1898, Orang Sepanyol terakhir di Filipina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
1898, Orang Sepanyol terakhir di Filipina
Fail:1898, Our Last Men in the Philippines.jpg
Poster filem
PengarahSalvador Calvo
PenerbitEnrique Cerezo
Pedro Costa
Miguel Angel Gómez
PenulisAlejandro Hernández
Dibintangi olehLuis Tosar
Javier Gutiérrez
Álvaro Cervantes
Muzik olehRoque Baños
SinematografiAlex Catalán
Disunting olehJaime Colis
Syarikat
penerbitan
13 TV
CIPI Cinematografica S.A.
Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales
Televisión Española
PengedarFilm Factory Entertainment
Sony Pictures España
Mula ditayangkan
2 Disember 2016 (2016-12-02)
Tempoh tayangan
129 minit
NegaraSepanyol
BahasaBahasa Sepanyol
Pecah panggung$2 juta[1][2]

1898, Orang Sepanyol terakhir di Filipina (Bahasa Sepanyol: 1898, Los últimos de Filipinas) adalah 2016 drama filem bersejarah yang diarahkan oleh Salvador Calvo.[3] Filem ini menggambarkan Pengepungan Baler dari 1898 hingga 1899, di mana 54 askar Sepanyol mempertahankan diri mereka di gereja San Luis Obispo de Tolosa melawan revolusioner Filipina. Ia disenarai pendek sebagai salah satu daripada tiga filem yang dipilih sebagai penyerahan bahasa Sepanyol yang berpotensi untuk Anugerah Akademi untuk Filem Bahasa Asing Terbaik di Anugerah Akademi ke-90.[4] Walau bagaimanapun, ia tidak dipilih, dengan Summer 1993 dipilih sebagai kemasukan Sepanyol.[5]

Jalan cerita[sunting | sunting sumber]

Pada Revolusi Filipina pada bulan Oktober 1897, pemberontak Tagalog bersekutu dengan Katipunan menyerang sebuah garnisun Spanyol di Baler, Aurora, dan 37 dari 50 askar ditempatkan di sana. Tiga bulan kemudian, Batalion Ekspedisi ke-2 yang diketuai oleh Kapten Enrique de las Morenas y Fossí dan Lt. Martín Cerezo dihantar dari Manila untuk merebut semula kampung. Walaupun dimaklumkan oleh Saudara Carmelo dari gereja San Luís Obispo de Tolosa bahawa pemberontak telah meninggalkan, Cerezo tidak mengambil peluang dan memerintahkan pasukannya untuk meneruskan dengan hati-hati. Apabila tiba, mereka bertemu Sgt. Jimeno Costa, yang selamat daripada pembunuhan beramai-ramai, dan Teresa, seorang penduduk kampung yang mendakwa tidak mempunyai keraguan dengan Empayar Sepanyol. Oleh kerana batalion terdiri daripada rekrut baru, mereka diberi amaran oleh de las Morenas bahawa kelembapan, penyakit, taufan, dan hidupan liar adalah sekutu terdekat pemberontak. Antara kadet adalah Carlos, seorang artis dari Fuenlabrada de los Montes yang berharap dapat belajar di Real Academia de Bellas Artes de San Fernando selepas perang. Dia mengaku dengan Saudara Carmelo, yang berkongsi opium dengannya untuk melegakan kesakitan mereka.

Pada suatu hari, seorang utusan yang cedera menyampaikan berita bahawa Amerika mempunyai mengisytiharkan perang di Sepanyol dan mempunyai memusnahkan armada Sepanyol di Cavite. Apabila Manila di bawah pengepungan, bekalan kepada batalion telah terputus. Kapten de las Morenas mempunyai pasukan infantrinya yang terdiri daripada 50 lelaki gereja kubu terhadap serangan yang mungkin. Pada 30 Jun 1898, pemberontak Tagalog menyerang batalion, memaksa mereka untuk berundur ke gereja. Pagi keesokan harinya, Calixto Villacorta, bercakap untuk Komandan Teodoro Novicio Luna dari pasukan Filipina, menawarkan satu gencatan senjata selama satu hari untuk menguburkan mereka sendiri. Ketika kedua belah pihak mengumpul mati mereka, kadet Spanyol Juan cacat kepada pemberontak.

Menjelang 10 Oktober, beberapa kadet menjadi mangsa kepada beriberi kerana pencemaran dalam makanan dari Manila. Apabila Juan cuba untuk meyakinkan batalion bahawa mereka berjuang untuk tujuan yang hilang, de las Morenas menyerah kepada beriberi malam itu, meninggalkan Cerezo yang bertanggungjawab terhadap lelaki itu. Teresa dan wanita kampung membawa buah oren dan surat khabar terkini kepada gereja sebagai persembahan damai, yang membawa kepada pertengkaran antara Cerezo dan Costa atas nasib batalion. Pada 31 Disember, Saudara Carmelo meninggal dunia daripada beriberi. Beberapa hari kemudian, apabila mendengar Teresa menyanyi di kampung itu, Cerezo menembaknya, mendorong tentera Filipina untuk melancarkan gereja dengan artileri. Cerezo mengetuai Costa dan beberapa kadet untuk mensabotajkan meriam meriam, tetapi seorang Carlos yang tidak menentu pergi lebih jauh dengan mencuri makanan kampung dan membakar rumah-rumah sekeliling sebelum berundur kembali ke gereja. Keesokan harinya, Carlos terkunci di ruang bawah tanah selepas paip opium Saudara Carmelo ditemui dan dia mengalami gejala penarikan diri.

Pada 18 Mei 1899, selepas Carlos muncul dari pemulihannya, Lt. Col. Cristóbal Aguilar y Castañeda, bagi pihak Jeneral Rios, tiba di gereja untuk menyampaikan surat khabar dan perintah untuk batalion untuk meletakkan tangan mereka. Walau bagaimanapun, Cerezo masih tidak yakin bahawa Sepanyol telah kehilangan jajahannya ke A.S., dengan mempercayai bahawa dokumen yang dia terima adalah palsu. Carlos menawarkan untuk perjalanan kembali ke Manila untuk mengesahkan berita yang mereka terima, tetapi dia ditangkap oleh pasukan Filipina dan dibawa ke Luna, yang memberitahu dia bahawa Sepanyol telah menjual Filipina ke Amerika Syarikat untuk $20 juta, yang membawa kepada Perang Filipina-Amerika. Dia kembali ke gereja untuk memberitahu Cerezo apa yang telah dipelajarinya, tetapi Cerezo masih enggan menahannya. Malam itu, Carlos, José, dan Carvajal cuba melarikan diri dari gereja, tetapi ditangkap oleh Costa, yang melepaskan lengan kanan Carlos sementara Cerezo mempunyai dua kadet yang lain yang dilaksanakan. Ketika lelaki terbabit terluka dari pertempuran senjata lain, Cerezo menyadari kebenaran ketika dia membaca artikel pemindahan personil pada surat kabar yang menunjukkan bahwa temannya Francisco Díaz telah diposting ke Málaga.

Pada 2 Jun, Cerezo mempunyai Carlos gelombang bendera putih di menara gereja, menandakan berakhirnya pengepungan. Dia kemudian menyerahkan penyerahan rasminya kepada Luna, yang bersetuju untuk tidak mengambil tahanan batalion dan meninggalkan nasib mereka kepada pasukan Amerika. Carlos diberi surat tingkah laku teladan oleh Cerezo, tetapi dia mengancam untuk memberitahu pihak berkuasa Sepanyol tentang apa yang dilakukan oleh atasannya terhadap batalionnya. Dengan kecewa dengan pengalaman yang dihadapinya, dia melemparkan buku seninya sebelum dia dan ahli batalion yang masih hidup meninggalkan jemaat.

Pengepungan Baler berlangsung selama 337 hari, dengan 17 korban Sepanyol dan lebih 700 kematian Filipina. Ia juga menandakan berakhirnya Empayar Sepanyol. Daripada yang terselamat Batalion Ekspedisi ke-2, hanya Cerezo yang menerima Laureate Cross.

Lakonan[sunting | sunting sumber]

 • Luis Tosar sebagai Lieutenant Martín Cerezo
 • Javier Gutiérrez sebagai Sarjan Jimeno Costa
 • Álvaro Cervantes sebagai Carlos
 • Karra Elejalde sebagai Saudara Carmelo
 • Carlos Hipólito sebagai Doctor Vigil
 • Ricardo Gómez sebagai José
 • Patrick Criado sebagai Juan
 • Eduard Fernández sebagai Kapten Enrique de las Morenas y Fossí
 • Miguel Herrán sebagai Carvajal
 • Emilio Palacios sebagai Moisés
 • Alexandra Masangkay sebagai Teresa
 • Pedro Casablanc sebagai Lieutenant Colonel Cristóbal Aguilar y Castañeda
 • Raymond Bagatsing sebagai Komander Teodoro Novicio Luna

Pengeluaran[sunting | sunting sumber]

1898, Orang Sepanyol terakhir di Filipina digambarkan di Kepulauan Canary dan Guinea Khatulistiwa sebagai pendirian untuk Filipina.[6]

Penerimaan kritikal[sunting | sunting sumber]

Jonathan Holland dari The Hollywood Reporter memanggil filem itu "Hebat dan menarik, tetapi tidak terlalu halus."[6]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "1898:Los ultimos de Filipinas". Box Office Mojo. IMDb.com, Inc. 2016. Dicapai 20 August 2017. 
 2. ^ "1898:Los ultimos de Filipinas". The Numbers. Nash Information Services, LLC. 2016. Dicapai 20 August 2017. 
 3. ^ Holland, Jonathan (12 December 2016). "'1898, Our Last Men in the Philippines' ('1898, Los Ultimos de Filipinas'): Film Review". The Hollywood Reporter. Dicapai 20 August 2017. 
 4. ^ "Películas españolas finalistas para luchar por el Óscar 2018: "Verano 1993", "Abracadabra" Y "1898. Los últimos de Filipinas"". El Blog de Cine Español (dalam bahasa Sepanyol). 17 August 2017. Dicapai 20 August 2017. 
 5. ^ Keslassy, Elsa (7 September 2017). "Spain Sends Carla Simon's feature debut 'Summer 1993' to Foreign-Language Oscar Race". Variety. Penske Business Media, LLC. Dicapai 7 September 2017. 
 6. ^ a b Holland, Jonathan (12 December 2016). "1898, Our Last Men in the Philippines Review". The Hollywood Reporter. Dicapai 26 October 2017. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]