sunting sumber]

International rankings[sunting | sunting sumber]

According to the THE–QS World University Rankings:

Institution 2004 2005 2006 2007 2008 2009
ETH Zurich (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) 10 21 24 42 24 20
École Polytechnique Fédérale de Lausanne 32 34 64 117 50 42
Universiti Geneva (Université de Genève) NR 88 39 105 68 72
Universiti Zurich (Universität Zürich) NR 85 109 140 106 92
Universiti Basel (Universität Basel) NR 127 75 114 131 108
Universiti Lausanne (Université de Lausanne) NR 133 89 NR 161 168
Universiti Bern (Universität Bern/Université de Berne) NR NR 178 NR 192 193
Universiti St. Gallen (Universität St. Gallen) NR 150 NR NR NR NR

NR = no ranking or ranking outside top 200.

SMBG, a leading education company in France is publishing since 2007 a universal selection of 1,000 business schools, listed according to their capacity for international influence, split along principal global academic axes and grouped into 9 geographic zones. These 1,000 business schools represent more than 150 countries and 97% of the world’s population.[2]

The list features the following Swiss universities:

  • Educatis University, Graduate School of Management
  • GSDIR - Geneva School of Diplomacy and International Relations
  • GSBA - Graduate School of Business Administration Zürich
  • IIMT - International Institute of Management in Technology, Universiti Fribourg
  • IMD - International Institute for Management Development
  • International University in Geneva
  • Victoria University in Neuchatel
  • Swiss Federal Institute of Technology - ETH Zurich, Department of Management Technology and

Economics

  • Universität St. Gallen
  • Université de Genève - HEC Genève
  • Université de Lausanne - HEC Lausanne
  • Business management Universiti Geneva

For an actual and complete overview of rankings, please have a look at Universityrankings.ch

See also[sunting | sunting sumber]

References[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]