ABS-CBN (rangkaian TV)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini adalah mengenai rangkaian televisyen Filipina. Untuk syarikat induknya, sila lihat ABS-CBN Corporation.
ABS-CBN
JenisRangkaian penyiaran televisyen
PenjenamaanThe Kapamilya Network (Kapamilya ialah perkataan bahasa Tagalog yang bermaksud ahli keluarga)
Ditubuhkan23 Oktober 1953; 66 tahun yang lalu (1953-10-23)
oleh James Lindenberg
Antonio Quirino
Eugenio Lopez, Sr.
Fernando Lopez
SloganIn the Service of the Filipino Worldwide (bahasa Melayu: Di dalam Perkhidmatan bagi Rakyat Filipina di Seluruh Dunia)
44% (FY dan penyelidikan Kantar Media 2015)
Ibu pejabatABS-CBN Broadcasting Center, Sgt. Esguerra Avenue, Diliman, Quezon City, Filipina.
PemilikABS-CBN Corporation
Orang penting
Carlo Katigbak (Presiden dan CEO)
Cory Vidanes (Ketua pegawai operasi penyiaran)
Malou Santos (Ketua Pegawai Operasi Star Creatives)
Charo Santos-Concio (Ketua pegawai kandungan)
Laurenti Dyogi (Ketua Bahagian Penerbitan TV)
Tarikh pelancaran
23 Oktober 1953 (siaran pertama)
November 1966 (televisyen warna)
11 Februari 2015 (DTT)
3 Oktober 2015 (HDTV)
Nama lama
Alto Broadcasting System (ABS)
Chronicle Broadcasting Network (CBN)
Laman sesawang
www.abs-cbn.com

ABS-CBN (singkatan bagi nama lama rangkaian, Alto Broadcasting System - Chronicle Broadcasting Network) merupakan rangkaian siaran televisyen komersial Filipina dan merupakan harta utama kepada ABS-CBN Corporation, syarikat di bawah Kumpulan Lopez. Rangkaian ini beribu pejabat di ABS-CBN Broadcasting Center di Quezon City, dengan pejabat-pejabat tambahan dan kemudahan penerbitan di 25 bandar-bandar utama termasuk Iloilo, Cebu dan Davao. ABS-CBN secara rasmi dirujuk sebagai The Kapamilya Network (Rangkaian Kapamilya), Kapamilya ialah perkataan bahasa Filipina yang bermaksud ahli keluarga, dan pada asalnya diperkenalkan pada tahun 2003 semasa sambutan ulang tahun ke-50 televisyen Filipina. Ia merupakan rangkaian televisyen terbesar di negara ini dari segi pendapatan, aset, dan liputan antarabangsa.

ABS-CBN ialah penyiar televisyen tertua di Asia Tenggara dan salah satu penyiar televisyen komersial tertua di Asia. Ia juga rangkaian televisyen terkemuka di Filipina dengan hasil pengiklanan 21.2 bilion peso bagi tahun fiskal siaran televisyen pertama 2015. [1][2][3][4][5] Siaran televisyen ABS-CBN yang pertama pada 23 Oktober 1953 sebagai Alto Broadcasting System (ABS) menerusi DZAQ-TV, hanya 3 bulan selepas siaran pertama Jepun Nippon Television. Ia juga merupakan rangkaian televisyen pertama di Asia Tenggara yang disiarkan dalam warna, rangkaian televisyen pertama di Filipina secara rasmi melancarkan perkhidmatan televisyen terestrial digital, dan rangkaian televisyen siaran pertama di Filipina secara rasmi dilancarkan dalam definisi tinggi.

Hari ini, stesen televisyen perdana ABS-CBN ialah DWWX-TV (ABS-CBN TV-2 Manila). Rangkaian ini beroperasi di seluruh kepulauan Filipina menerusi bahagian serantau ABS-CBN yang mengawal 80 stesen televisyen.[1][6] Programnya juga disediakan di luar Filipina melalui saluran televisyen langganan global The Filipino Channel (TFC) yang kini boleh didapati di lebih tiga juta isi rumah membayar seluruh dunia serta terestrial di Guam melalui KEQI-LP. Sejak tahun 2011, rangkaian ini telah diuji siaran untuk televisyen terestrial digital menggunakan standard Jepun ISDB-T di kawasan terpilih di Filipina. Pada 3 Oktober 2015, ABS-CBN mula disiarkan dalam definisi tinggi ke atas penyedia televisyen kabel terus ke rumah pilih dan kemudian di televisyen satelit terus ke rumah.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

ABS-CBN Broadcasting Center di Diliman, Quezon City, ibu pejabat ABS-CBN.

Sejarah ABS-CBN bermula dengan pelancaran stesen televisyen Filipina pertama DZAQ-TV, yang dimiliki oleh Bolinao Electronics Corporation (BEC) yang kemudiannya dinamakan Alto Broadcasting System (ABS).

James Lindenberg, pemilik BEC, ialah yang pertama untuk memohon lesen untuk Kongres Filipina untuk menubuhkan sebuah stesen televisyen pada tahun 1949. Permintaannya telah diberikan pada 14 Jun 1950, di bawah Akta Republik 511. Oleh kerana kawalan import yang ketat dan kekurangan bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuka stesen TV di Filipina pada pertengahan abad ke-20, Lindenberg bercabang kepada penyiaran radio sebaliknya.[7]

Hakim Antonio Quirino, adik bekas Presiden Filipina Elpidio Quirino, juga mencuba untuk memohon lesen kepada Kongres, tetapi ditolak. Beliau kemudiannya membeli saham dari BEC dan seterusnya mendapat saham yang mengawal untuk menukar nama syarikat itu daripada BEC kepada Alto Broadcasting System (ABS).

DZAQ-TV memulakan operasi televisyen komersial pada 23 Oktober 1953; stesen televisyen komersial berlesen penuh pertama di Filipina. Program pertama ke udara adalah pihak taman di kediaman Quirino di Sitio Alto, San Juan. Selepas siaran perdana, stesen yang sejajar jadual empat jam sehari, 6-10 pada waktu malam.

Pada tahun 1955, pemilik Manila Chronicle Eugenio Lopez, Sr. dan bekas Naib Presiden Fernando Lopez, memperoleh francais radio-TV dari Kongres dan segera menubuhkan Chronicle Broadcasting Network (CBN) pada tahun 1956. Pada 24 Februari 1957 Lopez menjemput Hakim Quirino ke rumah beliau untuk sarapan pagi dan ABS telah dibeli di bawah kontrak bertulis pada pelapis meja. Nama korporat telah kembali kepada Bolinao Electronics Corporation serta-merta selepas pembelian ABS.

Dengan penubuhan DZXL-TV 9 dari CBN pada tahun 1956, saudara-saudara Lopez mengawal kedua-dua saluran televisyen di Nusantara, memuncak dalam gelombang pertama pengembangan. Monopoli dalam televisyen dipatahkan pada tahun 1961, apabila DZBB-TV7 ditubuhkan oleh Republic Broadcasting System (kini GMA Network, Inc.) (RBS), yang dimiliki oleh Robert Stewart, pada tahun yang sama ia melancarkan stesen televisyen wilayah pertama negara serantau dan di Bandar Cebu pada 24 Julai.

Pada tahun 1967, syarikat itu dinamakan semula sebagai ABS-CBN Broadcasting Corporation. Syarikat ini menjadi penggabungan rasmi kedua-dua stesen DZAQ-TV 3 (ABS) dan DZXL-TV 9 (CBN).

Pada tahun 1966, ABS-CBN menjadi rangkaian TV pertama untuk menyiarkan rancangan tertentu dalam warna dengan menggunakan standard American NTSC dan menjelang 18 Disember 1968, ABS-CBN membuka kompleks Pusat Penyiaran masa kini dalam Bohol Avenue, Quezon City. Ia adalah antara kemudahan penyiaran yang paling maju seumpamanya di Asia. siaran warna penuh bermula pada 1971 (8 jam sehari) di ABS-CBN 2 dengan adanya lebih set televisyen warna di sekitar Manila dan majlis perbandaran jiran dan bandar-bandar.

Pada tahun 1969, DZAQ-TV dipindahkan ke saluran 2 (yang kekal sebagai kedudukan frekuensi semasa stesen utama di Metro Manila), manakala stesen kembarnya DZXL-TV dipindahkan ke saluran 4. Pelarasan frekuensi ini telah dilakukan untuk memberi ruang kepada Sistem Penyiaran Kanlaon (kini Radio Philippines Network) untuk menduduki frekuensi saluran 9.

Apabila Presiden Ferdinand Marcos mengisytiharkan undang-undang tentera pada tahun 1972, stesen itu terpaksa ditutup. Syarikat ini telah dirampas daripada saudara Lopez dan Pusat Penyiaran yang baru dibina menjadi rumah stesen TV negara yang dikendalikan Banahaw Broadcasting Corporation (BBC Channel 2, dengan isyarat panggilan ditukar kepada DWWX-TV), televisyen Kerajaan (GTV Channel 4, dengan panggilan tanda yang ditukar kepada DWGT-TV dan kemudiannya dinamakan MBS-4), Sistem Penyiaran Kanlaon (KBS Channel 9) dan Intercontinental Broadcasting Corporation (IBC Channel 13).

Hibernasi panjang stesen berakhir pada Februari 1986. Sebagai pemberontakan EDSA meletus pada tahun lapan puluhan, dan cengkaman kuasa lemah Marcos, reformis dalam tentera menegaskan rangkaian penyiaran itu akan menjadi aset penting untuk kemenangan. Oleh itu, pada 10:00 pada pada 24 Februari, mereka menyerang dan mengambil Pusat Penyiaran ABS-CBN yang ketika itu rumah MBS-4.

Apabila Marcos digulingkan, rangkaian telah diasingkan dan mengembalikan Channel 2 kepada keluarga Lopez tetapi bukan Salurkan 4. Pada 14 September 1986, ABS-CBN kembali semula ke udara, penyiaran dari apa yang digunakan untuk menjadi garaj utama mereka di Pusat Penyiaran dalam hari pra-Undang-undang tentera. Rangkaian ini terpaksa berkongsi ruang di dalam bangunan itu adalah berhak mereka sendiri dengan stesen TV kerajaan Channel 4. Pada masa itu, wang telah berkurangan manakala sumber-sumber terhad; pejabat telah digunakan sebagai bilik persalinan dan peralatan lain seperti kerusi, meja dan telefon adalah berkurangan.

Pada akhir tahun 1986, rangkaian telah melonjakkan, kedudukan terakhir di kalangan lima stesen di Filipina dan menderita kerugian besar. Eugenio "Geny" Lopez Jr. pada awal 1987 membawa dalam pemprograman jagoan dan veteran ABS-CBN Freddie Garcia, kemudian bekerja untuk GMA Network, dan mengangkatnya menjadi longgar untuk bekerja sentuhan sihirnya.

Enam bulan kemudian pada 1 Mac, 1987, Channel 2 dilancarkan semula dengan muzikal khas secara langsung, "The Star Network: Ang Pagbabalik Ng Bituin" (The Return of the Star). Pada tahun 1988, ABS-CBN telah mengungguli penilaian Mega Manila, jawatan yang ia tidak pernah melepaskan selama 16 tahun.

Kemudian tahun itu, stesen ini melancarkan program satelit domestik di seluruh negara dan menjelang tahun 1994, mengembangkan operasinya di seluruh dunia. Pada tahun 1999, Channel 2 dilancarkan 120-kilowatt Millennium Transmitter, menyebabkan kualiti isyarat yang lebih baik di seluruh Mega Manila.

Pada tahun 2005, ABS-CBN menaik taraf pemancar ke dalam kapasiti yang sangat tinggi 346,2 kilowatt terhasil pada isyarat yang lebih jelas di Metro Manila.

Semasa pilihan raya presiden Filipina 2010 yang bersejarah, sebagai tindak balas kepada automasi pertama pilihan raya di negara ini, ABS-CBN menggunakan teknologi dari Orad Hi Tech Systems Ltd. yang menggunakan prinsip-prinsip realiti diperkukuhkan.[8] Teknologi ini menggunakan masa nyata sistem pemprosesan imej untuk siaran langsung imej janaan komputer 3D terhadap satu set sebenar atau latar belakang. ABS-CBN juga menggunakan apa yang mungkin paparan skrin sentuh yang terbesar yang akan digunakan dalam rancangan televisyen Filipina. Satu set baru digelar sebagai bilik "WAR" (Wireless Audience Response) telah direka khusus untuk liputan pilihan raya tersebut.[9] Liputan ABS-CBN menjadi bahagian trending topik ketiga di seluruh dunia di laman rangkaian sosial Twitter.[10][11]

Pada tahun 2016, bersamaan dengan pilihan raya presiden, ABS-CBN melancarkan perkhidmatan penyiaran 24-jam secara rasmi, bermula dengan liputan maraton Halalan 2016.

Pada tahun 2018, ABS CBN memenangi 30 anugerah semasa anugerah Gawad Tanglaw ke-16 dan juga memenangi 34 anugerah semasa Anugerah Bintang 32 untuk televisyen untuk program TV dan keperibadian mereka yang baik.[12][13]

Juga pada Disember tahun yang sama, ABS-CBN merasmikan kompleks studio tahap bunyi terkini yang dipanggil Horizon IT Park yang terletak di San Jose del Monte, Bulacan yang setara dengan standard Hollywood. Tahap 1 projek itu termasuk dua peringkat bunyi pertama yang masing-masing bersaiz 1,500 meter persegi, dengan peringkat pertama dinamakan untuk pengerusi emeritus, Eugenio "Gabby" Lopez III yang memvisikan studio baru, The EL3 Stage. Kompleks ini juga termasuk lot belakang, kemudahan penerbitan dan pasca penerbitan, dan pejabat. Studio-studio ini akan digunakan untuk teleserye yang akan datang The Faithful Wife dan akan memulakan penerbitan pada suku ke-2 2019.[14][15][16]

ABS-CBN Regional[sunting | sunting sumber]

Logo ABS-CBN (2000-2013)

ABS-CBN Regional (dahulu dikenali sebagai The Regional Network Group) ialah anak syarikat rangkaian wilayah ABS-CBN. Ia bertanggungjawab untuk menyiarkan kebanyakan rancangan serentak yang kelihatan di stesen utama ABS-CBN di wilayah-wilayah. The Regional Network Group mempunyai beberapa stesen di setiap kawasan di luar Mega Manila untuk memastikan liputan di seluruh negara. Stesen-stesen tempatan juga menghasilkan siaran berita mereka sendiri sebelum TV Patrol manakala program tempatan yang lain mana udara pada hari Ahad. Regional Network Group (RNG) memuliakan akarnya manakala menjangkau penonton lebih luas pada tahun 2007, secara konsisten membina kandungan tempatan dan membangunkan infrastruktur untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik dan mengukuhkan kedudukannya sebagai rangkaian serantau bahagian-penarafan di negara ini. versi serantau rancangan TV kegemaran diciptakan, membolehkan ABS-CBN untuk mendekati dan berhubung dengan khalayak yang lebih luas di seluruh dunia.[17] Pada 15 April 2011, RNG melancarkan ChoosePhilippines, sebuah laman web baru yang bertujuan untuk menggalakkan pelancongan di Filipina dengan berkongsi gambar dan cerita satu tempat yang paling mewah, budaya dan seni pulau Filipina.[18]

Pelancaran rancangan permainan tempatan Kapamilya Winner Ka! (Kini dinamakan semula sebagai Kapamilya, Mas Winner Ka!) Di Visayas dan Mindanao. Gandang Umaga, Pilipinas di Utara Luzon, dan Patrol-17 tempatan TV di Selatan Tagalog (Wilayah IV-A & IV-B), menyediakan lebih relevan kepada penonton serantau. Pada 29 Januari 2011, Charie Villa telah dilantik sebagai ketua baru RNG.[19]

Kandungan rancangan[sunting | sunting sumber]

Sebahagian besar program di rangkaian yang dicipta oleh bahagian Kumpulan Hiburan ABS-CBN Corporation. Kumpulan Hiburan ABS-CBN bertanggungjawab untuk program asal yang terdiri daripada pertunjukan muzik dan pelbagai, dunia hiburan, gaya hidup, dan bual bicara komedi, komedi dan lelucon, dan sitkom. siri TV asal dan disesuaikan dan drama antologi dihasilkan sama ada oleh Dreamscape Entertainment Television atau Star Creatives yang masih kedua-dua di bawah ABS-CBN, dan siri anime dan kartun yang dihasilkan alih suara Filipina oleh ABS-CBN Animation, manakala berita, perkhidmatan awam dan dokumentari program yang dihasilkan oleh ABS-CBN News dan menjelang pakaian penerbitan bebas lain. ABS-CBN juga memperoleh dan format program sindiket dari luar negara yang kebanyakannya adalah rancangan realiti. Masa siaran baki ABS-CBN didedikasikan untuk drama Asia diperolehi dari Korea Selatan dan Taiwan dan filem dari Amerika Syarikat, Hong Kong dan negara-negara lain. ABS-CBN juga menyiarkan rancangan TV khas, acara sukan dan anugerah.

Peralihan digital[sunting | sunting sumber]

Televisyen terestrial digital[sunting | sunting sumber]

Van berita ABS-CBN di depan bangunan Pejabat Ombudsman.

ABS-CBN Corporation pada mulanya memohon lesen daripada Suruhanjaya Telekomunikasi Negara untuk mengendalikan perkhidmatan televisyen terestrial digital di negara ini pada 2007. ABS-CBN merancang menggunakan multipleks untuk menawarkan ABS-CBN, ABS-CBN Sports+Action dan 5 tambahan khusus saluran TV. Konglomerat itu dijangka membelanjakan sekurang-kurangnya 1 bilion peso setiap tahun untuk 5 tahun akan datang untuk peralihan DTT.[20] ABS-CBN menggunakan UHF saluran 51 Manila (695,143 MHz) kemudian UHF Channel 43 (647,143 MHz), untuk siaran ujian dalam format DVB-T. ABS-CBN dijangka memulakan siaran ujian digital pada Januari 2009.[21][22]

Pada Jun 2010, NTC mengumumkan bahawa ia secara rasmi akan menerima pakai standard Jepun ISDB-T untuk penyiaran digital dan mengeluarkan pekeliling menguasai semua rangkaian televisyen di negara ini untuk mematikan perkhidmatan analog mereka pada 31 Disember, 2015 pada jam 11;59 malam Waktu Piawai Filipina (UTC+8).[23] Tetapi disebabkan oleh kelewatan pelepasan peraturan dan peraturan-peraturan bagi melaksanakan siaran televisyen digital, tarikh sasaran telah dipindahkan ke 2020.[24]

Pada April 2011, konglomerat itu mengumumkan maklumat lanjut mengenai rancangan DTT, yang akan menawarkan ABS-CBN dan Studio 23 (kini ABS-CBN Sports + Action). Di samping itu, empat saluran baru yang akan ditawarkan secara eksklusif kepada pengguna digital akan ditawarkan sekali permulaan siaran digital. Keistimewaan barisan saluran TV akan termasuk satu saluran berita, satu saluran berorientasikan belia, satu saluran pendidikan, dan saluran filem. Konglomerat itu juga merancang untuk menggunakan standard penyiaran 1seg (satu segmen) untuk peranti pegang tangan.[25][26][27][28]

Pada September 2014, ABS-CBN melancarkan perkhidmatan DTT yang mula menjual penerima ISDB-T dalam barangay yang dipilih di Metro Manila bawah jenama Sky TV+. Kemudian, ia telah dijenamakan semula sebagai ABS-CBN TVplus.[29]

Pada 11 Februari 2015, ABS-CBN secara rasmi melancarkan perkhidmatan DTT di bawah nama ABS-CBN TVplus dalam satu majlis suis-lebih formal diadakan di ABS-CBN Broadcasting Center. Perkhidmatan ABS-CBN TVplus mempunyai empat saluran TV eksklusif yang bebas daripada dikenakan, ini adalah saluran filem Cine Mo!, saluran berita DZMM TeleRadyo, saluran pendidikan Knowledge Channel, dan saluran kanak-kanak Yey!. Selain ABS-CBN dan ABS-CBN Sports+Action, semua siaran terestrial digital bukan disulitkan dalam kawasan itu juga dijalankan oleh perkhidmatan. ABS-CBN TVplus juga menyediakan bayaran setiap tontonan, perkhidmatan EWBS dan BML. Sehingga September 2015, ABS-CBN TVplus telah menjual lebih setengah juta unit kotak set utamanya.[30]

Televisyen definisi tinggi[sunting | sunting sumber]

Logo ABS-CBN HD.

Pada tahun 2007, ABS-CBN menghasilkan siri TV Filipina pertama yang diterbitkan dalam definisi tinggi. Ia adalah Rounin, sebuah siri fantasi dan cereka sains dicipta oleh Erik Matti. Ini diikuti oleh Budoy pada tahun 2011. Sebelum ini, siri bajet yang besar seperti Esperanza, Mula Sa Puso, Pangako Sa 'Yo, dan Kay Tagal Kang Hinintay diterbitkan dalam filem 16mm dengan nisbah aspek 4:3 manakala siri bajet yang rendah disebaliknya diterbitkan dalam format yang lebih kecil. Bermula dengan Be Careful With My Heart pada tahun 2012, semua siri TV ABS-CBN tersebut telah dihasilkan dalam format definisi tinggi. Ningning adalah siri TV Filipina pertama yang akan disiarkan dalam HD pada 5 Oktober 2015 manakala Maalaala Mo Kaya adalah siri-mini pertama untuk berbuat demikian pada hari sebelumnya. Sebaliknya, program hiburan secara langsung yang diterbitkandalam negara pertama yang akan disiarkan dalam HD adalah rancangan persembahan muzikal ASAP pada 4 Oktober 2015.

Pada 19 April 2009, Sony mengumumkan pemerolehan ABS-CBN 24 unit kamera video definisi tinggi profesional Sony melalui kenyataan akhbar yang disiarkan di laman web rasmi Sony. Pada 11 Julai 2009, ABS-CBN melancarkan suapan definisi tinggi Ballsdalam SkyCable bawah nama Balls HD, saluran TV definisi tinggi pertama tempatan dalam sejarah televisyen Filipina. Pada hari yang sama, Balls HD menyiarkan liputan keluaran tempatan pertama acara dalam definisi tinggi, sukan bola keranjang UAAP Musim 72 yang dihasilkan oleh ABS-CBN Sports. Selain itu, dua daripada tiga helikopter berita mampu menghantar suapan definisi tinggi secara langsung dari kamera gimbal HD 5 paksinya dipasang pada pesawat.[31]

Pada 20 April, 2010, Ikegami, pengeluar peralatan profesional Jepun dan siaran televisyen mengumumkan pemerolehan ABS-CBN 75 unit kamera video definisi tinggi profesional Ikegami untuk pengumpulan berita elektronik.[32]

Pada 3 Oktober 2015, ABS-CBN melancarkan suapan definisi tinggi dalam SkyCable dan Destiny Cable bawah nama ABS-CBN HD. Ini menandakan rangkaian televisyen komersil pertama di Filipina 'akan dilancarkan dalam definisi tinggi. Saluran tersebut akan menyiarkan rancangan terpilih ABS-CBN dalam gambar definisi tinggi sebenar manakala rancangan selebihnya akan disiarkan dalam gambar definisi standard dalam dipergiatkan dengan kotak pilar untuk mengekalkan nisbah aspek 4:3 asal.[33] ABS-CBN HD kini boleh didapati untuk pelanggan Sky Direct dan juga mempunyai penstriman secara langsung di IWant TV dan Sky On Demand.

Tapeless[sunting | sunting sumber]

Salah satu daripada tiga berita helikopter Eurocopter AS350 Écureuil ABS-CBN di penggantung di Mactan-Cebu International Airport diletakkan dengan kamera HD gimbal lima paksi.

Pada tahun 2007, sebagai persediaan untuk penyiaran televisyen digital dan definisi tinggi, ABS-CBN memperoleh pelayan dan pos-produksi teknologi yang dibangunkan oleh EVS Broadcast Equipments, menjadikan ABS-CBN penyiar yang pertama di Asia Tenggara untuk melalui tapeless. EVS menyediakan ABS-CBN sistem 100 peratus digital dan suntingan bukan linear dan pasca aliran kerja pengeluaran serta akses tanpa wayar melalui media pelayan sistem pengurusan akses dipasang di luar van penyiaran. Ini akan disepadukan dengan teknologi yang dibangunkan oleh Avid Technology,[34][35] Snell dan Ruckus Wireless.[36]

Pengarkiban digital[sunting | sunting sumber]

ABS-CBN memulakan pendigitan kandungan filem dan televisyen pada tahun 2004. Pada tahun 2007, ABS-CBN memperoleh Sistem Pengurusan Aset Media (MAMS) dari IBM Corporation untuk kos sebanyak 4 juta dolar Amerika. IBM MAMS termasuk sokongan infrastruktur perkakasan dan 2 petabait (2000 terabait) penyimpanan data yang dijangka berkembang sebanyak 36 peratus dalam tempoh beberapa tahun akan datang kerana ABS-CBN sudah pun menghasilkan lebih 700 jam kandungan sebulan. MAMS akan disepadukan kepada juta dolar Dalet Digital Media Systems dan Avid Unity ISIS (Infinitely Scalable Intelligent Storage) yang akan membolehkan ABS-CBN untuk mendigitalkan dan menyimpan lebih 200,000 jam yang kandungan televisyen dan pustaka lebih 2000 filem. Pendigitan filem tertentu ABS-CBN termasuklah pemulihan audio digital dan video dan proses remastering dalam resolusi piksel definisi tinggi 1080p penuh sama ada aspek nisbah 4:3 atau 16:9. Sehingga 2015, ABS-CBN Film Archives, dengan kerjasama Lab Digital Central, Inc., telah didigitalkan, dipulihkan, dan remastered lebih 130 filem yang termasuk klasik seperti Himala, Oro, Plata, Mata, dan Ganito Kami Noon, Paano Kayo Ngayon ?. Filem diproses disediakan pada pelbagai jenis platform termasuk bebas ke udara dan televisyen kabel, bayaran setiap tontonan (SKY PPV, TFC.tv, IWant TV, SKY on demand, iTunes, iFlix, HOOQ), DVD, dan tayangan teater terhad.

Persaingan[sunting | sunting sumber]

Sejak penubuhannya pada tahun 1953 sehingga tahun 1961, ABS-CBN (ketika itu Alto Broadcasting System) adalah satu-satunya rangkaian televisyen komersial di negara ini. Ia adalah hanya sehingga tahun 1960-an bahawa televisyen menjadi biasa dan pada masa itu, walaupun pengukuran penonton masih belum lagi dicipta, ABS disukai oleh syarikat-syarikat gergasi seperti Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, Unilever, Nestlé, The Coca-Cola Company, PepsiCo dan Caltex. ABS-CBN adalah satu-satunya rangkaian televisyen Filipina untuk mengiklankan udara dan hanya rakan kongsi pengiklanan produk Colgate-Palmolive dari tahun 2000 sehingga 15 tahun kemudian pada tahun 2015, apabila rangkaian lain kembali untuk menyiarkan iklan Colgate-Palmolive seperti saingan GMA Network. Apabila undang-undang tentera diisytiharkan, ABS-CBN dan rangkaian televisyen lain telah dipaksa untuk menutup dan mengadakan kawalan oleh Kerajaan. Ketika ia ditubuhkan semula pada tahun 1986 sebagai televisyen komersil, ia telah gagal untuk mendapatkan semula zaman kegemilangan dan berada di kedudukan belakang antara lima rangkaian televisyen. Ia bukan sehingga tahun 1987, apabila ia telah dijenamakan semula sebagai "The Star Network" bahawa ia telah perlahan-lahan kembali kedudukannya dalam penilaian TV. Pada tahun 1992, AGB Nielsen Filipina diasaskan dan kadar yang baru dalam sejarah televisyen diperkenalkan. Pada tahun 2007, TNS Filipina mula menawarkan penyelidikan media melalui Kantar Media Filipina (dahulunya Kantar/TNS). Pada tahun 2008, AGB Nielsen Filipina mengeluarkan rating tertinggi rancangan sepanjang masa di Filipina, dengan 7 dari 10 teratas penarafan tertinggi semua rancangan dari ABS-CBN dengan rancangan seperti The Battle: Pacquiao vs Morales, Rosalinda, Esperanza, Meteor Garden, Pangako sa 'Yo, Miss Universe 1994, dan Maria Mercedes.[37] Pada awal dekad pertama abad ini, persaingan adalah menentang pesaing terdekatnya GMA Network dan TV5. Selain itu, data yang dikeluarkan oleh AGB Nielsen menunjukkan data Mega Manila, yang menikmati GMA dalam penilaian Mega Manila manakala Kantar Media melepaskan penilaian Jumlah Filipina (Bandar kebangsaan dan Isi rumah luar bandar), yang menikmati ABS-CBN.

Kontroversi dan skandal[sunting | sunting sumber]

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ABS-CBN turut berhadapan dengan kontroversi dan skandal melibatkan anak-anak syarikatnya dan rancangan terbitannya.

Insiden dan skandal Wowowee[sunting | sunting sumber]

Dua insiden besar yang melibatkan ABS-CBN telah melibatkan rancangan aneka persembahan rangkaian, Wowowee. Permintaan untuk tiket ke episod ulang tahun persembahan di Arena PhilSports pada tahun 2006 disebabkan rempuhan maut membunuh 76 orang.[38] Lebih setahun kemudian pada bulan Ogos 2007, persembahan dipertahankan dalam satu lagi skandal yang melibatkan kemungkinan permainan baru di acara itu sedang ditapis seperti yang dibuktikan oleh "berlaku akibat gangguan mekanikal" yang berlaku dalam episod,[39] yang berkembang lebih besar selepas pengacara Eat Bulaga! Joey de Leon dan pengacara Wowowee Willie Revillame mula bertukar-tukar serangan ke udara terhadap satu sama lain semasa rancangan bersaing mereka.[40] Kejadian itu kemudian membawa kepada siasatan oleh Jabatan Perdagangan dan Industri diketuai oleh senator Mar Roxas (yang secara berseloroh yang dicadangkan oleh Joey dalam ucapan beliau yang dibuat di Eat Bulaga! merujuk kepada skandal Hello Garci, menggelarkannya "Hello Pappy")[41]

Skandal penarafan AGB Nielsen TV[sunting | sunting sumber]

Pada akhir 2007, ABS-CBN menuduh AGB Nielsen Filipina mengganggu dengan penilaian semasa kaji selidik penilaian mereka 2007.[42][43] Pada 8 Januari 2008, mahkamah perbicaraan serantau Quezon City (RTC) membuka kes ABS-CBN terhadap AGB Nielsen berkata ia terlalu awal difailkan.

Writ Amparo[sunting | sunting sumber]

Pada 22 Januari 2008, Pengarah Asia Pasifik Jacqueline Park dari Persekutuan Wartawan Antarabangsa (IFJ) menyokong petisyen writ amparo difailkan oleh 11 pekerja ABS-CBN Broadcasting Corporation (diketuai oleh Ces Orena-Drilon) dengan Mahkamah Agung untuk membuat keputusan mengenai kesahihan penahanan wartawan mengenai kegagalan pemberontakan Semenanjung Manila. Ia menyatakan: "Kami menyokong pekerja daripada ABS-CBN dalam berdiri untuk hak-hak demokratik mereka untuk bekerja tanpa gangguan dan ugutan, terutamanya daripada pegawai-pegawai dan pihak berkuasa kerajaan." Sementara itu, Mahkamah Agung memerlukan responden memfailkan komen dengan petisyen amparo dalam tempoh 10 hari.

Selanjutnya, Harry Roque, peguam Kesatuan Wartawan Kebangsaan Filipina (NUJP) mengumumkan kenyataannya berhubung tuntutan mahkamah untuk injunksi dengan kerosakan (Perkara 33 Kod Awam Baru Filipina) terhadap Polis Kebangsaan Filipina, antara lain.

[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b SEC FORM 17-A 2015 (Laporan). Philippine Stock Exchange. March 27, 2016. http://edge.pse.com.ph/downloadFile.do?file_id=228352.
 2. ^ P. Valdueza, Rolando (April 24, 2015). 2014 Annual Report (17-A) (Laporan). Philippine Stock Exchange. http://edge.pse.com.ph/openDiscViewer.do?edge_no=3b0812427b9ec00bb15effbf9088d1ab#download. Diperolehi April 27, 2015.
 3. ^ Tuazon, Ramon (16 June 2013). "Philippine Television: That's Entertainment". National Commission for Culture and the Arts. 
 4. ^ Lucas, Daxim (23 June 2012). "TV5 losses double to P4.1B in 2011". Philippine Daily Inquirer. 
 5. ^ Rimando, Lala (1 March 2012). "MVP says he's still interested in GMA-7". Rappler. 
 6. ^ Cerrado, Aldrin (June 5, 2013). "ABS-CBN Corporation Amended 2012 SEC Form 17-A" (PDF). Philippine Stock Exchange (Siaran akhbar). 
 7. ^ Anastacio, Ellen Joy; Badiola, Janine Natalie (January 1, 2010). "The History of Philippine Television". UP-CMC Broadcast Department. Dicapai April 6, 2012. 
 8. ^ Sanchez, Rowena Joy (May 14, 2010). "TV networks war over holograms and virtual presence". Manila Bulletin. Dicapai July 2, 2012. 
 9. ^ Almo, Nerisa (May 8, 2010). "ABS-CBN encourages Filipinos to be citizen journalists". Philippine Entertainment Portal. Dicapai July 2, 2012. 
 10. ^ Chui, Angie (May 27, 2010). "ABS-CBN, partners make milestone in poll coverage". The Manila Bulletin. Dicapai August 19, 2012. 
 11. ^ "ANC taps social media halalan 2010". ABS-CBN News and Current Affairs. May 10, 2010. Dicapai August 19, 2012. 
 12. ^ "ABS-CBN wins 34 awards, Best TV Station at the Star Awards for TV - Images." ABS-CBNENT. Dicapai November 26, 2018. 
 13. ^ "PressReader.com - Connecting People Through News". www.pressreader.com. Dicapai November 26, 2018. 
 14. ^ "ABS-CBN inaugurates sound stages, aims for Hollywood-caliber production". ABS-CBN News. December 12, 2018. Dicapai December 15, 2018. 
 15. ^ "TOUR: Inside ABS-CBN's enormous Horizon sound stages". ABS-CBN News. December 13, 2018. Dicapai December 15, 2018. 
 16. ^ "ABS-CBN unveils sound stages as part of 65th year of television celebrations". ABS-CBN. 12 December 2018. Dicapai 6 January 2019. 
 17. ^ Jarloc, Glaiza, Charie Villa leads ABS-CBN's Regional Network Group, Sun.Star Cebu, dicapai January 29, 2011 
 18. ^ "ABS-CBN Regional Network Group launches Choose Philippines site". ABS-CBN News and Current Affairs. Dicapai April 16, 2011. 
 19. ^ Jarloc, Glaiza. "Charie Villa leads ABS-CBN's Regional Network Group". Sun.Star Cebu. Dicapai January 29, 2011. 
 20. ^ Galicia, Loui (September 2007). "ABS-CBN continues preparation for digital TV". ABS-CBN News and Current Affairs. Diarkibkan daripada asal pada July 9, 2007. Dicapai September 22, 2007. 
 21. ^ "ABS-CBN to launch digital TV". Philippine Daily Inquirer. Dicapai May 8, 2011. 
 22. ^ "ABS-CBN unit to roll out digital TV-based teaching". Business Mirror. August 25, 2010. Dicapai May 8, 2011. 
 23. ^ "Business - NTC chooses Japan digital TV standard for RP - INQUIRER.net". Philippine Daily Inquirer. June 9, 2010. Diarkibkan daripada asal pada July 23, 2011. Dicapai May 8, 2011. 
 24. ^ Cabuenas, Jon Viktor D. (February 14, 2017). "Gov't wants analog TV switched off by 2023". GMA News Online. Dicapai February 16, 2017. 
 25. ^ Rommel Pedrealba (director) (2011). ANC Future Perfect: TV Goes Digital 2/5 (Television production). Philippines: ABS-CBN News and Current Affairs. 
 26. ^ Rommel Pedrealba (director) (2011). ANC Future Perfect: TV Goes Digital 3/5 (Television production). Philippines: ABS-CBN News and Current Affairs. 
 27. ^ "ABS-CBN to launch 5 new premium channels on free-to-air TV". Lopez Group of Companies. April 4, 2011. Dicapai May 8, 2011. 
 28. ^ Exclusive: The ABS-CBN Digital TV retrieved October 18, 2013
 29. ^ http://tvplus.abs-cbn.com/support/
 30. ^ ABS-CBN Digital TV retrieved December 1, 2017
 31. ^ Presenter: Tony Velasques. Future Perfect: ABS-CBN's Broadcast Technology in a Digital Age (TV production). Quezon: ABS-CBN News Channel. Diarkibkan daripada asal pada January 25, 2014. 
 32. ^ "GLOBAL TELEVISION NETWORK ABS-CBN PURCHASES 75 IKEGAMI GFCAM™ HDS-V10 TAPELESS HD FLASH RAM CAMCORDERS" (Siaran akhbar). Ikegami Tsushinki. April 20, 2010. Dicapai June 19, 2012. 
 33. ^ http://www.mysky.com.ph/Cebu/updates/210/2015/10/02/abs-cbn-is-now-available-in-hd
 34. ^ ABS-CBN Goes Tapeless, dicapai April 23, 2008 
 35. ^ "ABS-CBN launches HD broadcasts with multiformat switchers". Diarkibkan daripada asal pada October 31, 2009. Dicapai October 2, 2009. 
 36. ^ "Largest Entertainment and Media Company in Philippines Moves to Smart Wi-Fi From Ruckus Wireless". PR Newswire Association LLC. Dicapai August 4, 2012. 
 37. ^ Nathan (March 17, 2008). "30 All-Time Highest-rated Philippine TV shows based from the overnight ratings tabulation of AGB Nielsen Philippines in Mega Manila as of February 2008". Kwuaderno. Dicapai July 1, 2012. 
 38. ^ "73 dead in stampede at Philippine game show". ABC News. February 4, 2006. 
 39. ^ "ABS-CBN: No cheating in Wowowee's 'Wilyonaryo'". GMA News and Current Affairs. August 30, 2007. Dicapai April 10, 2009. 
 40. ^ "Joey tells Willie: Explain before you Complain". GMA News and Public Affairs. August 30, 2007. Dicapai April 11, 2009. 
 41. ^ "Roxas seeks probe on 'Hello, Pappy' game show 'scam'". GMA News and Current Affairs. August 30, 2007. Diarkibkan daripada yang asal pada October 13, 2007. Dicapai November 3, 2007. 
 42. ^ "GMA 7 tagged in scandal". manilatimes.net. December 20, 2007. 
 43. ^ Godinez, Bong (December 20, 2007). "Quezon City court issues TRO against AGB Nielsen". Dicapai April 7, 2012. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]