Swami Vivekananda

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Swami Vivekananda

Swami Vivekananda in Chicago, September, 1893. On the left Vivekananda wrote in his own handwriting: "one infinite pure and holy – beyond thought beyond qualities I bow down to thee".[1]
Born 12 Januari 1863(1863-01-12)
Calcutta, India
Died 4 Julai 1902 (umur 39)
Belur Math berhampiran Calcutta
Birth name Narendra Nath Datta
Guru/teacher Ramakrishna
Philosophy Vedanta
Literary works Raja Yoga, Karma Yoga, Bhakti Yoga and Jnana Yoga
Quotation Come up, O lions, and shake off the delusion that you are sheep; you are souls immortal, spirits free, blest and eternal; ye are not matter, ye are not bodies; matter is your servant, not you the servant of matter.[2]
(See more quotations in Wikiquote)
Signature
rahmenlos

Swami Vivekananda (bahasa Bengali: স্বামী বিবেকানন্দ Shami Bibekanondo) (12 Januari, 1863 - 4 Julai, 1902), dilahirkan dengan nama Narendranath Datta (নরেন্দ্রনাথ দত্ত Nôrendronath Dotto), merupakan seorang tokoh dalam sejarah Hindu, India dan pemikir Timur (orientalis) yang terdapat di Barat. Beliau adalah saudara kepada Shri Bhupendranath Dutt, seorang revolusioner di India.

Vivekananda memiliki peribadi yang amat dikenali dunia sebagai seorang pemimpin spiritual yang memiliki pengaruh besar daripada ajaran Vedanta dan Yoga. Beliau adalah Swami Hindu pertama yang datang ke Barat, untuk menyebarkan Hindu, Yoga dan Vedanta pada World's Parliament of Religions, sehubungan dengan mengadakan World's Fair di Chicago pada tahun 1893. Disini namanya mulai melonjak dan dikenal luas. Kejayaannya di Chicago disusuli dengan pengenalannya ke seluruh benua Amerika dan Eropah.

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

Swami Vivekananda ialah seorang fakir Hindu dan pengikut utama Sri Ramakrishna. Beliau merupakan tokoh terulung yang memperkenalkan falsafah Vedanta dan Yoga di dunia Barat. Antara sumbangan utamanya ialah meningkatkan taraf agama Hindu sebagai sebuah agama utama di dunia. Beliau berperanan membangkitkan semula agama Hindu di India. Vivekananda juga menubuhkan Ramakrishna Math dan Ramakrishna Mission. Ucapan beliau di Chicago pada 1893 dalam Persidangan Agama-Agama Dunia dianggap sebagai ucapan pengenalan agama Hindu yang paling popular.

Berasal daripada keluarga bangsawan Bengali di Kolkata, Vivekananda tertarik dengan kehidupan rohani sejak kecil lagi. Beliau menjadi pengikut Sri Ramakrishna, seorang alim di Dakshineswar, Kolkata. Sri Ramakrishna mengajar bahawa semua hidupan ialah manifestasi Tuhan. Oleh itu, khidmat kepada manusia adalah sama seperti pemujaan Tuhan. Selepas kematian gurunya, Vivekananda merantau ke seluruh benua india dan memahami suka duka penduduk negaranya. Ketika itu, India berada di bawah penjajahan Inggeris. Seterusnya, Vivekananda berlayar ke Amerika Syarikat untuk menyertai Persidangan Agama-Agama Dunia pada tahun 1893. Vivekananda memberikan ratusan ceramah umum, perbincangan dan kelas-kelas bagi menyebarkan falsafah agama Hindu di Amerika Syarikat, England dan Eropah.

Kehidupan awal (1863–1888)

Kelahiran dan Zaman Kanak-Kanak

Nama asal Vivekananda ialah Narendranath Datta (disingkatkan kepada Narendra atau Naren) di rumah pusakanya di 3, Gourmohan Mukherjee Street di Kolkata pada 12 Januari 1863. Ketika itu Kolkata menjadi pusat pemerintahan kerajaan British di India. Bapanya, Vishwanath Datta, menjadi seorang peguam di Mahkamah Tinggi Kolkata. Bhuvaneshwari Devi, ibu Narendra ialah seorang wanita yang beriman.

Narendra meminati kehidupan rohani sejak kecil lagi. Dia suka bermain ‘meditasi’ iaitu duduk dengan menutup matanya di hadapan patung dewa-dewi. Dia juga amat tertarik dengan rahib-rahib dan golongan fakir. Narendra seorang kanak-kanak yang nakal dan cerdas. Ibunya terpaksa mendapatkan dua orang pekerja untuk menjaganya. Bhuvaneshwari Devi juga berkata, “Saya berdoa kepada Dewa Shiva untuk mengurniakan saya seorang anak. Rupa-rupanya Dia telah memberikan saya salah seorang jembalang-Nya”.

Pendidikan

Pada tahun 1871, Narendra memasuki Metropolitan Institution yang ditubuhkan oleh Ishwar Chandra Vidyasagar. Dia menuntut di sini sehingga keluarganya berpindah ke Raipur pada tahun 1877. Apabila keluarganya kembali ke Kolkata pada tahun 1879, Narendra lulus dalam peperiksaan kemasukan di Presidency College. Pada tahun itu, Narendra merupakan satu-satunya pelajar kolej itu yang lulus dalam gred pertama. Narendra seorang yang kuat membaca dan dia berminat dalam pelbagai bidang, termasuk falsafah, agama, sejarah, sains sosial, seni dan sastera. Dia juga menggemari sastera Hindu seperti kitab-kitab Veda, Upanishad, Bhagavad Gita, Ramayana, Mahabharata dan Purana. Dia juga seorang seniman yang terlatih dalam seni muzik India, dan dia juga seringkali menyertai senaman fizikal, sukan dan sebagainya.

Zaman Remaja

Narendra mempelajari ilmu logik Barat, falsafah Barat, dan sejarah Eropah di General Assembly's Institution (kini dikenali sebagai Scottish Church College). Dalam tahun 1881, dia lulus dalam peperiksaan First Arts, dan menamatkan Sarjana Muda Sastera pada tahun 1884. Narendra mempelajari hasil penulisan David Hume, Immanuel Kant, Johann Gottlieb Fichte, Baruch Spinoza, Georg W. F. Hegel, Arthur Schopenhauer, Auguste Comte, John Stuart Mill dan Charles Darwin. Dia amat tertarik dengan teori evolusi Herbert Spenser dan sering berutus surat dengan Spenser. Dia juga menterjemahkan sebuah buku Spenser bertajuk Education (1861) ke dalam Bahasa Bengali. Selain itu, dia juga mempelajari sastera agama dalam Bahasa Sanskrit dan kesusasteraan Bengali. William Hastie (pengetua General Assembly's Institution) menulis mengenainya, “Narendra memang seorang genius. Saya telah merantau ke seluruh dunia tetapi saya tidak pernah bertemu dengan seorang budak yang cerdik dan berkebolehan sepertinya. Malah, di universiti-universiti German pun, tidak ada seorang penuntut sebijaknya.”

Narendra menjadi seorang ahli Freemason dan Sadharan Brahmo Samaj yang diketuai oleh Keshab Chandra Send an Devendranath Tagore. Ketika ini, dia mula dipengaruhi dengan konsep-konsep Brahmo Samaj, termasuk kepercayaan kepada Tuhan yang Tak Berupa dan dia menghentikan penyembahan berhala.

Dengan pemikiran yang mendalam, kedahagaan rohaninya untuk mengetahui rahsia ketuhanan mula bergelora.  Ketika ini, Narendra bertemu dengan Devendranath Tagore dan menyoalnya sama ada beliau pernah melihat Tuhan. Devendranath tidak menjawab soalan itu. Sebaliknya, beliau berkata, “Kamu mempunyai mata seorang Yogi.” Narendra tidak berpuas hati dengan falsafah semata-mata. Dia ingin mengetahui sama ada Tuhan dan agama boleh menjadi pengalaman terus seseorang. Dia berjumpa dengan ramai lagi tokoh-tokoh terkenal di Kolkata dan menanyakan sama ada mereka pernah melihat Tuhan. Tiada sesiapapun yang dapat memberikan jawapan yang memuaskan hatinya.

Sri Ramakrishna

Narendra telahpun mendengar tentang Sri Ramakrishna daripada pengetua kolejnya, Reverend W.Hastie yang mengajarnya sastera Inggeris. Ketika menerangkan tentang keadaan ‘keghairahan rohani’ yang digambarkan dalam sajak Wordsworth bertajuk ‘The Excursion’, Hastie meminta pelajar-pelajarnya untuk melawat seorang alim bernama Sri Ramakrishna sekiranya mereka berminat untuk memahami maksud perkataan itu dengan jelas. Hastie memberitahu mereka bahawa dia pernah melihat Sri Ramakrishna mengalami keghairahan rohani.

Pertemuan pertama Narendra dan Sri Ramakrishna adalah sungguh bermakna. Sri Ramakrishna sendiri menceritakannya begini: “Narendra memasuki kamar ini melalui pintu barat, yang menghadap Ganges. Saya mendapati dia tidak kisah tentang perwatakannya; rambut dan pakaiannya langsung tidak kemas. Tidak seperti teman-temannya, dia kelihatan amat tersisih, seolah-olah dia tidak berminat dengan dunia ini. Matanya menunjukkan bahawa sebahagian besar fikirannya sentiasa berada dalam renungan. Apabila saya melihat ini, saya merasa kagum. Macam mana seorang yang beraspirasi rohani begini boleh tinggal di Kolkata, tempat bagi orang-orang yang materialistik? Segulung tikar telah dibentang di atas lantai. Saya memintanya untuk duduk, dan dia duduk bersila berdekatan kendi air Ganges. Beberapa orang rakannya berada bersamanya pada hari itu. Saya mendapati bahawa mereka adalah hanya orang-orang duniawi yang biasa dan berfikir hanya tentang keseronokan mereka.” Dalam pertemuan pertama ini, Sri Ramakrishna meminta Narendra untuk menyanyikan beberapa buah lagu.

Narendra bernyanyi dengan penuh perasaan:                                                      

Mari kita pulang sekali lagi, O hati, ke rumah kita!

Sini di bumi asing ini

Mengapa kita merantau tanpa hala dalam samaran orang asing?

Semua makhluk hidup ini, dan juga lima unsur-unsur

Adalah asing bagi mu, semuanya; satu pun bukan milikmu.

Mengapa kau melupakan diri begini,

Kerana cinta pada orang asing, hati dungu?

Mengapa kau lupakan orang mu sendiri?  

Jejaki jalan kebenaran, O hati!

Mendakilah tanpa penat, dengan Cinta sebagai pelita yang menyinari jalanmu.

Sebagai bekalan perjalanan, bawalah bersamamu

Nilai-nilai murni, yang tersorok kemas

Kerana, seperti dua orang penyamun

Ketamakan dan delusi menunggu untuk menyamun segala hartamu.

Dan sentiasa bawa bersamamu, sebagai penjaga

untuk melindungimu daripada bahaya,

Fikiran tenang dan kawalan diri.

Teman orang-orang alim akan kau temui

Sebuah rumah rehat di tepi jalan;

di situ rehatkan anggota-anggotamu yang penat seketika, tanyalah jalanmu,

Jikalau kau rasa ragu-ragu, padanya yang mengawal di sana.

Jika sesuatu di tengah jalan menakutkan kamu,

Dengan lantang serulah nama Tuhan;

Kerana Dia adalah Pemerintah jalan itu,

Malah Maut juga mesti tunduk pada-Nya.  

Kemudian, Narendra mengajukan soalan yang dia telah tanya kepada ramai orang-orang alim sehingga itu – “Bolehkah manusia melihat Tuhan?” Dan akhirnya, kali ini dia menerima jawapan. Sri Ramakrishna berkata: “Ya, Tuhan boleh dilihat. Sama seperti saya sedang melihat kamu dan bercakap kepada kamu tetapi dengan lebih jelas lagi. Tetapi siapa yang mahu melihat dan bercakap kepada Tuhan? Demi isteri, anak-anak, wang, dan harta benda, orang menderita dan mencurahkan air mata – tetapi siapa yang menangis untuk melihat Tuhan? Jika benar-benar seseorang ingin untuk melihat Tuhan dan menyeruNya, Tuhan akan pasti mendedahkan Diri-Nya kepada orang itu.” Kesungguhan dan kejujuran di sebalik kata-kata ini menyentuh hati Narendra. Pertama kali dalam hidupnya dia berjumpa dengan seorang yang dapat mengakui bahawa manusia boleh melihat Tuhan. Dia juga berasa tertarik dengan kesucian dan sifat polos Sri Ramakrishna.

Narendra mula melawat Sri Ramakrishna di Dakshineshwar dengan lebih kerap. Pendidikan moden Inggeris telah memberinya pemikiran yang kritikal dan dia tidak akan menerima sesuatu tanpa bukti. Narendra menerima Sri Ramakrishna sebagai gurunya hanya selepas menguji beliau sepenuhnya. Sri Ramakrishna sendiri sering menguji Narendra untuk memastikan bahawa dia ialah instrumen yang sesuai untuk menjalankan tugas yang beliau akan serahkan kepadanya.

Kematian bapa Narendra pada tahun 1884, menukar nasib keluarganya. Saudara-mara mereka cuba untuk menghalau keluarganya dari rumah pusaka mereka. Narendra terpaksa menanggung beban keluarganya. Usahanya untuk mencari pekerjaan juga tidak berjaya. Pada mulanya, dia meragui kewujudan Tuhan yang nampaknya tidak mendengar doanya. Tetapi, kepercayaannya kepada Sri Ramakrishna memberinya kekuatan. Pengalaman pahit hidup, akhirnya menyebabkan Narendra mengakui kewujudan Kali, Ibu Yang Maha Esa.

Seterusnya, pada tahun 1885, Sri Ramakrishna jatuh sakit dan berpindah ke Kolkata dan kemudian ke sebuah rumah taman di Cossipore. Narendra dan beberapa orang pengikut muda Sri Ramakrishna mengambil tugas menjaga Sri Ramakrishna. Di Cossipore, keinginan Narendra untuk mengalami Nirvikalpa Samadhi berhasil. Kemudian, Narendra dan beberapa orang lain mengambil ikrar rahib. Demikian, lahirlah Ramakrishna Order. Sri Ramakrishna juga memberikan amanat kepada Narendra untuk membimbing rahib-rahib lain selepas kematiannya.

Selepas kematian Sri Ramakrishna, pengikut-pengikutnya kembali kepada kehidupan seharian mereka. Narendra sebaliknya, bertekad untuk menyatukan mereka di bawah bumbung yang sama. Dengan bantuan kewangan daripada Surendranath Mitra, sebuah rumah usang disewa di Baranagore. Ia menjadi biara pertama pengikut-pengikut Ramakrishna yang menjadi rahib. Narendra dan beberapa orang pemuda lain melakukan disiplin rohani seperti meditasi dan sebagainya.     

Dalam bulan Disember 1996, Narendra dan beberapa orang saudara segurunya melawat kampong Antpur. Pada 24 Disember, Narendra dan lapan orang saudara segurunya mengambil Sannyasa di Antpur. Mereka bertekad untuk hidup demi Sri Ramakrishna.

Pada tahun 1888, Narendra mula merantau ke seluruh India sebagai seorang Parivrâjaka – seorang fakir yang tiada tempat kediaman tetap, tiada ikatan dan bebas”. Hartanya cuma sebatang tongkat, sebuah kamandalu (kendi air) dan dua buah buku kegemarannya – Bhagavad Gita dan The Imitation of Christ. Selama lima tahun, Narendra merantau tanpa identity yang tetap, melawat tempat-tempat suci dan mempelajari tradisi agama dan sosial India. Ketika ini, Narendra belajar untuk  bersimpati dengan penderitaan dan kemiskinan penduduk negaranya. Dia mula mencari jalan penyelesaian untuk membangkitkan semula negaranya. Dalam perjalanan ini, Narendra berinteraksi dengan pelbagai golongan seperti golongan diraja, orang-orang Hindu, Muslim, Kristian, golongan yang ditindas masyarakat, pegawai-pegawai kerajaan dan sebagainya.

Pada tahun 1888, destinasi pertama Narendra adalah Varanasi. Dia melawat tempat-tempat di mana Gautama Buddha dan Sri Sankara memberikan khutbah. Dia juga bertemu dengan Trailanga Swami., seorang alim di Varanasi . Babu Pramadadas Mitra, seorang pendeta Sanskrit juga berkawan dengan Narendra ketika ini. Narendra sering berutusan surat dengan Pramadadas Mitra untuk mendapatkan penjelasan tentang teks-teks Hindu.

Semasa berada di Sarnath, berdekatan Varanasi, suatu peristiwa yang menjadi teladan kepada Narendra berlaku. Pada suatu pagi, dia sedang berjalan berdekatan sebuah tangki air selepas mengunjungi kuil Dewi Durga. Tiba-tiba, dia dikerumuni sekumpulan monyet besar. Monyet-monyet itu enggan untuk memberi laluan dan mula menyerangnya. Apabila dia cuba untuk berlari, kumpulan itu mengejarnya dengan pantas. Seorang fakir tua yang melihat ini, memanggilnya: “Jangan berlari! Hadapi binatang itu.” Narendra berhenti dan berpusing berhadapan dengan monyet-monyet yang mengejarnya. Melihat ini, binatang-binatang itu berhenti mengejarnya dan melarikan diri dari tempat itu. Narendra berkata, “Itu adalah satu pedoman untuk seumur hidup – berdepanlah dengan yang buruk, hadapinya dengan berani. Seperti monyet-monyet itu, kesusahan hidup berundur ke belakang apabila kita berhenti melarikan diri daripadanya. Jika kita hendak mencapai kebebasan, ia mesti dengan cara menakluki alam, bukan dengan melarikan diri daripadanya. Pengecut-pengecut tidak akan berjaya. Kita mesti berlawan dengan ketakutan, kesusahan dan kejahilan jika kita mahu melepaskan diri daripadanya.”

Dari Varanasi, Narendra merantau ke Ayodhya, Lucknow, Agra, Vrindavan, Hathras dan Rishikesh. Pada September 1888, Narendra berhenti di Hathras. Seorang pegawai stesen keretapi bernama Sharat Chandra Gupta berjumpa dengannya dan menjemputnya untuk makan di rumahnya. Narendra menerima jemputan itu dan seterusnya menetap di rumah Sharat untuk beberapa hari. Ketika Narendra hendak meneruskan perjalanannya, Sharat mendesaknya untuk menerimanya sebagai pengikut.

Narendra berkata, “Bolehkah kamu mengikut saya? Jika begitu, ambil mangkuk saya dan pergi ke rumah pekerja-pekerja stesen keretapi dan mengemis.” Sebaik sahaja menerima arahan ini, Sharat pergi mengemis makanan daripada pekerja-pekerja bawahannya. Melihat kesungguhan Sharat, Narendra menerimanya sebagai pengikut dan menamakannya sebagai Swami Sadananda.

Narendra dan Sadananda bertolak ke Hrishikesh. Sadananda yang selama ini telah hidup selesa tidak dapat menyesuaikan dirinya dengan kesukaran hidup seorang fakir. Ketika merantau di perkampungan Himalaya yang terpencil, dia jatuh pengsan kerana kelaparan dan kehausan. Narendra mendukungnya dari tempat itu. Apabila Sadananda langsung tidak bermaya untuk mengangkat apa-apa, Narendra sendiri membawa barang-barangnya, termasuk kasutnya juga.

Buku-Buku:

Serba-boleh[sunting | sunting sumber]

Serban yang dikenakan oleh Vivekananda diyakini berkat anjuran daripada Maharaja Khetri. Namun beberapa pakar sejarah dan peneliti berpendapat bahawa Vivekananda sempat mengunjungi Swamithope Pathi selama kunjungannya di Kanyakumari pada Disember 1892 dan meyakini bahawa ia terkesan dengan prinsip dibalik ritual keagamaan dari keyakinan monistic tersebut,[3] yang mana kaum monistic mengenakan sejenis ikat kepala selama melaksanakan pemujaan di kuil, di depan cermin dll, dan Vivekananda mulai mengenakan sorban sejak saat itu.[4] Beberapa orang menganggap bahawa Vivekananda menerima pencerahan spiritual dari Ayya Vaikundar.[5] Namun semua ini tidak pernah tercantum dalam karya mahupun biografinya.

Ada juga yang mengatakan bahawa ketika masa kecilnya ia terkesan dengan sorban yang dikenakan oleh kusir kereta, yang mengangkut ayahnya berangkat kerja setiap hari. Namun, setelah ia mengumumkan pada dunia dan mengambil jalan sebagai seorang sanyasin, ia mulai memakai serban untuk dirinya.

Trivia[sunting | sunting sumber]

  • Swami Vivekananda adalah orang India pertama yang diundang untuk menjabat profesor Filsafat Oriental di Universitas Harvard.
  • India merayakan National Youth Day pada hari lahirnya.
  • Vivekananda Vidyapith Academy of Indian Philosophy and Culture di New Jersey, Amerika Serikat, diambil dari namanya.
  • The Swami Vivekananda International Convention Centre, didirikan pada April 2005 di Pailes, Mauritius, juga memakai namanya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "World fair 1893 circulated photo". vivekananda.net. http://vivekananda.net/photos/1893-1895TN/pages/chicago-1893-september-harrr.htm. Capaian 11 April 2012. 
  2. Vivekananda 2001, Paper On Hinduism, Chapter "Addresses at The Parliament of Religions", Vol 1
  3. R.Shanmugam's, Nadar Kulathil Narayanar Avataram, Nadar Kuladeepam Publications, 2001, Page:215, ""
  4. [1] - "Also from the later history, when Swami Vivekananda came to Kanyakumari, He visited Swamythoppu temple when he heard about Lord Vaikunta. From that time he started wearing a turban on his head all the time."
  5. Dr. Poulose in his book Advaita Philosophy of Brahmashri Chattampi Swamikal (Ayyavazhi Publications), says that Atmanada Swamikal was the disciple of Ayya Vaikundar and Atmanada Swamikal learned the Marmavidya in Sidha vidya and ghecherividya (Chinmudra) from Ayya Vaikundar and Atmanada Swamikal further taught all these vidyas to his disciple, Sri Chattampi Swamikal. The book also says that when Swami Vivekananda arrived in Ernakulam, Sri Chattampi Swamikal taught this Chinmudra to him.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Swami Vivekananda
Wikisource
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai:

Templat:Hindu-bio-stub