Wikipedia:Kedai Kopi (lain-lain)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Jalan pintas:
  • [[WP:KKL ]]
Laman ini merupakan salah satu daripada bahagian-bahagian Kedai Kopi untuk perbincangan mengenai topik-topik yang tidak bertepatan dengan bahagian-bahagian Kedai Kopi yang lain. Sila pos di laman dasar, cadangan, atau teknikal, atau di meja bantuan mengikut kesesuaian perkara yang anda ingin bincangkan. Untuk soalan pengetahuan umum, rujuklah di meja rujukan.
Sila letakkan tandatangan beserta tarikh bagi kiriman anda (dengan menaip ~~~~ atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada bar peralatan menyunting).kenapa?


Wikipedia BM dalam Signpost[sunting | sunting sumber]

Syabas kepada para penyumbang wiki-ms. Terbitan mutakhir Signpost berkata wiki ini (dan wiki Esperanto) menerima sumbangan paling banyak daripada penyunting yang menggunakan lebih daripada satu bahasa, dalam kata lain penyunting-penyunting di sini juga aktif menyumbang di wiki-wiki bahasa lain. Lihat juga rencana dalam MIT Technology Review. --Algazel (bincang) 06:51, 28 Disember 2013 (UTC)

Wow! Tahniah kepada semua penyumbang! Tepukan untuk diri kita sendiri! Happy smiley face.png --SNN95-- talk to me beybeh! 09:23, 28 Disember 2013 (UTC)
Tahniah juga daripada saya! :) - 26 Ramadan (Bincang) 00:04, 1 Januari 2014 (UTC)

Menggabungkan kategori[sunting | sunting sumber]

Salam sejahtera. Saya rasa Kategori:Album dan Kategori:Album lagu perlu digabungkan. Ada sesiapa mempunyai pandangan? Sekian. - 26 Ramadan (Bincang) 00:04, 1 Januari 2014 (UTC)

Setuju --Algazel (hubung) 00:14, 1 Januari 2014 (UTC)
Setuju. Yosri (bincang) 00:17, 1 Januari 2014 (UTC)
Yes check.svgY Selesai --Algazel (hubung) 00:12, 5 Januari 2014 (UTC)

Penyumbang[sunting | sunting sumber]

Nampaknya bilangan penyumbang aktif di MS merosot pada 2013 (69), berbanding 2012 (80) (bandingan tahun ke tahun). Berbeza dengan ID dimana terdapat peningkatan penyumbang aktif. Sesuatu yang menyedihkan sedikit.

id ms
Nov 2013 343 69
Nov 2012 313 80
Nov 2011 301 84
Nov 2010 183 73
Nov 2009 174 64
Nov 2008 170 52
Nov 2007 160 76
Nov 2006 132 50
Nov 2005 24 15
Nov 2004 16 8
Nov 2003 2 2

Rujukan http://stats.wikimedia.org/EN/TablesWikipediansEditsGt5.htm CTMakerbot (bincang) 01:54, 4 Januari 2014 (UTC)

Itulah... sekarang banyak rencana yang dibuat oleh penyumbang lepas tidak dikemaskinikan. Hal ini akan menyebabkan info usang dan mungkin akan disalah faham oleh pembaca. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 13:25, 4 Januari 2014 (UTC)
Ya menyedihkan sedikit. Diharap bilangan penyumbang aktif akan bertambah tahun ini. --Algazel (hubung) 00:15, 5 Januari 2014 (UTC)
Tetapi penyumbang yang paling aktif ada 16 orang padaNov 2013 di WBM! Peningkatan daripada 10 orang pada Nov 2012! Haha! Kitalah yang tersenarai dalam tu! Happy smiley face.png Tetapi WBIndonesia menurun dari 38 ke 34... SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 04:47, 5 Januari 2014 (UTC)
Dari segi pengguna aktif mungkin ianya merosot pada tahun 2013, namun pada tahun 2013 juga antara tahun paling banyak rencana dicipta dalam sejarah WBM iaitu pada 31 Disember 2012 WBM mempunyai jumlah rencana lebih +157,000 dan pada akhir Disember 2013 WBM mempunyai lebih 241,000 rencana. Hal ini menunjuk pada tahun 2013, sebanyak +84,000 rencana telah dicipta sepanjang tahun lepas.--Apli kasi 22:45, 5 Januari 2014 (UTC)

Terjemahan mesin[sunting | sunting sumber]

Saya ingin bertanya pendapat bagi rencana terjemahan mesin seperti HMS Malaya, patutkah ia dihapuskan segera atau diletak tag hapus dahulu. Sekian. Yosri (bincang) 10:10, 7 Januari 2014 (UTC)

Saya fikir elok diletakkan tag hapus dahulu tapi kalau IP itu membuat banyak rencana terjemahan mesin lain cerita. --Algazel (hubung) 10:23, 7 Januari 2014 (UTC)

Request for comment on Commons: Should Wikimedia support MP4 video?[sunting | sunting sumber]

I apologize for this message being only in English. Please translate it if needed to help your community.

The Wikimedia Foundation's multimedia team seeks community guidance on a proposal to support the MP4 video format. This digital video standard is used widely around the world to record, edit and watch videos on mobile phones, desktop computers and home video devices. It is also known as H.264/MPEG-4 or AVC.

Supporting the MP4 format would make it much easier for our users to view and contribute video on Wikipedia and Wikimedia projects -- and video files could be offered in dual formats on our sites, so we could continue to support current open formats (WebM and Ogg Theora).

However, MP4 is a patent-encumbered format, and using a proprietary format would be a departure from our current practice of only supporting open formats on our sites -- even though the licenses appear to have acceptable legal terms, with only a small fee required.

We would appreciate your guidance on whether or not to support MP4. Our Request for Comments presents views both in favor and against MP4 support, based on opinions we’ve heard in our discussions with community and team members.

Please join this RfC -- and share your advice.

All users are welcome to participate, whether you are active on Commons, Wikipedia, other Wikimedia project -- or any site that uses content from our free media repository.

You are also welcome to join tomorrow's Office hours chat on IRC, this Thursday, January 16, at 19:00 UTC, if you would like to discuss this project with our team and other community members.

We look forward to a constructive discussion with you, so we can make a more informed decision together on this important topic. Keegan (WMF) (talk) 06:47, 16 Januari 2014 (UTC)

Universal Language Selector will be enabled by default again on this wiki by 21 February 2014[sunting | sunting sumber]

On January 21 2014 the MediaWiki extension Universal Language Selector (ULS) was disabled on this wiki. A new preference was added for logged-in users to turn on ULS. This was done to prevent slow loading of pages due to ULS webfonts, a behaviour that had been observed by the Wikimedia Technical Operations team on some wikis.

We are now ready to enable ULS again. The temporary preference to enable ULS will be removed. A new checkbox has been added to the Language Panel to enable/disable font delivery. This will be unchecked by default for this wiki, but can be selected at any time by the users to enable webfonts. This is an interim solution while we improve the feature of webfonts delivery.

You can read the announcement and the development plan for more information. Apologies for writing this message only in English. Thank you. Runa

Amendment to the Terms of Use[sunting | sunting sumber]

Wikipedia:Pengumuman[sunting | sunting sumber]

Seharusnya 15 orang penyelia disini patut update selalu laman Pengumuman sebab dah 2 bulan masuk tahun 2014 ianya tak dikemaskini. Saya dah pun kemaskinikannya.Ng Pey Shih 07 (bs) 04:14, 24 Februari 2014 (UTC)

Terima kasih. Wikipedia ini projek kerjasama. Tak perlu tunggu penyelia bagi kerja2 bukan kontroversi. ...Aurora... (b) 14:19, 24 Februari 2014 (UTC)

Call for project ideas: funding is available for community experiments[sunting | sunting sumber]

IEG key blue.png

I apologize if this message is not in your language. Please help translate it.

Do you have an idea for a project that could improve your community? Individual Engagement Grants from the Wikimedia Foundation help support individuals and small teams to organize experiments for 6 months. You can get funding to try out your idea for online community organizing, outreach, tool-building, or research to help make Wikipedia better. In March, we’re looking for new project proposals.

Examples of past Individual Engagement Grant projects:

Proposals are due by 31 March 2014. There are a number of ways to get involved!

Hope to have your participation,

--Siko Bouterse, Head of Individual Engagement Grants, Wikimedia Foundation 19:44, 28 Februari 2014 (UTC)

Article request: Singapore Airlines Flight 006[sunting | sunting sumber]

I found that en:Singapore Airlines Flight 006 does not yet have a Malay article. Is anyone interested in starting one?

Thanks WhisperToMe (bincang) 09:51, 13 Mac 2014 (UTC)

Proposed optional changes to Terms of Use amendment[sunting | sunting sumber]

Hello all, in response to some community comments in the discussion on the amendment to the Terms of Use on undisclosed paid editing, we have prepared two optional changes. Please read about these optional changes on Meta wiki and share your comments. If you can (and this is a non english project), please translate this announcement. Thanks! Slaporte (WMF) 21:56, 13 Mac 2014 (UTC)

Request for photographs of the Malaysia Airlines headquarters in Subang and the former MH headquarters in KL[sunting | sunting sumber]

Due to the increased presence of Malaysia Airlines in the media, I would like to ask Wikipedians in the Kuala Lumpur area to photograph the following so the images can be posted on Wikipedia:

  • MH headquarters at Subang Airport: Admin 1 Building, head office at Sultan Abdul Aziz Shah Airport
    If for some reason you are unable to access the building to photograph, please photograph the main gate leading into the complex
  • Former MH headquarters in Kuala Lumpur: Bangunan MAS, Jalan Sultan Islmail, Kuala Lumpur, Federal Territory, 50250, Malaysia

Thank you WhisperToMe (bincang) 08:48, 25 Mac 2014 (UTC)

Changes to the default site typography coming soon[sunting | sunting sumber]

This week, the typography on Wikimedia sites will be updated for all readers and editors who use the default "Vector" skin. This change will involve new serif fonts for some headings, small tweaks to body content fonts, text size, text color, and spacing between elements. The schedule is:

  • April 1st: non-Wikipedia projects will see this change live
  • April 3rd: Wikipedias will see this change live

This change is very similar to the "Typography Update" Beta Feature that has been available on Wikimedia projects since November 2013. After several rounds of testing and with feedback from the community, this Beta Feature will be disabled and successful aspects enabled in the default site appearance. Users who are logged in may still choose to use another skin, or alter their personal CSS, if they prefer a different appearance. Local common CSS styles will also apply as normal, for issues with local styles and scripts that impact all users.

For more information:

-- Steven Walling (Product Manager) on behalf of the Wikimedia Foundation's User Experience Design team

BM[sunting | sunting sumber]

Ada sesiapa belum baca permintaan bagi penterjemah Bahasa Melayu? Yosri (bincang) 13:45, 5 April 2014 (UTC)

Anda dah cuba kah? ...Aurora... (b) 14:41, 5 April 2014 (UTC)
Haa...haaa... Ada sijil dari Institut Terjemahan Negara Malaysia (Lama). Tapi kalau saya buat, siapa mahu jaga WBM. Bagaimana sekalipun, pendapatan saya sudah memandai, bagi orang lain cari makan pula. Yosri (bincang) 17:57, 5 April 2014 (UTC)
Dengan berita hangat terbaru, pasti terdapat peningkatan bagi penterjemah BM-BI. Yosri (bincang) 17:59, 5 April 2014 (UTC)
Setelah melakukan beberapa penyelidikan ringkas (google) saya mendapati ia lebih kepada penipuan. -- 莫哈末 (Wong) 09:05, 6 April 2014 (UTC)
@Yosri + @Aurora: My McAfee siteadvisor warned that this site was suspicious, when I attempted to go in. --(✉→Arctic Kangaroo←✎) 09:10, 13 April 2014 (UTC)

Mamee Double-Decker has no Malay Wikipedia entry[sunting | sunting sumber]

I'm surprised en:Mamee Double-Decker has no Malay Wikipedia entry. It's the famous Malaysian potato chip maker. Is anyone interested in starting one on it? WhisperToMe (bincang) 02:17, 7 April 2014 (UTC)

Done! Mamee Double-Decker SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 11:32, 10 April 2014 (UTC)
Thank you so much! WhisperToMe (bincang) 13:32, 10 April 2014 (UTC)
No problemo! SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 23:01, 10 April 2014 (UTC)

Kurang sangat aktif[sunting | sunting sumber]

Maaf atas segala kesulitan ini. Saya selaku penyelia amat kurang memberikan sumbangan dan tanggungjawab sebagai penyelia. Dari semasa ke semasa saya cuba meluangkan masa untuk memperbaiki, menyumbang, dan mengemaskini WBM ini.
Bercakap tentang "mengemaskini" saya masih ketandusan tajuk yang menarik bagi Wikipedia:Tahukah anda. Bukan maksud saya tajuk baru yang berkaitan tidak menarik, tetapi jika boleh saya mahu menukar keseluruhan info lama kepada yang baru tetapi mesti berlainan jenis format dan fakta. Apa yang saya lihat sejak sebulan yang lalu terlalu banyak tajuk rencana berkaitan projek saudara sepert biologi, penempatan dan sukan. Maafkan sekali lagi tetapi jika boleh saya mahu fakta yang "Hah? Betul ke?" seperti Taijitu (promosi laman buatan sendiri :P). Dan jika boleh silalah ke laman perbincangan mingguan (saya ni jenis malas membaca keseluruhan) untuk menyumbang idea bagi minggu seterusnya. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 12:13, 10 April 2014 (UTC)

Kalau macam tu, nak kena pencipta rencana cadangkan. Kalau ada bolehlah, kalau tak ada? Tapi tak apa, saya mulakan:
   Tahukah anda...   "... bahawa tembikai mempunyai indeks glisemia yang tinggi?" ...Aurora... (b) 15:26, 10 April 2014 (UTC)

Satu fakta yang mengaitkan 2 rencana, INILAH YANG SAYA CARI!!! SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 23:04, 10 April 2014 (UTC)