2 Jam Nggak Ngapa-ngapain

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
2 Jam Tidak Melakukan Apa-Apa
2 Jam Nggak Ngapa-ngapain
PenerbitMuhammad Didit
Mula ditayangkan
  • 10 Julai 2020 (2020-07-10)
Tempoh tayangan
140 minit
NegaraIndonesia

2 Jam Nggak Ngapa-ngapain[nota 1] (bahasa baku: "2 Jam Tidak Melakukan Apa-Apa") adalah video tular berdurasi 2 jam oleh YouTuber Indonesia bernama Muhammad Didit, di bawah nama samaran Sobat Miskin Official pada 10 Julai 2020. Video tersebut menampilkan Didit menatap di mana-mana ruangan sudut bilik sendiri selama 2 jam.

Meskipun durasi video pada asalnya mahu dirancang tetap berdurasi 10 minit, video itu tidak sengaja menjadi lebih panjang. Ia kemudian menjadi tular di peringkat antarabangsa sehingga lama-kelamaan mempunyai lebih dari 3 juta tontonan.

Penghasilan[sunting | sunting sumber]

Muhammad Didit seorang dari suku Madura[1] berusia 21 tahun.[2] Sebelumnya, sejumlah YouTuber Indonesia lainnya pernah melakukan hal serupa di masa lalu sebelum video tersebut seperti video Jangan Ditonton Dah dari RM Zone, 3 Jam Diem Doang dari NapKing Live, dan 3 Jam ga ngapa-ngapain dari Afif Next.[3][4][5][6]

Video berdurasi 2 jam 20 minit 52 saat (atau detik) itu menampilkan Didit di bilik atau kamar tidurnya duduk di lantai dekat tilamnya[7] tanpa menatap apa-apapun. Seorang penonton menghitung Didit berkedip sebanyak 362 kali. Video tersebut dirakam antara pukul 11 ​​malam dan 1 pagi waktu setempat.[8] Didit pada awalnya merencanakan video itu hanya berdurasi 10 minit, tetapi kemudian mendapati dirinya duduk lebih lama dari yang diharapkannya.

Didit mengaku khuatir orang tuanya akan memanggilnya keluar dari kamarnya saat video sedang merakam. Dia menambahkan, "kalau dipanggil orang tua, kalau nggak (tidak) jawab nanti durhaka". Dia juga menyatakan bahawa video tersebut adalah bertujuan komentar sarkasme menanggapi masyarakat Indonesia yang terus menerus mengeluh tentang kurangnya kandungan "pendidikan" di Internet.[9] Dia menyatakan, "kalau bicara (tentang video) manfaat atau tidaknya itu semuanya tetep kembali ke kalian jadi pandai lah memfilter yah. Itu (s)a(ha)ja pesen saya semoga terhibur dan bermanfaat."[10][11]

Penularan dan penyambutan[sunting | sunting sumber]

Video tersebut tiba-tiba menjadi mentular saat perilisan video tersebut. Agensi berita India Times Now melaporkan 1.7 juta tontonan pada 10 Julai 2020, di hari peluncurannya,[12] dan India.com melaporkan sudah 2 juta penayangan pada 3 Ogos 2020.[13] Hingga akhir Ogos 2020, video tersebut telah ditonton lebih dari 3 juta kali dengan 87.000 suka.[14] Didit mengaku tidak mengharapkan perhatian, dengan alasan "video tersebut hanya untuk para subscribernya".[2] Vice mengamatinya sohoran atau trending di Indonesia, akan tetapi ditemukan juga video antarabangsa yang serupa seperti Doing Nothing For 8 Hours Straight dan Sitting and Smiling.[15]

Video tersebut dianggap sebagai "salah satu hal terbaik di internet, dan orang-orang di seluruh dunia terkejut bahawa video tentang seorang pria yang tidak melakukan apa pun selama dua jam cukup menarik untuk mendapatkan jutaan orang menonton."[7] Laman web digital Malaysia berbahasa Inggeris World of Buzz membandingkan Didit dengan pelawak Russell Peters.[16] Portal web United Kingdom UNILAD mengatakan, "ketika masa muda, [...] orang tua di seluruh dunia mengatakan hal yang sama: Kamu tidak boleh hanya duduk sepanjang hari tanpa melakukan apa-apa. [...] Namun, Didit membantah pepatah tersebut dengan video terbarunya."[1]

Adaptasi[sunting | sunting sumber]

Sebuah permainan mudah alih dengan nama sama diluncurkan di Google Play oleh pembangun bernama "Hepitier", dengan sejumlah 10,000 muat naik tercapai pada awal Ogos. Ia bercirikan suatu layar putih dengan judul dan tombol "Start", dan permainan menampilkan seorang lelaki dibelakangi latar putih melakukan apa yang dilakukan Didit dengan jam randik di bawah. Laman berita Suara.com menyatakan bahwa permanan tersebut "mensimulasikan seolah-olah Anda berada di sana, selama 2 jam nggak ngapa-ngapain". Pembangun tersebut mengatakan dalam menjelaskan permainan ini bahawa ia dapat mengalihkan pengguna dari dunia nyata, mis. nyeri, mual, lapar, dan kelelahan.[17]

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Nota bahasa[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Tajuk video ditulis dalam bahasa gaul yang lazim dituturkan secara tidak formal di Indonesia

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "YouTuber Gets Three Million Views By Staring Into Space For Two Hours". www.unilad.co.uk (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-08-25.
  2. ^ a b "Video "2 JAM nggak ngapa-ngapain" raih 3 juta penayangan". Antara News (dalam bahasa Indonesia). 20 August 2020. Dicapai pada 24 August 2020.
  3. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan :02 tidak disediakan
  4. ^ "2 Jam gak ngapa ngapain - YouTube". www.youtube.com. NapKing. 2020-08-24.
  5. ^ "Jangan Ditonton dah - YouTube". www.youtube.com. RM Zone. 2020-05-06.
  6. ^ "3 jam gak ngapa ngapain - YouTube". www.youtube.com. 2020-07-25.
  7. ^ a b "Indonesian YouTuber garners over 2.8 million views for video of himself staring at nothing for 2 hours". AsiaOne (dalam bahasa Inggeris). 2020-08-13. Dicapai pada 2020-08-25.
  8. ^ "Who is Muhammad Didit? Indonesian YouTuber Generates 1.9 Million Views Doing Nothing for 2 Hours". International Business Times, Singapore Edition (dalam bahasa Inggeris). 1 August 2020. Dicapai pada 21 August 2020.
  9. ^ "Cerita Pembuat Konten '2 Jam Nggak Ngapa-ngapain', Takut Dipanggil Ortu Ketimbang Kebelet Buang Air - Halaman all - Tribunnews.com". m.tribunnews.com.
  10. ^ "Viral Video Youtuber Muhammad Didit '2 Jam Nggak Ngapa-ngapain', Hebohkan Media Internasional - Halaman all - Tribunnewsmaker.com". newsmaker.tribunnews.com.
  11. ^ "Man who did nothing for 2 hours gets 3 million views on YouTube". INQUIRER.net (dalam bahasa Inggeris). 16 Ogos 2020. Dicapai pada 21 Ogos 2020.
  12. ^ "Man posts video of himself doing nothing for 2 hours, netizens count how many times he blinks – WATCH". www.timesnownews.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 21 August 2020.
  13. ^ Desk, India com Viral News (3 August 2020). "Going Viral For Doing Nothing! YouTuber Sits Idle For Two Hours Doing Nothing, Gets Millions of Views | Watch". India News, Breaking News, Entertainment News | India.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 21 August 2020.
  14. ^ "2 JAM nggak ngapa-ngapain – YouTube". www.youtube.com. Dicapai pada 22 August 2020.
  15. ^ "A YouTuber Went Viral Just for Staring at his Screen for Two Hours". www.vice.com (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2020-08-25.
  16. ^ Jamie (26 July 2020). "Man Posts Video Of Himself Doing Nothing For 2 Hours & Gets 680k Views!". WORLD OF BUZZ (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 21 August 2020.
  17. ^ "Game '2 Jam Nggak Ngapa-ngapain' Bikin Geger, Tertarik Coba?". suara.com (dalam bahasa Indonesia). 10 August 2020. Dicapai pada 24 August 2020.

Pautan luaran[sunting | sunting sumber]