Universiti Perubatan Antarabangsa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Universiti Perubatan Antarabangsa
International Medical University
Maklumat am
Moto Together, Learning
Ditubuhkan 1992
Jenis Swasta

Laman sesawang www.imu.edu.my
Pentadbiran
Canselor YBhg Dato’ Seri Dr T. Devaraj
Lokasi
Lokasi Kuala Lumpur
Negara Malaysia
Kampus Bukit Jalil, Kuala Lumpur

sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Universiti Perubatan Antarabangsa merupakan universiti pertama di Malaysia yang menawarkan perubatan konvensional dan komplimentari, semuanya di bawah satu bumbung. Ditubuhkan dalam tahun 1992 di mana program-programnya adalah terdiri daripada landasan berkembar tempatan (ijazah sarjana muda IMU), dan juga rakan kongsi antarabangsa (ijazah sarjana muda universiti rakan kongsi).

IMU telah menjadi perintis program Sekolah Perubatan Rakan Kongsi yang pertama di dunia, yang membenarkan seseorang pelajar untuk memulakan pendidikan mereka di Malaysia sementara melengkapkan dan mendapatkan satu ijazah sarjana muda di sebuah universiti antarabangsa. Dalam dua dekad yang lampau, IMU telah berkembang dari sebuah kolej perubatan dengan 5 buah universiti rakan kongsi dalam tahun 1992, menjadi sebuah institusi pendidikan tinggi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dengan lebih daripada 30 buah universiti rakan kongsi bertaraf dunia di Australia, New Zealand, Kanada, AS, Ireland, China dan UK. Melalui kerjasama ini, IMU telah menyediakan peluang kepada lebih dari 3,000 orang pelajar untuk melengkapkan ijazah sarjana muda mereka di universiti-universiti berprestij ini.


Kampus utama IMU terletak di Bukit Jalil, Kuala Lumpur, Malaysia. Pada ketika ini, Universiti ini mempunyai lebih dari 3,300 orang pelajar merentasi pelbagai programnya, dengan 2,880 orang pelajar bertapak di Bukit Jalil, sementara 420 orang lagi di sekolah-sekolah Klinikal. IMU juga telah menjadi hos kepada lebih dari 200 orang pelajar antarabangsa yang mewakili 30 buah negara di seluruh dunia.


Universiti Perubatan Antarabangsa menawarkan satu rangkaian program ijazah sarjana muda dalam sains perubatan dan kesihatan: Perubatan, Pergigian, Farmasi, Kimia Farmaseutikal, Kejururawatan, Sains Kejururawatan, Dietetik dengan Nutrisi, Nutrisi, Psikologi, Sains Biomedik, Bioteknologi Perubatan, Kiropraktik, Perubatan China dan juga ijazah peringkat sarjana: MSc dan PhD dalam Perubatan dan Sains Kesihatan (melalui penyelidikan), MSc dalam Kesihatan Awam, MSc dalam Kimia Analitikal dan Farmaseutikal dan MSc dalam Perubatan Molekular.


Universiti ini telah mencapai kejayaan besar dalam tahun 2010 dengan permulaan Pusat-pusat Penjagaan Kesihatannya yang membenarkan kakitangan dan pelajar-pelajar IMU untuk menerima dan merawat pesakit-pesakit. Pusat-pusat Penjagaan Kesihatan, yang bertindak sebagai tapak pembelajaran untuk pelajar-pelajar IMU, membawakan disiplin perubatan alopatik (Barat) dan perubatan komplimentari dan alternatif bersama-sama di bawah satu bumbung.

Program-program yang Ditawarkan[sunting | sunting sumber]

Universiti Perubatan Antarabangsa menawarkan satu rangkaian luas program-program berkualiti dalam disiplin penjagaan kesihatan teras dan komplimentari yang direka untuk menginspirasi, membentuk dan memupuk pengamal-pengamal perubatan masa hadapan. Program-program kami adalah diiktiraf oleh dan bergabung bersama dengan sesetengah daripada universiti perubatan terkemuka dunia untuk memastikan penyampaian pendidikan berkualiti antarabangsa yang benar-benar tulen.

IJAZAH SARJANA MUDA

IJAZAH SARJANA


Universiti Rakan Kongsi[sunting | sunting sumber]

IMU mempunyai program pemindahan kredit dengan 30 buah sekolah perubatan rakan kongsi (setakat 2011), dari seluruh dunia: IMU mempunyai program berkembar dengan empat buah sekolah pergigian rakan kongsi (setakat 2011) dari Australia.


Australia

Ireland

New Zealand

United Kingdom

United States

Canada

IMU has twinning programmes with four partner dental schools (as of 2011) from Australasia: Australia

New Zealand


Pautan luar[sunting | sunting sumber]