A&W Restaurants

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
A&W Restaurants, Inc.
Swasta
IndustriMakanan segera
Ditubuhkan1923; 97 tahun yang lalu (1923)
Sacramento, California, U.S.
PengasasRoy W. Allen
Frank Wright
Ibu pejabatLexington, Kentucky, A.S.[1]
Bilangan kawasan
Kira-kira 1,200
Tempat dibekalkan
16 negara
Perancang utama
Kevin Bazner (CEO)[2]
KeluaranHot dog, rutbir, dadih keju, hamburger, daging ayam
IndukA Great American Brand, LLC
Laman sesawangawrestaurants.com

A&W Restaurants, Inc., adalah satu rangkaian restoran makanan segera dibezakan oleh draf rutbir dan rutbir terapung. A&W membuka sebuah restoran pandu lalu di Sacramento, California pada tahun 1923. Nama syarikat diambil dari singkatan nama keluarga rakan Roy W. Allen dan Frank Wright. Syarikat itu menjadi terkenal di Amerika Syarikat untuk "cawan membeku", di mana cawan itu akan disimpan dalam peti sejuk sebelum dipenuhi dengan rutbir dan berkhidmat kepada pelanggan.

Bermula memfrancaiskan pada tahun 1925, hari ini ia mempunyai lokasi francais di sebahagian besar dunia, yang disediakan untuk menu makanan segera burger dan kentang goreng, dan juga hot dog. Beberapa cawangannya adalah restoran dengan restoran pandu lalu dengan pelayan-pelayannya. Sebelum ini dimiliki oleh Yum! Brands, rantai itu dijual kepada sebuah konsortium francaisi A&W, melalui A Great American Brand, LLC, pada bulan Disember 2011.

Restoran A&W di Kanada telah menjadi sebahagian daripada rantaian yang berasingan dan tidak berkaitan sejak 1972.

A&W Restaurant

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sloan, Scott (9 December 2011). "A&W returning headquarters to Lexington". Lexington Herald-Leader. Dicapai 20 July 2012. 
  2. ^ A&W Restaurants, Inc. (1 July 2014). "A&W Restaurants Celebrates National Root Beer Float Day On August 6th By... -- LEXINGTON, Ky., July 1, 2014 /PRNewswire/ --". prnewswire.com. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]