Wikipedia:Kedai Kopi (lain-lain)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Laman ini merupakan salah satu daripada bahagian-bahagian Kedai Kopi untuk perbincangan mengenai topik-topik yang tidak bertepatan dengan bahagian-bahagian Kedai Kopi yang lain. Sila pos di laman dasar, cadangan, atau teknikal, atau di meja bantuan mengikut kesesuaian perkara yang anda ingin bincangkan. Untuk soalan pengetahuan umum, rujuklah di meja rujukan.
Sila letakkan tandatangan beserta tarikh bagi kiriman anda (dengan menaip ~~~~ atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada bar peralatan menyunting).kenapa?


Tahun baru[sunting | sunting sumber]

WBM tidak membuat sambutan tahun baharu 2015 ke?? - Muhd Aiman65 (bincang) 7:07, 31 Disember (UTC)

@Muhd Aiman65:: Kekurangan penyelia menyebabkan kami tak dapat nak lakukan. Lagi2 pula ramai penyelia tak aktif mungkin disebabkan banjir. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 10:47, 31 Disember 2014 (UTC)

Jemput undi @Muhd Aiman65: dan @SyahirSQRT2: di sini. Azim Melaka (bincang) 13:31, 1 Januari 2015 (UTC)

Terima kasih invite, @Ajeem95:. Woo, kita mula tahun dengan undian. Hope this year will turn out good. Syahir√2 (bs) 14:29, 1 Januari 2015 (UTC)

Terima kasih @Ajeem95: kerana beritahu, dah lama WBM ni tak ada pelantikan penyelia. - Muhd Aiman65 (bincang 7:16, 2 Januari 2015 (UTC)

Setuju @Muhd Aiman65:, kali terakhir perlantikan penyelia pun tahun 2013 iaitu @SNN95:. Walaupun saya masih belum menyertai Wikipedia pada zaman tersebut, tetapi saya ingin merasai sebenarnya. Paling meriah sekitar akhir 2012 hingga pertengahan 2013. Itu pun saya melihat sejarah kegemilangan WBM di Wikipedia:Pengumuman/Arkib 2013. Alangkah bagusnya jika dulu saya melalui zaman tersebut. Sayangnya sekarang penyelia seperti Aplikasi, Ranking Update dan JerichoNation dah bersara. Harap tahun 2015 ini lebih cemerlang daripada 2013. Cuma saya kekurangan idea nak cipta rencana.Azim Melaka (bincang) 01:28, 2 Januari 2015 (UTC)
rencana baru akan menyusahkan proses pemantauan oleh penyelia supaya berada pada kualiti terbaik --Ab8 (bincang) 00:19, 12 Januari 2015 (UTC)
Kami di WBM tidak kisah pasal kualiti atau kuantiti kerana setiap individu berhak untuk mencipta rencana yg dirasakan sesuai. Jangan menghalang usaha orang lain untuk mencipta rencana baru! Kenapa dengan anda ni @Ab8:! Sejujurnya, saya sudah meluat dan menyampah melihat sikap anda ini! Sekiranya anda terlalu mementingkan kualiti dan ingin mempertikaikan hasil usaha orang lain! Silakan keluar daripada Wikipedia bahasa Melayu dan pilih Wikipedia bahasa lain yang anda inginkan! Jangan memperlekeh hasil usaha orang lain. Untuk pengetahuan anda! Hasil kemajuan Wikipedia bahasa Melayu meningkat maju dari 30,000+ rencana pada tahun 2008 sehingga 200,000 rencana pada tahun 2013 adalah hasil usaha pengguna lain terutama sekali bekas penyelia WBM @Aplikasi: dan penyelia @Yosri:. Jadi anda sebagai pengguna baru lebih baik diam. Dan jika anda tidak mahu menyumbang sekalipun, jangan mempertikaikan hasil usaha orang lain yang telah bertungkus-lumus memajukan Wikipedia bahasa Melayu! Orang macam anda inilah yang akan menghalang kemajuan Wikipedia bahasa Melayu. Wikipedia ini juga dimajukan bersama-sama antara pengguna biasa dan penyelia. Saya ingatkan anda sekali lagi @Ab8:, jangan mempertikaikan hasil usaha orang lain. Sikap anda boleh diumpamakan seperti pengguna sebelum ini. Lihat [disini]. Anda juga boleh membaca melalui perbincangan di [disini], para penyelia sendiri tidak kisah mengenai sesuatu rencana yang dicipta, mengapa anda yang bukan penyelia seperti saya ingin mempertikaikan hasil usaha orang lain? Minta maaf sekiranya saya berterus-terang, anda ini hanya menganggu komuniti di Wikipedia. Saya ambil semua apa yg saudara penyelia @Algazel: pernah menyatakan dahulu dan saya tujukan kepada anda.Anda ada cadangan? Kalau tak ada, baik diam dan hormati usaha orang lain. Rencana2 sedemikian ada membantu dalam penulisan rencana2 lain, misalnya Masjid Azizi. Maaf cakap ya wahai Ab8, tapi selalunya anda kena fikir sebelum menurunkan soalan atau komen di laman awam wiki ini. Jangan sesuka hati anda terus persoalkan usaha orang lain macam apa dibuat @Yosri: dan @Aplikasi:: dengan botnya. Anda umur berapa? Terus terang sebenarnya saya terlalu muak dengan ulasan2 anda. Dan ya, saya sudah fikirkan komen saya ini. Dan juga, anda selalu menentang dan juga merosakkan undian pengguna yang paling layak diangkat sebagai penyelia dan saya malas dan melayan ulasan bodoh anda kononnya rencana baru akan menyusahkan proses pemantauan oleh penyelia supaya berada pada kualiti terbaik. Anda penyelia ke? Penyelia sendiri tidak menghalang hasil usaha orang lain malah turut menyumbang sekali dalam kerja2 penciptaan rencana baru. Tolonglah jangan bersikap seperti anda seorang penyelia. Azim Melaka (bincang) 06:26, 12 Januari 2015 (UTC)

Laman yang menggunakan argumen pendua dalam panggilan templat[sunting | sunting sumber]

Boleh tak sesiapa tolong terangkan apa maksud ini "Laman yang menggunakan argumen pendua dalam panggilan templat". Sebab bila buat laman, tiba-tiba keluar benda itu. - Muhd Aiman65 (bincang) 23:16, 6 Januari 2015

Saya juga setuju dengan pendapat awak. Mohon penjelasan. -- محمد حكيمي Mari berbincang! 01:30, 7 Januari 2015 (UTC)

Ia bermaksud templat tu menggunakan parameter-parameter yang berulang. Cuba lihat templat {{Manchester United F.C. squad}} yang anda gunakan untuk lebih memahami. Saya dah betulkan. Mazlisaffawi (bincang) 01:46, 7 Januari 2015 (UTC) Terima kasih @Mazlisaffawi:. Azim Melaka (bincang) 01:48, 7 Januari 2015 (UTC)

Boleh bantu dengan templat {{Vocaloid}} ini tak? Saya tak tahu apa lagi yang tak kena. -- محمد حكيمي Mari berbincang! 13:50, 8 Januari 2015 (UTC)

Apa yang saya nampak, ada masalah pada templat {{Navbox subgroup}}. Dah dikemaskini. Mazlisaffawi (bincang) 01:50, 12 Januari 2015 (UTC)
Terima kasih -- محمد حكيمي (bincang!) 01:10, 19 Januari 2015 (UTC)

Permohonan sekatan[sunting | sunting sumber]

Diminta mana2 penyelia tolong sekat pengguna [[1]] kerana sering melakukan vandalisme di rencana2 tertentu. Azim Melaka (bincang) 12:54, 8 Januari 2015 (UTC)

Vandalisme[sunting | sunting sumber]

Diminta mana2 penyelia semak perubahan pada laman K-pop, sebab saya rasa terdapat vandalisme di laman tersebut. (mungkin juga salah sangka saya) -- محمد حكيمي Mari berbincang! 03:36, 9 Januari 2015 (UTC)

Yes check.svgY Telah diundurkan. --توفيق بينچڠ 03:42, 9 Januari 2015 (UTC)

Penggunaan istilah 区 (Ku)[sunting | sunting sumber]

Salam sejahtera. Saya ingin bertanya mengenai penterjemahan bagi kawasan pentadbiran dalam bahasa Melayu. Saya terlihat perkataan 区 / 區 "Ku, Qu, Gu" (dalam bahasa Jepun, Cina / Korea, Cina) dalam Wikipedia bahasa Inggeris gunakan dua istilah iaitu ward (Jepun) dan district (Korea) (Untuk negara China juga digunakan istilah district). Saya tertanya-tanya, kenapa ada istilah wad (区) dalam bahasa Melayu? Saya lihat istilah tersebut tiada dalam PRPM tetapi hanya istilah "mukim/daerah". Jadi istilah apakah yang betul? Harap sesiapa dapat membantu saya.

Nota:

  • Dalam Wikipedia bahasa Inggeris, lagi satu perkataan yang saya terjumpa adalah 郡 "gun" (dalam bahasa Korea, Cina dan Jepun). Ia juga diterjemahkan dalam dua istilah yang berbeza iaitu district (Jepun) dan county (Korea).
  • Kedua-dua istilah 区/區 dan 郡 mempunyai konteks dan maksud yang sama dalam ketiga-tiga bahasa tersebut.

26 Ramadan (Bincang) 02:46, 15 Januari 2015 (UTC)

Bagi sayalah, terjemahan yang paling sesuai bagi ialah daerah dan ialah wilayah. --توفيق بينچڠ 07:03, 15 Januari 2015 (UTC)
Untuk 区, guna mukim (kawasan yg di bawah perintah seorang penghulu) kerana sesuai dengan maksud ward. --Kurnia [ bual ] 04:06, 16 Januari 2015 (UTC)
@Malaysiaboy: Saya rasa 郡 untuk wilayah tidak sesuai. Perkataan 道 "do" (Korea) atau 県 "ken, xian" (Jepun, Cina) bagi saya lebih sesuai. @Kurniasan:, saya sependapat dengan anda.

Soalan.[sunting | sunting sumber]

Dalam WBM, ada banyak rencana tentang sekolah-sekolah, dan saya takkan protes; rencana sekolah dijamin terkecuali daripada WP:N setakat mana yang saya faham. Tapi, ada terlalu banyak rencana sekolah yang kekurangan rujukan. Sesetengah sekolah mempunyai laman sesawang rasmi, tetapi kebanyakan sekolah ada mempunyai blog sendiri di mana pihak pengurusan menulis berkenaan berita-berita, serta memberikan beberapa maklumat berkenaan sekolah tersebut.

Soalan saya ialah bolehkah blog-blog ini dikira sebagai sumber rujukan yang sahih, atau adakah ia dikira sebagai sumber terbitan sendiri? Selain itu, bolehkah ia dikira sebagai "laman sesawang rasmi" sekolah tersebut? Jika tidak, apa yang dikira sebagai laman sesawang rasmi sesebuah sekolah?

Kalau-kalau soalan ini pernah dijawab sebelum ini, saya minta maaf sangat-sangat sebab buat benda jadi redundant. Apa-apa, siapa-siapa yang nak respon, saya ucap terima kasih sangat. Syahir√2 (bs) 18:32, 18 Januari 2015 (UTC)

@SyahirSQRT2: Sekolah tidak mempunyai bajet untuk menyediakan pelayan (server) yang hanya dikhaskan untuk web dan penyimpanan data sekolah. Blospot menjadi pilihan sekolah bagi merekodkan apa yang berlaku dan maklumat tentang sekolah itu. Jika di Wikipedia, rujukan sebegitu amatlah dilarang kerana menggunakan laman sosial. Tetapi bagi saya, laman rujukan seperti blog mungkin boleh dijadikan sumber rujukan kerana sekolah menganggapnya sebagai laman rasmi sama seperti peraturan yang membenarkan rujukan untuk organisasi menggunakan laman web rasmi. Itu pandangan saya, tak tahu pula pandangan penyelia lain. Jangan ambil serius sangat sebab pandangan saya tak termaktub dalam polisi Wikipedia. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 06:28, 19 Januari 2015 (UTC)

@SyahirSQRT2: & @SNN95: Mengikut en:WP:UGC, kebanyakan sumber terbitan sendiri (self-published, termasuk blog) tidak dikira sebagai sumber yang boleh dipercayai dan oleh itu tidak boleh diterima sebagai rujukan di Wikipedia. Walaupun adalah difahami bahawa banyak sekolah kecil tidak mempunyai pelayan sendiri supaya mempunyai tapak web rasmi, kami sebenarnya juga tidak dapat ketahui siapa di belakang blog tersebut – sesiapa pun boleh berpura-pura menjadi sebuah sekolah. Juga, rencana sekolah tidak terkecuali dari WP:N. Ia sahaja terkecuali dari WP:KPS#R7. Dari WP:N: "Sekiranya sumber bersesuaian tidak dijumpai, kami mempertimbang supaya kandungan rencana digabungkan dalam rencana yang memberikan konteks lebih umum" (di enwiki); dan dari nota kaki ke-5 WP:N: "...rencana tentang sekolah wajar digabungkan kepada daerah-daerah di mana letaknya sekolah-sekolah tersebut..." (di enwiki).

Sementara kami berada dalam topik sekolah, saya terlihat banyak rencana sekolah dengan lagu/visi/misi sekolah seperti di sini, di sini, di sini, di sini dan banyak lagi. Bahan-bahan tersebut adalah berhak cipta secara automatik di bawah Konvensyen Berne dan tidak boleh digunakan di Wikipedia tanpa ulasan berkritik mengikut en:WP:NFCCEG dan WP:BW#Kegunaan yang boleh diterima. Oleh itu, lagu-lagu sekolah dan bahan-bahan berhak cipta tanpa kegunaan yang boleh diterima mestilah dikeluarkan dari Wikipedia kerana mereka merupakan pelanggaran hak cipta.

Juga, terdapat banyak rencana-rencana sekolah yang pendek/tunas yang mengandungi sebuah alamat sahaja, tiada kandungan lain lagi. Sambil gagal WP:N, Wikipedia bukanlah sebuah direktori dan rencana-rencana tersebut, jika tidak dikembangkan, patut digabungkan kepada rencana daerah-daerah mereka (seperti di atas) ataupun mereka boleh dihapuskan. – Pizza1016 (bincang (ms) | talk (en) | sumb) 06:01, 29 Januari 2015 (UTC)

@Pizza1016: Betul juga! Jadi, halaman utama rencana sekolah hanya menjadi laman pelencongan yang melencong ke rencana daerah atau tempat yang berkaitan dengan sekolah/institusi. Bagi saya, laman senarai juga bagus untuk sekolah/institusi ni. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:37, 29 Januari 2015 (UTC)
@Pizza1016:@SNN95:Oleh itu, adakah laman-laman sekolah yang sedia ada dan bukan merupakan rencana tunas perlu dihapuskan? Mohon pandangan kalian. -- محمد حكيمي (bincang!) @ (sumbangan?) 02:51, 30 Januari 2015 (UTC)
@5662595lai: Andai ikutkan peraturan memang sebegitu. Rencana sekolah yang sedia ada patut dihapuskan kerana tidak mempunyai sumber yang kukuh. Tetapi eloklah jika rencana itu dilencongkan ke dalam senarai sekolah dalam daerah atau ada rencana senarai sendiri. Jika sekolah itu ada pengiktirafan dunia atau Malaysia, karangkan satu bahagian dalam senarai atau daerah yang berkaitan dengan sekolah/institusi itu serba sedikit. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 02:59, 30 Januari 2015 (UTC)

Pertolongan[sunting | sunting sumber]

Ada tak penyelia yang boleh menggabungkan rencana Laporan Razak dan Penyata Razak 1956? Kedua-dua rencana ini boleh menimbulkan kekeliruan kepada pengguna lain mengenai laman mana yang patut mereka rujukkan. -- محمد حكيمي (bincang!) @ (sumbangan?) 02:57, 30 Januari 2015 (UTC)

@5662595lai: Sudah! Anda juga boleh melakukannya. Takpe kalau salah kami boleh bantu membetulkannya. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 03:13, 30 Januari 2015 (UTC)

Salah satu artikel kena vandal[sunting | sunting sumber]

Perhatian. Saya nak melaporkan salah satu artikel kena vandal iaitu, Senarai persatuan di Malaysia. AsyrafFile (bincang) 08:08, 3 Februari 2015 (UTC)

Rencana ini akan dicalonkan untuk penghapusan. Terlalu banyak masukan kelab/persatuan yang wujud hanya melalui laman sosial. Jika betul wujud di dunia sertakan bukti. Dan @AsyrafFile: terima kasih kerana menyatakan hal ini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 09:09, 3 Februari 2015 (UTC)

Artikel bagus[sunting | sunting sumber]

WBM tidak ada "artikel bagus" (bintang berwarna hitam jika lihat pada tetingkap bahasa) ke macam kebanyakan wikipedia-wikipedia yang lain? - Muhd Aiman65 (bincang) 6:34, 15 Disember 2015 (UTC)

@Muhd Aiman65: Kalau boleh nak sangat buat. Tapi nak buat semua tak larat la... dan sekali lagi saya ungkitkan pasal kekurangan penyelia. Jika ada ramai penyunting yang sanggup menjalankan operasi ni, kami ikutkan sahaja. Janji ikut peraturan. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 10:15, 17 Februari 2015 (UTC)

Sorotan Wikimedia, Disember 2014[sunting | sunting sumber]

Sorotan daripada blog Wikimedia untuk bulan Disember 2014, meliputi beberapa pilihan aktiviti Yayasan Wikimedia dan peristiwa-peristiwa penting daripada gerakan Wikimedia yang lain.
Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

Help is welcome for translating the January 2015 Wikimedia Highlights, too.

About · Subscribe · Distributed via MassMessage (wrong page? Correct it here), 21:15, 28 Februari 2015 (UTC)

[Global proposal] m.Wikipedia.org: (semua) Menyunting laman[sunting | sunting sumber]

MediaWiki mobile

Hi, this message is to let you know that, on domains like ms.m.wikipedia.org, unregistered users cannot edit. At the Wikimedia Forum, where global configuration changes are normally discussed, a few dozens users propose to restore normal editing permissions on all mobile sites. Please read and comment!

Thanks and sorry for writing in English, Nemo 22:32, 1 Mac 2015 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (March 2015)[sunting | sunting sumber]

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 21:14, 2 Mac 2015 (UTC)

Help us coordinate Wikipedia Library's distribution of accounts, communication of access opportunities and more! Please join our team at our new coordinator page.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Inspire Campaign: Improving diversity, improving content[sunting | sunting sumber]

This March, we’re organizing an Inspire Campaign to encourage and support new ideas for improving gender diversity on Wikimedia projects. Less than 20% of Wikimedia contributors are women, and many important topics are still missing in our content. We invite all Wikimedians to participate. If you have an idea that could help address this problem, please get involved today! The campaign runs until March 31.

All proposals are welcome - research projects, technical solutions, community organizing and outreach initiatives, or something completely new! Funding is available from the Wikimedia Foundation for projects that need financial support. Constructive, positive feedback on ideas is appreciated, and collaboration is encouraged - your skills and experience may help bring someone else’s project to life. Join us at the Inspire Campaign and help this project better represent the world’s knowledge!

(Sorry for the English - please translate this message!) MediaWiki message delivery (bincang) 20:01, 4 Mac 2015 (UTC)

SUL finalization update[sunting | sunting sumber]

Hi all,apologies for writing in English, please read this page for important information and an update involving SUL finalization, scheduled to take place in one month. Thanks. Keegan (WMF) (talk) 19:46, 13 Mac 2015 (UTC)