ÆON BiG

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
ÆON BIG (M) Sdn Bhd
اياون بيڬ ﴿مليسيا﴾ سنديرين برحد
Syarikat Awam
IndustriRuncit
Ditubuhkan1 November 2012 sebagai AEON BiG (AEON BIG (M) Sdn. Bhd.) 1994 sebagai Carrefour
(Magnificient Diagraph Sdn. Bhd.)
Ibu pejabatSubang Jaya,Selangor, Malaysia Malaysia
Bilangan kawasan
28
Perancang utama
Nagahisa Oyama, Naib Presiden
PerkhidmatanPusat membeli-belah, Hypermarket, Supermarket
PemilikAEON BIG (M) Sdn Bhd , Anak Syarikat ÆON Co., Ltd.
Laman sesawangwww.aeonbig.com.my
ÆON BiG di Kedah, Malaysia.

ÆON Co Ltd Dari Jepun baru-baru ini diambil atas AEON BIG pada 1 November 2012. Berikutan pengambilalihan tersebut, AEON BIG kini menguruskan dan mengendalikan 27 kedai-kedai yang terdiri daripada pasar raya besar dan pasar raya di Malaysia. Semua kedai-kedai tersebut (dahulunya di bawah cap dagang "CARREFOUR") sedang menjalani penjenamaan semula di bawah pengurusan baru.

AEON BIG mempunyai kekayaan daripada hypermarket pengetahuan diwarisi dari "Carrefour" yang bermula sebagai pemaju perintis itu konsep "hypermarket" di Malaysia pada tahun 1994 dan "CARREFOUR" adalah salah satu yang paling berjaya di dunia hypermarket rantaian dengan lebih daripada 9,500 kedai di 32 buah negara di seluruh dunia.

AEON Co Ltd kini menerajui pertumbuhan pasar raya besar dan pasar raya di Malaysia melalui AEON BIG. Konsep pasar raya AEON BIG menawarkan sehenti membeli-belah, layan diri, kemudahan kemudahan pelanggan, tempat letak kereta percuma (kedai terpilih sahaja) dan harga yang rendah pada pelbagai hasil segar dan kategori bukan makanan. Ia juga merupakan salah satu daripada pasar raya besar untuk menawarkan 100% bayaran balik dasar yang melindungi hak pengguna terhadap barang-barang yang rosak.

Kad Ahli[sunting | sunting sumber]

Pengarah Urusan AEON BIG Nagahisa Oyama (dua dari kanan) bersama pengarah Nakata Mitsuru (kiri) dan Abdul Rashid Adam (kanan) pada majlis pelancaran kad ahli AEON BIG di AEON BIG Mid Valley.
Kad Ahli AEON BIG yang pertama

AEON BiG telah memperkenalkan kad ahli pertama pada 14 November 2013, kad ahli ini juga menawarkan kepada pelanggan pelbagai ganjaran dan manfaat.Pada majlis pelancaran itu di AEON BIG di pusat membeli-belah Mid Valley, Pengarah Urusan Aeon Big Nagahisa Oyama berkata kad itu adalah percuma, tidak mempunyai yuran pendaftaran atau yuran bulanan dan tahunan."Para pelanggan akan dapat mengutip mata ganjaran dengan setiap ringgit yang dibelanjakan di mana-mana stor AEON BIG."Dengan setiap seribu mata yang dikumpul, RM5 akan dikreditkan kepada pemegang kad semasa penebusan dan rebat tunai ini boleh digunakan untuk membeli barang-barang di stor AEON BIG." Sebagai usaha untuk menggalakkan gaya hidup hijau, pemegang kad juga layak untuk mendapatkan mata ganjaran Aeon Big setiap kali mereka membeli-belah menggunakan Aeon Big beg eko setiap hari Sabtu."Lebih banyak faedah dan ganjaran yang ditawarkan sepanjang tahun," tambah Oyama.Untuk masa yang terhad, pendaftar yang pertama akan menerima buku ganjaran Aeon Big yang bernilai RM300 [1]


Cawangan-cawangan AEON BiG ialah:


Logo ÆON BiG[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]