7 Hari Mencintaiku 3

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
7 Hari Mencintaiku 3
Genre
Ditulis olehSiti Rosmizah Semail
PengarahJamal Khan (FDAM)
Dibintangi oleh
Lagu pembukaanKaulah Syurga - Khai Bahar & Lia Aziz
Lagu penutupKaulah Syurga - Khai Bahar & Lia Aziz
Negara asalMalaysia
BahasaMelayu
Bilangan episod35 Episod
Penerbitan
Penerbit eksekutif
 • Syed Muhammad Izzuddin Bin Syed Akil
 • Muhammad Haziq Mazelan
 • Muhammad Haiqal Mazelan
Penerbit
Tempoh siaran42 minit
Syarikat penerbitan
Sr One Sdn Bhd
Penyiaran
Saluran asalTV3 & IQIYI
Format gambar
Format audioDolby Digital
Siaran asal16 April 2022 – 20 Mei 2022

7 Hari Mencintaiku 3 ialah sebuah siri drama televisyen Malaysia 2022 arahan Jamal Khan (FDAM), dibintangi oleh Siti Saleha dan Shukri Yahaya.[1] Merupakan kesinambungan kepada drama 7 Hari Mencintaiku 2 (2020). [2] [3] Siri ini memulakan tayangan perdana di Slot Akasia, TV3 bermula 16 April 2022 menggantikan Harith Fayyadh. [4]

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Rumah tangga Khuzairi (Shukri Yahaya) dan Mia Adriana (Siti Saleha) diuji lagi selepas Khuzairi lumpuh akibat kemalangan jalan raya. Sejak itu, Khuzairi menjadi panas baran kerana dia mula rasa diri tidak lagi sempurna sebagai suami kepada Mia dan juga ayah kepada anak mereka.

Pada masa yang sama, Pak Samad (Kazar Saisi) sebenarnya tidak sihat dan perlu menjalani pembedahan. Namun, Pak Samad merahsiakannya daripada pengetahuan keluarganya. Oleh itu, Pak Samad meninggalkan sepucuk surat kepada mereka dan meminta mereka mencari makna sebenarnya tentang cinta dalam 7 hari.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Pelakon utama[sunting | sunting sumber]

Pelakon pembantu[sunting | sunting sumber]

Watak Kanak Kanak[sunting | sunting sumber]

 • Dhia Irdina sebagai Alisa
 • Nur Damia Danisha sebagai Harlina (Kenit)
 • Mohamad Zydan Suffian sebagai Faiq

Episod[sunting | sunting sumber]

Ini merupakan ringkasan bagi semua episod Drama 7 Hari Mencintaiku 3

# Tarikh Penyiaran Ringkasan
1 16 April 2022 Hubungan Zaidi dan Nadia mengeruh. Alisa mempersoalkan kenapa ayahnya memandang ibunya kepada Pak Samad dan Mak Leha. Sofi bermimpi yang dia dan Alisa kemalangan. Pak Andak dan Ayah Zaidi telah meninggal. Helmi sibuk menjaga pejabatnya di Termerloh, Kuala Lumpur, menyebabkan Helmi kurang perhatian terhadap Sofi dan Irfan.
2 17 April 2022 Mak Leha sengaja memainkan Pak Samad yang dia ingin bermadu dengan Mak Andak. Piah pula mengecilkan hati Syakila semasa dia bekerja di Klinik Khuzairi. Maimunah diberikan kerja sebagai cleaner di Yayasan Roziah, kerana berpura-pura menjaga suaminya yang kena Strok sehingga lumpuh dan Mak Limah. Zaidi berhentik kerja kerana ingin menjaga Ibunya. Mia tahu rahsia Khuzairi yang pernah bercinta dengan seseorang semasa menjalankan pengajian di Universiti.
3 18 April 2022 Disebabkan Fatin (Bekas Kekasih Khuzairi) menggantikan Zaidi, Mia sangat tidak berpuas hati. Kehadiran Adam juga menyebabkan Khuzairi cemburu. Layanan Munah terhadap Suaminya (Husin) sangat kejam. Kenit beri duit belanjanya (yang diberi oleh Mia) kepada Mak Andak supaya dia tak mengutip botol. Piah (Mak Su) menghasut Nadia di pekan.
4 19 April 2022 Mak Leha mengajar Piah semasa Piah menghasut Nadia di hadapan rumah dan mengata Mia. Khuzairi memujuk Mia pasal Fatin. Fatin juga bertembung dengan Nurul. Sofi pula mula berubah diri. Nadia menunjukkan perangai degilnya di hadapan Mak Leha menyebabkan Mak Leha memarahinya. Nad pula menuduh Ibu Zaidi yang tidak menjaga hatinya. Ifran pula demam tetapi Helmi lebih pentingkan kerjanya.
5 20 April 2022 Piah menfitnah Nadia yang dia sudah bomohkan keluarga Zaidi, Mak Leha pula menyerang balik kata-kata Piah. Adam pula berjumpa Mia dan kebetulan Khuzairi di pejabat Mia tentang hati dan perasaan Mia. Munah semakin kurang ajar terhadap Mak Limah dan Husin. Helmi menyelamatkan Syakila semasa Borhan menyerang Syakila. Piah pula cuba menghasut Mia tetapi tidak berjaya. Nad semakin kurang ajar terhadap mertuanya.
6 21 April 2022 Fatin dengan beraninya cuba mengedik di hadapan Mak Leha, sampai meluatnya Mak Leha. Mia dan Sofi pula terserempak dengan kembar arwah Puan Hayati (Mak kandung Mia) iaitu Cik Ina. Sofi mula cemburu ketika Syakila ada disamping Helmi. Mia pula nak penjelasan dari Fatin tentang panggilan Sayang nya terhadap Khuzairi. Mak Leha sempat membandingi Mia dan Fatin bagai langit dengan bumi. Kenit tahu kakaknya bekas banduan dan Nadia termakan hasutan Mak Su
7 22 April 2022 Khuzairi bertembung dengan Adam yang membeli makanan kepada Mia. Mak Leha menyampah dengan Nurul, Munah cuba hasut Mia tentang malam ketika Nurul dan Pak Samad di pekan. Helmi lebih pentingkan Syakila yang mula bekerja di Kuala Lumpur. Khuzairi pula sangat mendekati Mia ketika menghantarnya. Mak Leha meluat dengan perangai Fatin yang cuba melangkah mayat Mak Leha. Mak Leha juga menguji Mia jika Mia akan menengking balik seperti dulu.
8 23 April 2022 Mia terlanjur tahu yang Khuzairi bermakan berdua-duaan sama Fatin di Restoran semasa panggilan telefon berlangsung. Hubungan Nadia dan Zaidi semakin keruh disebabkan kehadiran Mak Su. Piah semakin menghasut Nadia. Nadia hampir berperang dengan Mia dan Khuzairi semasa Nad menolak anak mereka.
9 24 April 2022 Fatin semakin mengedik dengan Khuzairi, begitu juga Adam yang acah nak mempertahankan perasaan Mia. Nad melawan kata-kata Zaidi. Zurah mempersoalkan perasaan kasih Nurul. Johari pula semakin panas dengan tindakkan Syakila mendekati Helmi. Alisa sedih kerana Nadia tidak menyayanginya.
10 25 April 2022 Nad cuba mendapat kasih kepada Mak Leha, lalu meletakkan bomoh (Sup Bujut) dalam bilik Mak Leha. Johari dan Helmi bergaduh pasal Syakila.
11 26 April 2022 Nurul memberi amaran kepada Fatin supaya jangan kacau keluarga Mia dan Khuzairi. Nurul juga hantar Pak Samad yang pengsan di tepi jalan, tetapi setibanya di rumah, Mak Leha memarahi Nurul. Mia merajuk sehingga naik kereta Adam ke Kuala Lumpur.
12 27 April 2022 Nadia semakin rapat dengan Fatin. Dia mahu Fatin memikat dan berkahwin dengan abangnya.
13 28 April 2022 Awalnya, Helmi bermain dengan Irfan, namun ada panggilan. Irfan terjatuh dari tangga. Syakila meluahkan perasaannya pada Mia. Dia mengaku bahawa dia telah jatuh cinta pada Helmi dan mahu merampas Helmi daripada Sofi yang kononnya tidak pandai melayan suami. Dia juga cuba memburukkan Sofi pada Mia.[6]
14 29 April 2022 Irfan masuk wad kerana kemalangan, menyababkan Sofi dan Helmi renggang hubungannya. Piah pula menghasut lagi Nad ketika di rumah Mak Andak, malah Mak Andak membalas hasutan Piah dengan kaitkan syaitan. Encik Johari menegur Syakila supaya jangan mainkan agama dalam keikhlasan. Nad pula menfitnah Mia yang bahawanya dialah merosakkan hubungan Nad dan Zaidi. Adam pula mengacau Mia, Alisa melawan Nad yang cuba hasut Alisa. Malangnya, Ifran telah meninggal dunia.
15 30 April 2022 Taufik hadir untuk mendekati bininya, Fatin. Che Puteh (Mak Zaidi) teringat bahawa Piah meletakkan 3 tangkal ( Sup bunjut) dalam rumah Che Puteh. Nurul juga telah move on cintanya terhadap Khuzairi. Nadia tidak lagi memanggil Mia sebagai 'Kak Long', Mia redha namun beri amaran jangan kacau anak-anaknya. Ifran pula selamat dikebumikan. Hati Sofi telah tawar terhadap Helmi.
16 1 Mei 2022 Mia beri beza dipukul dan dirampas oleh suami terhadap Fatin, rupanya Fatin mengandung. Mak Leha dan Pak Samad ke rumah Sofi untuk menghibur mereka.Taufik pula memikat Fatin dengan panggilan sayang, tapi dibalasnya seekor naga. Perasaan Sofi bercelaru setelah Ifran meninggalkan Sofi. Syakila pula berangan jika dapat berkhawin dengan Helmi.
17 2 Mei 2022 Pak Samad memberi semangat kepada Encik Johari supaya semangat untuk bertaubat. Syakila cuba pujuk jadi menantu Mak Leha, tetapi Mak Leha beri tamparan kepada Syakila yang dia tak menginginkan menantu seperti Syakila. Khuzairi bertambah cemburu apabila Adam bertempat dihadapan Mia. Mak Leha sudah tahu bahawa Nadia letak tangkal, pergaduhan anak beranak mulai. Che Puteh kerasukan syaitan lalu mengalau Mia. Cik Ina menunjukkan perangai jahatnya.
18 3 Mei 2022 Munah menfitnah kepada Adam bahawa Khuzairi mempunyai skandal terhadap Fatin. Munah mengatakan Kak Limah dan Husin bahawa mereka miskin. Mak Leha dan Khuzairi mangajar Nadia dengan palauan mereka. Nadia terketul apabila Mia balas balik syaitan Nad dengan menyuruhnya solat. Pak Samad beri tamparan kepada Piah supaya jangan kacau lagi keluarganya.
19 4 Mei 2022 Taufik membawa Fatin makan bersama di restauran. Nampaknya, hubungan mereka semakin membaik. Helmi hanya menanggap Syakila sebagai sepupu dan adik-beradik. Pak Samad tersedak apabila Nurul katakan jika dia dijodohkan dengan orang tua.
20 5 Mei 2022 Perdebatan antara Nurul dan Fatin bermula, Borhan pula mengusik Mia ditepi jalan. Mak Leha yang masih tak menerima Nurul tetapi akhirnya menerima Nurul sebagai anak angkatnya, disebabkan Nad dan Mia mendengar perbualan Mak Leha yang nak jadikan Nurul jadi menantu, Nad berjanji akan menjadikan kenyataan. Sofi pula nak balik kampung tetapi Syakila mengugut perasaan Sofi terhadap Helmi. Munah diberi amaran oleh Mak Leha supaya berhenti kerja dengan Mia.
21 6 Mei 2022 Satu tamparan hebat kepafa Nad apabila dalam perbualan Mak Leha dan Nurul sedang bergurau senda. Khuzairi tersedak apabila Cik Ina katakan yang patut Nurul jadi bininya. Borhan naik gila akan menghancurkan hidup Khuzairi, dengan sengaja ingin melanggar Taufik dan Khuzairi dengan motosikal. Taufik beri bunga dan Coklat kepada Fatin, itupun berian Nurul kepada Pak Samad.
22 7 Mei 2022 Mia cuba menyedarkan Fatin supaya menerima Taufik sebagai suaminya kembali, namun Fatin lebih memilih Khuzairi sebagai bapa kepada kandungannya. Piah pula tengah geram kerana Zaidi tidak masukan gajinya untuk membayar hutang emas. Munah mengejek kehidupan Mak Limah dan suaminya. Kemanjaan Taufik kepada Fatin dibalas dengan ingin menyiram air panas.
23 8 Mei 2022 Fatin meminta Taufik jadi seorang yang serius. Sofi merayu kepada Mak Leha untuk sentiasa ada untuknya, Nurul tumpangkan Syakila untuk balik kampung, sampai rumah mak Andak, Syakila mengusik Nurul tentang cintanya terhadap Khuzairi. Nad cuba menghasut Kak Ngah (Sofi). Cik Ina tambah hasutan bahawa Mia berikan banyak duit kepada Mak Leha. Piah pula datang menuduh Mia, Cik Ina fitnah bahawa Sofi bawa Alia pergi Kuala Lumpur yang membuatkan Mia marah Sofi.
24 9 Mei 2022 Kambing-kambing Khuzairi diracun, Cik Ina tambah lagi hasutan, Nadia menuduh yang Mia membawa bala, sampaikan Mia hendak lari dari rumah. Adam pula lebih kisahkan perasaan Mia dari Khuzairi. Sofi dan Mak Leha mengajar cukup-cukup dengan Nad. Syakila mencabar Johari yang telah pecat kerja Syakila. Nurul menemani Khuzairi di ladang kambingnya.
25 10 Mei 2022 Adam datang ke rumah Khuzairi untuk menolongnya, namun kehadiranya membuatkan Mia dan Khuzairi bergaduh besar malam itu. Nadia tiada selera nak makan tapi Mak Leha tidak mengendahkannya. Munah tidak menyimpati suaminya, dengan mengatakan bahawa orang cacat tapi boleh kerja. Syakila terjumpa dengan Sofi, dengan perasaan beku Sofi berjaya menampar kata-kata Syakila. Taufik hendak tahu apa makanan kegemaran Mia dan Sofi. Khuzairi terasa hina apabila bapa Adam menolonginya.
26 11 Mei 2022 Akibat Khuzairi stres, sanggup dia memarahi Alisa anaknya, yang cuba menolong ayahnya. Cik Ina semakin menghasut Nadia, Nurul memohon kepada Pak Samad untuk menghantarinya di Klinik Khuzairi. Nurul meminta kepada Fatin untuk merahsiahkan masalahnya. Taufik berikan Rojak Mamak kepada Fatin. Piah mengambil peluang untuk mengambil simpanan Che Puteh dengan alasan Zaidi sedang kesusahan. Helmi sikit lagi ingin menampar Nadia.
27 12 Mei 2022 Adam sanggup buat apa sahaja untuk Mia membuatkan Khuzairi berasa sedikit baran. Discussion antara Khuzairi dengan Fatin terpotong apabila Taufik membawanya untuk Lunch. Rahsiah Cik Ina mula terbongkar apabila bertembung dengan Piah. Rahsiah Nurul terbongkar, Khuzairi ikhlaskan bertanggungjawab ke atas kandungan Nurul. Semua orang di rumah Pak Samad terkejut.
28 13 Mei 2022 Pak Samad dan Mak Leha bergaduh akibat zuriat Nurul, Mak Leha tak sanggup melihat Khuzairi sebagai pak sanggup. Nad pula suka jika Nurul menjadi kakak Iparnya untuk menjatuhkan Mia. Taufik juga tahu isu Nurul melalui Dr. Fatin. Mia tak kuat untuk berkongsi kasih dengan Nurul, sama juga Khuzairi. Mak Leha menghalau Nad, sama ada pergi jaga mentuanya, Che Puteh atau langkah keluar dari rumah.
29 14 Mei 2022
30 15 Mei 2022
31 16 Mei 2022
32 17 Mei 2022
33 18 Mei 2022
34 19 Mei 2022 Munah memberitahu ibu mertuanya satu rahsia sebelum dia meninggal dunia. Di suatu sisi lain Alisa gembira menyampaikan berita tentang pelajarannya kedapa Khuzairi, tetapi Khuzairi mengherdik Alisa kerana terlanggar kakinya yang sementara lumpuh. Sofi diberitakan ayahnya sakit lalu pulang semula ke rumahnya bersama Acik Ina & Helmi. Disana perbicaraan bermula dan kata maaf jadi pengakhiran muafakat.

Khuzairi masih tetap pendirian mahu terima Nurul sebagai teman hidup dan bertanggungjawab atas perbuatan orang lain terhadap Nurul. Khuzairi menghalau Mia. Mia keluar dari rumah & tinggal dirumah Dr. Fatin. Mia jatuh sakit.

35 20 Mei 2022 Dihari perkahwinan Nurul & Khzairi,

rahsia Nurul terbongkar. Nurul adalah dalang kepada semua perbuatan jahat. Mak Leha mengamuk kepada Nurul lalu menarik tudung Nurul sehingga tercabut. Nurul masuk penjara. Syakila kantoi nak perangkap Helmi. Syakila kena sound dengan Helmi sebab tak jaga Kenit dengan baik lalu menyesal atas perbuatannya dan meminta maaf pada Kenit. Khuzairi juga menyesal telah menyakiti hati Mia. Mia kritikal. Khuzairi menjaga Mia sehingga sihat. Dr. Fatin & Taufik berkahwin semula. Pak samad meninggal dunia. TAMMAT.

Runut bunyi[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Serimah Mohd Sallehuddin (23 April 2022). "Serasi dalam sengketa". Berita Harian. Dicapai pada 23 April 2022.
 2. ^ Azra Anuar (17 Mac 2021). "Sah 7 Hari Mencintaiku 3 bakal ditayangkan jom tonton trailer dulu". Hot FM. Dicapai pada 21 Februari 2022.
 3. ^ "Ini Scam ke peminat drama 7 Hari Mencintaiku 3 kecewa tarikh siaran bertukar lagi". Ohmymedia. 4 April 2022. Dicapai pada 8 April 2022.
 4. ^ Drama 7 Hari Mencintaiku 3. MyInfoTaip. Dicapai 15 April 2022
 5. ^ Serimah Mohd Sallehuddin (14 April 2022). "Tercabar pastikan 'Mak Leha' kekal relevan". Berita Harian. Dicapai pada 15 April 2022.
 6. ^ "Sinopsis Drama 7 Hari Mencintaiku 3 Episod 13."

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]